Yritystarinat

Turvallisuusala työllistää

Heidi Jaarinen 15.6.2023

Turvallisuusalan opettaja Juhani Laulajainen

Mitä turvallisuusalalle kuuluu nyt, opettaja Juhani Laulajainen?

Turvallisuusalaa riepotelleet tapahtumat eivät ole laskeneet alan suosiota Turun AKK:ssa, päinvastoin. Opiskelijoita on jopa enemmän kuin vuosi sitten. Olemme luotettava ja hyvämaineinen kouluttaja, mistä kertoo myös tiivis yhteistyö alueen yritysten kanssa.

Vaihtuvuus alalla on valitettavan suurta, joka on työnantajan näkökulmasta harmi, mutta kouluttajan kannalta luonnollisesti hyvä asia, koska uusia koulutettavia riittää. Turvallisuusala kuuluu palvelualoihin, joten palkassa ei ole hurraamista. Se varmasti rokottaa alalle hakeutuvia ja siellä jo olevia, pohtii Laulajainen.

Uusia tekijöitä kuitenkin koulutetaan alalle jatkuvasti. Turun AKK:n viimeisimmässä väliaikaisen vartijan koulutuksessakin oli 40 opiskelijaa, joka on suuri määrä. Ryhmästä työllistyivät kaikki.

Tammikuun 2023 tapahtumat ovat varmasti monen muistissa, mutta miten se vaikutti alaan?

Opiskelijat ovat kertoneet, että kentällä tapahtumat ovat näkyneet mm. nimittelynä ja huuteluna. Hakijamääriin tapahtumilla ei ole ollut ainakaan negatiivista vaikutusta.

Laulajainen kertoo, että alalla on keskusteltu paljon mm. siitä, pitäisikö esimerkiksi lyhytkoulutusten ja alalle tulokoulutusten pituutta ja vaatimustasoa nostaa. Laulajainen on varma, että voimankäytön koulutukseen on tulossa jonkinlaisia muutoksia.

Työnantajilta saadun palautteen perusteella koulutuksiin kaivataan enemmän asiakaspalvelukoulutusta – se kun on ammatin keskeisin osa. ”Turvallisuusala ei ole voimalaji”, korostaa Laulajainen ja kertoo, että alalla on henkilöitä, jotka eivät ole koskaan joutuneet käyttämään voimakeinoja – puheella on selvitty ja selvitään jatkossakin.

Opiskelijavalinnoissa on monesti mukana työelämän edustaja. Valinnoissa ei käytetä psykologisia testejä, mutta oppilaitoksella on toki mahdollisuus teettää opiskelijasta suppea turvallisuusselvitys, mutta yleisesti luotetaan ihmisten rehellisyyteen. Turvallisuusala kuuluu nk. SORA-lainsäädännön piiriin. Se antaa oppilaitokselle oikeuden perua opiskelijan koulutuspaikka, mikäli myöhemmin paljastuu, ettei opiskelija ole ollut hakuprosessissa rehellinen.

”Tärkeintä on sitoutuneisuus ja motivaatio sekä ymmärrys, että on kouluttautumassa asiakaspalvelutehtäviin”, muistuttaa Laulajainen. Suomen kielen taito on myös tärkeää, sillä työtehtävissä joutuu kirjoittamaan ja puhumaan. Erityisesti painetilanteissa heikko kielitaito voi olla jopa vaarallista.

Koulutukseen hakijoilta edellytetään nuhteetonta taustaa, mitä se käytännössä tarkoittaa?

”Nuhteetonta taustaa ei ole lainsäädännössä mitenkään erityisesti avattu. Turva-alalla eteen tulee tilanteita, joissa puututaan toisten ihmisten tekemisiin. Jos omalla elämäntavalla osoittaa, ettei itse välitä yhteiskunnan normeista tai määräyksistä, ei kyseinen henkilö sovellu näihin tehtäviin. Toinen ei-lakisääteinen, mutta nuhteettomuuteen liittyvä asia on luottotiedot. Mikäli niissä on häikkää – riippuen tietenkin niiden aiheuttajasta – saattaa työnantaja puuttua aiheeseen”, summaa Laulajainen.

Hyväksyntää vartijaksi haetaan poliisilta. Mikäli henkilöllä on taustalla tähän mahdollisesti vaikuttavia seikkoja, voi hän tiedustella poliisilta etukäteen onko ylipäätään mahdollisuutta hakea hyväksyntää.

Monipuolisia työtehtäviä

Turvallisuusalalla on erilaisia työtehtäviä laidasta laitaan. Osa tekee päivätyötä toimistoaikoina, osa tekee vuorotöitä kellon ympäri. Toisissa paikoissa esimerkiksi turvallisuustekniikka on isommassa osassa, toisissa asiakaspalvelu. Jokaiselle löytyy varmasti jotakin!

Näkyvin osa vartijoista on myymäläympäristössä, mutta ko. tehtäviin voi liittyä myös erilaisia kaupan alan oheistehtäviä. Isojen yritysten vastaanotoissa työskentelee paljon turvallisuusalan työntekijöitä. Vastaanottotehtävien lisäksi toimenkuvaan saattaa kuuluu esimerkiksi turvatekniikan ylläpitoa. Piirivartijat puolestaan kiertävät asiakaskohteissa kävellen tai eri kulkuvälineillä, ja osallistuvat myös hälytystehtäviin.

Työntekijöiden vaihtuvuuden ollessa suurta yritykset ovat halukkaita sitouttamaan työntekijöitä. Usein uudelle työntekijälle pyritään löytämään juuri se työtehtävä, mistä hän on kiinnostunut. Kouluttaminen oppisopimuksella työn ohessa on myös tehokas keino sitouttamiseen. Alan työnantajat arvostavat koulutusta. ”Koulutus tuo palkanlisän, mutta se on myös hyvä lisä työelämässä, kun tulee tilaisuus edetä esimiestehtäviin”, Laulajainen muistuttaa.

Turun AKK kouluttaa alan uudet tekijät ja kartuttaa alalla jo työskentelevien ammattitaitoa

Mikäli olet vasta tulossa turvallisuusalalle, on Turun AKK oiva paikka aloittaa. Tarjoamme alalle tuloon vaadittavia lakisääteisiä koulutuksia, kuten väliaikaisen vartijan koulutusta (40h) ja vartijan peruskoulutusta (80h). Nämä koulutukset suoritettuasi voit hakea poliisilta hyväksyntää vartijaksi.

Kilpailu tekijöistä on kovaa ja usein tilanne onkin se, että työnantaja on rekrytoinut hyvän tyypin, joka sitten tulee kouluttautumaan Turun AKK:hon.

Lisäksi valikoimassa on mm. voimankäyttöön ja voimankäyttövälineiden kantamiseen liittyviä koulutuksia sekä alan esimiestehtäviin keskittyviä koulutuksia. Koulutuksia järjestetään myös räätälöidysti eri aloille ja useat yritykset ostavat itselleen tarpeellisia turvallisuuskoulutuksia, esimerkiksi paloturvallisuuteen, aggressiivisen asiakkaan kohtaamiseen tai turvallisuustekniikkaan liittyen.

Heidi Jaarinen

Olen Turun AKK:n markkinointi- ja koulutusasiantuntija. Aiemmassa työssäni TE-toimiston asiantuntijana näin jatkuvasti onnistumisia kun työnhakijat työllistyivät koulutuksen kautta, nopeallakin aikataululla. Siksi minusta on tullut suuri koulutusten puolestapuhuja. On erittäin inspiroivaa ja mielenkiintoista työskennellä ammatillisen koulutuksen parissa! Vapaa-ajalla intohimona on tanssiminen.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

 • 6.10.2021 Opiskelijatarinat

  Harri myi itsensä oppisopimukseen

  Kun työ tehtaassa oli vain työ, eikä se tuntunut merkitykselliseltä, oli aika miettiä uusia vaihtoehtoja. Tausta puolustusvoimissa, rauhanturvaajana ja vanginvartijana sai luonnollisesti miettimään vaihtoehtoja turvallisuusalalla. Mutta miten päästä alalle, kun oli määräaikaisessa työsuhteessa? Harri lähti selvittämään, olisiko olemassa vaihtoehto, missä alalle voisi kouluttautua niin, että toimeentulo olisi turvattu. Hän päätyi hakemaan turvallisuusalan työvoimakoulutukseen ja tuli […]

 • 29.5.2020 Blogi

  Onnea ammattiin valmistuneille

  Olemme eläneet erilaista oppilaitosarkea maaliskuun 18. päivästä lähtien. Molemmat toimipaikkamme hiljenivät kuin veitsellä leikaten ja opiskelijat siirtyivät etätöihin. Sama koski henkilökuntaa. Työpisteet siirtyivät koteihin ja alkoi uudenlaisen arjen opettelu. Kauan tapetilla olleesta digiloikasta tuli todellisuutta kertaheitolla ja sen joutui ottamaan jokainen. Siitä huolimatta näiden etäopetuksessa kuluneen 10 viikon aikana koulutuksia on jatkettu, päätetty ja myös aloitettu […]

 • 7.12.2020 Blogi

  Vuoden toisella puolikkaalla valmistuneita

  Vuosi 2020 jää historiaan ja muistoihimme vähemmän mukavasta syystä. Pandemia koetteli ja kosketti meistä jokaista ikään, sukupuoleen, ammattiin tai statukseen katsomatta. Siitä huolimatta myös loppuvuoden aikana on valmistunut liuta opiskelijoita. Turun AKK onnittelee jokaista lämpimästi! Alla valmistuneet tutkinnoittain ajalta 1.6.-30.11.2020. Ajoneuvonosturinkuljettajan ammattitutkinto Laiho, Marek Olavi Autoalan perustutkinto Ablish, Yousif Hazim Shareef Al-dayyeni, Mohammed Raad Hameed […]

 • 31.5.2021 Ajankohtaista

  Onnittelut ammattiin valmistuneille!

  Poikkeukselliset ajat eivät onneksi ole opiskelijoitamme lannistaneet, vaan voimme jälleen julkaista alkuvuoden aikana reilun 300 valmisuneen opiskelijamme nimet. Lämpimät onnittelut ja kaikkea hyvää tulevaan! Valmistuneet tutkinnoittain ajalta 1.1.-31.5.2020: Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus – VALMA Al-Zawbai, Ahmed Behravan, Rozhan Gharib, Nvin Autoalan perustutkinto Abdulqader, Abdulqader Yaseen Al-kadhimi, Khalid Mushreq Mahmood Almadi, Qossay Bondar, Oleksandr Dabbaghian, Viken […]

 • 20.12.2021 Blogi

  Onnea ammattiin valmistuneille!

  Opiskelijoita on taas valmistunut vuoden jälkimmäisellä puolikkaallakin. Lämpimät onnittelut ja kaikkea hyvää tulevaan! Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus – VALMA Albine, Baiba Al-Ghanimi, Wisal Abed Abbood Al-Luhaibi, Mushtaq Abdulmohammed Wahhab Azmoudeh, Bahareh Basha, FlorijeQitaku, Dafina Bashir Ali, Amin Ben-David, Merav De Moraes, Sandra Elsayed, Mona Mohamed Ali Fsehatsiyon, Filimon Harizi, Abderaouf Heinonen, Dexter Aleksanteri Houshmandan, Fatemeh […]

 • 19.12.2022 Uutiset

  Valmistuneet opiskelijat

  Ajalla 1.6.-31.12.2022 valmistuneet opiskelijamme tutkinnoittain: Ajoneuvoalan ammattitutkinto Hyvärinen, Miika Tapani Alfred Iivonen, Jere Herman Talvitie, Sami Jorma Petteri Autoalan perustutkinto al Azawi Hamza, Husain Sadam Al-Ameri, Ali Naemah Abbas Al-Falahi, Ghassan Abdullah Mukhlif Alsammarraie, Bilal Bolbot, Yaroslav Falih, Taif Farhan Fazliu, Egzon Gottschalk,Niklas Kristian Hanoon, Yousif Sameer Helttula, Janne Kristian Koivula, Jani Hannes Laine, Reijo […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun