Kuvaus
Ajoneuvoalan perustutkinnon suorittanut varaosamyyjä osaa myydä, markkinoida ja palvella asiakasta. Hän hallitsee ajoneuvojen tekniikan sillä tasolla, että asiakaspalvelu ja myyntityö sujuvat joutuisasti. Hän osaa käyttää eri automerkkien ja riippumattomien varaosaliikkeiden tietokonepohjaisia ohjelmia ja hakemistoja.
Tutkinnon suorittaneella on mahdollista työllistyä auto-, kone-, yleisvaraosa- ja autotarvikeliikkeissä. Koulutuksesta on tavoitteena siirtyä oppisopimukselle vuoden jälkeen, ja suorittaa puuttuvat tutkinnon osat työelämässä.
Kohderyhmä
Motivoituneet, asiakaspalveluhenkiset, ahkerat, huolelliset ja vastuuntuntoiset henkilöt, jotka haluavat hyvän pohjan kehittyä varaosamyynnin monipuoliseksi ammattilaiseksi.
Opiskelijaksi soveltuminen
Kielitaitotasovaatimuksena on suomen kielessä B 1.2. (= sujuva peruskielitaito, esim. kyky säännölliseen vuorovaikutukseen ja että opiskelija ymmärtää ja tuottaa kirjoitettua tekstiä).
Sisältö
Tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä).
Ammatilliset tutkinnon osat
Kaikille pakolliset tutkinnon osat, 85 osp
- Ajoneuvokaupan myyntitehtävissä toimiminen, 30 osp
- Tekninen neuvonta ja tuotetuntemus, 20 osp
- Toimiminen ajoneuvoalan liiketoimintaympäristössä, 20 osp
- Ajoneuvokaupan sidosryhmien kanssa toimiminen, 15 osp
Varaosamyyjä
Pakolliset tutkinnon osat 30 osp
- Varaosien myyntiprosessi ja tuotetuntemus, 15 osp
- Varaosavarastossa toimiminen, 15 osp
Valinnaiset tutkinnon osat, valitaan 30 osp
- Rengas- ja vannemyyntityö, 15 osp
- Kierrätysosien myyntitoiminta, 15 osp
- Lisävarusteiden myyntityö, 15 osp
Valinnaiset paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuvat tutkinnon osat
- Rengastyöt, 15 osp
- Romuajoneuvojen esikäsittely, 15 osp
- Lämmönhallintajärjestelmän korjaustyöt, 15 osp
Koulutuksen aikana tulee suorittaa hyväksytysti autoalan SFS6002 -sähkötyöturvallisuuskoulutus ja loppukoe sekä ajoneuvojen ilmastointilaitealan koulutuksen ja pätevyyskokeen.
Lisäksi koulutus sisältää työssäoppimista työpaikoilla, tietotekniikkaa, työturvallisuus- ja ensiapukoulutusta ja työnhakuvalmennusta.
Koulutuksen kesto määräytyy HOKS:n mukaan. Henkilökohtaistamiseen perustuvassa koulutuksessa hankitaan vain puuttuvaa osaamista eli aiemmin hankittu osaaminen huomioidaan suunnitelmassa. Koulutus kestää mutta kestää keskimäärin n. 1,5 -2 vuotta
Toteutus
Omaehtoinen koulutus
Opetus- ja kulttuuriministeriön pääosin rahoittamaa koulutusta. Opiskelun ollessa päätoimista, on opiskelija oikeutettu hakemaan Kelan opintotukea tai työllisyysrahastolta aikuiskoulutustukea. 25-vuotta täyttäneet työttömät työnhakijat voivat tiedustella TE-toimistosta mahdollisuudesta opiskella työttömyysetuudella. HUOM! TE-toimistoon on oltava yhteydessä ennen koulutuksen alkua. Koulutuksesta on mahdollisuus joustavasti siirtyä työelämään missä vaiheessa tahansa. Kauttamme onnistuu myös helppo oppisopimus. Kysy lisää, miten sinulle rakennetaan oma opintopolku.
Paikka
Artukaistentie 11-13
Haku
Hinta
Opiskelijalle maksuton koulutus.