Etäopetustilanteesta huolimatta jokaisen opiskelijan oikeutena on edelleen saada riittävä ohjaus ja tuki opintojensa etenemiseksi. Opettajamme turvaavat sen ja ovat töissä joko oppilaitoksessa tai etänä. Myös opinto-ohjaajiltamme saa tarvittaessa ohjausta ja tukea.

Asiakaspalvelu:

 • puhelimitse  0207 129 200
 • sähköpostilla info@turunakk.fi
 • chat-palvelumme kautta (online ma-to klo 9-15 ja pe klo 9-14, muina aikoina viestisi ohjautuvat asiakaspalveluumme).

Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon yhteinen koronaneuvontapuhelin
(02) 266 1570

 • Palvelee arkisin ma-to klo 8-15 ja pe klo 8-13.
 • Numerosta saat neuvoja ja ohjeita koronaan liittyvissä asioissa ja tarvittaessa lähetteen koronanäytteelle.

Muissa terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa voitte olla yhteydessä terveydenhoitajaan.

HUOM! Oppilaitokseen ja työharjoitteluun vain täysin terveenä! Lievienkin koronainfektioon sopivien oireiden takia on nyt jäätävä kotiin ja otettava yhteyttä terveydenhuoltoon.

Oireita voivat olla

 • kuume
 • yskä
 • kurkkukipu
 • hengenahdistus
 • lihaskivut
 • väsymys
 • nuha
 • pahoinvointi
 • ripuli
 • muutokset haju- ja makuaistissa.

Mikäli tunnet itsesti sairaaksi, ota yhteyttä terveydenhoitajaan, ks. Opiskelijaterveydenhuolto

Tiedote opiskelijoille, julkaistu 9.11.2021

Opetus jatkuu terveysturvallisesti

Toteutamme opetusta edelleen terveysturvallisesti. Kaiken tavoitteena on, että jokainen oppija saa riittävää opetusta ja ohjausta.

Oppiminen ja opetus etenee HOKS:n (henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma) tavoitteiden mukaisesti monipuolisia oppimisympäristöjä hyödyntäen.

Opetus ja ohjaus toteutetaan yhteistyössä opinto-ohjaajien ja muiden AKK:n ammattilaisten kanssa, ja näin varmistetaan, että jokaisen opinnot sekä tutkintosuoritukset etenevät suunnitellusti. Opiskelijoiden hyvinvoinnista huolehditaan tarvittaessa myös yhteistyössä opiskelijahuollon kanssa.

Vastuuopettaja ohjeistaa opiskelijoitaan opetusjärjestelyistä.

 1. Noudatamme VSSHP:n ja Turun kaupungin maskisuositusta. Maskeja käytetään niissä sisätilanteissa, joissa ei voida varmistaa 2 metrin turvaväliä. Kasvomaskeja jaetaan opiskelijoille A- ja B-talojen infoista.

 2. Hengitystieoireisena tai karanteeniin asetettuna ei saa tulla oppilaitokseen, eikä mennä työssäoppimispaikoille.

 3. Suosittelemme jokaiselle koronarokotteen ottamista.

Seuraamme koronatilanteen kehittymistä ja viranomaisten ohjeita. Tiedotamme mahdollisista muutoksista aina tarvittaessa.

Tiedote opiskelijoille, julkaistu 3.8.21

Toteutamme opetusta lähiopetuksena ja täydennämme sitä etä- ja verkko-opetuksella. Vastuuopettaja määrittelee lähi- ja etäopetuksen suhteen niin, että se ei heikennä HOKS:n (henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma) tavoitteiden toteutumista.

Opetus ja ohjaus toteutetaan yhteistyössä opinto-ohjaajien kanssa, ja näin varmistetaan, että jokaisen opinnot sekä tutkintosuoritukset etenevät. Opiskelijoiden hyvinvoinnista huolehditaan tarvittaessa moniammatillisena yhteistyönä, ja tarvittaessa myös yhteistyössä opiskelijahuollon kanssa.

Kaiken opetustoiminnan tarkoituksena on varmistaa jokaisen oppijan oikeus oppimiseen sekä riittävään ohjaukseen ja tukeen sen onnistumiseksi.

Vastuuopettajasi ohjeistaa sinua opetusjärjestelyistä tarkemmin.

 1. Heikentyneen koronatilanteen vuoksi noudatamme V-S:n koordinaatioryhmän mukaisesti tiukkaa maskisuositusta, maskeja käytetään koko ajan toistaiseksi. Maskeja jaetaan opiskelijoille A-talon infosta.
 2. Opetuksessa ja ohjauksessa huolehditaan aina terveysturvallisuudesta tila- ja hygieniaratkaisuilla.
 3. Lähiopetuksessa huomioidaan riittävät turvavälit ja liikkumisen porrastaminen, jotta vältetään turhia kohtaamisia.
 4. Työpaikalla oppiminen ja työelämän näytöt jatkuvat, jos ne voidaan toteuttaa kaikille osapuolille terveysturvallisesti. Jos työpaikalla oppiminen ei ole mahdollista, niin opiskelija palaa hybridiopetukseen.
 5.  Hengitystieoireisena tai karanteeniin asetettuna ei saa tulla oppilaitokseen, eikä mennä työssäoppimispaikoille.
 6. Oppilaitoksen tiloissa huolehditaan yhdessä riittävästä käsihygieniasta.

Seuraamme koronatilanteen kehittymistä ja viranomaisten ohjeita. Tiedotamme mahdollisista muutoksista aina tarvittaessa.

Tiedote opiskelijoille, julkaistu 27.5.21

Turun kaupungin Opiskeluterveydenhuolto tiedottaa

Opiskeluterveydenhuollon palvelut ovat auki 24.6.21 asti. Terveydenhoitajat tavoittaa puhelimitse. Koronaepidemian vuoksi ajanvaraukset tehdään edelleen puhelimitse. Mahdolliset ensiaputilanteet hoidetaan aiempien käytäntöjen mukaisesti.

Mikäli tarvitset oireettomana koronanäytettä työharjoittelupaikkaa varten, ota yhteyttä opiskeluterveydenhuollon puhelinpalveluun
puh. (02) 266 1570 saadaksesi näytteenottoajan. Kerro, että työharjoittelupaikka vaatii negatiivista testitulosta ennen harjoittelun alkamista. Puhelinpalvelussa on joka päivä terveydenhoitaja vastaamassa puheluihin takaisinsoittojärjestelmän avulla.

Kaikkia oppilaitoksia palvelee myös keskitetyn Opiskeluterveydenhuollon ajanvaraus- ja neuvontanumero puh. (02) 266 1570 ma-to klo 8.00-15.00 ja
pe klo 8.00-13.00. Keskitetty puhelinpalvelu on suljettuna ajalla 25.6.-1.8.21. Yhteydenotot tällä ajalla omalle terveysasemalle tai akuuteissa tilanteissa Yhteispäivystykseen puh. (02) 313 8800.

Muistutamme edelleen, että hyvin lievissäkin koronavirukseen sopivissa oireissa on opiskelijan jäätävä kotiin ja hakeuduttava koronavirustestiin. Oireisena ei saa mennä oppilaitoksen terveydenhoitajalle, vaan testiin hakeudutaan soittamalla tai Omaolo-sovelluksen kautta. Oirearvion koronainfektioon sopivissa oireissa voi myös tehdä osoitteessa www.omaolo.fi
Omaolon kautta voit tehdä oirearvion milloin vain. Jos koronanäyte on tarpeellinen, Omaolo tarjoaa sinulle mahdollisuuden varata ajan koronavirustestiin Tyksin drive-in -testaukseen.

Koronavirusinfektion oireet vaihtelevat ja yksikin oire on syy hakeutua testiin. Oireita voivat olla esimerkiksi

 • nuha ja/tai tukkoisuus
 • kurkkukipu
 • yskä
 • kohonnut ruumiinlämpö tai kuume,
 • lihas-/päänsärky,
 • poikkeava väsymys,
 • ripuli,
 • pahoinvointi,
 • hengenahdistus,
 • haju-/makuaistin häiriöt.

Pelkästään oireiden perusteella ei voi päätellä, onko hengitystietulehduksen aiheuttaja koronavirus vai joku muu virus tai bakteeri. Siksi testaaminen on erittäin tärkeää!

Oireisena ja/tai testin tulosta odottaessa on tärkeää välttää sosiaalisia kontakteja eli ethän tule oppilaitokseen, tapaa ystäviä tai käy harrastuksissa, vaan pysyttelet kotona.

Yli 18-vuotiaat turkulaiset opiskelijat voivat käydä jättämässä yhteystietonsa otanrokotteen.turku.fi -sivuilla  koronarokotuksen ajanvarausta varten.
Leila-robotti lähettää rokotusaikoja yhteystietonsa jättäneiden kesken satunnaisjärjestyksessä ikäryhmä kerrallaan touko-elokuun aikana. Ilmoittautumisjärjestys ei ole rokotusjärjestys, vaan rokoteaikoja annetaan vanhimmasta ikäryhmästä alkaen kohti nuorempia.

otanrokotteen.turku.fi
jagtarvaccinet.turku.fi
myvaccine.turku.fi

Muiden paikkakuntien opiskelijat voivat seurata oman kotikuntansa koronarokotuksiin ilmoittautumisen ohjeita. Mikäli opiskeluterveydenhuolto aloittaa keskitetysti opiskelijoiden (kotikunnasta riippumatta) koronarokotukset syksyllä, informoidaan tästä tarkemmin loppukesän- alkusyksyn aikana.

Lisätietoa ja ohjeistusta www.turku.fi/korona

Tiedote opiskelijoille, julkaistu 22.4.21

Siirrymme hybridiopetukseen 26.4.2021 alkaen  

Turun AKK:ssa siirrytään maanantaista 26.4.2021 alkaen hybridiopetukseen. Se tarkoittaa hallitusti, rajatusti ja terveysturvallisesti siirtymistä vähitellen etäopetuksesta kohti lähiopetusta.

1.Teoriaopetusta ja kaikkea muutakin sellaista opetusta, jota on järkevää ja tehokasta toteuttaa etä- ja verkko-opetuksena, jatketaan etäopetuksena.

2. Turun Aikuiskoulutussäätiön linjauksen mukaisesti hybridiopetuksessa yhdessä opetustilassa voi lähiopetuksen aikana olla enintään 15 henkilöä.

Ulkotiloissa opetusta voidaan toteuttaa myös suuremmissa ryhmissä.

3. Opetus hybridimallissa 

Toteutusvaihtoehdot:

a) Ryhmä osallistuu lähiopetukseen kahdessa osassa
b) Osa ryhmästä on lähiopetuksessa ja loput ovat samaan aikaan mukana opetuksessa Meet- / Teams-yhteydellä.

4. Lähiopetuksena toteutettavissa opetus- ja ohjaustilanteissa on aina noudatettava annettuja terveysturvallisuusohjeita (maskit ja turvavälit).

5. Työpaikalla tapahtuva oppiminen ja näytöt työelämässä 

Voivat jatkua normaalisti, mikäli se on kaikille osapuolille turvallista ja työpaikalla voidaan noudattaa turvaetäisyyksiä sekä maskisuositusta. 

Lisätietoja ja yhteystiedot
Opettajien ja muun henkilöstön yhteystiedot
Opinto-ohjaajien yhteystiedot
Chat-palvelu www.turunakk.fi -sivuilla
Opiskelijaterveydenhuolto

Asiakaspalvelu p. 0207 129 200
Tietotekniset haasteet helpdesk@turunakk.fi

Pedagoginen rehtori Osku Laukkanen

Tiedote opiskelijoille, julkaistu 7.4.21

Turun AKK jatkaa pääosin etä- ja verkko-opetuksena 25.4.2021 saakka.

1. Opetustoiminta jatkuu nykyisellään, eli pääosin etä- ja verkko-opetuksena.

2. Yksilöllistä opetusta ja ohjausta voidaan toteuttaa harkitusti. 

Valmistuvien sekä yksittäisten yksilöllistä ohjausta ja tukea tarvitsevien opiskelijoiden kohdalla voidaan kuitenkin toteuttaa harkitusti yksittäisiä näyttöjä, yksilöllistä opetusta ja -ohjausta tai muuta yksilöllistä toimintaa oppilaitoksessa, jos se on välttämätöntä opintojen aloittamisen tai etenemisen kannalta.

– Tällöin toiminnassa on huomioitava tarkasti terveys- ja turvallisuusnäkökulmat
(turvavälit, käsihygienia, maskit ja max. 6 henkilöä yhdessä rajatussa tilassa).

– Näissä tilanteissa on aina myös huolehdittava, että saapumiset, poistumiset ja tauot toteutuvat turvallisesti opettajan ohjeen mukaan.
– Hengitystieinfektio-oireisena ei saa tulla oppilaitokseen

3. Työpaikalla tapahtuva oppiminen

Koulutussopimus, oppisopimus, omat työmaat ja työelämän näytöt voivat jatkua edelleen normaalisti, mikäli se on kaikille osapuolille turvallista ja työpaikalla voidaan noudattaa turvaetäisyyksiä, maskisuositusta ja henkilörajoituksia.

4. Oppilaitoksen ovet pidetään suljettuina

Kulku oppilaitoksen tiloihin tapahtuu aina oman opettajan kanssa sovitusti.

Nämä linjaukset ovat voimassa 25.4.2021 saakka, elleivät viranomaiset muuta määrää.

Lisätietoja ja yhteystiedot
Opettajien ja muun henkilöstön yhteystiedot
Opinto-ohjaajien yhteystiedot
Chat-palvelu www.turunakk.fi -sivuilla
Opiskelijaterveydenhuolto

Asiakaspalvelu p. 0207 129 200
Tietotekniset haasteet helpdesk@turunakk.fi

Pedagoginen rehtori Osku Laukkanen

Tiedote opiskelijoille, julkaistu 25.3.21

Turun AKK jatkaa maanantaista 29.3. alkaen pääosin etä- ja verkko-opetuksena 11.4.2021 saakka.

1. Opetustoiminta jatkuu nykyisellään, eli pääosin etä- ja verkko-opetuksena.

2. Yksilöllistä opetusta ja ohjausta voidaan toteuttaa harkitusti. 

Valmistuvien sekä yksittäisten yksilöllistä ohjausta ja tukea tarvitsevien opiskelijoiden kohdalla voidaan kuitenkin toteuttaa harkitusti yksittäisiä näyttöjä, yksilöllistä opetusta ja -ohjausta tai muuta yksilöllistä toimintaa oppilaitoksessa, jos se on välttämätöntä opintojen aloittamisen tai etenemisen kannalta.

– Tällöin toiminnassa on huomioitava tarkasti terveys- ja turvallisuusnäkökulmat
(turvavälit, maskit ja max. 6 henkilöä yhdessä rajatussa tilassa).

– Näissä tilanteissa on aina myös huolehdittava, että saapumiset, poistumiset ja tauot toteutuvat turvallisesti opettajan ohjeen mukaan.

3. Työpaikalla tapahtuva oppiminen

Koulutussopimus, oppisopimus, omat työmaat ja työelämän näytöt voivat jatkua edelleen normaalista, mikäli se on kaikille osapuolille turvallista ja työpaikalla voidaan noudattaa turvaetäisyyksiä, maskisuositusta ja henkilörajoituksia.

4. Oppilaitoksen ovet pidetään suljettuina

Kulku oppilaitoksen tiloihin tapahtuu aina oman opettajan kanssa sovitusti.

Nämä linjaukset ovat voimassa 11.4.2021 saakka, elleivät viranomaiset muuta määrää.

Lisätietoja ja yhteystiedot
Opettajien ja muun henkilöstön yhteystiedot
Opinto-ohjaajien yhteystiedot
Chat-palvelu www.turunakk.fi -sivuilla
Opiskelijaterveydenhuolto

Asiakaspalvelu p. 0207 129 200
Tietotekniset haasteet helpdesk@turunakk.fi

Pedagoginen rehtori Osku Laukkanen

Tiedote opiskelijoille, julkaistu 3.3.21

Turun AKK siirtyy viranomaissuositusten mukaisesti etäopetukseen kolmeksi viikoksi maanantaista 8.3.2021 alkaen. 
Tämä tarkoittaa opetustoiminnassa 8.–28.3. välisenä aikana tätä:

1. Opetus toteutetaan pääosin etä- ja verkko-opetuksena.

2. Harkitusti yksilöllistä opetusta ja -ohjausta

Valmistuvien sekä yksilöllistä yksittäistä ohjausta ja tukea tarvitsevien opiskelijoiden kohdalla voidaan kuitenkin toteuttaa harkitusti näyttöjä, opetusta ja ohjausta tai muuta toimintaa oppilaitoksessa, jos se on välttämätöntä opinnoissa selviytymisen kannalta.

Tällöin toiminnassa huomioidaan tarkasti terveys- ja turvallisuusnäkökulmat, eli huomioidaan turvavälit, käytetään maskeja ja huolehditaan, että tilassa on enintään 6 henkilöä. Samoin huolehditaan, että saapumiset, poistumiset ja tauot toteutuvat opettajan ohjeiden mukaisesti ja turvallisesti.

3. Työpaikalla tapahtuva oppiminen

Työpaikoilla tapahtuva oppiminen ja työelämän näytöt voivat jatkua normaalisti, mikäli se on kaikille osapuolille turvallista ja niissä voidaan noudattaa terveysturvallisuusohjeita.

4. Oppilaitoksen ovet pidetään suljettuina

Kulku oppilaitoksen tiloihin tapahtuu aina oman opettajan kanssa sovitusti.

Nämä linjaukset ovat voimassa 28.3.2021 saakka, elleivät viranomaiset muuta määrää.

Lisätietoja ja yhteystiedot
Opettajien ja muun henkilöstön yhteystiedot
Opinto-ohjaajien yhteystiedot
Chat-palvelu www.turunakk.fi -sivuilla
Opiskelijaterveydenhuolto

Asiakaspalvelu p. 0207 129 200
Tietotekniset haasteet helpdesk@turunakk.fi

Pedagoginen rehtori Osku Laukkanen

Tiedote opiskelijoille, julkaistu 19.2.21

Etäopetus jatkuu ainakin 14.3.21 asti

Turun AKK:n opetustoiminta jatkuu viranomaisarvioiden ja -suositusten perusteella pienryhmä-, hybridi- ja verkko-opetuksena edelleen ainakin 14.3.2021 saakka.

Lähiopetuksena toteuttavissa pienen ryhmän opetus- ja ohjaustilanteissa on aina noudatettava annettuja terveysturvallisuusohjeita.Työpaikalla tapahtuva oppiminen ja näytöt työelämässä voivat jatkua normaalisti, mikäli se on kaikille osapuolille turvallista ja työpaikalla voidaan noudattaa turvaetäisyyksiä sekä maskisuositusta.

Lisätietoja ja yhteystiedot
Opettajien ja muun henkilöstön yhteystiedot
Opinto-ohjaajien yhteystiedot
Chat-palvelu www.turunakk.fi -sivuilla
Opiskelijaterveydenhuolto

Asiakaspalvelu p. 0207 129 200
Tietotekniset haasteet helpdesk@turunakk.fi

Pedagoginen rehtori Osku Laukkanen

Tiedote opiskelijoille, julkaistu 20.1.21

Opetus jatkuu etänä helmikuun 2021 loppuun asti

Viranomaisarvioiden ja –suositusten perusteella pienryhmä-, hybridi- ja verkko-opetus jatkuu Turun AKK:ssa helmikuun loppuun saakka.

Oppiminen, siihen liittyvät näytöt sekä koulutus- ja oppisopimukset jatkuvat samalla tavalla kuin alkuvuonnakin. Lisätietoa omalta opettajaltasi.

Pienryhmäopetus

Valmistuvien sekä ohjausta ja tukea tarvitsevien opiskelijoiden kohdalla voidaan jatkaa edelleen oppilaitoksen tiloissa pienryhmäopetusta.

Luokkaan / työsaliin otetaan enintään kahdeksan (8) henkilöä ja luentosaliin enintään 20 henkilöä, jotta turvavälit voidaan varmistaa. Lisätietoja saat omalta opettajaltasi.
Hybridiopetus

Ryhmätasolla voidaan toteuttaa hallitusti ja rajatusti myös hybridiopetusta. Luokassa voi opetuksen aikana olla enintään kahdeksan (8) henkilöä, ja loput ovat samaan aikaan mukana opetuksessa Google Meet tai Microsoft Teams -yhteydellä. Lisätietoja saat omalta opettajaltasi.

Verkko-opetus

Osa koulutuksesta voi tapahtua kokonaan verkossa Microsoft Teams tai Google Classroom -ohjelmilla. Lisätietoa ja tukea saat omalta opettajaltasi.

Turvallisesti oppilaitoksen tiloissa

Pienryhmä- ja hybridiopetuksen lähtökohtana on, että
1. yllä mainittuja henkilörajoitusmääriä noudatetaan ja
2. opiskelijat pysyvät tarkasti omissa alakohtaisissa tiloissa, esimerkiksi hoitoluokka, siivouskeskus, metallin työsali, sähkön tilat jne.

Opettajasi huolehtii, että saapumiset, poistumiset ja tauot toteutuvat turvallisesti, ja että kasvomaskeja käytetään aina, kun turvavälejä ei voi varmistaa. Kasvomaskeja saa infosta.

Opettajat varmistavat myös, että toisiaan lähellä toimivien opiskelijaryhmien tauot toteutuvat vuoroperiaatteella.
Työpaikalla tapahtuva oppiminen ja näytöt

Työpaikalla tapahtuva oppiminen (koulutussopimus, oppisopimus ja omat työmaat) sekä työelämän näytöt voivat jatkua normaalista, mikäli se on kaikille osapuolille turvallista ja työpaikalla voidaan noudattaa turvaetäisyyksiä sekä maskisuositusta.

Lisätietoja ja yhteystiedot
Opettajien ja muun henkilöstön yhteystiedot
Opinto-ohjaajien yhteystiedot
Chat-palvelu www.turunakk.fi -sivuilla
Opiskelijaterveydenhuolto

Asiakaspalvelu p. 0207 129 200
Tietotekniset haasteet helpdesk@turunakk.fi

Pedagoginen rehtori Osku Laukkanen

Tiedote opiskelijoille, julkaistu 15.1.21

Opetus jatkuu etänä tammikuun 2021 loppuun asti

Koska korona ei osoita laantumisen merkkejä, jatkamme sen leviämisen hidastamiseksi opetustoimintaa pienryhmä-, hybridi- ja verkko-opetuksena tammikuun loppuun saakka.

Pienryhmäopetus

Valmistuvien sekä ohjausta ja tukea tarvitsevien opiskelijoiden kohdalla voidaan jatkaa edelleen oppilaitoksen tiloissa pienryhmäopetusta.

Luokkaan / työsaliin otetaan enintään kahdeksan (8) henkilöä ja luentosaliin enintään 20 henkilöä, jotta turvavälit voidaan varmistaa. Lisätietoja saat omalta opettajaltasi.

Hybridiopetus

Ryhmätasolla voidaan toteuttaa hallitusti ja rajatusti myös hybridiopetusta. Luokassa voi opetuksen aikana olla enintään kahdeksan (8) henkilöä, ja loput ovat samaan aikaan mukana opetuksessa Google Meet tai Microsoft Teams -yhteydellä. Lisätietoja saat omalta opettajaltasi.

Verkko-opetus

Osa koulutuksesta voi tapahtua kokonaan verkossa Microsoft Teams tai Google Classroom -ohjelmilla. Lisätietoa ja tukea saat omalta opettajaltasi.

Turvallisesti oppilaitoksen tiloissa

Pienryhmä- ja hybridiopetuksen lähtökohtana on, että opiskelijat pysyvät omissa opetukseen valituissa tiloissa, esimerkiksi hoitoluokka, siivouskeskus, metallin työsali, sähkön tilat jne.

Opettajasi huolehtii, että saapumiset, poistumiset ja tauot toteutuvat turvallisesti, ja että kasvomaskeja käytetään aina, kun turvavälejä ei voi varmistaa. Kasvomaskeja saa infosta.

Opettajat varmistavat myös, että toisiaan lähellä toimivien opiskelijaryhmien tauot toteutuvat vuoroperiaatteella.

Työpaikalla tapahtuva oppiminen ja näytöt

Työpaikalla tapahtuva oppiminen (koulutussopimus, oppisopimus ja omat työmaat) sekä työelämän näytöt voivat jatkua normaalista, mikäli se on kaikille osapuolille turvallista ja työpaikalla voidaan noudattaa turvaetäisyyksiä sekä maskisuositusta.

Lisätietoja ja yhteystiedot

Pedagoginen rehtori Osku Laukkanen

Tiedote opiskelijoille, julkaistu 7.1.21

Turun AKK:ssa opetus jatkuu viranomaissuositusten mukaisesti pääosin etä-ja verkko-opetuksena 24.1.2021 asti.
On todennäköistä, että kevät etenee hyvinkin pitkälle tällä tavoin. Seuraamme viranomaisten suosituksia ja tiedotamme päätöksistä opiskelijoitamme.

Valmistuvat ja ohjausta tai tukea tarvitsevat opiskelijamme

Valmistuvien sekä ohjausta ja tukea tarvitsevien opiskelijoiden kohdalla voidaan kuitenkin toteuttaa edelleen harkitusti pienryhmäopetusta ja -ohjausta oppilaitoksessa aiemmat terveys-ja turvallisuusnäkökulmat huomioiden. Näissä tilanteissa on aina jokaisen huolehdittava, että saapumiset, poistumiset ja tauot toteutuvat turvallisesti, ja toimittava opettajan ohjeiden mukaisesti. Oma opettajasi ohjeistaa näissä tilanteissa tarkasti käytännöistä ja aikatauluista.

Maskin käyttö ja turvallisuus

Pienryhmätilanteissa oppilaitoksen tiloissa, joissa turvaväliä ei voida varmistaa, suositellaan edelleen maskin käyttöä. Kyseessä on työturvallisuusasia. Opettaja varmistaa, että jokaiselle oppilaitoksen tiloissa olevalle annetaan maski käyttöön. Maskeja jaetaan infosta. Oma opettajasi ohjeistaa toimintatavat.

Työpaikalla tapahtuva oppiminen

Koulutussopimus, oppisopimus ja oppilaitoksen omat työmaat sekä näytöt työelämässä voivat jatkua normaalisti, mikäli se on kaikille osapuolille turvallista ja työelämässä voidaan noudattaa turvaetäisyyksiä sekä maskisuositusta.

Oma opettajasi ohjeistaa näissä tilanteissa tarkasti käytännöistä ja aikatauluista.

Lisätietoja ja yhteystiedot

Tutkintorikasta uutta vuotta 2021!

Pedagoginen rehtori Osku Laukkanen

Tiedote opiskelijoille, julkaistu 15.12.20

Asiat:

 1. Etä- ja verkko-oppimisen jatkumisesta 15.1.2021 saakka
 2. ARVO Amispalautteen automatisoinnista
 3. Lisätietoja ja yhteystiedot

1. Turun AKK:ssa opetus jatkuu 15.1.2021 asti pääosin etä- ja verkko-opetuksena.

Pandemiatilanteen edelleen pahentuessa jatkamme edelleen pääosin etä- ja verkko-opetuksena 15.1.2021 asti.

Valmistuvien sekä ohjausta ja tukea tarvitsevien opiskelijoiden kohdalla voidaan kuitenkin toteuttaa harkitusti pienryhmäopetusta ja -ohjausta oppilaitoksessa terveys- ja turvallisuusnäkökulmat huomioiden.

Näissä tilanteissa on aina jokaisen huolehdittava, että saapumiset, poistumiset ja tauot toteutuvat turvallisesti, ja että toimitaan opettajan ohjeiden mukaisesti.

Työpaikalla tapahtuva oppiminen
Koulutussopimus, oppisopimus ja oppilaitoksen omat työmaat sekä näytöt työelämässä voivat jatkua normaalisti, mikäli se on kaikille osapuolille turvallista ja työelämässä voidaan noudattaa turvaetäisyyksiä sekä maskisuositusta.

Oma opettaja ohjeistaa opiskelijansa tarkasti etä- ja verkko-opetuksen käytännöistä ja aikatauluista.

Maskinkäyttö ja turvallisuus
Pienryhmätilanteissa oppilaitoksen tiloissa, joissa turvaväliä ei voida varmistaa, suositellaan maskinkäyttöä. Opettaja varmistaa, että jokaiselle annetaan maski käyttöön. Kyseessä on työturvallisuusasia. Maskeja jaetaan infosta.

Oma opettajasi ohjeistaa toimintatavat.

2. ARVO Amispalautteen automatisointi

Tutkintokoulutusten opiskelijat antavat kaksi kertaa anonyymin palautteen koulutuksen onnistumisesta. Aloitusvaiheen kysely annetaan koulutuksen alkuvaiheessa ja päättövaiheen kysely viimeisen näytön jälkeen.

ARVO Amispalautelinkki lähetetään 1.1.2021 lähtien opiskelijalle automaattisesti opiskelijan HOKS-tietoihin tallennettuun sähköpostiosoitteeseen.

Palautelinkki lähtee automaattisesti valtakunnallisesta eHOKS-palvelusta. Automatisointi myös muistuttaa opiskelijaa, jos kyselyyn ei ole vastattu.

3. Lisätietoa ja yhteystiedot

Hyvää ja levollista joulunaikaa sekä tutkintorikasta uutta vuotta 2021!

Pedagoginen rehtori Osku Laukkanen

Tiedote opiskelijoille terveydenhoitajalta, julkaistu 25.11.20

Hei Opiskelijat!

Haluamme muistuttaa, että hyvin lievissäkin koronavirukseen sopivissa oireissa tulee opiskelijan jäädä kotiin ja hakeutua koronavirustestiin. Koronavirusinfektion oireet vaihtelevat ja yksikin oire on syy hakeutua testiin. Oireita voivat olla esimerkiksi nuha ja/tai tukkoisuus, kurkkukipu, yskä, kohonnut ruumiinlämpö tai kuume, lihassärky/päänsärky, poikkeava väsymys, ripuli, pahoinvointi, hengenahdistus, haju-/makuaistin häiriöt.

Pelkästään oireiden perusteella ei voi päätellä, onko hengitystietulehduksen aiheuttaja koronavirus vai joku muu virus tai bakteeri. Tästä syystä testaaminen on erittäin tärkeää!

Oireisena ja/tai testin tulosta odottaessa on tärkeää välttää sosiaalisia kontakteja eli ethän tule kouluun, tapaa kavereita tai käy harrastuksessa, vaan pysyttelet kotona!

Koululaisille ja opiskelijoille tarkoitettu koulu- ja opiskeluterveydenhuollon koronaneuvontapuhelin puh. 02 266 2012 palvelee arkisin ma-to klo 8-15 ja perjantaisin klo 8-12. Puhelimeen vastaavat koulu- ja opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajat. Puhelimesta saa neuvoa ja ohjantaa koronaan liittyvissä asioissa ja tarvittaessa lähetteen ja ajan koronanäytteelle. Varissuon terveysaseman näytteenottopisteessä voit asioida ilman lähetettä ja ajanvarausta
ma-pe klo 9–11 ja 12–14.

Terveisin
Turun kaupungin Opiskeluterveydenhuolto

Tiedote opiskelijoille, julkaistu 19.11.20

OPISKELIJOILLE

Turun AKK:ssa opetus jatkuu vuoden loppuun asti pääosin etä- ja verkko-opetuksena.

Valmistuvien sekä ohjausta ja tukea tarvitsevien opiskelijoiden kohdalla voidaan kuitenkin toteuttaa pienryhmäopetusta ja -ohjausta oppilaitoksessa aiemmat terveys- ja turvallisuusnäkökulmat huomioiden.

Näissä tilanteissa on aina jokaisen huolehdittava, että saapumiset, poistumiset ja tauot toteutuvat turvallisesti.

Työpaikalla tapahtuva oppiminen
Koulutussopimus, oppisopimus ja oppilaitoksen omat työmaat sekä näytöt työelämässä voivat jatkua normaalista, mikäli se on kaikille osapuolille turvallista ja työelämässä voidaan noudattaa turvaetäisyyksiä sekä maskisuositusta.

Oma opettajasi ohjeistaa opiskelijansa tarkasti etä- ja verkko-opetuksen käytännöistä ja aikatauluista.

Maskinkäyttö
Pienryhmätilanteissa ja tilanteissa oppilaitoksen tiloissa, joissa turvaväliä ei voida varmistaa, suositellaan maskinkäyttöä. Opettaja varmistaa, että jokaiselle annetaan maski käyttöön. Kyseessä on työturvallisuusasia. Maskeja jaetaan infosta.

Epäiletkö tartuntaa?
Koronatartuntaepäilyissä voi olla yhteydessä Turun AKK:n opiskelijaterveydenhuoltoon 

Arvion altistumistilanteestaan voi selvittää myös omaolo.fi -palvelussa.

Muista myös ladata Koronavilkku-sovellus puhelimeesi!

Turun AKK:n koronatiedotteet
Voit lukea ja seurata koronaan liittyviä tiedotteitamme osoitteessa www.turunakk.fi/koronainfo

Mistä lisätietoa?

Pedagoginen rehtori Osku Laukkanen

Tiedote opiskelijoille, julkaistu 4.11.20

Siirrymme etä- ja verkko-opetukseen

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueellisen koronaryhmän tiistaina 3.11.2020 antaman suosituksen mukaisesti siirrymme etä- ja verkko-opetukseen jo tällä viikolla, mutta viimeistään maanantaista 9.11.2020 alkaen. Näillä näkymin etäjakso kestää perjantaihin 20.11.2020 saakka.

Oma opettaja ohjeistaa opiskelijansa tarkasti käytännöistä ja aikatauluista.

Etäjakson aikana Turun AKK:n molempien toimipisteiden ulko-ovet on suljettu.

Työpaikalla tapahtuva oppiminen ja näytöt
Työpaikalla tapahtuva oppiminen (koulutussopimus ja oppisopimus) ja näytöt voivat jatkua normaalisti, mikäli se on kaikille osapuolille turvallista ja työpaikalla voidaan noudattaa turvaetäisyyksiä sekä maskisuositusta.

Epäiletkö tartuntaa?
Koronatartuntaepäilyissä voi olla yhteydessä Turun AKK:n opiskelijaterveydenhuoltoon 

Arvion altistumistilanteestaan voi selvittää myös omaolo.fi -palvelussa.

Muista myös ladata Koronavilkku-sovellus puhelimeesi!

Turun AKK:n koronatiedotteet
Voit lukea ja seurata koronaan liittyviä tiedotteitamme osoitteessa www.turunakk.fi/koronainfo

Mistä lisätietoa?

Pedagoginen rehtori Osku Laukkanen

Tiedote opiskelijoille, julkaistu 5.10.20

Turun AKK:ssa käyttöön kasvomaskisuositus 5.10.2020

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri antoi perjantaina kasvomaskisuosituksen Turkuun. Suositus on voimassa toistaiseksi.

Turun AKK:n tiloissa kasvomaskisuositus otetaan käyttöön maanantaina 5.10.2020.

Tämä tarkoittaa sitä, että opiskelijoiden toivotaan noudattavan suositusta ja käyttävän kasvomaskeja.

 • Lähtökohtana on, että opiskelijat kustantavat maskinsa itse. Turun kaupunki on tiedottanut huolehtivansa siitä, että kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville on kaikissa tilanteissa saatavilla maskeja maksutta.
 • Tämän lisäksi Turun AKK tarjoaa kertakäyttöisiä kasvomaskeja lähiopinnoissa oleville Turun AKK:n opiskelijoille (3 maskia / päivä). Maskeja voi kuitata infosta opiskelijakorttia näyttäen.
 • Infosta on kuitattavissa jokaiselle opiskelijalle myös yksi kankainen kasvomaski.

Suositus noudattelee THL:n kiihtymisvaiheen suositusta. https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/suositus-kasvomaskien-kaytosta-kansalaisille

Maskit eivät yksinään estä viruksen leviämistä, ja sen vuoksi on syytä koko ajan myös muistaa riittävä käsihygienia ja turvavälit.

Kun maskia käytetään, on tärkeää huomioida THL:n ohje kasvomaskien käytöstä. https://www.youtube.com/watch?v=TEyRtvIJqII&feature=youtu.be

Ruokalaan on tulossa uusia opastauluja ja jonotusviivoja, jotta jonot eivät muodostu liian tiiviiksi. Pöytien tuolimääriä myös vähennetään.

Suosittelemme myös, että jokainen lataa puhelimeensa koronavilkun.

THL:n video koronavilkusta. https://youtu.be/YDo6GEGt-8M

Kaiken toimintamme lähtökohtana on tietenkin aina se, että kukaan ei saa tulla sairaana tai koronaoireisena kouluun.

Olemme julkaisseet säännöllisesti tiedotteita opiskelijoille, ne kaikki löytyvät AKK:n verkkosivuilta. https://www.turunakk.fi/koronainfo/

Pedagoginen rehtori Osku Laukkanen

Tiedote opiskelijoille, julkaistu 14.9.20

Koronaviruksen leviämisen estäminen on meidän jokaisen tehtävä. Me Turun AKK:ssa noudatamme viranomaisten ohjeita ja toimimme jokaisessa tilanteessa vastuullisesti.

Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii, aivastaa, puhuu tai laulaa. Osa COVID-19-tartunnan saaneista henkilöistä ei saa lainkaan oireita tai oireet ovat hyvin vähäisiä, ja tästä syystä henkilö ei ole aina tietoinen tartunnastaan. Virus voi tarttua toisiin jo muutama päivä ennen oireiden alkua.

Suosittelemme, että jokainen Turun AKK:ssa opiskeleva lataa puhelimeensa koronavilkun. Sovelluksen avulla saat tiedon, jos olet sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle. Jos sinulla todetaan tartunta, voit ilmoittaa siitä sovelluksella nimettömästi. Lisätietoa sovelluksesta löydät osoitteesta koronavilkku.fi.

THL:n video koronavilkusta. https://youtu.be/YDo6GEGt-8M

Toivomme, että jokainen Turun AKK:n tiloissa oleva huomio omassa toiminnassaan aina hygieniaturvallisuuden.

 1. Huolehdi turvaväleistä (1 – 2 metriä). Jokaisen vastuulla on varmistaa, että henkilöiden väliin jää kaikissa tilanteissa riittävä turvaetäisyys. Vältä tarpeettomia lähikontakteja ja käytä aina sähköisiä välineitä (puhelin, sähköposti), kun se on mahdollista.
 2. Kukaan ei saa tulla sairaana tai koronaoireisena kouluun eikä mennä työharjoitteluun.Lisätietoa oireista THL:n sivuilla
 3. Pese käsiä säännöllisesti. Käsien pesu on suositeltavaa aina ulkoa sisälle tultaessa, tiloista toisiin siirtyessä ja ennen ruokailua sekä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen.
  Yski ja aivasta kertakäyttöiseen käsipaperiin tai nenäliinaan ja laita se sen jälkeen roskiin. Jos ei ole, yski tai aivasta hihaan, älä käsiin. Jos käsienpesumahdollisuutta ei ole, käytetä käsidesiä.THL:n ohjeet käsi-, yskimis- ja aivastamishygienian ylläpitämiseksi.

Kasvomaskien käytössä noudatamme THL:n ohjeistuksia. Maskin tarkoituksena on suojata toisia henkilöitä mahdolliselta tartunnalta. Suositus koskee kasvomaskien käyttöä joukkoliikenteessä ja muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. Kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön.

THL:n ohje kasvomaskien käytöstä. https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/suositus-kasvomaskien-kaytosta-kansalaisille

Turun AKK jakaa yhden kankaisen kasvomaskin niille opiskelijoille, jotka käyttävät koulumatkoihin julkista liikennettä. Opiskelijat voivat noutaa kasvomaskin Artukaisten infosta opiskelijakorttia tai muuta henkilöllisyyden todentavaa asiakirjaa (ajokortti / kelakortti) näyttämällä.

Suosituksesta huolimatta on syytä muistaa, että maskit eivät korvaa hyvää käsihygieniaa, yskimistapaa ja turvavälien pitämistä. Käsienpesu ja turvavälit ovat tärkeimmät keinot ehkäistä koronatartuntoja.

Olemme julkaisseet säännöllisesti tiedotteita opiskelijoille, ne kaikki löytyvät AKK:n verkkosivuilta. https://www.turunakk.fi/koronainfo/

Seuraa oman opettajasi viestejä ja toimi joka tilanteessa vastuullisesti. Näin pystymme jokainen vaikuttamaan koronan leviämisen ehkäisemiseen. Turvallinen ja vastuullinen toiminta koskee meistä jokaista.

Olemme varautuneet tarpeen mukaan kiristämään torjuntatoimenpiteitä, jos tilanne niin vaatii. Seuraamme edelleen jatkuvasti koronatilannetta sekä viranomaisten määräyksiä ja ohjeistuksia. Noudatamme Opetus- ja kulttuuriministeriön, Opetushallituksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen linjauksia ja ohjeita.

Pedagoginen rehtori Osku Laukkanen

Tiedote opiskelijoille, julkaistu 12.8.20

Turvallinen ja vastuullinen toiminta koskee meistä jokaista. Yhteisten turvallisuusohjeiden lisäksi koulun tiloissa on erillisiä ohjeita, joita tulee noudattaa. Kaikissa tilanteissa olemme valmiita toteuttamaan laadukasta opetusta oppimisen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Olemme varautuneet tarpeen mukaan kiristämään torjuntatoimenpiteitä, jos tilanne niin vaatii. Seuraamme edelleen jatkuvasti koronatilannetta sekä viranomaisten määräyksiä ja ohjeistuksia. Noudatamme Opetus- ja kulttuuriministeriön, Opetushallituksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen linjauksia ja seuraavia ohjeita.

 • Opetus toteutuu Turun AKK:ssa edelleen monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä lähiopetuksena, työpaikalla tapahtuvana opetuksena sekä etä- ja verkko-opetuksena.
 • Kaikessa toiminnassa etusijalla ovat turvallisuus- ja terveysnäkökulmat. Suosimme edelleen etä- ja verkko-opetusta. Lähiopetus ja -ohjaus toteutetaan turvavälit huomioiden opetusaikoja rytmittämällä. Työpaikalla tapahtuva oppiminen jatkuu, jos se on kaikille osapuolille turvallista.
 • Oma opettaja ohjeistaa opiskelijoidensa arkista toimintaa ja varmistaa, että jokainen opiskelija tietää missä mennään ja miten toimitaan.

Peruslähtökohdat hygieniaturvallisuuteen
Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, ja siksi on syytä välttää tilanteita, joissa ollaan suorassa kosketuksessa muiden kanssa.

 1. Huolehdi turvaväleistä (1 – 2 metriä). Jokaisen vastuulla on varmistaa, että henkilöiden väliin jää kaikissa tilanteissa riittävä turvaetäisyys. Vältä tarpeettomia lähikontakteja ja käytä aina sähköisiä välineitä (puhelin, sähköposti), kun se on mahdollista.
 2. Kukaan ei saa tulla sairaana tai koronaoireisena kouluun eikä mennä työharjoitteluun. Lisätietoa oireista THL:n sivuilla
 3. Pese käsiä säännöllisesti. Käsien pesu on suositeltavaa aina ulkoa sisälle tultaessa, tiloista toisiin siirtyessä ja ennen ruokailua sekä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen. Yski ja aivasta kertakäyttöiseen käsipaperiin tai nenäliinaan ja laita se sen jälkeen roskiin. Jos ei ole, yski tai aivasta hihaan, älä käsiin. Jos käsienpesumahdollisuutta ei ole, käytetä käsidesiä. THL:n ohjeet käsi-, yskimis- ja aivastamishygienian ylläpitämiseksi.
 4. Suojamaskien käytössä noudatetaan THL:n suosituksia.

Jos epäilet koronaoireita
Jos epäilet sairastuneesi tai sairastut koulupäivän aikana, poistu välittömästi koulun tiloista.

 • Opiskelijoiden on toimittava Turun kaupungin terveysviranomaisten ohjeiden mukaisesti ja olla heti yhteydessä opiskelijaterveydenhuoltoon https://www.turunakk.fi/opiskeluhuolto/
 • Arvioin altistumistilanteestaan voi selvittää myös omaolo.fi -palvelussa.

Jos koronavirustartunta todetaan, terveysviranomaiset jäljittävät altistuneet ja heidät asetetaan karanteeniin 14 vuorokaudeksi tartuntatautilaissa säädetyin menettelyin.

Koronavirustartunnan saaneen on oltava pois koulusta vähintään 14 vrk:n ajan oireiden alkamisesta. Jos olet karanteenissa, sovi oman opettajasi kanssa, miten voit jatkaa opintoja.

Jos kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin, sovi käytännöistä oman opettajasi kanssa. THL:n sivuilla asiaa riskiryhmistä.

Ulkomailta Suomeen palaaminen ja karanteeni
Jos olet tullut matkalta Suomeen sellaisesta maasta, josta palaaville on voimassa maahantulon rajoituksia, on oltava kaksi viikkoa (14 vrk) karanteenissa, eikä kouluun saa tulla. THL:n suositus karanteenista.

Jos olet karanteenissa, sovi oman opettajasi kanssa, miten voit jatkaa opintoja.

Ruokailu
Ruokailu rytmitetään koulutusaloittain, jotta turvavälit voidaan varmistaa. Ruokalan pöydät on sijoitettu vähintään 1 metrin etäisyydelle toisistaan.

Ennen ruokailua pestään aina kädet tai käytetään käsidesiä.

Jokaisen vastuulla on huolehtia riittävästä turvavälistä jonottaessa ja ruokaillessa. Vältä käteiselle maksamista, käytä korttia aina kun mahdollista.

Tauot ja siirtymiset
Opettaja huolehtii, että koulupäivien tauot porrastetaan niin, että voidaan noudattaa turvavälejä. Samoin toimitaan siirtymisten suhteen.

Siivous
Oppilaitoksen tilojen siivousta on tehostettu. Käsidesiä löytyy useasta paikasta.

Lisätietoja
Pedagoginen rehtori Osku Laukkanen
Puh. 040 554 8063 tai osku.laukkanen@turunakk.fi

Tämä ohjeistus täydentyy tarvittaessa. Ohjeistus on julkaistu Turun AKK:n verkkosivuilla ja lähetetty opiskelijoille sähköisesti. Turun AKK:n henkilöstölle on tehty oma ohjeistus, joka on julkaistu AKK:n intranetissä.

Tiedote opiskelijoille, julkaistu 25.6.20

Elokuusta eteenpäin

Koronakevään vuoksi toimintamme on pyörinyt maaliskuun puolesta välistä lähtien pääosin etä- ja verkko-opetuksena. Poikkeusaikana olemme toteuttaneet toki myös lähiopintoja ja -ohjausta, ja noudattaen viranomaisten määräyksiä ja ohjeita.

Elokuusta alkaen toiveissamme on jo ottaa askeleet lähemmäksi lähiopetusta ja -ohjausta. Mutta syksyn osalta tilanne on meille kaikille vielä arvoitus. Onko suunta pandemian suhteen parempaan vai huonompaan?

Me Turun AKK:ssa olemme valmiina kaikkiin tilanteisiin. Seuraamme pandemian etenemistä sekä viranomaisten ohjeistuksia, ja reagoimme niihin.

Kesän helteetkään eivät ole lamaannuttaneet Turun AKK:n toimintaa. Tutkintoja, tutkinnon osia ja työelämän sertifikaatteja suoritetaan työelämän tarpeeseen läpi kesän.

Elokuusta eteenpäin olemme valmiit ottamaan käytäntöön kaiken keväällä hyväksi todetun. Tällä uudistetulla mallilla toteutamme ammatillista koulutusta jopa entistä paremmin ja laadukkaammin huomioiden tietenkin käsihygienian, turvavälit, turvallisen liikkumisen oppilaitoksen tiloissa ja mahdolliset henkilömäärien rajoituksetkin.

Seuraamalla oman opettajasi viestejä pysyt parhaiten mukana syksyn kuvioissa. Ja jos sinulla on mitä tahansa kysyttävää opettajaltasi tai joltakin toiselta AKK:n henkilöstön jäseneltä, kysy.

Turun AKK:n asiakaspalvelu on auki puhelinpalveluna.

Hyvää kesää!

Osku Laukkanen
Pedagoginen rehtori

Turun AKK
Kärsämäentie 11, 20360 Turku
0207 129 398
040 554 8063

www.turunakk.fi

Tiedote opiskelijoille, julkaistu 6.5.20

Kohti uutta normaalia

Olemme nyt eläneet ammatillisessa koulutuksessakin poikkeusoloissa jo hyvän tovin. Tällä viikolla jännitimme television äärellä muiden suomalaisten kanssa, miten hallitus linjasi arkeamme kohti kesää ja tulevia aikoja.

Poikkeusolojen rajoitukset poistuvat myös ammatillisesta koulutuksesta 14.5.2020 alkaen, ja voimme edetä kohti hallittua Exit:iä.

Samaan hengenvetoon hallitus kuitenkin suositteli, että opetus jatkuisi kesään saakka etäopetuksena. Hallituksen linjauksen mukaan koulutuksen järjestäjä saa nyt itse päättää, missä määrin lähiopetusta tarvittaessa järjestetään.

Turun AKK:n johtoryhmä kävi WhatsApp vuoropuhelua jo hallituksen tv-esiintymisen aikana, ja jatkoi kohti omia päätöksiään seuraavan aamun johtoryhmän Teams-kokouksessa.

Päätimme eilen tiistaina 5.5.2020, että Turun AKK:n opetustoiminta jatkuu heinäkuun loppuun asti alla olevia linjauksia noudattaen, jos valtioneuvosto tahi AVI ei muuta ohjeista:

 • opetustoiminta jatkuu edelleenkin pääosin etä- ja verkko-opetuksena oman opettajan ohjeistamana
 • näytöt, työpaikalla tapahtuva oppiminen (koulutussopimus) ja oppisopimus jatkuvat kuten tähänkin asti, jos työpaikka on katsottu kaikkien osapuolten kannalta terveelliseksi ja turvalliseksi, eikä työpaikka muuta ohjeista
 • lähiopetusta ja –ohjausta toteutetaan toukokuun aikana vain opintojen etenemisen kannalta välttämättömien toimien osalta alle 10 hengen pienryhmissä
 • lähiopetusta ja –ohjausta voidaan toteuttaa tarvittaessa kesäkuun alusta alkaen myös yli 10 hengen, mutta alle 50 hengen ryhmissä, väljyys- ja hygieniaohjeet huomioiden sekä ministeriön, OPH:n ja aluehallintoviraston ohjeita noudattaen

Opettajamme ja muu henkilöstömme ovat edelleenkin töissä opiskelijoitamme varten.

Kaikessa toiminnassamme haluamme varmistaa, että opiskelijoiden opinnot etenevät ja tutkintoja suoritetaan, ja vielä niin, että kaikki tapahtuu turvallisesti ja terveellisesti opiskelijamääriä rajaamalla sekä turvaetäisyyksiä ja hygieniaohjeistuksia noudattamalla.

Turun AKK seuraa koronavirustilannetta jatkuvasti, ja toimii maan hallituksen, kuntien ja terveysviranomaisten antaman ohjeistuksen mukaisesti. Päätöksissä opiskelijoiden ja henkilökunnan terveys asetetaan aina etusijalle.

Turun AKK:n asiakaspalvelu on auki puhelinpalveluna, samoin chat-palvelu verkkosivuillamme pidetään auki opiskelijoiden palvelemiseksi.

Ja tietenkin oma opettaja on myös aina saavutettavissa puhelimen, sähköpostin ja muiden yhdessä käyttöön otettujen sovellusten kautta.

Yhteystietoja:

Opettajien ja muun henkilöstön yhteystiedot
Opinto-ohjaajien yhteystiedot

Asiakaspalvelu p. 0207 129 200
Chat-palvelu www.turunakk.fi- sivuilla

Opiskelijaterveydenhuolto

Tietotekniset ongelmat helpdesk@turunakk.fi

Turun AKK
Pedagoginen rehtori Osku Laukkanen
040 – 554 8063

Tiedote opiskelijoille, julkaistu 31.3.20

Etä- ja verkko-opetus jatkuu 13. toukokuuta saakka

Hallitus päätti maanantaina 30.3.  illalla jatkaa koronavirustartuntojen leviämisen hidastamiseksi ja riskiryhmien suojelemiseksi aiemmin päätettyjä rajoitustoimia 13. toukokuuta 2020 saakka.

Hallitus antaa uudet käyttöönottoasetukset eduskunnan käsittelyyn tänään tiistaina 31.3.20 Poikkeusjärjestelyjä varaudutaan samalla jatkamaan tarvittaessa kevätlukukauden loppuun saakka.

Tämä tarkoittaa sitä, että Turun AKK:ssa opetus ja oppiminen jatkuvat etä- ja verkko-opetuksena. Myös työpaikalla oppiminen jatkuu koulutus– ja oppisopimusten mukaisesti, ellei työpaikalta ohjeisteta muuta. Jos työssäoppimisessa tapahtuu muutoksia, ilmoita siitä heti omalle opettajallesi.

Oma opettaja varmistaa kanssasi, että työpaikalla noudatetaan hallituksen suosituksia, ja että työympäristö on myös sinulle turvallinen. Jos jakso päättyy ennen aikojaan, siirryt muun ryhmän mukaan oppimaan.

Turun AKK:n opettajat ja muu henkilöstö ohjeistavat opiskelijoita aktiivisesti, ja varmistavat opiskelijoiden oppimisen jatkumisen.

Jokaisen opiskelijan oikeutena on edelleen riittävä ohjaus ja tuki opintojensa etenemiseksi. Opettajat ja muu henkilöstömme ovat töissä opiskelijoita varten, joko oppilaitoksessa tai etänä.

Turun AKK:n asiakaspalvelu pidetään kuitenkin auki puhelinpalveluna, samoin chat-palvelu verkkosivuilla pidetään auki opiskelijoiden palvelemiseksi. Ja tietenkin oma opettaja on myös aina saavutettavissa puhelimen, sähköpostin ja muiden yhdessä käyttöön otettujen sovellusten kautta.

Yhteystietoja:

Opettajien ja muun henkilöstön yhteystiedot
Opinto-ohjaajien yhteystiedot

Asiakaspalvelu p. 0207 129 200
Chat-palvelu www.turunakk.fi- sivuilla

Opiskelijaterveydenhuolto

Tietotekniset ongelmat helpdesk@turunakk.fi

Turun AKK
Pedagoginen rehtori Osku Laukkanen
040 – 554 8063

Tiedote opiskelijoille, julkaistu 23.3.20

Opetustoiminta poikkeustilanteessa

 

Olemme siirtyneet nopealla aikataululla viime viikolla opetustoiminnassamme tähän poikkeustilanteeseen. Opettajamme ja koko henkilöstömme ovat reagoineet tilanteeseen vähintäänkin erinomaisen kiitettävästi. Olemme osoittaneet, että me osaamme ja pystymme!

Opiskelijat ja opiskelijoiden opintojen eteneminen ovat ehdottomasti päätavoitteemme. Teemme kaikkemme tässä tilanteessa, että opiskelijoiden opinnot etenevät mahdollisimman joustavasti kaikkien osapuolten terveys- ja turvallisuusnäkökulmat huomioiden.

Kiteytimme tätä tavoitetta varten TOP-3 asiat:

1.   Opiskelijoilla on oikeus riittävään ohjaukseen ja tukeen opintojensa etenemiseksi. Teemme kaikkemme tähän toteutumiseksi.

2.   Opettajat ovat töissä joka arkipäivä opiskelijoitaan varten. Älä jätä kysymättä, jos on kysyttävää. Vastaamme varmasti.

3.   Työpaikalla oppiminen ja näyttöjen tekeminen jatkuvat edelleen työelämässä mahdollisuuksien mukaan. Jos näyttöjä ei voi toteuttaa työpaikalla, toimimme poikkeustilanteen ohjeiden mukaisesti muulla tavoin. Näyttöjen tekeminen ei keskeydy.

Tiedote opiskelijoille, julkaistu 18.3.20

Hallituksen suosituksen mukaisesti maamme ammatillinen koulutus siirtyi etäopetukseen 18.3. – 13.4.2020 väliseksi ajaksi. Suosituksen mukaisesti Turun AKK:n tilat suljetaan ja lähiopetus keskeytetään. Lähtökohtaisesti tällä ajalla opiskelijat eivät tule kouluun, ellei opetushenkilöstön kanssa ole muuta sovittu. 

Turun AKK:n asiakaspalvelu pidetään kuitenkin auki puhelinpalveluna, samoin chat-palvelu verkkosivuilla pidetään auki opiskelijoiden palvelemiseksi. Ja tietenkin oma opettaja on myös aina saavutettavissa puhelimen, sähköpostin ja muiden yhdessä käyttöön otettujen sovellusten kautta. 

Turun AKK:n opettajat ja muu henkilöstö ohjeistavat opiskelijoita tässä tilanteessa ja varmistavat opiskelijoiden oppimisen jatkumisen etä– ja verkko-opetuksena.  

Jokaisen opiskelijan oikeutena on edelleen riittävä ohjaus ja tuki opintojensa etenemiseksi. Sen varmistaminen on tässäkin tilanteessa turvattu, sillä opettajat ovat töissä opiskelijoita varten, joko oppilaitoksessa tai etänä.  

Oppiminen ja opetus jatkuu!
Muuttunut tilanne tarkoittaa sitä, että oppiminen tapahtuu erilaisilla, monipuolisilla ja vaihtoehtoisilla työtavoilla, pääosin etä– ja verkkoopiskeluna, joissa hyödynnetään erilaisia digitaalisia oppimisympäristöjä ja ratkaisuja Niiden käyttäminen onnistuu kotoa omalta tietokoneelta tai älypuhelimelta.  

Etäopiskelu verkossa sisältää etäopetusta ja sen perusteella ohjeistettua ja ohjattua itseopiskelua. Verkko-oppiminen mahdollistaa erilaisten digitaalisten sisältöjen käyttämisen, kuten teksti, kuva, video, www-linkit, tehtävät ja chat sekä myös oppimispäiväkirjan kokoamisen ja samanaikaisen työskentelyn yhdellä ja samalla dokumentilla. Kyseessä on siis eräänlainen virtuaalinen luokkahuone. 

Verkko-opiskelu eroaa luokassa tapahtuvasta lähiopinnoista siinä, että verkko-oppiminen edellyttää opiskelijalta itsenäistä työskentelyä ja vastuunottoa. 

Yksilöllistä ohjausta ja tukea tarvitsevien opiskelijoiden tukeminen ja ohjaaminen huomioidaan erityisesti tässä tilanteessa.  

Jos tunnuksesi ja salasanasi, joilla kirjaudut oppimisalustoille ei jostain syystä toimi, ota yhteyttä omaan opettajaasi.  

Työpaikalla tapahtuva oppiminen
Työssäoppiminen jatkuu mahdollisuuksien mukaan normaalisti koulutus– ja oppisopimusten mukaisesti, ellei työpaikalta ohjeisteta muuta. Jos työssäoppimisessa tapahtuu muutoksia, ilmoita siitä heti omalle opettajallesi.  

Oma opettaja varmistaa kanssasi, että työpaikalla noudatetaan hallituksen suosituksia ja että työympäristö on myös sinulle turvallinen. Jos jakso päättyy ennen aikojaan, siirryt muun ryhmän mukaan oppimaan.  

Koulutussopimuksen aikana maksetaan eväsraha hakemuksen mukaan niille opiskelijoille (perustutkinto- ja VALMA-opiskelijat), jotka ovat oikeutettuja maksuttomaan ruokailuun. 

Näytöt
Näytöt toteutetaan suunnitelmien mukaisesti, ellei työpaikalta ohjeisteta jotain muuta. Vastuuopettajasi varmistaa, että olosuhteet ovat myös sinulle turvalliset. 

Jos opiskelijan näyttöjä ei voida tehdä työelämässä, järjestetään näytöt opiskelijan edun mukaisesti muulla soveltuvalla tavalla. 

Koulutusassistentit
Koulutusassistentit tavoitat sähköisesti sähköpostilla ja puhelimella. Myös verkkosivujemme etusivulta löytyvän chatin kautta voit lähettää viestiä koulutusassistenteille.
https://www.turunakk.fi/ 

Opinto-ohjaajat
Opinto-ohjaajat tavoitat helposti myös sähköpostilla ja puhelimella.  Opoihin saat yhteyden myös verkkosivujemme kautta lähetetyllä viestillä.
https://www.turunakk.fi/opiskelijalle/opo/ 

Ruokailu
Ne perustutkinto- ja VALMA-opiskelijat, joilla on ollut oikeus maksuttomaan ruokailuun koulupäivinä Turun AKK:n ruokalassa eivät etäopetuksen aikana (18.3. – 13.4.2020) ole oikeutettuja maksuttomaan ruokailuun.  

Koulutussopimuksen aikana maksetaan kuitenkin eväsraha hakemuksen mukaan niille opiskelijoille (perustutkinto- ja VALMA-opiskelijat), jotka ovat oikeutettuja maksuttomaan ruokailuun. 

Helpdesk
Tietoteknisiin ongelmiin saat tukea Turun AKK:n Helpdesk:ltä arkipäivisin klo 9 –  15.
helpdesk@turunakk.fi 

Lopuksi
Tämä poikkeustilanne vaatii meiltä kaikilta malttia, toisista välittämistä ja uskoa siihen, että tästäkin selvitään yhdessä. Ja niin tehdään! 

Yhteystiedot
Oma opettaja ja opinto-ohjaaja
https://www.turunakk.fi/yhteystiedot/henkilosto/  

Turun AKK:n asiakaspalvelu ja chat
www.turunakk.fi
p. 0207 129 200 (ma-to klo 9-15, pe klo 9-14.00) 

Tiedote, julkaistu 17.3.2020

Turun AKK etäopetukseen ainakin 13.4.2020 saakka

Hallituksen suosituksen mukaisesti ammatillinen koulutus siirtyy etäopetukseen 18.3. – 13.4.2020 väliseksi ajaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että keskiviikosta 18.3. alkaen Turun AKK:n tilat suljetaan ja lähiopetus keskeytetään.

Turun AKK:n asiakaspalvelu pidetään kuitenkin auki puhelinpalveluna, samoin chat-palvelu verkkosivuilla pidetään auki opiskelijoiden ja asiakkaiden palvelemiseksi. Oma opettaja on myös aina saavutettavissa puhelimen, sähköpostin ja muiden yhdessä käyttöön otettujen sovellusten kautta.

Turun AKK:n opettajat ja muu henkilöstö ohjeistavat opiskelijoita tässä tilanteessa ja varmistavat opiskelijoiden oppimisen jatkumisen etä- ja verkko-opetuksena.

Opiskelija
Jokaisen opiskelijan oikeutena on edelleen riittävä ohjaus ja tuki opintojensa etenemiseksi. Sen varmistaminen on tässäkin tilanteessa turvattu, sillä opettajat ovat töissä opiskelijoita varten, joko oppilaitoksessa tai etänä.

Työpaikalla järjestettävä koulutus jatkuu mahdollisuuksien mukaan normaalisti tutkintokoulutuksissa koulutus- ja oppisopimusten mukaisesti, mikäli työpaikka ei ohjeista muuta.

Yksilöllistä ohjausta ja tukea tarvitsevien opiskelijoiden tukeminen ja ohjaaminen huomioidaan erityisesti tässä tilanteessa.

Yhteystiedot
Oma opettaja ja opinto-ohjaaja
https://www.turunakk.fi/yhteystiedot/henkilosto/

Turun AKK:n asiakaspalvelu ja chat
www.turunakk.fi
p. 0207 129 200 (ma-to klo 9-15, pe klo 9-14.00)

Lisätietoja
Pedagoginen rehtori Osku Laukkanen
040 – 554 8063

Tiedote, julkaistu 16.3.2020

Etäopetukseen siirtyminen

Epidemian hidastamiseksi ja ihmisten terveyden turvaamiseksi Turun AKK:ssa siirrytään vaiheittain tällä viikolla etäopetukseen, siinä määrin kuin se on mahdollista.

Tämänhetkisen tilanteen myötä etäopetusjakso jatkuu toistaiseksi. Koulutusalat määrittelevät omien koulutustensa siirtymisaikataulun sen perusteella, miten etäopetusjärjestelyt eri koulutuksissa saadaan järjestetyiksi.

Nämä toimet koskevat valtionosuusjärjestelmään kuuluvia omaehtoisia tutkintokoulutuksia. Muihin sopimuksiin ja VOS-työvoimakoulutuksiin liittyvät järjestelyt sovitaan erikseen yhteistyökumppaneiden kanssa. TE-toimisto / ELY on luvannut linjata asiaa harkintansa jälkeen.

Oppiminen ja opetus jatkuu!
Jokaisen opiskelijan oikeutena on edelleen riittävä ohjaus ja tuki opintojensa etenemiseksi. Sen varmistaminen on tässäkin tilanteessa turvattu, sillä opettajat ovat töissä opiskelijoita varten, joko oppilaitoksessa tai etänä.

Työpaikalla järjestettävä koulutus jatkuu edelleen normaalisti tutkintokoulutuksissa koulutus- ja oppisopimusten sekä muissa koulutuksissa mahdollisen työharjoittelun mukaisesti. Joillakin aloilla jatketaan etäopetukseen siirtymisestä huolimatta lähiopetusta välttämättömien / pakollisten oppituntien, käytännön harjoitteluiden, näyttöjen ja yritys- ja hankintakoulutusten osalta.

Yksilöllistä ohjausta ja tukea tarvitsevien opiskelijoiden tukeminen ja ohjaaminen huomioidaan erityisesti tässä tilanteessa.

Lisätietoja
Pedagoginen rehtori Osku Laukkanen
040 – 554 8063

Tiedote, julkaistu 13.3.2020

Seuraamme jatkuvasti viranomaisten suosituksia ja ohjeistuksia, ja toimimme niiden mukaisesti. Opetustoiminta jatkuu tällä hetkellä normaalisti.

Olemme tehostaneet entisestään OPH:n ohjeistuksen mukaisesti verkko-opetuksen hyödyntämistä ja etäyhteyksien käyttämistä palavereissa. Olemme myös ohjeistaneet henkilöstöämme ja opiskelijoitamme miten toimia, jos epäilee koronavirustartuntaa.

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi toivomme, että et tule opiskelijana Turun AKK:n tiloihin, jos sinulla on infektio-oireita (kuume, yskä, hengenahdistus, kurkkukipu, nuha, lihaskipu, poikkeava väsymys, pahoinvointia tai ripulia). Poissaloista ilmoitukset aina omalle opettajalle. Mikäli opiskelija sairastuu koulupäivän aikana, opettaja voi lähettää opiskelijan kotiin.

Jos on epäily, että olet saanut koronvirustartunnan, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi, Turun AKK:n terveydenhoitajaan tai Turun kaupungin neuvontapalveluihin puhelimella tai suoraan päivystykseen akuuteissa tilanteissa

 • Turun terveysasemien ajanvaraus, p. 02 266 1130, ma klo 7.30-15.30, ti-pe klo 8-15.30.
 • Turun AKK:n terveydenhoitaja, p. 040 719 0125, arkisin klo 12-12.45.
 • Opiskeluterveydenhuollon poliklinikkavastaanotto, joka on toiminut ilman ajanvarausta arkisin klo 8-11, on suljettu toistaiseksi koronaviruksen tartuntojen ennaltaehkäisemiseksi. Poliklinikan p. 02 266 1570.
 • Turkulaisille tarkoitettu koronaneuvontapuhelin, p. 02 266 2714, arkisin klo 8-15.
 • Turussa toimivien ammatillisten oppilaitosten opiskelijoille tarkoitettu koronaneuvontapuhelin, p. 02 266 2012, arkisin klo 8-15.
 • Turun alueen yhteispäivystys, p. 02 313 8800.

Lisätietoja:

Lisätietoja
Pedagoginen rehtori Osku Laukkanen
Puh. 040 – 554 8063

Ohjeita oppisopimuksesta poikkeustilanteissa

OHJE: Oppisopimusopiskelijoiden lomautustilanteet

Ota aina yhteyttä oppisopimustoimistoon, jos työnantajasi on lomauttamassa sinua. Yhteystiedot www.turunakk.fi/oppisopimus

Työntekijän lomautuksesta säädetään työsopimuslaissa 5 luvussa

Oppisopimus perustuu voimassa olevaan työsuhteeseen ja lomautuksen aikana työsuhde ei ole voimassa.

Suomen hallitus on antanut lakiesityksen työttömyysturvalain väliaikaisesta muuttamisesta niin, että opiskelija voi opiskella lomautuksen aikana ja saada samalla työttömyyspäivärahaa, lue lisää.

Jos opiskelija haluaa jatkaa opintoja keskeytyksettä lomautuksen aikana, niin oppisopimuskoulutus muutetaan omaehtoiseksi opiskeluksi lomautuksen ajaksi. Opiskelijan henkilökohtainen suunnitelma (HOKS) päivitetään eli suunnitellaan lomautuksen aikainen osaamisen hankkiminen ja näyttäminen. Oppisopimus aktivoituu uudelleen, kun lomautus loppuu.

Jos opiskelija haluaa hakea työttömyysturvaa lomautuksen ajalta, tulee hänen toimia TE-toimiston ohjeiden mukaisesti 

Kun työpaikalla on päätetty lomautuksesta (lomautusilmoitus annettu), tulee lomautuksen alkamis- ja päättymispäivä ilmoittaa oppisopimustoimistoon mieluiten sähköpostilla.

Oppisopimustoimisto keskeyttää oppisopimuksen määräajaksi eli lomautuksen ajaksi ja lähettää keskeytyksestä hallinnollisen päätöksen opiskelijalle sekä työnantajalle.

Oppisopimuksen keskeytys (opiskeluoikeuden keskeytys) näkyy valtakunnallisessa Koski-tietokannassa. Muut viranomaiset voivat tarkistaa asian sieltä.

Opiskelija itse voi tarkistaa opiskeluoikeutensa Koskitietokannassa kirjautumalla omaan opintopolkuun

HOKS:ia eli henkilökohtaista osaamisen hankkimissuunnitelmaa päivitetään keskeytyksen päätyttyä tarpeen mukaan.

Yrittäjän oppisopimus

Jos yrittäjän työtilanne huononee niin, ettei hän voi enää päätoimisesti työskennellä tutkintoa vastaavissa työtehtävissä niin pyydämme ottamaan yhteyttä oppisopimustoimistoon.

Työttömyysturvan osalta kannattaa ottaa yhteyttä oman alueen TE-toimistoon. Myös yrittäjäjärjestöstä saa ohjeita.

Osa-aikainen lomautus

Jos lomautus on osa-aikainen eli työnteko jatkuu, mutta työaika lyhenee, ota yhteyttä oppisopimustoimistoon. Osa-aikaiset lomautustilanteet käsitellään tapauskohtaisesti.

Jos yrittäjän työtilanne huononee niin, ettei hän voi enää päätoimisesti työskennellä tutkintoa vastaavissa työtehtävissä niin pyydämme ottamaan yhteyttä oppisopimustoimistoon.

Työttömyysturvan osalta kannattaa ottaa yhteyttä oman alueen TE-toimistoon. Myös yrittäjäjärjestöstä saa ohjeita.

Osa-aikainen lomautus

Jos lomautus on osa-aikainen eli työnteko jatkuu, mutta työaika lyhenee, ota yhteyttä oppisopimustoimistoon. Osa-aikaiset lomautustilanteet käsitellään tapauskohtaisesti.

——-

OHJE: Oppisopimusopiskelijoiden irtisanomistilanteet  

Ota aina yhteyttä oppisopimustoimistoon, jos työnantaja harkitsee irtisanomistasi. Yhteystiedot www.turunakk.fi/oppisopimus

Työsuhteen päättymiseen liittyvistä asioista säädetään työsopimuslaissa 6-9 luvuissa  

Oppisopimuksen päättymiseen liittyvistä asioista säädetään ammatillisen koulutuksen laissa, §75

Oppisopimus perustuu voimassa olevaan työsuhteeseen ja työsuhteen päättyessä myös oppisopimus päättyy 

Vaikka oppisopimus päättyy, se ei tarkoita automaattisesti opiskeluoikeuden päättymistä. Koulutuksen järjestäjällä on velvollisuus mahdollisuuksiensa mukaan tarjota opiskelun jatkamista ja tutkinnon suorittamista muulla tavalla.  

Jos työsuhde on päättymässä, ilmoita mieluiten sähköpostilla työsuhteen päättymispäivä (irtisanomisilmoitus).  Opiskelun jatkamismahdollisuudet selvitetään aina tapauskohtaisesti yhteistyössä oppilaitoksen ja opiskelijan kanssa. 

 Jos opiskelija haluaa hakea työttömyysturvaa, tulee hänen toimia TE-toimiston ohjeiden mukaisesti 

 Yrittäjän oppisopimus 

Jos yrittäjä lopettaa yritystoimintansa, pyydämme ottamaan yhteyttä oppisopimustoimistoon. Opiskelun jatkamismahdollisuudet selvitellään tapauskohtaisesti kuten työsuhteessa olevillekin. 

Työttömyysturvan osalta kannattaa ottaa yhteyttä oman alueen TE-toimistoon. Myös yrittäjäjärjestöstä saa ohjeita.

———

OHJE: opintososiaaliset etuudet ja etäopiskelu 

Oppisopimusopiskelija, jolle maksetaan opintososiaalisia etuuksia (jatkossa OPSOS) tietopuoliseen opetukseen osallistumisen ajalta, on saanut sähköpostilla päätöksen niistä. Päätöksessä on eritelty ne edut, joihin hänellä on oikeus. OPSOS:sit näkyvät myös opiskelijan Study –käyttöliittymässä netissä, jos hänellä on oikeus niihin. 

OPSOS etuja (päiväraha ja perheavustus) maksetaan silloin, kun tietopuoliseen opetukseen osallistuminen aiheuttaa ansion menetystä eli opetukseen osallistumisaika ei ole suoraan palkallista työaikaa. 

Matkakorvausta maksetaan, jos yhdensuuntainen matka kotoa koulutuspaikalle on yli 10 km. 

Jos opiskelija saa muulta taholta korvausta yllämainittuihin liittyen, oppisopimustoimisto ei silloin maksa OPSOS:ja. 

Etäopetuksesta maksetaan OPSOS em. päätöksen mukaisesti kuitenkin seuraavien tarkennusten mukaan: 

 • OPSOS maksetaan niiltä etäopiskelupäiviltä, jotka korvaavat suunnitellun/ opetusohjelman mukaisen lähiopetuspäivän ja kyseiselle päivälle on määritelty opiskelutehtävä 
 • OPSOS maksetaan, jos opiskelijan HOKS:ssa on selkeästi määritelty työstä poissaolemista vaativia etäopiskelupäiviä/tehtäviä 
 • Etäopetuspäiviltä ei makseta matkakorvauksia 
 • Matkakorvausta voidaan maksaa, jos HOKS:ssa määritelty tehtävä/ etäopetustehtävä edellyttää matkustamista yli 10 km yhteen suuntaan 

 Lisätietoa ja ohjeita oppisopimustoimiston sivuilta www.turunakk.fi/oppisopimus 

 ——-

Links in various languages

Ohjevideoita koronavirukselta suojautumiseen (mm. arabia, somalia, persia, kurdi)

ARABIA:

سوف تجد معلومات مهمة وارشادات عملية عن فيروس كورونا من عنوان الموقع التالي:
www.turku.fi/en/corona
تستطيع قراءة الارشادات في صفحة الموقع بلغات عديدة مختلفة. 

ALBANIA: 

Ju do gjeni informacione rëndësishme dhe udhëzime si veproni me koronavirusin www.turku.fi/en/corona
Ju mundeni t’i lexoni udhëzimet shumë gjuhë ndryshme këtë faqe. 

BOSNIA:  

Važne informacije i upute o korona virusu možete naći na navedenoj internet adresi www.turku.fi/en/corona
Na
istoj adresi možete naći i pročitati upute napisane na više jezika. 

ESPANJA:  

Se puede enconrar información importante sobre el coronavirus en www.turku.fi/en/corona
Las instrucciones se encuentran en varias idiomas. 

KIINA: 

你可以在以下的网页地址www.turku.fi/en/corona 搜查到有关新冠病毒的重要资讯以及应对措施指引
在此网页上你可以选择不同的语言来查阅应对措施指引  

KURMANDZI: 

Dikarî agahiyên giring li ser vîrûsa korona û rêkarên wê li ser navnîşanê bibînî: www.turku.fi/en/corona 
Ji wê rûpelê dikarî şîretan bi çendîn zimanan bixwînî:  

PERSIA: 

اطّلاعات مهمّ دربارۂ کُرونا ویروس یا ویروسِ کُرونا را میتوانید ازطریق مراجعه به آدرس اینترنتی زیربدست بیآورید: 

.www.turku.fi/en/corona
با مراجعه به این آدرس، میتوانید راهنمایی های اراه داده شده را به زبانهای مختلف مطالعه بکنید.  

PUOLA: 

Ważne informacje i instrukcje na temat koronawirusa znajdziesz na stronie: www.turku.fi/en/corona 
Instrukcje na stronie możesz przeczytać w wielu różnych językach. 

RANSKA: 

Vous trouvez des informations importantes sur le coronavirus et des instructions sur le site Internet: www.turku.fi/en/corona

Sur cette page, vous pouvez lire les instructions en plusieurs langues différentes.    

ROMANIA: 

Găsiți informații importante despre coronavirus și instrucțiuni la adresa www.turku.fi/en/corona
Puteți citi instrucțiunile de pe pagină în mai multe limbi diferite. 

SOMALI: 

Waxaad ka heleysaa warbixino muhiim ah oo ku saabsan koronaviruska iyo sida loola macaamilo tilmaamahooda cinwaankan: www.turku.fi/en/corona 
Waxaad boggan ka akhrisan kartaa tilmaamahaa oo ah luqaddo kala duduwan 

THAI: 

คุณสามารถอ่านรายละเอียดที่สำคัญเกี่ยวกับโคโรนาไวรัส และ คำแนะนำในการปฏิบัติตัวได้จากเวปไซต์: www.turku.fi/en/corona
คุณสามารถอ่านคำแนะนำในเวปไซต์ได้ในหลาย ภาษา  

VENÄJÄ: 

C важной информацией о коронавирусе и инструкцией о действиях можете ознакомиться тут www.turku.fi/en/corona.
Инструкци
ю можно прочесть на разных языках. 

VIETNAM: 

Bạn sẽ tìm thấy thông tin quan trọng và cách hành động liên quan tới dịch corona (Covid-19) địa chỉ: www.turku.fi/en/corona.
Trang này có những bản hướng dẫn bằng nhiều ngôn ngữ. 

VIRO: 

Tähtsat teavet koroonaviiruse kohta ja tegutsemisjuhendid leiad aadressilt: www.turku.fi/en/corona.
Juhendid on saadaval mitmes erinevas keeles.