- Oppisopimuskoulutus
- Oppisopimus työnantajille
Oppisopimus työnantajille
Oppisopimuskoulutuksen avulla voit rekrytoida uusia henkilöitä tai päivittää nykyisen henkilöstösi ammatillista osaamista. Oppisopimuskoulutuksen kesto alkaen vain 1 kuukausi – 2 vuotta. Mitä se käytännössä tarkoittaa?
Kaikissa oppisopimukseen liittyvissä asioissa palvelee
Turun AKK:n oppisopimustoimisto
p. 040 714 1885
oppisopimus@turunakk.fi
Oppisopimus työnantajan kannalta
- Saat työpaikan tarpeisiin räätälöidyn koulutuksen (tutkinnon perusteet huomioiden).
- Opiskelijan tietopuolinen koulutus on useimmiten maksutonta.
- Oppisopimustoimisto maksaa työnantajalle koulutuskorvausta työssä oppimisen ohjauksesta aiheutuneisiin kustannuksiin.
- Työnantaja voi hakea Työllisyysalueelta (entinen TE-toimisto) palkkatukea (lue palkkatuesta lisää), kun oppisopimus tehdään työttömän työnhakijan kanssa. Työsuhde ei saa alkaa ennen kuin tukipäätös on saatu. Huom: 1.4.2024 alkaen koulutuskorvausta ei makseta työnantajalle, mikäli oppisopimukseen rekrytoitavalle opiskelijalle on myönnetty palkkatuki.
Mihin sitoudut työnantajana?
- Maksamaan työntekijälle vähintään työehtosopimuksen mukaista palkkaa.
- Nimeämään työpaikalta työpaikkaohjaajan, joka vastaa käytännössä opiskelijan työpaikalla tapahtuvan koulutuksen järjestelyistä. Turun AKK:ssa voi kerran kuukaudessa aloittaa maksuttoman työpaikkaohjaajan verkkokoulutuksen.
- Huolehtimaan siitä, että opiskelijalle järjestetään tutkintoa vastaavia työtehtäviä.
- Opiskelija voi osallistua tietopuoliseen opetukseen henkilökohtaisen opiskeluohjelman mukaisesti.
- Arvioimaan säännöllisesti yhdessä opiskelijan kanssa oppimisen edistymistä ja toimittamaan tiedot näistä väli- ja loppuarvioinneista oppisopimustoimistoon.
- Järjestämään työelämän arvioijat tutkintotilaisuuksiin.
Koulutuskorvaukset rekrytoivissa oppisopimuksissa
- Perustutkintoon johtavassa koulutuksessa 200€/kk.
- Ammatti- ja erikoisammattitutkintoon johtavassa koulutuksessa 100€/kk.
Miten alkuun?
Ota yhteyttä oppisopimustoimistoon – suunnitellaan oppisopimuskoulutuksen hyödyntämistä yrityksesi henkilöstökoulutuksessa tai rekrytoinnissa.
Mitä oppisopimus käytännössä tarkoittaa työnantajalle?
- Oppisopimuksesta tehdään kirjallinen sopimus työnantajan, opiskelijan ja Turun AKK:n kesken. Käytämme sähköistä asiointia, joka on helppo ja nopea eikä vaadi byrokraattista paperisotaa.
- Oppisopimuksen voi purkaa koeaikana, työsopimuslain mukaisin perustein tai oppisopimustoimiston päätöksellä lakisääteisin perustein.
- Koulutus Turun AKK:ssa on työnantajalle ja opiskelijalle useimmiten maksutonta.
- Oppisopimusopiskelija saa palkkaa ja opiskelijalle kuuluvat työntekijälle lakisääteiset oikeudet kuten vuosiloma, sairausajan palkka ja työterveyshuolto.
- Työnantaja päättää, maksaako koulupäiviltä opiskelijalle palkkaa. Mikäli palkkaa ei makseta, opiskelijalla on oikeus opintososiaaliseen etuuteen.
- Työnantaja sitoutuu järjestämään opiskelijalle suoritettavan tutkinnon osaamisvaatimuksia vastaavia työtehtäviä.
- Työpaikalla nimetään työpaikkaohjaaja, joka ohjaa opiskelijaa. Työpaikkaohjaajan tehtäviin kuuluu myös työtehtävien suunnittelu, palautteen antaminen ja säännöllinen edistymisen arviointi.
- Osaaminen todennetaan näytöillä, joiden arviointiin työnantaja järjestää työelämän arvioijat.
- Turun AKK toteuttaa oppisopimukseen liittyvää opetusta 1-4 päivänä kuukaudessa. Opetus toteutetaan aiheesta riippuen monimuotoisesti (kontaktiopetus, verkko-opetus, hybridiopetus, iltaopetus).
Ota yhteyttä oppisopimustoimistoomme ja polkaistaan homma käyntiin.
Voit suorittaa kaikkia Turun AKK:n tutkintoja myös oppisopimuksella.
Oppisopimuksella voi suorittaa koko tutkinnon tai tutkinnon osia, joten sen kesto vaihtelee kuukaudesta pariin vuoteen. Päiväkoulutus, eli työvoimakoulutus tai omaehtoinen koulutus, voidaan muuttaa oppisopimukseksi missä vaiheessa opintoja tahansa. Oppisopimuksen edellytyksenä on alan työpaikka, jossa työskentelet vähintään 25 tuntia viikossa. Yritys voi palkata opiskelijan myös suoraan oppisopimukseen.
Oppisopimus voidaan solmia päätoimiselle työntekijälle. Päätoimisuuden raja on 25 viikkotuntia.