Autoalan perustutkinto autotekniikan osaamisala, ajoneuvoasentaja

Ajankohta

04.10.2022 — 03.10.2024

Haku päättyy

20.09.2022

Vastuuopettaja

Hauhia Erno

Koulutusassistentti

Uutela Kirsi

Hae

Kuvaus

Autotekniikan osaamisalan suorittanut osaa toimia ajoneuvoasentajan tehtävässä. Ajoneuvoasentajan työ vaatii monipuolista tekniikan osaamista, kädentaitoja ja asiakaspalvelukykyä.
Tutkinnon suorittaneella on mahdollista työllistyä auto- ja autotarvikeliikkeissä, autokorjaamoilla, huoltoasemilla sekä autoteollisuuden työpaikoilla. Ajoneuvoasentajat korjaavat henkilö- ja pakettiautoja sekä tekevät niille määräaikaishuoltoja.

Koulutuksesta on tavoitteena siirtyä oppisopimukselle vuoden jälkeen, ja suorittaa puuttuvat tutkinnon osat työelämässä. Kauttamme onnistuu myös helppo oppisopimus https://www.turunakk.fi/hopso/
Koulutuksen kesto määräytyy HOKS:n mukaan. Koulutus kestää keskimäärin noin 1,5 – 2 vuotta. Henkilökohtaistamiseen perustuvassa koulutuksessa hankitaan vain puuttuvaa osaamista eli aiemmin hankittu osaaminen huomioidaan suunnitelmassa.

Kohderyhmä

Motivoituneet, asiakaspalveluhenkiset, ahkerat, huolelliset ja vastuuntuntoiset henkilöt, jotka haluavat hyvän pohjan kehittyä autoalan monipuoliseksi ammattilaiseksi.
Kielitaitovaatimuksena on suomen kielessä taso B 1.2. (= sujuva peruskielitaito, esim. kyky säännölliseen vuorovaikutukseen ja että opiskelija ymmärtää ja tuottaa kirjoitettua tekstiä).

Sisältö

Laajuus 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä).

Pakolliset tutkinnon osat (90 osp)

 • Auton tai moottoripyörän huoltaminen
 • Auton korjaaminen

Mahdollisia valinnaisia tutkinnon osia (55 osp)

 • Ajoneuvon puhdistustyöt
 • Auton korin sähkövarustetyöt
 • Auton turvavarustetyöt
 • Auton lisävarustetyöt
 • Moottorin ja voimansiirron huolto ja korjaus
 • Rengastyöt
 • Sähkövarusteiden mittaus ja korjaus

Yhteiset tutkinnon osat (35 osp)

 • Viestintä ja vuorovaikutus osaaminen
 • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
 • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Lisäksi koulutus sisältää työssäoppimista työpaikoilla, tietotekniikkaa, työturvallisuus- ja ensiapukoulutusta sekä työnhakuvalmennusta.

Lisätietoa autoalalla opiskelustahttps://www.turunakk.fi/autoala

Tutkinnon perusteet;https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/esitys/1536551/ops/rakenne

Toteutus

Omaehtoinen koulutus

Opetus- ja kulttuuriministeriön pääosin rahoittamaa koulutusta. Opiskelun ollessa päätoimista, on opiskelija oikeutettu hakemaan Kelan opintotukea tai työllisyysrahastolta aikuiskoulutustukea. 25-vuotta täyttäneet työttömät työnhakijat voivat tiedustella TE-toimistosta mahdollisuudesta opiskella työttömyysetuudella. HUOM! TE-toimistoon on oltava yhteydessä ennen koulutuksen alkua. Koulutuksesta on mahdollisuus joustavasti siirtyä työelämään missä vaiheessa tahansa. Kauttamme onnistuu myös helppo oppisopimus. Kysy lisää, miten sinulle rakennetaan oma opintopolku.

Paikka

Artukaistentie 11, 20240 Turku

Haku

Haku päättyy 20.9.2022.

Hinta

Koulutus on maksuton.

Hae