Kone- ja tuotantotekniikan alalla on paljon monipuolisia työmahdollisuuksia kotimaassa ja ulkomailla. Se on tärkeimpiä teollisuudenalojamme, jonka tuotteita ovat mm. risteilyalukset, teollisuuden koneet, autot ja arkielämän käyttötuotteet.

Entisaikaan työ miellettiin likaiseksi työksi pimeissä halleissa, mutta varsinkin tuotantotyö on automatisoitunut nopeasti ja laitteiden tekniikka kehittyy jatkuvasti. Käsityötaidoille on silti yhä kysyntää.

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto antaa sinulle hyvät perusvalmiudet valmistustyötehtävissä sekä asennus- ja automaatiotehtävissä toimimiseen. Lisäksi saat erikoisosaamista valitsemallasi osaamisalalla: koneautomaatioasentaja, koneasentaja, koneistaja tai levyseppähitsaaja.

Koneasennuksen ja kunnossapidon ammattitutkinto tarjoaa useita erikoistumismahdollisuuksia, esimerkiksi hydrauliikka ja pneumatiikkajärjestelmätyöt.

Teknisen suunnittelun perustutkinnon suorittanut suunnitteluassistentti

  • kokoaa ja välittää tietoa suunnitteluprojektin toteuttamiseksi
  • hyödyntää ja tuottaa tietomalleja sekä suunnitelma-asiakirjoja
  • voi toimia visualisointiin tai 3D-mallinnukseen ja -tulostusosaamiseen liittyvissä tehtävissä
  • työskentelee asiakaspalveluhenkisesti, laatutietoisesti, vastuullisesti ja kustannustehokkaasti, myös globaalissa toimintaympäristössä erilaisissa tiimeissä.
  • voi sijoittua yritysten, kuntien tai valtiohallinnon palvelukseen suunnitteluprojekteissa avustaviin ja tukeviin työtehtäviin.

Tuotantotekniikan ammattitutkinto, levy- ja hitsaustekniikan osaamisala -koulutus syventää teollisuuden hitsaustöissä tarvittavaa osaamista. Suurin osa tuotannon työntekijöistä toimii koneistus- ja kokoonpanotöissä. Seuraavaksi eniten työllistävät levy-, hitsaus- ja putkityöt. Muita tehtäviä ovat mm. pintakäsittelytyöt sekä käyttö- ja kunnossapitotyöt.

Tuotannon esimiestyön erikoisammattitutkinto on tarkoitettu henkilöille, jotka toimivat teollisuus- ja tuotantoalojen työjohto- tai esimiestehtävissä ja haluavat kehittää osaamistaan. Tuotannon esimiestehtävissä työskentelevien tiiminvetäjien ja työnjohtajien tehtäviin kuuluu tuotannon suunnittelua ja toteutuksen valvontaa sekä huolehtiminen siitä, että käytettävissä on tuotannon tarvitsema henkilöstö, materiaalit ja laitteet.

Työtehtävät ja työpaikat

Alan ammatti- tai tehtävänimikkeet vaihtelevat yrityksittäin ja tehtäväalueittain. Työtehtävät voivat painottua myös laadunvalvontaan ja automaatiojärjestelmien hoitoon sekä tuotantovälineiden ylläpito- ja korjaustöihin. Tehtävät vaihtelevat tuotteiden valmistuksesta asennukseen, kunnossapitoon, huoltoon ja korjaukseen.

Tärkeimpiä työtehtäviä ovat levy- ja hitsaustyöt, CNC-koneistus, kokoonpano- ja asennustyöt.

Ammattinimikkeenä voi olla esimerkiksi

  • hitsaaja/levyseppä-hitsaaja,
  • koneistaja,
  • koneenasentaja,
  • kunnossapito-, hissi- tai automaatioasentaja.

Työpaikkoja on esim. konepajateollisuudessa, rakennustyömailla tai laivanrakennusteollisuudessa.

Alan alkavat koulutuksetAlasta kertovia videoita

KATSO VIDEO: Yhteistyössä Turun AKK ja Eskomatic Oy

KATSO VIDEO: Naiset pärjää myös hitsaustöissä

Lisätietoja

Koulutuspäällikkö
Ilkka Vuorela
044 338 3880
ilkka.vuorela@turunakk.fi

Koulutusassistentti
Tarja Stanley
040 714 1893
tarja.stanley@turunakk.fi