Mitä on työvoimakoulutus?

Työvoimakoulutus on koulutusta, joka tähtää työllistymiseen lyhyellä koulutuksella. Työvoimakoulutuksia järjestetään yhteistyössä Työllisyysalueen (entinen TE-palvelut) kanssa, kun työmarkkinoilla on pulaa osaavista tekijöistä.

Turun AKK on Varsinais-Suomen suurimpia työvoimakoulutuksen järjestäjiä. Tarjonnastamme löytyy lukuisia koulutuksia usealta eri alalta.

Tutustu työvoimakoulutuksiin

Kuka voi hakea?

Työvoimakoulutus on suunnattu ensisijaisesti työttömille tai henkilöille, joiden työt ovat päättymässä. Pääsääntöisesti koulutukseen valitaan yli 20-vuotiaita, jotka ovat suorittaneet oppivelvollisuutensa. Tilanteestasi riippumatta, voit kuitenkin aina hakea koulutukseen.

Rakennusalan opettaja taka-alalla mittaamassa betonin tasaisuutta. Opiskelija kuvan edustalla tasoittamassa juuri valettua betonia.

Hakeminen ja opiskelijavalinta

Työvoimakoulutukseen haetaan Työmarkkinatori-sivustolta löytyvällä hakulomakkeella. Turun AKK:ssa toteutettavien työvoimakoulutusten tiedot ja hakulinkit löydät helposti myös nettisivuiltamme.

Tutustu työvoimakoulutuksiin

Perehdy tarkkaan koulutuksen sisältöön ja pääsyvaatimuksiin. Mikäli olet epävarma koulutuksen soveltuvuudesta itsellesi, voit ottaa yhteyttä opettajaan tai opinto-ohjaajaan ennen hakemuksen tekemistä ja keskustella asiasta lisää. Katso yhteystiedot

Muista perustella hakemuksesi huolella. Kun olet täyttänyt hakemuksen, sinut kutsutaan koulutushaastatteluun jos työvoimakoulutuksen kriteerit täyttyvät kohdallasi. Työvoimakoulutukseen hakeminen on sitovaa, joten muista saapua haastatteluun. Haastattelussa voidaan vielä keskustella soveltuuko koulutus sinulle. Opiskelijavalinnassa on mukana Työllisyysalueen asiantuntija sekä oppilaitoksen edustajia.

Valintaan vaikuttavat esimerkiksi seuraavat asiat:

  • aiempi koulutuksesi ja työkokemuksesi. Työllisyysalue arvioi, onko sinulla koulutustarvetta
  • soveltuvuutesi hakemaasi ammattiin ominaisuuksien ja terveydellisten vaatimusten perusteella
  • motivaatiosi oppia uutta ja ennen kaikkea työllistyä alalle
  • työllistymismahdollisuuksiesi parantuminen.

Toimeentulo työvoimakoulutuksen aikana

Työvoimakoulutus on opiskelijalle maksutonta. Saat koulutuksen ajalta samaa etuutta (Kela tai työttömyyskassa) kuin työttömänä ollessasi sekä kulukorvauksen (9 tai 18 euroa) koulupäiviltä, siksi työvoimakoulutus on usein kannattava tapa opiskella.

Kun sinut valitaan työvoimakoulutukseen, Työllisyysalue tekee lausunnon etuuden maksajalle (Kela tai työttömyyskassa) automaattisesti, eikä sinun tarvitse hakea sitä erikseen. Muista ilmoittaa työttömyysetuushakemuksessa olevasi työvoimakoulutuksessa. Lue lisää Kelan sivuilta

Opiskelijavalinnasta tiedottaminen

Työllisyysalue ilmoittaa valintapäätöksestä hakijoille kirjeellä. Voit seurata tilanteen etenemistä myös Oma asiointi -verkkopalvelussa (siirryt Työmarkkinatori-sivustolle)

Jos sinut valitaan Turun AKK:n työvoimakoulutukseen, saat meiltä erillisen kutsun koulutukseen. Kutsussa kerrotaan tarkemmat tiedot koulutuksen alkamisesta ja muista järjestelyistä.

Lisätietoa työvoimakoulutukseen hakeutumisesta ja etuuksista antaa valtakunnallinen koulutusneuvonta p. 0295 020 702 (ma-pe 9-16.15). Lue lisää koulutusneuvonnasta (siirryt Työmarkkinatori-sivustolle)

Katso kaikki juuri nyt haussa olevat työvoimakoulutukset Työmarkkinatorin sivuilta

Tutustu myös omaehtoisten koulutusten tarjontaan

Mikäli työvoimakoulutustarjonnasta ei löydy sinulle sopivaa koulutusta, voit hakea myös omaehtoiseen koulutukseen täyttämällä koulutushakemuksen suoraan Turun AKK:hon.

Jos sinut valitaan opiskelijaksi ja olet oikeutettu työttömyysetuuteen sekä yli 25-vuotias, voit hakea mahdollisuutta opiskella työttömyysetuudella Työllisyysalueelta ennen kuin aloitat opinnot. Lue lisää omaehtoisesta opiskelusta (siirryt suomi.fi-sivustolle)

Opinto-ohjaajamme auttavat sinua kaikissa opintoihin liittyvissä kysymyksissä. Ota rohkeasti yhteyttä!

Ohjaus- ja hakupalvelut Katso kaikki koulutukset

Kuvassa kaksi henkilöä ohjaustilanteessa. Vasemmalla sinipaitainen mieshenkilö. Oikealla opinto-ohjaaja Hannele Haapoja, joka on juuri kertomassa toiselle henkilölle asioita.
Siirry takaisin sivun alkuun