Skip to main content

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriin (VSSHP) kuuluva TYKS eli Turun yliopistollinen keskussairaala on aina suhtautunut positiivisesti työntekijöidensä kouluttautumiseen. Ei siis ole ihme, että esimies kannusti myös laitoshuoltajana työskentelevää Saila Lindströmiä hakeutumaan Lähiesimiestyön ammattitutkinto-opintoihin Turun AKK:hon.

Matkailualan jo aiemmin puhdistuspalvelualaan vaihtanut Saila oli opiskellut laitoshuoltajaksi oppisopimuksella, joten opiskelu itsessään ei ollut vieras ajatus. Vaikka opinnot tällä kertaa tapahtuivatkin omalla ajalla, hän tarttui haasteeseen.

”Opiskelu vei jonkunkin verran vapaa-aikaani ja varsinkin näyttöjen suunnittelu oli melko työlästä. Koronakin sotki lähiopetusta ja kun materiaaleja tuli sähköpostilla, niihin tutustuminen kieltämättä venyi. Pelkkä materiaalin lukeminen ilman opettajan antamaa asiaa syventävää lähiopetusta ei ole sama, joten osa aiheista jäi melko pintapuolisiksi. Onneksi pääsimme ennen näyttöjäni hetkeksi takaisin lähiopetukseen, silloin sai taas paremmin kiinni opinnoista. Ja näytöt sain suorittaa työajalla”, Saila kertoo.

Koska TYKS on opetussairaala, on opiskelijoiden ohjaus monille työntekijöille tuttua hommaa. Sailaa luotsasi Päivi Rantanen, joka työskentelee TYKSissä palveluohjaajana, suomeksi sanottuna siivoustyön ohjaajana.

”Lähiesimiestutkinnon suorittajaa tuli ohjattua ensimmäistä kertaa, joten tiedot tutkinnon sisällöstä ja arvioinnin kriteereistä sain Sailalta. Pidän opiskelijoiden ohjaamista mielekkäänä tehtävänä. Tukea ohjaamiseen sain kollegoiltani, sillä meillä VSSHP:ssa on viimeiset 10 vuotta opiskellut mm. laitoshuoltajan ammattitutkinnon suorittajia non-stoppina. Ohjaustyö on siis tuttua monille eri ammattiryhmillemme talossa. Opiskelijoiden oppimis- ja osaamistasosta riippuen ohjaaminen voi toisinaan olla haastavaakin”, Päivi valaisee.

Välillä Saila (oik.) ja Päivi ehtivät myös istumaan saman pöydän ääreen ja pohtimaan asioita yhdessä.

Sailaa Päivi piti helppona ohjattavana, koska tällä oli jo kokemusta työnjohtotiimissä työskentelystä toimittuaan sijaisena eri rooleissa. Erilaisia tietoja ja taitoja oli siis jo hallussa.

”Olen päässyt tekemään palveluohjaajan sijaisuutta. VSSHP:ssa kyseistä työtehtävää voi suorittaa lähiesimiestyön ammattitutkinnon suorittaneet. Siinä yhteydessä olen harjoittanut oppilaitoksessa opittuja tietoja ja taitoja. Olen saanut positiivista palautetta esimiestaidoistani, mikä tietysti ilahduttaa. Koen myös itse kehittyneeni esimiehenä ja saaneeni rohkeutta esimiehenä toimimiseen”, Saila kertoo.

Saila on ohjaajana toimineen Päivin rooliin erittäin tyytyväinen ja kokee saaneensa aina vastauksen kysymyksiin, kun sellaisia on eteen tullut. Välillä he pähkäilivät asioita yhdessä.

”Opettajan panokseen olen myös tyytyväinen. Häneen sai aina olla yhteydessä, kun ilmeni jotain kysyttävää. Hän myös sopivasti patisti eteenpäin näyttöjen suorittamisessa, jotta valmistuisin sovitussa aikataulussa. Iso tuki ja turva”, kehuu Saila.

Työnantajan suhtautuminen henkilöstön kouluttautumiseen on luonnollisesti myös vaikuttanut positiivisesti ja kannustavasti opintoihin. Tämän vahvistavat molemmat naiset.

”VSSHP on suuri työnantaja ja täällä asiat toimivat hyvin. Eri työtehtäviä pääsee harjoittamaan monipuolisesti vaihtelevissa ympäristöissä ja myös omaehtoiseen opiskeluun kannustetaan. Käytössä on viimeisimmän tiedon mukaiset toimintatavat sekä perehdytyskäytänteet. Omalla osa-alueellamme eli siivouksessa käytettävät välineet, koneet ja aineet ovat ajantasaisia ja laadukkaita. Kaikki osatekijät lisäävät potilas- ja henkilöstöturvallisuutta ja ainakin omalta osaltamme koemme tekevämme erittäin tärkeää työtä”, kertovat molemmat kuin yhdestä suusta.

Päivi jatkaa vielä työnantajansa kehumista:
”Koulutettu henkilökunta on yrityksen voimavara ja hyödyt ovat tietenkin kiistattomat. Jokainen yritys tahtoo ammattitaitoisen henkilökunnan, jolloin kaikki ovat tyytyväisiä, sekä asiakkaat että työntekijät.”

Saila on samoilla linjoilla ja kannustaakin siksi kouluttautumaan, oli ala sitten mikä tahansa.

”Ensinnäkin voin suositella lähiesimieskoulutusta muillekin, joita esimiestyö kiinnostaa. Tutkinto vastasi odotuksiani ja oli osittain jopa laajempi kuin osasin odottaa. Kysyi tietysti viitseliäisyyttä, mutta ei kaduta”, Saila lopettaa ja palaa takaisin työnsä touhuun.

Taru Lehtonen

Markkinointisuunnittelija. Aina on monta rautaa tulessa! Vapaalla kiinnostavat mm. liikunta, maailman paras koira, käsityöt, ruuanlaitto, ystävät ja tietysti musiikki! Motto: Sun pitää varoo mitä sä haluut, koska sä saat sen.