Sähkö- ja automaatioalan ammattitutkinto

Vastuuopettaja

Pennanen Janne

Koulutusassistentti

Uutela Kirsi

Hae

Kuvaus

Tutkinnossa on kolme vaihtoehtoista tutkintonimikettä, joista yksi on sähköasentaja.

Sähkö- ja automaatioalan ammattitutkinnon, sähköasentaja suorittaneella on ammattitaito toimia itsenäisesti sähköalan monipuolisissa työtehtävissä. Hän varmistaa työ- ja sähkötyöturvallisuuden työskennellessään vaativissa asennustehtävissä vaihtelevissa työympäristöissä. Hän toimii suunnitelmallisesti huomioiden kaikissa työprosessin vaiheissa asiakkaan tarpeet ja työlle asetetut vaatimukset.

Tutkintoon hakeutumisen edellytyksenä on soveltuva sähköalan perustutkinto (tai vastaavat tiedot ja taidot), sähköalan työpaikka sekä laaja-alaista työkokemusta sähköasennusalalta.

Tutkintokoulutuksen kesto määräytyy henkilökohtaisen koulutustarpeittesi mukaisesti. Siihen vaikuttavat nykyisen ammattitaitosi, valmiutesi ja mahdollisuutesi osaamisen kehittämiseen sekä tutkinnon suorittamiseen tarvittava osaaminen. Maksimissaan opinnot kestävät kaksi vuotta, mutta tutkinnon suorittaminen on mahdollista aikaisemminkin.

Tutkinnon suorittanut voi työskennellä sähköalan erilaisissa asennus-, kunnostus- ja muutostöissä mm. sähköasennusliikkeissä tai itsenäisinä yrittäjinä.

Kohderyhmä

Tutkintoon hakeutumisen edellytyksenä on soveltuva sähköalan perustutkinto (tai vastaavat tiedot ja taidot), sähköalan työpaikka sekä laaja-alaista työkokemusta sähköasennusalalta. Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on alan työpaikka.

Sisältö

Iltakoulutus, jossa lähipäiviä täydentävät etäopiskelu ja työpaikalla tapahtuva oppiminen.

Tutkinnon perusteet;https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/esitys/4556443/reformi/tiedot

 

Sähkö- ja automaatioalan ammattitutkinto, sähköasentaja (150 osp)

 

Pakolliset tutkinnon osat (75 osp):

Sähkötyöt pien- ja pienoisjännitteellä ryhmäjohtotasolla, 30 osp

Pienjännitesähköasennukset, 45 osp

 

Lähiopetuksessa valittavat valinnaiset tutkinnon osat (75 osp):

Sähkökäyttöjen asennukset, 25 osp

Ohjelmoitavien ohjausjärjestelmien asennukset, 25 osp

Tilaturvallisuusjärjestelmien asennukset, 25 osp

Paloturvallisuusjärjestelmien asennukset, 25 osp

Viestintä- ja tietoverkkojärjestelmien asennukset, 25 osp

Toteutus

Oppisopimuskoulutus

Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on alan työpaikka. Koulutuksen kesto määräytyy HOKS:n (henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelma) mukaisesti. TE-toimisto voi myöntää oppisopimukseen palkkatukea työnantajalle. Kannattaa kysyä tästä mahdollisuudesta TE-toimistosta, kun kyse on työttömästä työnhakijasta.

Hae