Aikuisena opiskeluun on tarjolla useita erilaisia rahoitus- ja tukivaihtoehtoja erilaisiin opiskelumuotoihin. Tukia voi käyttää sekä ammatin vaihtoon tähtääviin koulutuksiin kuin nykyistä ammattia täydentäviin koulutuksiinkin. Koulutusten tiedoissa näkyy, millä rahoituksella niitä toteutetaan ja millaista tukea niiden suorittamiseen voi saada.
Opiskelu työttömänä
Tutustu haussa oleviin työvoimakoulutuksiimme, lyhytkestoisten tai sivutoimisten opintojen mahdollisuuteen sekä omaehtoiseen opiskeluun työttömyysetuudella. Näissä toteutusmuodoissa on mahdollista opiskella työttömyysetuudella.
Ammatillinen työvoimakoulutus
- Tarkoitettu työttömille tai työttömyysuhan alaisille aikuisille, jotka ovat suorittaneet oppivelvollisuutensa.
- Voit oppia uuden ammatin, suorittaa tutkinnon, lisätä ammattitaitoasi ja parantaa työnsaantimahdollisuuksia.
- Yrittäjyyttä pohtiville järjestetään yrittäjäkoulutusta ja uravalmennusta yrittäjyyteen.
Työvoimakoulutuksen aikana saat samaa etuutta kuin työttömänä. Työttömyysetuuden voi saada korotettuna, jos työvoimakoulutuksesta on sovittu työllistymissuunnitelmassa. Saat lisäksi osallistumispäiviltä kulukorvausta.
Opiskelu työttömyysetuudella
Omaehtoisessa koulutuksessa TE-toimisto voi myöntää koulutukseen hyväksytylle oikeuden opiskella työvoimaetuudella, jolloin saat siis saman etuuden kuin työttömänä. Omaehtoisessa koulutuksessa ei makseta kulukorvausta. Työttömyysetuutta voi saada päätoimiseen opiskeluun enintään 24 kuukaudeksi.
Työttömyysetuuden myöntämisen perusteet:
- Hakijan oltava vähintään 25-vuotias opintojen alkamishetkellä.
- Hakijan tulee olla työttömänä työnhakijana TE-palveluissa.
- Hakijalla on TE-palvelujen toteama koulutustarve.
- Opiskelusta on sovittu erikseen opiskelijan työllistymissuunnitelmassa.
Helppo oppisopimus – nopeasti töihin ja uuteen ammattiin
Oppisopimuskoulutus
- Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on opiskelemasi alan työpaikka. Hankit työpaikan itse.
- Oppisopimuskoulutuksessa opit työpaikalla, teet alan työtä ja saat ohjausta. Työssä oppimista täydennetään opinnoilla ammatillisessa oppilaitoksessa.
- Opiskelijalla on työnantajaan normaali työsuhde ja hän saa alan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.
- Jos työnantaja ei maksa palkkaa opetuspäiviltä, opiskelija voi saada päivärahaa sekä matkakorvauksen.
Oppisopimuskoulutus + kuntoutusraha:
Voit hakea kuntoutusrahaa (KELA, työeläkevakuutusyhtiö) oppisopimuskoulutuksen ajalle, jos työkykysi ja ansiomahdollisuutesi ovat olennaisesti heikentyneet tai jos sinua uhkaa todennäköinen työkyvyttömyys sairauden, vian tai vamman takia. Edellytyksenä on, että olet 16-67-vuotias, sinulla on työnantajasi kanssa oppisopimus, jonka oppisopimustoimisto tai koulutuksen järjestäjä ovat hyväksyneet.
KELAn kuntoutusraha määräytyy vuositulon perusteella. Työeläkevakuutusyhtiön kuntoutusraha on 33 % suurempi kuin työkyvyttömyyseläkkeesi. Varmista kuntoutusrahan määrä omasta työeläkevakuutusyhtiöstä!
Kuntoutusraha, kuntoutustuki ja kuntoutuskorotus:
Jos vaihdat alaa terveyssyiden vuoksi, voit hakea työeläkevakuutusyhtiöltäsi tukea uuden ammatin opiskeluun ammatillisena kuntoutuksena. Kuntoutusraha turvaa toimeentuloasi kuntoutuksen aikana. Kuntoutustuki on määräaikainen työkyvyttömyyseläke. Kuntoutuskorotusta on mahdollista saada ammatillisen kuntoutuksen ajalta. Opiskelu on myös mahdollista työkyvyttömyyseläkkeellä. Selvitä mahdollisuudet tarkemmin Kelasta / omasta työeläkevakuutusyhtiöstäsi.
Omaehtoista opiskelua ei voida tukea työttömyysetuudella, jos irtisanoudut työsuhteestasi vain aloittaaksesi omaehtoiset opinnot! TE-palvelut myös seuraa opintojesi etenemistä.
Aikuisopiskelijan opintotuki
Aikuisopiskelijan opintotukea on mahdollista saada, jos opinnot ovat päätoimisia ja opiskelu jatkuu vähintään kaksi kuukautta. Opintojen on edettävä Kelan edellyttämällä tavalla. Opiskelu on päätoimista, kun suoritettavaksi sovittujen opintojen laajuus on vähintään 4,5 osaamispistettä (osp)/opiskelukuukausi. Opintotuki koostuu opintorahasta sekä opintolainan valtiontakauksesta. Lisäksi voi saada asumistukea. Summa riippuu mm. asuinpaikasta ja vuokrasta.
Aikuisopiskelija voi hakea opintolainaa. Valtiontakauksen edellytyksenä on Kelan opintoraha tai Työllisyysrahaston aikuiskoulutustuki. Kelan laskureilla voit katsoa, paljonko voit tukea saada.
Palkansaajan aikuiskoulutustuki
Palkansaajan aikuiskoulutustukea voi hakea päätoimisiin opintoihin, jos
- on ollut työelämässä vähintään 8 vuotta,
- nykyisen työnantajan palveluksessa vähintään vuoden ja
- jää työstään palkattomalle opintovapaalle.
Opintojen alkaessa haetaan palkatonta opintovapaata. Opintovapaa on työntekijän lakisääteinen oikeus.
Aikuiskoulutustukea voi ensi kertaa haettaessa saada enintään 15 kk ajan. Aikuiskoulutustukea ei voi saada, jos saa muita etuuksia, esim. sairauspäiväraha. Voit hakea myös soviteltua aikuiskoulutustukea.
Aikuiskoulutustukea haetaan Työllisyysrahastolta, www.tyollisyysrahasto.fi . Sivulla on laskuri, jonka avulla voi arvioida oman tukensa suuruuden.
Aikuiskoulutustuen opintolaina
Jos sinulle on myönnetty aikuiskoulutustukea, voit saada Kelasta opintolainan valtiontakauksen. Ehtona on, että saat aikuiskoulutustukea yhtäjaksoisesti vähintään kahdeksan viikkoa. Lainatakauksessa on samat ehdot kuin opintotuen lainatakauksessa. Et voi saada lainatakausta, jos saat etuuksia, jotka estävät opintotuen saamisen.
Lisätietoa: www.kela.fi/opintotuki-opintolaina
Tärkeitä linkkejä
Mistä apua tukiviidakkoon?
Ota yhteyttä opinto-ohjaajiimme, joiden kanssa voit keskustella luottamuksellisesti sinua askarruttavista asioista. Maahanmuuttajataustaisille henkilöille apua tarjoavat omakieliset ohjaajamme.