Vartijan peruskoulutus, Turvallisuusalan ammattitutkinto

Hae koulutukseen

Turvallisuusalan opiskelijoita rivissä

Kuvaus

Turvallisuusala on jatkuvassa kasvussa oleva monipuolinen ala, joka kaipaa uusia tekijöitä! Opiskelijamme ovat työllistyneet hyvin.

Ammattitutkinto  sopii turvallisuusalasta kiinnostuneille, alalle soveltuville ja nuhteettoman taustan omaaville täysi-ikäisille henkilöille tai alalla jo työskenteleville.

Turvallisuusalan ammattitutkinnon suorittanut voi työskennellä turvallisuusalan elinkeinon harjoittajan tai elinkeinoelämän palveluksessa esimerkiksi vartijana, järjestyksenvalvojana, poliisin tai rajavartiolaitoksen avuksi asetettuna järjestyksenvalvojana, myymälätarkkailijana, arvokuljettajana, henkivartijana, turvatarkastajana, vartijapalomiehenä tai esimiehenä.

Koulutuksessa saat osaamista yksityisen turvallisuusalan työtehtäviin ja palveluihin. Opit työtehtäviin liittyvistä oikeuksista ja velvollisuuksista sekä tarvittavilta osin turvallisuusalan työtehtäviin liittyvän lainsäädännön. Turvallisuusalan ammattitutkinnon suorittaneena sinulla on hyvät asiakaspalvelutaidot ja osaat toimia vahinko-, ongelma- ja konfliktitilanteissa. Koulutuksessa opiskellaan myös vuorovaikutuksen sekä sanallisen ja sanattoman viestinnän perusteita ja niiden hyödyntämistä työssä.

Sisältö

Turvallisuusalan ammattitutkinto

Pakolliset tutkinnon osat
· Vartijan koulutus
· Pelastustoiminta

Valinnaiset tutkinnon osat, joista suoritetaan neljä
· Toiminta eri vartiointimuodoissa
· Teknisten turvallisuusjärjestelmien käyttö
· Tilannehallinta
· Sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteiden turvallisuusvalvonta (vastaa 2 osaa)
· Järjestyksenvalvonta

Muut opintokokonaisuudet
· Aikuisopiskeluun orientointi ja lähtötason arviointi, työnhakuvalmennus
· Turvallisuusalaan tutustuminen, asiakaspalvelu
· Liikunta ja terveyskasvatus

Lue lisää tutkinnon perusteista tästä linkistä: ePerusteet

Opiskelijaksi soveltuminen

Koulutukseen voi hakea vartijan työhön soveltuva, fyysisesti hyvässä kunnossa oleva sekä nuhteettoman taustan omaava henkilö, joka on motivoitunut työllistymään alalle. Koulutukseen valitulta edellytetään myös sujuvaa suomen kielen suullista ja kirjallista taitoa.

Koulutuksen järjestäjällä on oikeus pyytää opiskelijaksi hakeutuvasta turvallisuusselvityslaissa (726/2014) tarkoitettu suppea henkilöturvallisuusselvitys. Koulutukseen valituilta edellytetään myös sujuvaa suomen kielen suullista ja kirjallista taitoa.

Turvallisuusalan ammattitutkintoon liittyy tutkintokohtaisia terveydentilavaatimuksia (OPH 5-2018 Tutkintokohtaiset terveydentilavaatimukset). Tutkinnossa sovelletaan opiskeluun hakeutumisessa sekä opiskeluoikeuden peruuttamisessa ja palauttamisessa niin kutsuttua SORA-lainsäädäntöä (OPH Sora – ratkaisuja soveltumattomuuteen).

Opiskelijatarinoita

 • Lähihoitajaopiskelija

  1.11.2023 Ajankohtaista

  Alanvaihto yli 50-vuotiaana

  ”Olenko liian vanha?”, oli Ninan ajatus, kun hän pohti opiskelemaan lähtemistä yli 50-vuotiaana. Uuden edessä Nina oli ollut myös reilu 10 vuotta sitten siirtyessään palkkatyöstä yrittäjäksi. Silloinkin Turun AKK oli kuvioissa mukana: tuolloin Nina halusi kehittää palkkahallinnon osaamista ja opiskeli Taloushallinnon ammattitutkinnon. ”Turun AKK oli tärkeä silloin ja on nytkin – ympyrä tavallaan sulkeutui”. Tällä […]

 • Perhepäivähoitaja ja lapsia leikkimässä puukuutioilla

  6.10.2023 Opiskelijatarinat

  Perhepäivähoitajan koulutus työn ohessa

  Pitkän uran matkailualalla tehnyt Sari  57, sairastui harvinaiseen sairauteen ja joutui tekemään alanvaihdoksen. Matkailualan epäsäännöliset työajat eivät enää sopineet uuteen elämäntilanteeseen. Nyt Sari työskentelee monikulttuurisessa päiväkodissa. Hän opiskeli työn ohessa oppisopimuksella kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon, jossa hän suuntautui perhepäivähoitajaksi. ”Alä pelkää tarttua uusiin haasteisiin ja vaikka et olisi opiskellut pitkään aikaan, niin koulusta saat aina tukea ja […]

 • Puhtausalan opiskelija ja opettaja

  2.10.2023 Ajankohtaista

  Puhtausala vei sydämen

  Ukrainalainen Yevheniia ei ymmärrä, miksi ihmiset eivät hakeudu puhtausalalle töihin. Kotimaassaan journalistina työskennellyt Yevheniia on ihastunut alaan ja näkee itsensä siellä myös tulevaisuudessa. Turun AKK:ssa aloitettiin tammikuussa 2023 englanninkielinen puhtausalan koulutus (Further Vocational Qualification in Cleaning and Property Services), josta Yevheniia on ensimmäinen valmistunut opiskelija. Hän tuli Suomeen maaliskuussa 2022 ja työllistyi puhtausalalle laivasiivoukseen kahdessa […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun