Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen ovat erittäin tärkeä osa ammatillisen tutkintokoulutuksen ja VALMA-koulutuksen opiskelijan henkilökohtaistamista. Osaamisen tunnustaminen on arviointia. Opiskelijan aiempi osaaminen tunnistetaan heti opiskelijaksi ottamisen jälkeen opiskelijan esittämien asiakirjojen opintotodistus, työtodistus tai muut todistukset) ja muun selvityksen (esim. osaamiskartoitus, haastattelu, työnäyte) perusteella. Tunnistamisen tekee oma opettaja ja/tai opinto-ohjaaja henkilökohtaistamisen yhteydessä.
Vain tavoiteltavaan tutkintoon liittyvää osaamista voidaan tunnustaa. Arvioijat tekevät tunnustamispäätöksen laatukäsikirjan toimintaprosessien mukaisesti ja se päätös dokumentoidaan allekirjoituksin päätöspöytäkirjaan. Tunnustamisessa opiskelijan aiempaa osaamista verrataan tavoiteltavan tutkinnon perusteiden vaatimuksiin. Tunnustaminen on osa henkilökohtaistamista ja se kirjataan henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunnitelmaan (HOKS).
Tunnustamisessa tavoiteltavana oleva tutkinnon osa tai YTO-tutkinnon osa tai sen osa-alue voidaan tunnustaa. Tunnustamisessa on noudatettava tutkinnon perusteita ja tutkinnon muodostumissääntöjä sekä OPH:n antamia ohjeita.
Pakolliset tutkinnon osat on pakko tunnustaa, valinnaisten osien kohdalla tunnustamisesta voidaan sopia opiskelijan kanssa. Asiat kirjataan HOKSiin.
A: Jos kyseessä on osaamista, josta on dokumenttina voimassa olevan tutkinnon osan tai muun tutkinnossa vaaditun osaamisen opintotodistus, joka sopii tavoiteltavan tutkinnon osaksi, se voidaan siirtää suoraan tavoiteltavaan tutkintoon. Suora sisällyttäminen on Turun AKK:n toimenpide, josta ei tehdä tunnustamispäätöstä, eikä siihen tarvita arvioijia.
- Tunnustetaan voimassa olevien tutkinnon perusteiden mukaan suoritettuja tutkinnon osia tai muiden viranomaisten arvioimia ja todentamia suorituksia/opintoja tai yhteisten tutkinnon osien osa-alueita tai lukio- tai korkeakouluopintoja, jotka voidaan sisällyttää osaksi suoritettavaa tutkintoa, ja siirretään ne suoraan tavoiteltavan tutkinnon tutkintotodistukseen tutkinnon osaksi / YTO-tutkinnon osa-alueeksi. Kirjataan HOKSiin.
B: Jos kyseessä on osaamista, josta on dokumenttina ei-voimassa olevan tutkinnon osan tai muun tutkinnossa vaaditun osaamisen opintotodistus, niiden ajantasaisuus ja soveltuvuus tavoiteltavan tutkinnon osaksi arvioidaan ja arvioijat (kaksi opettajaa – ammatilliset tutkinnon osat) / arvioija (yksi opettaja – yhteiset tutkinnon osat ja VALMA) tekevät siitä arviointipäätöksen. Arviointipäätös perustellaan, allekirjoitetaan sekä dokumentoidaan ja säilytetään Turun AKK:n laatukäsikirjan ohjeen mukaisesti.
- Tunnustetaan ei-voimassa olevien tutkinnon perusteiden mukaisia opintosuorituksia tai vastaavia muiden viranomaisten arvioimia ja todentamia opintoja arvioimalla niiden ajantasaisuus ja vastaavuus tavoiteltavan tutkinnon osan / osa-alueen sisältöön. Jos arvioijat toteavat osaamisen olevan ajantasaista ja vastaavan suoritettavan tutkinnon osan tai osien sisältöä, osaaminen tulee tunnustaa. Mahdollista esim. että osa tavoiteltavan tutkinnon osan vaatimuksista tunnustetaan ja puuttuva osa osoitetaan näytössä. Päätös tehdään laatukäsikirjasta löytyvälle lomakkeelle ja se kirjataan myös HOKSiin.
C: Jos kyseessä on muuta tutkintoon soveltuvaa osaamista, esimerkiksi työssä hankittu osaaminen, opiskelija ohjataan näyttämään se, ja se arvioidaan näytössä / muussa osaamisen osoittamisessa, ja siitä tehdään arviointipäätös. Päätöksen tekevät laatukäsikirjan mukaisesti ammatillisissa tutkinnon osissa kaksi arvioijaa, (opettaja-arvioija ja työelämän arvioija) ja yhteisissä tutkinnon osissa sekä VALMAssa yksi arvioija (opettaja-arvioija). Päätös perustellaan, allekirjoitetaan sekä dokumentoidaan ja säilytetään Turun AKK:n laatukäsikirjan ohjeen mukaisesti.
- Tunnustetaan muuta tutkintoon soveltuvaa osaamista (työtodistus, harrastustoiminta, arkiosaaminen yms.), ja ohjataan opiskelija osoittamaan puuttuva osaaminen näyttöön /muuhun osaamisen osoittamiseen. Osaaminen osoitetaan vain siltä osin, kun sitä ei ole aiemmin arvioitu ja todennettu. Päätös tehdään laatukäsikirjasta löytyvälle lomakkeelle ja se kirjataan myös HOKSiin.
Osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen periaatteet käydään läpi jokaisen opiskelijan kanssa heti opintojen alkuvaiheessa. Henkilökohtaistamisen periaatteet on kirjattu myös Turun AKK:n opiskelijan oppaaseen. Opas löytyy myös verkkosivultamme. Tunnustamisesta on tehty ohjeita sekä valmiit dokumentit ja lomakkeet Turun AKK:n henkilöstölle. Ne löytyvät laatukäsikirjasta. Sidosryhmät pystyvät tutustumaan tunnustamiseen verkkosivuillamme esimerkiksi tekemiemme videoiden ja oppaiden avulla. Asia on selostettu myös keväällä 2018 julkaisemassamme Reformioppaassa, jota on jaettu yhteistyökumppaneillemme, työelämälle ja henkilöstölle. Se löytyy myös verkkosivuiltamme, josta se on kaikkien luettavissa.