Skip to main content

Ilmastoinnin ohutlevykanavia valmistava Aalto Petri Oy on Turun AKK:n pitkäaikainen yhteistyökumppani. Yrityksen omistajan Petri Aallon ja talotekniikan opettaja Jarkko Pirhosen historia yltää vieläkin pidemmälle, aina nuoruusvuosiin. Aalto korostaa yhteistyön tärkeyttä, jotta alalle saadaan uusia tekijöitä. Yrityksessä on parhaillaankin yksi Pirhosen opiskelija työssäoppimassa. Alalla on pula tekijöistä ja paine saada uusia käsipareja hommiin on jatkuva. Toki maailmantilanne vaikuttaa, eikä kukaan tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta tällä hetkellä työtilanne on hyvä, Aalto kertoo.

OhutlevytyöhalliOhutlevykanavien valmistus on suurimmaksi osaksi käsityötä, vaikkakin ala on osittain koneellistunut ja nykyään apuna käytetään mm. plasmaleikkureita ja kanttikoneita. Enemmän on muuttunut itse työn luonne, kertoo Aalto. ”Nykyään työ on kaksivaiheista. Kokeneempi porukka aloittaa osien valmistuksella, jonka jälkeen koonpanoryhmä kokoaa osat. Tämä nopeuttaa työtahtia. Osien esivalmistus on kriittisempi työvaihe, joka vaatii vuosien kokemusta. Uudet tekijät menevätkin aina ensin kokoonpanoon.”

Aalto ja Pirhonen toteavat yhdessä, että alalla tehtävät työt eivät ole mitään rakettitiedettä vaan enemmänkin asennehommia, jos on halu oppia. Aalto kertoo työtehtävien vaativan erityisesti matematiikan ymmärrystä ja hahmotuskykyä. Turun AKK:sta tulevilla opiskelijoilla on hyvät valmiudet alalle ja he ovat varteenotettavia työntekijöitä, jos kaikki muuten menee hyvin.”Uusia työntekijöitä palkatessa asenne työtä kohtaan ja aktiivisuus ovat tärkeimpiä”, Aalto toteaa.

Turun AKK:n talotekniikan perustutkinnossa opiskellaan mm. ohutlevytöitä, kanavaosien valmistusta, taloteknistä eristämistä sekä erilaisten kattojen peltitöitä. Voit suuntautua koulutuksessa ilmanvaihtoasentajaksi, rakennuspeltisepäksi tai tekniseksi eristäjäksi. Koulutuksen sisältö suunnitellaan jokaiselle opiskelijalle aina henkilökohtaisesti.

Heidi Jaarinen

Olen Turun AKK:n markkinointikoordinaattori. Aiemmassa työssäni TE-toimiston asiantuntijana näin jatkuvasti onnistumisia kun työnhakijat työllistyivät koulutuksen kautta, nopeallakin aikataululla. Siksi minusta on tullut suuri koulutusten puolestapuhuja. On ilo työskennellä ammatillisen koulutuksen parissa ja viestiä tätä ilosanomaa eteenpäin. Vapaa-ajalla intohimona on tanssiminen.