- Opiskelemaan
- Mikä koulutusmuoto sopii minulle?
Mikä koulutusmuoto sopii minulle?
Tyypillisimmät koulutusmuodot ovat työvoimakoulutus, omaehtoinen koulutus ja oppisopimuskoulutus. Alta löydät tarkemmat kuvaukset kustakin koulutusmuodosta. Tutustu myös usein kysyttyjen kysymysten listaan opintojen aloittamista koskien.
Mikäli et ole varma mikä niistä sopii juuri sinulle, kysy neuvoa opinto-ohjaajiltamme numerosta 040 595 6498 tai sähköpostitse ohjauspalvelut@turunakk.fi
Voit myös varata ajan maksuttomaan uraohjaukseen.

Työvoimakoulutus
- Kenelle: Työttömät työnhakijat tai työttömyysuhan alaiset henkilöt, joilla on TE-toimiston toteama koulutustarve.
- Koulutuksen tavoite: Työllistyä koulutuksen kautta.
- Miten: Lähi- ja verkko-opetusta, itsenäisiä tehtäviä ja työssäoppimista henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti.
- Toimeentulo opintojen aikana: Työttömyysetuus (Kela/liitto) + 9/18 € kulukorvaus / arkipäivä.
- Hakeutuminen: Työvoimakoulutuksiin haetaan TE-palveluiden kautta ja koulutuksiin on tarkat hakuajat ja ajankohdat.
- Hinta: Maksuton
- Lisätietoja: TE-palveluiden koulutusneuvonta p. 0295 020 702 (ark. klo 9-16.15)
Omaehtoinen koulutus
- Kenelle: Alalle sopivat ja kelpoisuusehdot täyttävät henkilöt. Työtön: jos olet yli 25-vuotias, kysy ennen koulutuksen aloitusta TE-toimistosta/kuntakokeilusta mahdollisuutta opiskella työttömyysetuudella.
- Koulutuksen tavoite: Paranna ammattitaitoasi ja mahdollisuuttasi työllistyä. Kyseessä voi olla täysin uusi ammatti tai täydennyskoulutus.
- Miten: Monimuotokoulutusta, joka sisältää lähiopetusta, verkko-opiskelua, työssäoppimista sekä itsenäisiä tehtäviä. Koulutus suunnitellaan jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaisesti ja mahdollinen aiempi osaaminen huomioidaan sisällössä.
- Toimeentulo opintojen aikana:
Kelan opintotuki
Opiskelu työttömyysetuudella (yli 25-vuotiaat)
Aikuiskoulutustuki - Hakeutuminen: Omaehtoisiin koulutuksiin hakeudutaan Turun AKK:n nettisivuilla. Täydennämme koulutusten ryhmiä pitkin vuotta ja voimme sopia aloituksesta.
- Hinta: Perustutkintokoulutus on maksutonta, ammatti- ja erikoisammattitutkinnot ovat usein maksullisia.
Oppisopimuskoulutus
- Kenelle: Uuden tai jo työsuhteessa olevan työntekijän (lisä)koulutukseen. Edellytyksenä alan työpaikka (työaika vähintään 25h/vko).
- Koulutuksen tavoite: Kehittää ammattitaitoa työn ohessa kouluttautumalla tai työllistyä oppisopimuksen kautta.
- Miten: Oppiminen tapahtuu pääosin työpaikalla tekemällä tavoitteena olevan tutkinnon tai tutkinnonosan osaamisvaatimuksia vastaavia työtehtäviä. Lähiopetusta Turun AKK:ssa n. 1-4 pv/kk henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti.
- Toimeentulo opintojen aikana: Opiskelija saa työehtosopimuksen mukaista palkkaa työpäiviltä. Mikäli työnantaja ei maksa koulupäiviltä palkkaa, opiskelijalla on oikeus opintososiaaliseen etuuteen.
- Oppisopimuksen solmiminen: Ota yhteyttä Turun AKK:n Oppisopimustoimistoon
- Hinta: Useimmilla aloilla maksutonta opiskelijalle ja työnantajalle, mutta paras varmistaa asia ennen opintojen alkua. Työnantaja voi saada koulutuskorvausta rekrytoivaan oppisopimukseen.
Usein kysyttyä opintojen aloittamisesta
Kyllä. Turun AKK:n opiskelijakuntaan kuuluvat automaattisesti kaikki Turun AKK:n opiskelijat.
Opiskelijakunnan toimintaa johtaa opiskelijoiden valitsema opiskelijakunnan hallitus. Sekä opiskelijakunta että sen hallitus kokoontuvat hallituksen päättäminä ajankohtina.
Lisätietoja toiminnasta: opinto-ohjaaja Hannele Haapoja, puh. 040 192 6655 tai etunimi.sukunimi@turunakk.fi
Ei ole. Osaa koulutuksista järjestetetään myös iltaisin, jolloin opiskelu onnistuu myös työn ohella.
Oppimisvaikeudet ovat yleisiä, mutta eivät missä nimessä opintojen este. Kaikkiin oppimisen haasteisiin meillä on tarjolla yksilöllistä tukea! Tukenasi on joukko ammattilaisia, kuten ammattilliset opettajat, ohjaajat ja opot, erityisopettaja sekä opiskelijahuollon palvelut. Kaikki nämä yhdessä varmistavat, että opiskelusi sujuu mahdollisimman hyvin.
Jos asia mietityttää, ota yhteyttä opinto-ohjaajiimme ja keskustele aiheesta heidän kanssaan jo ennen opintoihin hakeutumista.
Tavoitteemme on, että opiskelijamme työllistyvät! Pyrimme aina neuvottelemaan opintojen jatkamisesta joko työn ohella tai esimerkiksi määräaikaisen työsuhteen jälkeen. Koulutus ja työllistyminen eivät poissulje toisiaan, joten voit rauhallisin mielin hakeutua koulutukseen, vaikka ensisijainen tavoitteesi onkin työllistyminen.
Opiskelijavalinnoissa noudatetaan aina yhdenvertaisia valintaperusteita. Turun AKK:lla on talon yhteiset ja tutkintokohtaiset valintaperusteet koulutuksiin. Opiskelijoiksi valitaan hakijoista hakuprosessin perusteella soveltuvimmat hakijat. Valinta perustuu kokonaisarvioon ja mahdollisiin testeihin.
Työvoimakoulutusten valinnoista vastaa TE-palvelut.
SORA-tutkinnot
SORA-tutkinnoilla tarkoitetaan niitä tutkintoja, joissa koulutukseen tai ammatissa toimimiseen sisältyy alaikäisen turvallisuutta, potilas- tai asiakasturvallisuutta tai liikenteen turvallisuutta koskevia vaatimuksia. SORA-tutkinnoista OPH:n sivuilla.
Opiskelijaksi hakijan terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä seikka ei saa olla esteenä opiskelijaksi ottamiselle. SORA-tutkinnoissa opiskelijaksi ei kuitenkaan voida ottaa henkilöä, joka ei ole terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä koulutukseen liittyviin käytännön tehtäviin, jos tutkinnon edellyttämät turvallisuusvaatimukset vaarantuvat opiskelijan toimintakyvyn tai terveydentilan seurauksena, eikä esteitä voida kohtuullisin toimenpitein poistaa.
Tutkintokohtaiset terveydentilavaatimukset löytyvät Opetushallituksen määräyksestä OPH-5-2018.
Yleisimmät koulutusmuodot ovat oppisopimuskoulutus, omaehtoinen koulutus ja työvoimakoulutus.
- Työvoimakoulutus on yhdessä TE-palvelujen kanssa toteutettu koulutus, johon TE-toimisto valitsee opiskelijat. Koulutus voi olla tutkintokoulutusta tai myös ilman tutkintoa tai tutkinnon osan tavoitetta, jolloin se on ammatillista osaamista syventävää tai täydentävää.
- Oppisopimuskoulutus on tutkintokoulutusta, jossa voit suorittaa koko tutkinnon tai tutkinnon osia. Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on alan työpaikka, jossa opiskelija työskentelee vähintään 25 tuntia/kk ja tekee tutkinnon suorittamisessa määritettyjä työtehtäviä. Opiskelijaksi voi hakeutua perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon suorittamiseen.
- Omaehtoinen koulutus tähtää ammatillisten tutkintojen / tutkinnon osien suorittamiseen. Opiskelijaksi voi hakeutua perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon suorittamiseen.
Muita kouluttautumismuotoja ovat henkilöstökoulutus, joka on tietyn työnantajan henkilöstölleen järjestävää (tutkinto)koulutusta, ja josta työnantaja maksaa osan tai kokonaan.
TUVA-koulutus on tutkintokoulutukseen valmentavaa koulutusta.
Löydät kaikki Turun AKK:n koulutukset verkkosivuiltamme kohdasta koulutukset.
Työvoimakoulutukset
- Hae koulutukseen -linkki ohjautuu TE-palvelujen sivuille (Työmarkkinatori), missä voit täyttää hakulomakkeen.
- Hakuprosessia voit seurata TE-palvelujen Oma asiointi-verkkopalvelussa.
Oppisopimuskoulutukset
- Hae koulutukseen -linkki ohjaa Sopimus Pro -palveluun, missä voit täyttää hakulomakkeen.
- Kaikki hoituu sähköisesti.
Muut koulutukset
- Hae koulutukseen -linkki ohjaa täytettävään hakulomakkeeseen. Otamme sinuun yhteyttä kun olemme vastaanottaneet hakemuksesi.
Mikäli tarvitset apua hakemiseen, voit ottaa yhteyttä Ohjaus- ja hakupalveluihin p.040 5956 498 / ohjauspalvelut@turunakk.fi tai Ohjaus- ja hakupalvelu -sivulla olevan sähköisen lomakkeen kautta.
Turun AKK järjestää ammattiin valmistavaa koulutusta 11 eri koulutusalalla. Ammatillisia tutkintoja ovat perustutkinnot, ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot.
Kaikki ammatilliset tutkinnot / tutkinnon osat määritellään osaamispisteinä (osp), joka määrittelee tutkinnon osaamisen laajuuden. Osaamispiste ei tarkoita opintojen kestoa. Tutkinnon perusteet (OPH) määrittelevät kunkin tutkinnon vaatimukset ja säännöt tutkinnon suorittamisen muodostumiselle.
Tarkemmat kuvaukset:
Perustutkinnossa osoitetaan laaja-alaiset ammatilliset perusvalmiudet alan eri tehtäviin sekä erikoistuneempi osaaminen vähintään yhdellä osa-alueella. Perustutkinto on laajuudeltaan 180 osp, se jakautuu ammatillisiin tutkinnon osiin (145 osp) ja yhteisiin tutkinnon osiin (YTO) 35 osp (alk. 08/2018). Yhteisiä tutkinnon osia ovat: Viestintä- ja vuorovaikutus-, matemaattis-luonnontieteellinen ja yhteiskunta- ja työelämäosaaminen.
Ammattitutkinnossa osoitetaan työelämässä tarvittavaa ammattitaitoa, joka on perustutkintoa syvällisempää tai kohdistuu rajatumpiin työtehtäviin. Ammattitutkinnot muodostuvat ammatillisista tutkinnon osista, joista vähintään yksi on aina pakollinen ja vähintään yksi on valinnainen tutkinnon osa. Ammattitutkinnot ovat laajuudeltaan 120, 150 tai 180 osp. Laajuus määritellään tutkinnon perusteissa.
Erikoisammattitutkinnossa osoitetaan työelämässä tarvittavaa ammattitaitoa, joka on ammattitutkintoa syvällisempää ammatin hallintaa tai monialaista osaamista. Erikoisammattitutkinnot muodostuvat ammatillisista tutkinnon osista, joista vähintään yksi on aina pakollinen ja vähintään yksi on valinnainen tutkinnon osa. Erikoisammattitutkinnot ovat laajuudeltaan 160, 180 tai 210 osp. Laajuus määritellään tutkinnon perusteissa.
TUVA-koulutus on tutkintokoulutukseen valmistava koulutusta. Se muodostuu valinnaisista koulutuksen osista, ei tutkinnoista. TUVAn laajuus on 60 osp, ja se tulee suorittaa maksimissaan yhdessä vuodessa.
Meille voivat hakeutua kaikki henkilöt, jotka ovat motivoituneita kehittämään omaa osaamistaan. Opiskelijoina on kaikenikäisiä (~18-60v.) aikuisia eri elämäntilanteissa.
Myös yritykset voivat hankkia meiltä koulutusta omalla henkilöstölleen. Lue lisää yrityskoulutuksesta.