Yritystarinat

Turvallisuusala työllistää

Heidi Jaarinen 15.6.2023

Turvallisuusalan opettaja Juhani Laulajainen

Mitä turvallisuusalalle kuuluu nyt, opettaja Juhani Laulajainen?

Turvallisuusalaa riepotelleet tapahtumat eivät ole laskeneet alan suosiota Turun AKK:ssa, päinvastoin. Opiskelijoita on jopa enemmän kuin vuosi sitten. Olemme luotettava ja hyvämaineinen kouluttaja, mistä kertoo myös tiivis yhteistyö alueen yritysten kanssa.

Vaihtuvuus alalla on valitettavan suurta, joka on työnantajan näkökulmasta harmi, mutta kouluttajan kannalta luonnollisesti hyvä asia, koska uusia koulutettavia riittää. Turvallisuusala kuuluu palvelualoihin, joten palkassa ei ole hurraamista. Se varmasti rokottaa alalle hakeutuvia ja siellä jo olevia, pohtii Laulajainen.

Uusia tekijöitä kuitenkin koulutetaan alalle jatkuvasti. Turun AKK:n viimeisimmässä väliaikaisen vartijan koulutuksessakin oli 40 opiskelijaa, joka on suuri määrä. Ryhmästä työllistyivät kaikki.

Tammikuun 2023 tapahtumat ovat varmasti monen muistissa, mutta miten se vaikutti alaan?

Opiskelijat ovat kertoneet, että kentällä tapahtumat ovat näkyneet mm. nimittelynä ja huuteluna. Hakijamääriin tapahtumilla ei ole ollut ainakaan negatiivista vaikutusta.

Laulajainen kertoo, että alalla on keskusteltu paljon mm. siitä, pitäisikö esimerkiksi lyhytkoulutusten ja alalle tulokoulutusten pituutta ja vaatimustasoa nostaa. Laulajainen on varma, että voimankäytön koulutukseen on tulossa jonkinlaisia muutoksia.

Työnantajilta saadun palautteen perusteella koulutuksiin kaivataan enemmän asiakaspalvelukoulutusta – se kun on ammatin keskeisin osa. ”Turvallisuusala ei ole voimalaji”, korostaa Laulajainen ja kertoo, että alalla on henkilöitä, jotka eivät ole koskaan joutuneet käyttämään voimakeinoja – puheella on selvitty ja selvitään jatkossakin.

Opiskelijavalinnoissa on monesti mukana työelämän edustaja. Valinnoissa ei käytetä psykologisia testejä, mutta oppilaitoksella on toki mahdollisuus teettää opiskelijasta suppea turvallisuusselvitys, mutta yleisesti luotetaan ihmisten rehellisyyteen. Turvallisuusala kuuluu nk. SORA-lainsäädännön piiriin. Se antaa oppilaitokselle oikeuden perua opiskelijan koulutuspaikka, mikäli myöhemmin paljastuu, ettei opiskelija ole ollut hakuprosessissa rehellinen.

”Tärkeintä on sitoutuneisuus ja motivaatio sekä ymmärrys, että on kouluttautumassa asiakaspalvelutehtäviin”, muistuttaa Laulajainen. Suomen kielen taito on myös tärkeää, sillä työtehtävissä joutuu kirjoittamaan ja puhumaan. Erityisesti painetilanteissa heikko kielitaito voi olla jopa vaarallista.

Koulutukseen hakijoilta edellytetään nuhteetonta taustaa, mitä se käytännössä tarkoittaa?

”Nuhteetonta taustaa ei ole lainsäädännössä mitenkään erityisesti avattu. Turva-alalla eteen tulee tilanteita, joissa puututaan toisten ihmisten tekemisiin. Jos omalla elämäntavalla osoittaa, ettei itse välitä yhteiskunnan normeista tai määräyksistä, ei kyseinen henkilö sovellu näihin tehtäviin. Toinen ei-lakisääteinen, mutta nuhteettomuuteen liittyvä asia on luottotiedot. Mikäli niissä on häikkää – riippuen tietenkin niiden aiheuttajasta – saattaa työnantaja puuttua aiheeseen”, summaa Laulajainen.

Hyväksyntää vartijaksi haetaan poliisilta. Mikäli henkilöllä on taustalla tähän mahdollisesti vaikuttavia seikkoja, voi hän tiedustella poliisilta etukäteen onko ylipäätään mahdollisuutta hakea hyväksyntää.

Monipuolisia työtehtäviä

Turvallisuusalalla on erilaisia työtehtäviä laidasta laitaan. Osa tekee päivätyötä toimistoaikoina, osa tekee vuorotöitä kellon ympäri. Toisissa paikoissa esimerkiksi turvallisuustekniikka on isommassa osassa, toisissa asiakaspalvelu. Jokaiselle löytyy varmasti jotakin!

Näkyvin osa vartijoista on myymäläympäristössä, mutta ko. tehtäviin voi liittyä myös erilaisia kaupan alan oheistehtäviä. Isojen yritysten vastaanotoissa työskentelee paljon turvallisuusalan työntekijöitä. Vastaanottotehtävien lisäksi toimenkuvaan saattaa kuuluu esimerkiksi turvatekniikan ylläpitoa. Piirivartijat puolestaan kiertävät asiakaskohteissa kävellen tai eri kulkuvälineillä, ja osallistuvat myös hälytystehtäviin.

Työntekijöiden vaihtuvuuden ollessa suurta yritykset ovat halukkaita sitouttamaan työntekijöitä. Usein uudelle työntekijälle pyritään löytämään juuri se työtehtävä, mistä hän on kiinnostunut. Kouluttaminen oppisopimuksella työn ohessa on myös tehokas keino sitouttamiseen. Alan työnantajat arvostavat koulutusta. ”Koulutus tuo palkanlisän, mutta se on myös hyvä lisä työelämässä, kun tulee tilaisuus edetä esimiestehtäviin”, Laulajainen muistuttaa.

Turun AKK kouluttaa alan uudet tekijät ja kartuttaa alalla jo työskentelevien ammattitaitoa

Mikäli olet vasta tulossa turvallisuusalalle, on Turun AKK oiva paikka aloittaa. Tarjoamme alalle tuloon vaadittavia lakisääteisiä koulutuksia, kuten väliaikaisen vartijan koulutusta (40h) ja vartijan peruskoulutusta (80h). Nämä koulutukset suoritettuasi voit hakea poliisilta hyväksyntää vartijaksi. Voit myös tulla opiskelemaan suoraan tutkintokoulutukseen, kuten turvallisuusalan ammattitutkinto, joka pitää sisällään myös nämä lakisääteiset koulutukset. Koulutamme paljon myös jo työssäolevia henkilöitä, jotka suorittavat työn ohessa oppisopimuksella esimerkiksi ammatti- tai erikoisammattitutkinnon.

Kilpailu tekijöistä on kovaa ja usein tilanne onkin se, että työnantaja on rekrytoinut hyvän tyypin, joka sitten tulee kouluttautumaan Turun AKK:hon. Koulutusten aikana yritykset tulevat myös esittäytymään koululle ja näin ollen opiskelijoiden on helpompi valita tuleva työssäoppimispaikkansa ja kenties tuleva työnantajansa.

Lisäksi valikoimassa on mm. voimankäyttöön ja voimankäyttövälineiden kantamiseen liittyviä koulutuksia sekä alan esimiestehtäviin keskittyviä koulutuksia. Koulutuksia järjestetään myös räätälöidysti eri aloille ja useat yritykset ostavat itselleen tarpeellisia turvallisuuskoulutuksia, esimerkiksi paloturvallisuuteen, aggressiivisen asiakkaan kohtaamiseen tai turvallisuustekniikkaan liittyen.

Huippukouluttajat opetuksen takana

Turun AKK:ssa on neljä vakituista turva-alan kouluttajaa, joilla on pitkä kokemus alalta. Kouluttajista kaksi on entisiä Puolustusvoimien upseereja, joilla on rautainen ammattitaito käytännön asioiden kouluttamiseen. Yksi kouluttaja on työskennellyt aiemmin poliisina ja Laulajaisella itsellään puolestaan on 25 vuoden tausta yksityiseltä turva-alalta.

Tämän lisäksi koulutuksissa käytetään paljon ulkopuolisia asiantuntijoita, jotka tuovat mukanaan myös uusimmat trendit työelämästä. Osa asioista, kuten esim. paloturvallisuus vaatii asianmukaisen kouluttajan Pelastuslaitokselta. ”Lisäksi mm. voimankäytön kouluttaminen vaatii kouluttajalta tiettyjä pätevyyksiä ja lisenssejä, joita ilman tatamillemme ei ole asiaa”, päättää Laulajainen.

Heidi Jaarinen

Olen Turun AKK:n markkinointi- ja koulutusasiantuntija. Aiemmassa työssäni TE-toimiston asiantuntijana näin jatkuvasti onnistumisia kun työnhakijat työllistyivät koulutuksen kautta, nopeallakin aikataululla. Siksi minusta on tullut suuri koulutusten puolestapuhuja. On erittäin inspiroivaa ja mielenkiintoista työskennellä ammatillisen koulutuksen parissa! Vapaa-ajalla intohimona on tanssiminen.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

  • 6.10.2021 Opiskelijatarinat

    Harri myi itsensä oppisopimukseen

    Kun työ tehtaassa oli vain työ, eikä se tuntunut merkitykselliseltä, oli aika miettiä uusia vaihtoehtoja. Tausta puolustusvoimissa, rauhanturvaajana ja vanginvartijana sai luonnollisesti miettimään vaihtoehtoja turvallisuusalalla. Mutta miten päästä alalle, kun...

  • 29.5.2020 Blogi

    Onnea ammattiin valmistuneille

    Olemme eläneet erilaista oppilaitosarkea maaliskuun 18. päivästä lähtien. Molemmat toimipaikkamme hiljenivät kuin veitsellä leikaten ja opiskelijat siirtyivät etätöihin. Sama koski henkilökuntaa. Työpisteet siirtyivät koteihin ja alkoi uudenlaisen arjen opettelu. Kauan tapetilla...

  • 7.12.2020 Blogi

    Vuoden toisella puolikkaalla valmistuneita

    Vuosi 2020 jää historiaan ja muistoihimme vähemmän mukavasta syystä. Pandemia koetteli ja kosketti meistä jokaista ikään, sukupuoleen, ammattiin tai statukseen katsomatta. Siitä huolimatta myös loppuvuoden aikana on valmistunut liuta opiskelijoita....

  • 31.5.2021 Ajankohtaista

    Onnittelut ammattiin valmistuneille!

    Poikkeukselliset ajat eivät onneksi ole opiskelijoitamme lannistaneet, vaan voimme jälleen julkaista alkuvuoden aikana reilun 300 valmisuneen opiskelijamme nimet. Lämpimät onnittelut ja kaikkea hyvää tulevaan! Valmistuneet tutkinnoittain ajalta 1.1.-31.5.2020: Ammatilliseen koulutukseen...

  • 20.12.2021 Blogi

    Onnea ammattiin valmistuneille!

    Opiskelijoita on taas valmistunut vuoden jälkimmäisellä puolikkaallakin. Lämpimät onnittelut ja kaikkea hyvää tulevaan! Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus – VALMA Albine, Baiba Al-Ghanimi, Wisal Abed Abbood Al-Luhaibi, Mushtaq Abdulmohammed Wahhab Azmoudeh,...

  • 19.12.2022 Uutiset

    Valmistuneet opiskelijat

    Ajalla 1.6.-31.12.2022 valmistuneet opiskelijamme tutkinnoittain: Ajoneuvoalan ammattitutkinto Hyvärinen, Miika Tapani Alfred Iivonen, Jere Herman Talvitie, Sami Jorma Petteri Autoalan perustutkinto al Azawi Hamza, Husain Sadam Al-Ameri, Ali Naemah Abbas Al-Falahi,...

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun