Ajankohtaista

Talonrakennusalan erikoisammattitutkinto verkossa

Heidi Jaarinen 28.6.2024

Rakennusalan opettaja Tero Iivonen Turun AKK:n rakennushallin edustalla. Taustalla kaksi opiskelijaa kantaa rakennusmateriaaleja.

Turun AKK:ssa on nyt mahdollista suorittaa talonrakennusalan erikoisammattitutkinto verkko-opintoina, oppisopimuksena oman työn ohessa. Verkko-opinnot mahdollistavat tutkinnon suorittamisen mistä päin Suomea tahansa. Oppisopimuksen edellytyksenä on rakennusalan työpaikka. Haastattelimme rakennusalan opettaja Tero Iivosta koulutuksen sisällöstä ja kysyimme miksi koulutukseen kannattaa lähteä.

Koulutus on suunnattu rakennusalan ammattilaisille, jotka toimivat kymppinä tai nokkamiehinä tai ovat kiinnostuneita siirtymään näihin tehtäviin. Edellytyksenä on talonrakennusalan ammattitutkinto sekä vankka kokemus alalta, jotta on valmiudet ohjata muita henkilöitä tai työryhmää.

Käytännössä kymppi tai nokkamies toimii työryhmän ja mestarin apuna, huolehtien, että kaikki etenee sovitun mukaisesti, mutta osallistuu myös usein itse tekemiseen. Erikoisammattitutkinto antaa tukea ja varmuutta toimia näissä tehtävissä.

Talonrakennusalan erikoisammattitutkinnon suorittanut on alansa erikoisosaaja. Joka tarkoittaa käytännössä, että henkilö on ollut alalla kauan, nähnyt paljon ja hoitanut erilaisia haastavia tilanteita. ”Kyllä se tiedostetaan, että tämän koulutuksen suorittanut kaveri osaa työnsä”, Iivonen toteaa.

Verrattuna AMK-opintoihin, erikoisammattitutkinnossa käytännön tekeminen on enemmän läsnä. Iivonen kannustaa miettimään, missä roolissa haluaa itsensä nähdä, ja muistuttaa ettei mikään estä suorittamasta ensin erikoisammatitutkintoa  ja jatkamaan sitten korkeakouluun.

Mitä osaamista koulutuksesta saa?

Turun AKK:n rakennusalan opettaja Tero Iivonen kertoo, että jokaisesta koulutuksesta saa aina jotain irti, mutta se on henkilöstä itsestä kiinni, kuinka paljon on valmis panostamaan omaan kehittymiseen. Pitkän uran rakennusalalla tehnyt Iivonen korostaa, että perusta kehitykselle on se, että ymmärtää mikä toimii ja mitä voidaan tehdä vielä paremmin. ”Kehittyminen on usein epämukavuusalueella olemista ja se vaatii uskallusta”, Iivonen muistuttaa.

Hän on kysynyt opiskelijoilta, mikä tässä koulutuksessa on erityisesti jäänyt mieleen, niin se on ollut oman tekemisen reflektointi. ”Eli pysähdytään miettimään mitä oikeastaan on tehty ja miten on tehty”, Iivonen summaa ja korostaa, että todellinen ammattitaito tulee näkyviin, kun ymmärtää rakentamisesta ja osaa toimia haastavissa tilanteissa, joita lähes jokaisella työmaalla tulee väistämättä eteen.

Pohditko koulutuksen sopivuutta itsellesi?

Jos pohtii koulutuksen sopivuutta itselleen, voi tutustua tutkinnon perusteisiin ja osaamisvaatimuksiin. Myös Iivoseen voi ottaa yhteyttä ja keskustella asiasta lisää. Iivonen korostaa, että koulutus suunnitellaan jokaiselle aina henkilökohtaisesti ja tavoitteena on löytää vaihtoehdot, joilla saadaan mahdollistettua henkilölle mahdollisimman monipuolinen kehittyminen.

Tutustu tutkinnon perusteisiin ja osaamisvaatimuksiin (siirryt eperusteet-sivustolle)

Ota yhteyttä!

Tero Iivonen
p. 040 724 0316
tero.iivonen@turunakk.fi

Rakennusalan opettaja Tero Iivonen kypärä kädessään työmaan edustalla.

Heidi Jaarinen

Olen Turun AKK:n markkinointi- ja koulutusasiantuntija. Aiemmassa työssäni TE-toimiston asiantuntijana näin jatkuvasti onnistumisia kun työnhakijat työllistyivät koulutuksen kautta, nopeallakin aikataululla. Siksi minusta on tullut suuri koulutusten puolestapuhuja. On erittäin inspiroivaa ja mielenkiintoista työskennellä ammatillisen koulutuksen parissa! Vapaa-ajalla intohimona on tanssiminen.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

 • 7.12.2020 Blogi

  Vuoden toisella puolikkaalla valmistuneita

  Vuosi 2020 jää historiaan ja muistoihimme vähemmän mukavasta syystä. Pandemia koetteli ja kosketti meistä jokaista ikään, sukupuoleen, ammattiin tai statukseen katsomatta. Siitä huolimatta myös loppuvuoden aikana on valmistunut liuta opiskelijoita. Turun AKK onnittelee jokaista lämpimästi! Alla valmistuneet tutkinnoittain ajalta 1.6.-30.11.2020. Ajoneuvonosturinkuljettajan ammattitutkinto Laiho, Marek Olavi Autoalan perustutkinto Ablish, Yousif Hazim Shareef Al-dayyeni, Mohammed Raad Hameed […]

 • 20.12.2021 Blogi

  Onnea ammattiin valmistuneille!

  Opiskelijoita on taas valmistunut vuoden jälkimmäisellä puolikkaallakin. Lämpimät onnittelut ja kaikkea hyvää tulevaan! Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus – VALMA Albine, Baiba Al-Ghanimi, Wisal Abed Abbood Al-Luhaibi, Mushtaq Abdulmohammed Wahhab Azmoudeh, Bahareh Basha, FlorijeQitaku, Dafina Bashir Ali, Amin Ben-David, Merav De Moraes, Sandra Elsayed, Mona Mohamed Ali Fsehatsiyon, Filimon Harizi, Abderaouf Heinonen, Dexter Aleksanteri Houshmandan, Fatemeh […]

 • 30.6.2020 Blogi

  Opiskele verkossa sähköasennusmestariksi

  Verkko-opinnot mahdollistavat opiskelun mistä tahansa, oman aikataulun mukaan Turun AKK:n sähköalalla aloitettiin keväällä 2020 pilottiprojekti, joka tarjosi mahdollisuuden opiskella verkko-opintoina sähköasennusmestariksi, eli sähkö- ja automaatioalan erikoisammattitutkinnon. Vastaavaa toteutusta ei ole ollut Suomessa tarjolla, joten projekti oli ainutlaatuinen. Verkko-opinnot mahdollistavat osallistumisen mistä päin Suomea tahansa ja koulutuksessa onkin nyt opiskelijoita Hangosta Inariin. Opetus, ohjaus ja arviointi […]

 • 31.5.2021 Ajankohtaista

  Onnittelut ammattiin valmistuneille!

  Poikkeukselliset ajat eivät onneksi ole opiskelijoitamme lannistaneet, vaan voimme jälleen julkaista alkuvuoden aikana reilun 300 valmisuneen opiskelijamme nimet. Lämpimät onnittelut ja kaikkea hyvää tulevaan! Valmistuneet tutkinnoittain ajalta 1.1.-31.5.2020: Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus – VALMA Al-Zawbai, Ahmed Behravan, Rozhan Gharib, Nvin Autoalan perustutkinto Abdulqader, Abdulqader Yaseen Al-kadhimi, Khalid Mushreq Mahmood Almadi, Qossay Bondar, Oleksandr Dabbaghian, Viken […]

 • 29.5.2020 Blogi

  Onnea ammattiin valmistuneille

  Olemme eläneet erilaista oppilaitosarkea maaliskuun 18. päivästä lähtien. Molemmat toimipaikkamme hiljenivät kuin veitsellä leikaten ja opiskelijat siirtyivät etätöihin. Sama koski henkilökuntaa. Työpisteet siirtyivät koteihin ja alkoi uudenlaisen arjen opettelu. Kauan tapetilla olleesta digiloikasta tuli todellisuutta kertaheitolla ja sen joutui ottamaan jokainen. Siitä huolimatta näiden etäopetuksessa kuluneen 10 viikon aikana koulutuksia on jatkettu, päätetty ja myös aloitettu […]

 • 19.12.2022 Uutiset

  Valmistuneet opiskelijat

  Ajalla 1.6.-31.12.2022 valmistuneet opiskelijamme tutkinnoittain: Ajoneuvoalan ammattitutkinto Hyvärinen, Miika Tapani Alfred Iivonen, Jere Herman Talvitie, Sami Jorma Petteri Autoalan perustutkinto al Azawi Hamza, Husain Sadam Al-Ameri, Ali Naemah Abbas Al-Falahi, Ghassan Abdullah Mukhlif Alsammarraie, Bilal Bolbot, Yaroslav Falih, Taif Farhan Fazliu, Egzon Gottschalk,Niklas Kristian Hanoon, Yousif Sameer Helttula, Janne Kristian Koivula, Jani Hannes Laine, Reijo […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun