Skip to main content

Ajoneuvoalan perustutkinto, automekaanikko

Ajankohta

14.03.2023 — 13.03.2025

Haku päättyy

21.02.2023

Vastuuopettaja

Hauhia Erno
040 153 1860
etunimi.sukunimi@turunakk.fi

Koulutusassistentti

Stanley Tarja
040 714 1893
etunimi.sukunimi@turunakk.fi

Opinto-ohjaaja

Kuhmonen Pirkko
040 736 7005
etunimi.sukunimi@turunakk.fi

Hae Tulostettava versio

Kuvaus

Ajoneuvoalan perustutkinnon suorittaneella automekaanikolla on perusosaaminen ajoneuvojen huolto-, vianhaku- ja korjaustehtävissä huomioiden työssään ajoneuvoalaa säätelevät lait, asetukset ja määräykset. Tutkinnon suorittanut toimii ajoneuvo- tai konekorjaamolla tai muissa alan työkohteissa ja toimipisteissä.
Koulutus toteutetaan monimuoto-opiskeluna, joka sisältää lähiopiskelua, ohjattua etä- ja verkko-opiskelua sekä työssäoppimista. Jokaiselle opiskelijalle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa kartoitetaan aiempi osaaminen ja sovitaan koulutuksen sisällöstä ja tutkinnon muodostumisesta. Ensimmäisen vuoden jälkeen on tarkoitus jatkaa opintoja oppisopimuksena alan työpaikassa.

Kohderyhmä

Alalle soveltuvat motivoituneet, asiakaspalveluhenkiset, ahkerat, huolelliset ja vastuuntuntoiset henkilöt, jotka haluavat hyvän pohjan kehittyä automekaanikon monipuoliseksi ammattilaiseksi.

Kielitaitovaatimuksena on suomen kielessä taso B 1.2. (= sujuva peruskielitaito, esim. kyky säännölliseen vuorovaikutukseen ja että opiskelija ymmärtää ja tuottaa kirjoitettua tekstiä).

Sisältö

Laajuus 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä).

Ammatilliset tutkinnon osat

Kaikille pakolliset tutkinnon osat, 60 osp

 • Ajoneuvon huoltotyöt, 25 osp
 • Alustan korjaustyöt, 15 osp
 • Jarrujen korjaus, 10 osp
 • Sähköjärjestelmien kunnon määrittäminen, 10 osp

Automekaanikko

Pakollinen tutkinnon osa 25 osp

 • Ajoneuvon määräaikaishuolto, 25 osp

Alla olevista lisäksi yhteensä 60 osp

Valinnaiset tutkinnon osat, 30 osp

 • Polttomoottorin korjaus, 15 osp
 • Voimansiirron korjaus, 15 osp

Valinnaiset tutkinnon osat, valittavana 30 osp

 • Ajoneuvon lisävarustetyöt, 15 osp
 • Ajoneuvon siistiminen, 15 osp
 • Alustan vianhaku, 15 osp
 • Lämmönhallintajärjestelmän korjaustyöt, 15 osp
 • Rengastyöt, 15 osp

Koulutuksen aikana tulee suorittaa hyväksytysti autoalan SFS6002 -sähkötyöturvallisuuskoulutus ja loppukoe sekä ajoneuvojen ilmastointilaitealan koulutuksen ja pätevyyskokeen.

Lisäksi koulutus sisältää työssäoppimista työpaikoilla, tietotekniikkaa, työturvallisuus- ja ensiapukoulutusta ja työnhakuvalmennusta.

Tutustu tutkinnon perusteisiin (siirryt ePerusteet-sivulle)

Lue blogi: Rengassesonki työllistää
Katso video: Rengassesonki työllistää, yhteistyössä Vianor Oy

Toteutus

Omaehtoinen koulutus

Opetus- ja kulttuuriministeriön pääosin rahoittamaa koulutusta. Opiskelun ollessa päätoimista, on opiskelija oikeutettu hakemaan Kelan opintotukea tai työllisyysrahastolta aikuiskoulutustukea. 25-vuotta täyttäneet työttömät työnhakijat voivat tiedustella TE-toimistosta mahdollisuudesta opiskella työttömyysetuudella. HUOM! TE-toimistoon on oltava yhteydessä ennen koulutuksen alkua. Koulutuksesta on mahdollisuus joustavasti siirtyä työelämään missä vaiheessa tahansa. Kauttamme onnistuu myös helppo oppisopimus. Kysy lisää, miten sinulle rakennetaan oma opintopolku.

Paikka

Artukaistentie 11-13

Hinta

Koulutus on maksuton.

Hae

Close Menu