Puhtausalan koulutus

Hae koulutukseen

Puhtausalan opettaja

Kuvaus

Työllisty puhtausalalle koulutuksen kautta noin vuodessa! Hyvä mahdollisuus myös oppisopimukseen!

Hanki työelämän edellyttämä puhtausalan osaaminen Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinnolla, joka on työelämässä arvostettu ja osoitus pätevästä alan ammattilaisesta. Tutkinto antaa myös jatko-opintokelpoisuuden. Ammattitutkinnon suorittaneena osaat toimia asiakaskohteen puhtauspalvelutehtävissä, muissa palvelutehtävissä ja asiakaspalvelutilanteissa asiakaskohteen palvelusopimuksen mukaisesti.

Teemme tiivistä yhteistyötä alan yritysten kanssa ja opiskelijamme ovat työllistyneet hyvin, osa jo opintojen aikana. Hyvin hoidettu työssäoppiminen on usein tie työllistymiseen ja opinnot voi suorittaa loppuun oppisopimuksena palkkatyön ohessa. Tartu tilaisuuteen ja hae mukaan!

Voit valita kahdesta osaamisalasta:

Toimitilahuoltaja toteuttaa asiakaskohteen ylläpitosiivouksen ja jaksoittaisen siivouksen. Lisäksi hän osaa suunnitella ja toteuttaa puhtauspalveluja erilaisissa asiakaskohteissa. Toimitilahuoltajan asiakaskohteita ovat esimerkiksi elintarviketeollisuuslaitokset, hotelli- ja majoitustilat, kauppakeskukset ja myymälätilat, oppilaitokset ja päiväkodit, puhdastilat, rakennussiivous, teollisuuslaitokset tai uima-allas- ja kylpylätilat.

Laitoshuoltaja toteuttaa ylläpitosiivousta, eristyssiivousta ja huoltohuonetehtäviä, sekä osaa käsitellä ja lajitella jätteitä työpaikan ohjeiden mukaan. Lisäksi laitoshuoltaja osaa toteuttaa ruokahuoltotehtäviä ja vuodehuoltotehtäviä. Laitoshuoltajan asiakaskohteita ovat terveydenhuollon kohteet, kuten sairaalat, terveyskeskukset ja hoivakodit.

Kohderyhmä ja soveltuminen alalle

Koulutus on suunnattu henkilöille, jotka ovat motivoituneita kehittymään puhtausalan ammattilaisiksi ja työllistymään alalle. Koulutus ei vaadi aiempaa puhtausalan osaamista, joten se sopii hyvin myös vasta-alkajille tai alanvaihtajille. Opetuskieli on suomi, joten edellytyksenä on riittävä suomen kielen taito. Puhtausalan työ on fyysisesti liikunnallista, joten alalla toimiminen edellyttää hyvää terveyttä ja fyysistä kuntoa.

Työvoimakoulutus on suunnattu työttömille tai työttömyysuhan alaisille henkilöille, joilla on TE-toimiston toteama koulutustarve.

Sisältö ja toteutustapa

Tässä työvoimakoulutuksessa suoritetaan Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinto. Jokaiselle opiskelijalle tehdään koulutuksen alussa suunnitelma, jossa valitaan opiskelijalle parhaiten soveltuva osaamisala ja tutkinnonosat. Mahdollinen aiempi osaaminen otetaan huomioon.

Pääosa koulutuksesta toteutetaan käytännön harjoitusten ja työtehtävien kautta lähiopetuksena oppilaitoksen tiloissa, sekä työssäoppimisena yhteistyökumppaneiden työkohteissa. Koulutus sisältää myös itsenäisiä oppimistehtäviä.

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinto 150 osp

Pakolliset tutkinnon osat (60 osp)

Laitoshuoltajan pakolliset ammatilliset tutkinnon osat:

Asiakaslähtöisten puhtaus- ja kiinteistöpalvelujen tuottaminen (15 osp)
Laitoshygieniapalvelut (vuodeosaston ylläpitosiivous, eristyssiivous ja huoltohuonetehtävät) (45 osp)

Toimitilahuoltajan pakolliset ammatilliset tutkinnon osat:

Asiakaslähtöisten puhtaus- ja kiinteistöpalvelujen tuottaminen (15 osp)
Ylläpitosiivous (45 osp)

Valinnaiset tutkinnon osat, 30 osp

Perussiivouspalvelut (30 osp)
Laitoshuoltopalvelut (vuodeosaston ruokahuolto- ja vuodehuoltotehtävät) (30 osp)
Avustaminen ja huolenpito (30 osp)
Tekstiilien huoltaminen (30 osp)
Työhön opastaminen (30 osp)
Ympäristönhuoltopalvelut (30 osp)
Oppilaitosten ja päiväkotien puhtauspalvelut (30osp)

Lähiopetuspäivät järjestetään Turun AKK:ssa (Artukaistentie 11-13, 20240 Turku) arkisin klo 8-15. Koulutukseen sisältyy myös kesä- ja joululoma.

Lue lisää tutkinnonperusteista

Hae koulutukseen

Opiskelijatarinoita

 • Lähihoitajaopiskelija

  1.11.2023 Ajankohtaista

  Alanvaihto yli 50-vuotiaana

  ”Olenko liian vanha?”, oli Ninan ajatus, kun hän pohti opiskelemaan lähtemistä yli 50-vuotiaana. Uuden edessä Nina oli ollut myös reilu 10 vuotta sitten siirtyessään palkkatyöstä yrittäjäksi. Silloinkin Turun AKK oli kuvioissa mukana: tuolloin Nina halusi kehittää palkkahallinnon osaamista ja opiskeli Taloushallinnon ammattitutkinnon. ”Turun AKK oli tärkeä silloin ja on nytkin – ympyrä tavallaan sulkeutui”. Tällä […]

 • Perhepäivähoitaja ja lapsia leikkimässä puukuutioilla

  6.10.2023 Opiskelijatarinat

  Perhepäivähoitajan koulutus työn ohessa

  Pitkän uran matkailualalla tehnyt Sari  57, sairastui harvinaiseen sairauteen ja joutui tekemään alanvaihdoksen. Matkailualan epäsäännöliset työajat eivät enää sopineet uuteen elämäntilanteeseen. Nyt Sari työskentelee monikulttuurisessa päiväkodissa. Hän opiskeli työn ohessa oppisopimuksella kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon, jossa hän suuntautui perhepäivähoitajaksi. ”Alä pelkää tarttua uusiin haasteisiin ja vaikka et olisi opiskellut pitkään aikaan, niin koulusta saat aina tukea ja […]

 • Puhtausalan opiskelija ja opettaja

  2.10.2023 Ajankohtaista

  Puhtausala vei sydämen

  Ukrainalainen Yevheniia ei ymmärrä, miksi ihmiset eivät hakeudu puhtausalalle töihin. Kotimaassaan journalistina työskennellyt Yevheniia on ihastunut alaan ja näkee itsensä siellä myös tulevaisuudessa. Turun AKK:ssa aloitettiin tammikuussa 2023 englanninkielinen puhtausalan koulutus (Further Vocational Qualification in Cleaning and Property Services), josta Yevheniia on ensimmäinen valmistunut opiskelija. Hän tuli Suomeen maaliskuussa 2022 ja työllistyi puhtausalalle laivasiivoukseen kahdessa […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun