UKK eli usein kysytyt kysymykset
Olemme koonneet tälle sivulle yleisimmin kysyttyjä kysymyksiä eri aihealueittain.
Tässä aiheet, linkkiä klikkaamalla pääset ko. kohtaan.
- Yleistä Turun AKK:sta
- Opiskelu
- Tutkinnot
Jos et löydä haluamaasi vastausta, lähetä viestiä osoitteeseen info@turunakk.fi niin vastaamme sivulle mahdollisimman pian.

Yleistä Turun AKK:sta
Kyllä. Turun AKK:n opiskelijakunta on nimeltään Tulmukka, ja siihen kuuluvat automaattisesti kaikki Turun AKK:n opiskelijat.
Tulmukan toimintaa johtaa opiskelijoiden valitsema opiskelijakunnan hallitus. Sekä opiskelijakunta että sen hallitus kokoontuvat hallituksen päättäminä ajankohtina, joista tiedotetaan opiskelijaintrassa ja opiskelijasovellus Tuudossa.
Lisätietoja toiminnasta: opinto-ohjaaja Hannele Haapoja, puh. 040 192 6655 tai etunimi.sukunimi@turunakk.fi
Digitaalinen opiskelijakortti löytyy ilmaisesta TUUDO-sovelluksesta, joka ladataan puhelimeen äppikaupasta.
Kun sovellus on ladattu, Turun AKK:ssa kirjoilla oleva opiskelija kirjautuu sovellukseen kouluttajalta tai koulutusassistentilta saamillaan tunnuksilla.
Tuudosta löytyy mm.
- lukujärjestys,
- opintosuoritukset,
- oppilaitoksen kartat ja tärkeimmät uutiset sekä
- lounasravintola Mik-Makin päivän tarjonta.
Lisätietoja www.tuudo.fi
Kyllä. Sekä A- että B-talossa on opiskelijoille omat taukotilat, joissa on jääkaapit ruokien säilyttämistä ja mikrot ruokien lämmittämistä varten.
Jos eväät unohtuvat kotiin, A-talossa palvelee Lounasravintola MikMak.
Toimimme Turun Artukaisissa kahdessa vierekkäisessä kiinteistössä (A- ja B-talot). Tutustu tarkemmin.
A-talossa palvelee Lounasravintola Mik-Mak, katso lounaslista ja aukioloajat. Myynnissä on myös kahvia, sämpylöitä, pullaa ja jäätelöä. Ruokala on avoin myös ulkopuolisille ruokailijoille.
Toimipaikkamme sijaitsee Turun Artukaisissa, missä toimimme kahdessa vierekkäisessä kiinteistössä (A- ja B-talot). Meille pääset kätevästi busseilla nro 32 ja 99 (poikittaislinja). Bussiaikataulut löytyvät osoitteesta www.foli.fi
Opiskelijat ja vieraat pysäköivät B-talon pihalla sijaitsevalle isolle pysäköintialueelle, ks. kuva. Kiekko- ja invapaikkoja valvotaan arkisin klo 7-15. Seuraa liikennemerkkejä ja pysäköintiopasteita.
A-talon piha-alue on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen pysäköintiin, lupa haetaan A-talon infosta. A-talon pihalla on myös muutamia 30 minuutin kiekkopaikkoja.
Opiskelu Turun AKK:ssa
Jos olet hakenut työvoimakoulutukseen, voit tarkistaa hakemuksen tilan kirjautumalla henkilöasiointiin Työmarkkinatori-sivustolla tai olemalla yhteydessä Työllisyysalueesi asiakaspalveluun.
Jos olet hakenut omaehtoiseen koulutukseen, olet saanut vahvistusviestin hakemuksesta sähköpostiisi. HUOM! Tarkista myös roskapostikansio. Olemme sinuun yhteydessä lähempänä koulutuksen aloitusta.
Jos tilanteesi muuttuu ja haluat perua hakemuksesi, voit tehdä sen sähköpostitse osoitteeseen keskus@turunakk.fi
Kyllä. Turun AKK:n opiskelijakunta on nimeltään Tulmukka, ja siihen kuuluvat automaattisesti kaikki Turun AKK:n opiskelijat.
Tulmukan toimintaa johtaa opiskelijoiden valitsema opiskelijakunnan hallitus. Sekä opiskelijakunta että sen hallitus kokoontuvat hallituksen päättäminä ajankohtina, joista tiedotetaan opiskelijaintrassa ja opiskelijasovellus Tuudossa.
Lisätietoja toiminnasta: opinto-ohjaaja Hannele Haapoja, puh. 040 192 6655 tai etunimi.sukunimi@turunakk.fi
Opiskelija voi hankkia osaamista oppilaitoksen lisäksi myös työpaikalla. Kyseistä koulutusta kutsutaan työelämässä oppimiseksi. Se on oppilaitoksessa suoritettavan opiskelun tavoin tavoitteellista ja ohjattua, ja siihen voidaan myös yhdistää koulutusta oppilaitoksen tiloissa, verkko-oppimisympäristöissä, virtuaalisissa oppimisympäristöissä sekä itsenäisesti opiskellen. Työelämässä oppimisesta sovitaan koulutussopimuksella.
Koulutussopimukseen perustuva koulutus
Koulutussopimus tehdään aina, kun oppiminen tapahtuu yrityksessä. Sopimuksen tavoitteena on hankkia työpaikalla tarvittavaa osaamista ja suorittaa sen jälkeen tutkinnon osa tai sitä pienempi kokonaisuus.
Koulutussopimus eroaa oppisopimuskoulutuksesta siinä, että opiskelija ei ole ko. ajalla työsuhteessa yritykseen eikä hänelle näin ollen makseta koulutusajalta palkkaa tai muuta vastiketta. Myöskään yritykselle tai Turun AKK:lle ei makseta ko. ajalta korvausta.
Koulutussopimuksen edellytyksenä on, että
- työpaikalla on käytettävissä riittävästi tuotanto- ja palvelutoimintaa,
- tarpeelliset työvälineet sekä
- ammattitaidoltaan, koulutukseltaan ja työkokemukseltaan pätevää henkilöstöä oppimisen tavoitteiden saavuttamiseksi.
Sopimus
Turun AKK hoitaa aina sopimusasiat, joten opiskelijan tai yrityksen ei tarvitse murehtia niistä. Kyseessä on kuitenkin kirjallinen sopimus yrityksen ja Turun AKK:n välillä.
Opiskelija hyväksyy koulutussopimuksen hyväksyessään HOKSin (= henkilökohtainen opintosuunnitelma), johon työpaikalla tapahtuva oppiminen on suunniteltu ja aikataulutettu. Koulutussopimukselle ei ole määritelty minimiaikaa, se voidaan tehdä opiskelijan yksilöllisen tarpeen perusteella ja mittaisena.
Lisätietoja saa vastuuopettajilta.
Joitakin koulutuksia järjestetään myös iltaisin/viikonloppuisin, jolloin opiskelu onnistuu myös työn ohella.
Oppisopimuskoulutuksessa oppilaitospäiviä on n. 20% ja n. 80% suoritetaan työpaikalla palkkatyössä.
Digitaalinen opiskelijakortti löytyy ilmaisesta TUUDO-sovelluksesta, joka ladataan puhelimeen äppikaupasta.
Kun sovellus on ladattu, Turun AKK:ssa kirjoilla oleva opiskelija kirjautuu sovellukseen kouluttajalta tai koulutusassistentilta saamillaan tunnuksilla.
Tuudosta löytyy mm.
- lukujärjestys,
- opintosuoritukset,
- oppilaitoksen kartat ja tärkeimmät uutiset sekä
- lounasravintola Mik-Makin päivän tarjonta.
Lisätietoja www.tuudo.fi
Oppimisvaikeudet ovat yleisiä, mutta eivät missään nimessä opintojen este. Kaikkiin oppimisen haasteisiin on tarjolla henkilökohtaista tukea.
Tukenasi on joukko ammattilaisia, kuten ammattilliset opettajat, ohjaajat ja opot, erityisopettaja sekä opiskelijahuollon palvelut. Kaikki nämä yhdessä varmistavat, että opiskelusi sujuu mahdollisimman hyvin.
Jos asia mietityttää, kannattaa ottaa yhteyttä opinto-ohjaajiimme ja keskustella aiheesta jo ennen opintoihin hakeutumista.
Tavoitteemme on, että opiskelijamme työllistyvät! Pyrimme aina neuvottelemaan opintojen jatkamisesta joko työn ohella tai esimerkiksi määräaikaisen työsuhteen jälkeen. Paras tilanne on, jos voidaan solmia oppisopimus ja jatkat opintoja palkkatyön ohessa.
Koulutus ja työllistyminen eivät poissulje toisiaan, joten voit rauhallisin mielin hakeutua koulutukseen, vaikka ensisijainen tavoitteesi onkin työllistyminen.
Opiskelijavalinnoissa noudatetaan aina yhdenvertaisia valintaperusteita. Turun AKK:lla on talon yhteiset ja tutkintokohtaiset valintaperusteet koulutuksiin. Opiskelijoiksi valitaan hakijoista hakuprosessin perusteella soveltuvimmat hakijat. Valinta perustuu kokonaisarvioon ja mahdollisiin testeihin.
Työvoimakoulutusten valinnoista vastaa Työllisyysalue (entinen TE-palvelut).
SORA-tutkinnot
SORA-tutkinnoilla tarkoitetaan niitä tutkintoja, joissa koulutukseen tai ammatissa toimimiseen sisältyy alaikäisen turvallisuutta, potilas- tai asiakasturvallisuutta tai liikenteen turvallisuutta koskevia vaatimuksia. SORA-tutkinnoista OPH:n sivuilla.
Opiskelijaksi hakijan terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä seikka ei saa olla esteenä opiskelijaksi ottamiselle. SORA-tutkinnoissa opiskelijaksi ei kuitenkaan voida ottaa henkilöä, joka ei ole terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä koulutukseen liittyviin käytännön tehtäviin, jos tutkinnon edellyttämät turvallisuusvaatimukset vaarantuvat opiskelijan toimintakyvyn tai terveydentilan seurauksena, eikä esteitä voida kohtuullisin toimenpitein poistaa.
Tutkintokohtaiset terveydentilavaatimukset löytyvät Opetushallituksen määräyksestä OPH-5-2018.
Eri koulutusmuotoja ovat:
- Työvoimakoulutus on yhdessä Työllisyysalueen (entinen TE-toimisto) kanssa toteutettu koulutus, joka on suunnattu työttömille tai työttömyysuhan alaisille työnhakijoille.
- Oppisopimuskoulutus tarkoittaa käytännössä sitä, että olet työsuhteessa ja opiskelet palkkatyön ohessa. Myös yrittäjä voi solmia oppisopimuksen. Voit suorittaa oppisopimuksessa koko tutkinnon tai tutkinnon osia. Kaikkia Turun AKK:n tutkintoja voi suorittaa myös oppisopimuksella ja päiväkoulutus voidaan muuttaa oppisopimukseksi missä vaiheessa tahansa.
- Omaehtoinen koulutus tähtää ammatillisen tutkinnon tai tutkinnon osien suorittamiseen. Omaehtoiseen koulutukseen voivat hakea kaikki, jotka haluavat kehittää ammatillista osaamistaan.
- Järjestämme myös eri alojen lyhytkoulutuksia sekä räätälöityjä henkilöstökoulutuksia
Löydät kaikki Turun AKK:n koulutukset verkkosivuiltamme kohdasta koulutukset.
Työvoimakoulutukset
- Hae koulutukseen -linkki ohjautuu Työmarkkinatori-sivustolle (entinen te-palvelut.fi), jossa voit täyttää hakulomakkeen.
- Hakuprosessia voit seurata kirjautumalla omiin tietoihisi Työmarkkinatori-sivustolla.
Oppisopimuskoulutukset
- Hae koulutukseen -linkki ohjaa Sopimus Pro -palveluun, missä voit täyttää hakulomakkeen.
- Sovi oppisopimuksesta aina ensin työnantajan kanssa, ennen kuin täytät hakulomakkeen.
Muut koulutukset
- Hae koulutukseen -linkki ohjaa täytettävään hakulomakkeeseen. Otamme sinuun yhteyttä kun olemme vastaanottaneet hakemuksesi.
Mikäli tarvitset apua hakemiseen, opinto-ohjaajamme auttava sinua eteenpäin. Ota yhteyttä
Turun AKK järjestää ammattiin valmistavaa koulutusta 10 eri koulutusalalla. Ammatillisia tutkintoja ovat perustutkinnot, ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot.
Kaikki ammatilliset tutkinnot / tutkinnon osat määritellään osaamispisteinä (osp), joka määrittelee tutkinnon osaamisen laajuuden. Osaamispiste ei tarkoita opintojen kestoa. Tutkinnon perusteet (OPH) määrittelevät kunkin tutkinnon vaatimukset ja säännöt tutkinnon suorittamisen muodostumiselle.
Tarkemmat kuvaukset:
Perustutkinnossa osoitetaan laaja-alaiset ammatilliset perusvalmiudet alan eri tehtäviin sekä erikoistuneempi osaaminen vähintään yhdellä osa-alueella. Perustutkinto on laajuudeltaan 180 osp, se jakautuu ammatillisiin tutkinnon osiin (145 osp) ja yhteisiin tutkinnon osiin (YTO) 35 osp (alk. 08/2018). Yhteisiä tutkinnon osia ovat: Viestintä- ja vuorovaikutus-, matemaattis-luonnontieteellinen ja yhteiskunta- ja työelämäosaaminen.
Ammattitutkinnossa osoitetaan työelämässä tarvittavaa ammattitaitoa, joka on perustutkintoa syvällisempää tai kohdistuu rajatumpiin työtehtäviin. Ammattitutkinnot muodostuvat ammatillisista tutkinnon osista, joista vähintään yksi on aina pakollinen ja vähintään yksi on valinnainen tutkinnon osa. Ammattitutkinnot ovat laajuudeltaan 120, 150 tai 180 osp. Laajuus määritellään tutkinnon perusteissa.
Erikoisammattitutkinnossa osoitetaan työelämässä tarvittavaa ammattitaitoa, joka on ammattitutkintoa syvällisempää ammatin hallintaa tai monialaista osaamista. Erikoisammattitutkinnot muodostuvat ammatillisista tutkinnon osista, joista vähintään yksi on aina pakollinen ja vähintään yksi on valinnainen tutkinnon osa. Erikoisammattitutkinnot ovat laajuudeltaan 160, 180 tai 210 osp. Laajuus määritellään tutkinnon perusteissa.
Meille voivat hakeutua kaikki henkilöt, jotka ovat motivoituneita kehittämään omaa osaamistaan. Meillä opiskelee kaikenikäisiä (~18-60v.) aikuisia eri elämäntilanteissa.
Myös yritykset voivat hankkia meiltä koulutusta omalla henkilöstölleen. Lue lisää yrityskoulutuksesta.
Tutkinnot
Opiskelija voi hankkia osaamista oppilaitoksen lisäksi myös työpaikalla. Kyseistä koulutusta kutsutaan työelämässä oppimiseksi. Se on oppilaitoksessa suoritettavan opiskelun tavoin tavoitteellista ja ohjattua, ja siihen voidaan myös yhdistää koulutusta oppilaitoksen tiloissa, verkko-oppimisympäristöissä, virtuaalisissa oppimisympäristöissä sekä itsenäisesti opiskellen. Työelämässä oppimisesta sovitaan koulutussopimuksella.
Koulutussopimukseen perustuva koulutus
Koulutussopimus tehdään aina, kun oppiminen tapahtuu yrityksessä. Sopimuksen tavoitteena on hankkia työpaikalla tarvittavaa osaamista ja suorittaa sen jälkeen tutkinnon osa tai sitä pienempi kokonaisuus.
Koulutussopimus eroaa oppisopimuskoulutuksesta siinä, että opiskelija ei ole ko. ajalla työsuhteessa yritykseen eikä hänelle näin ollen makseta koulutusajalta palkkaa tai muuta vastiketta. Myöskään yritykselle tai Turun AKK:lle ei makseta ko. ajalta korvausta.
Koulutussopimuksen edellytyksenä on, että
- työpaikalla on käytettävissä riittävästi tuotanto- ja palvelutoimintaa,
- tarpeelliset työvälineet sekä
- ammattitaidoltaan, koulutukseltaan ja työkokemukseltaan pätevää henkilöstöä oppimisen tavoitteiden saavuttamiseksi.
Sopimus
Turun AKK hoitaa aina sopimusasiat, joten opiskelijan tai yrityksen ei tarvitse murehtia niistä. Kyseessä on kuitenkin kirjallinen sopimus yrityksen ja Turun AKK:n välillä.
Opiskelija hyväksyy koulutussopimuksen hyväksyessään HOKSin (= henkilökohtainen opintosuunnitelma), johon työpaikalla tapahtuva oppiminen on suunniteltu ja aikataulutettu. Koulutussopimukselle ei ole määritelty minimiaikaa, se voidaan tehdä opiskelijan yksilöllisen tarpeen perusteella ja mittaisena.
Lisätietoja saa vastuuopettajilta.
SORA-tutkinnoilla tarkoitetaan niitä tutkintoja, joissa koulutukseen tai ammatissa toimimiseen sisältyy alaikäisen turvallisuutta, potilas- tai asiakasturvallisuutta tai liikenteen turvallisuutta koskevia vaatimuksia. SORA-tutkinnoista OPH:n sivuilla.
Opiskelijaksi hakijan terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä seikka ei saa olla esteenä opiskelijaksi ottamiselle. SORA-tutkinnoissa opiskelijaksi ei kuitenkaan voida ottaa henkilöä, joka ei ole terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä koulutukseen liittyviin käytännön tehtäviin, jos tutkinnon edellyttämät turvallisuusvaatimukset vaarantuvat opiskelijan toimintakyvyn tai terveydentilan seurauksena, eikä esteitä voida kohtuullisin toimenpitein poistaa.
Tutkintokohtaiset terveydentilavaatimukset löytyvät Opetushallituksen määräyksestä OPH-5-2018.
Ammatillisia tutkintoja ovat perustutkinnot, ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot.
Kaikki ammatilliset tutkinnot / tutkinnon osat määritellään osaamispisteinä (osp), joka määrittelee tutkinnon osaamisen laajuuden. Osaamispiste ei tarkoita opintojen kestoa. Tutkinnon perusteet (OPH) määrittelevät kunkin tutkinnon vaatimukset ja säännöt tutkinnon suorittamisen muodostumiselle.
Perustutkinnossa osoitetaan laaja-alaiset ammatilliset perusvalmiudet alan eri tehtäviin sekä erikoistuneempi osaaminen vähintään yhdellä osa-alueella. Perustutkinto on laajuudeltaan 180 osp, se jakautuu ammatillisiin tutkinnon osiin (145 osp) ja 1.8.2018 alkaen yhteisiin tutkinnon osiin (YTO) 35 osp. Yhteisiä tutkinnon osia ovat: Viestintä- ja vuorovaikutus-, matemaattis-luonnontieteellinen ja yhteiskunta- ja työelämäosaaminen.
Ammattitutkinnossa osoitetaan työelämässä tarvittavaa ammattitaitoa, joka on perustutkintoa syvällisempää tai kohdistuu rajatumpiin työtehtäviin. Ammattitutkinnot muodostuvat ammatillisista tutkinnon osista, joista vähintään yksi on aina pakollinen ja vähintään yksi on valinnainen tutkinnon osa. Ammattitutkinnot ovat laajuudeltaan 120, 150 tai 180 osp. Laajuus määritellään tutkinnon perusteissa.
Erikoisammattitutkinnossa osoitetaan työelämässä tarvittavaa ammattitaitoa, joka on ammattitutkintoa syvällisempää ammatin hallintaa tai monialaista osaamista. Erikoisammattitutkinnot muodostuvat ammatillisista tutkinnon osista, joista vähintään yksi on aina pakollinen ja vähintään yksi on valinnainen tutkinnon osa. Erikoisammattitutkinnot ovat laajuudeltaan 160, 180 tai 210 osp. Laajuus määritellään tutkinnon perusteissa.
Oppisopimuskoulutus
Tähän vastaus
Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on alan työpaikka, jossa työskentelet tutkintoa vastaavissa tehtävissä vähintään 25 tuntia viikossa. Oppisopimustyöpaikan hankkii opiskelija itse.
adsfadgjsiodfögjkadfhsuköhergköhsdfkgjbnhsfjkbhdfjkögkjödsfgv
- Oppisopimuskoulutus Turun AKK:ssa on työnantajalle ja opiskelijalle useimmiten maksutonta, mutta tämä voi vaihdella koulutuksittain.
- Oppisopimusopiskelija saa palkkaa ja opiskelijalle kuuluvat työntekijälle lakisääteiset oikeudet kuten vuosiloma, sairausajan palkka ja työterveyshuolto.
- Työnantaja päättää, maksaako koulupäiviltä opiskelijalle palkkaa. Mikäli palkkaa ei makseta, opiskelijalla on oikeus opintososiaaliseen etuuteen.
Voit suorittaa kaikkia Turun AKK:n tutkintoja myös oppisopimuksella.
Oppisopimuksella voi suorittaa koko tutkinnon tai tutkinnon osia, joten sen kesto vaihtelee kuukaudesta pariin vuoteen. Päiväkoulutus, eli työvoimakoulutus tai omaehtoinen koulutus, voidaan muuttaa oppisopimukseksi missä vaiheessa opintoja tahansa. Oppisopimuksen edellytyksenä on alan työpaikka, jossa työskentelet vähintään 25 tuntia viikossa. Yritys voi palkata opiskelijan myös suoraan oppisopimukseen.
Oppisopimus voidaan solmia päätoimiselle työntekijälle. Päätoimisuuden raja on 25 viikkotuntia.
Oppisopimus voi olla myös rekrytoiva, eli työnantaja hakee haluamaansa positioon työntekijää oppisopimuskoulutuksen kautta.
Oppisopimus tarkoittaa, että olet työsuhteessa (vähintään 25 tuntia viikossa), saat palkkaa ja opiskelet siinä samalla. Pääosa oppimisesta tapahtuu työpaikalla, tavoitteena olevan tutkinnon tai tutkinnon osien ammattitaitovaatimuksia vastaavissa työtehtävissä. Työpaikalla tapahtuvaa oppimista täydennetään tarvittaessa Turun AKK:ssa etä- tai lähiopetuksella. Lue lisää oppisopimuksesta.