Ajoneuvoalan ammattitutkinto, myynnin- ja asiakaspalvelun osaamisala, varaosamyyjä, VERKOSSA

Hae koulutukseen

Varaosamyyjä palvelemassa asiakasta.

Kuvaus

Ajoneuvoalan ammattilainen, tule kehittämään alan myynti ja asiakaspalveluosaamistasi ammattitutkintoon, jonka voit suorittaa 100 % verkossa mistä päin Suomea tahansa!

Kehität koulutuksessa omaa sekä organisaatiosi toimintaa. Ammattitutkinnon suoritettuasi voit toimia varaosamyyjänä, korjaamon palvelumyyjänä, huoltoneuvojana tai ajoneuvoalan asiantuntija-, suunnittelu-, ja kehitystehtävissä, joko työntekijänä, toimihenkilönä tai yrittäjänä.

Ammattitutkinto syventää myynti- ja asiakaspalveluosaamistasi, huomioiden ajoneuvoalaa säätelevät lait, asetukset ja määräykset. Saat monipuolista osaamista suunnitella ja organisoida oman vastuualueesi toimintaa ja resursseja laadukkaasti ja kustannustehokkaasti, ottaen huomioon työturvallisuuden, riskienhallinnan ja inhimilliset tekijät. Saat kattavan kokonaisnäkemyksen ajoneuvoalan toimintakentästä ja mahdollisuuden kehittyä alan myynnin- ja asiakaspalvelun huippuammattilaiseksi.

Kohderyhmä

Koulutus on suunnattu ajoneuvoalalla työskenteleville, joilla on alan perustutkinto suoritettuna tai vastaavat tiedot ja taidot hankittuna työelämästä. Koulutus toteutetaan oppisopimuksena, joten sen edellytyksenä on alan työpaikka (viikkotyöaika vähintään 25 tuntia).

Sisältö

Ajoneuvoalan ammattitutkinnon, myynnin- ja asiakaspalvelun osaamisala, kokonaislaajuus on 150 osp, joka jakautuu seuraavasti:

Pakolliset tutkinnon osat 100 osp

 • Ajoneuvoalan myyntitehtävissä toimiminen, 50 osp
 • Varaosamyynnin toteuttaminen, 50 osp

Valinnaiset tutkinnon osat 50 osp

 • Asiakaspalvelu, 25 osp
 • Ajoneuvo- tai varaosamyynnin organisointi, 25 osp

Lue lisää tutkinnon perusteista: Ajoneuvoalan ammattitutkinto – ePerusteet (opintopolku.fi)

Työpaikastasi ja työtehtävistäsi riippuen, sinun on mahdollista suorittaa osaamisen näytöt myös alla olevissa tutkinnon osissa. Näihin osiin emme anna opetusta, mutta voimme toimia osaamisen ja näytön arvioijana. Suorittaminen edellyttää mahdollisuutta työskennellä ja hankkia osaamista työpaikalla, tutkinnon ammattitaitovaatimuksia vastaavissa tehtävissä.

Työnjohdon osaamisala 100+50 osp

 • Autoalan työnjohtajana toimiminen
 • Asiakaspalvelutoimintojen suunnittelu ja organisointi
 • Ajoneuvo- tai varaosamyynnin toimintojen organisointi
  • Kehitystehtävän suunnittelu

Myynnin- ja asiakaspalvelun osaamisala 100+50 osp

Varaosamyyjä

 • Varaosamyynnin toteuttaminen
  • Ajoneuvoalan myyntitehtävissä toimiminen
 • Kehitystehtävän suunnittelu
  • Ajoneuvo- tai varaosamyynnin toimintojen organisointi
   • Varasto- tai terminaalitoimintojen organisointi

Korjaamopalvelumyyjä

 • Asiakaspalvelutoimintojen suunnittelu ja organisointi
  • Ajoneuvoalan myyntitehtävissä toimiminen
 • Kehitystehtävän suunnittelu
  • Ajoneuvo- tai varaosamyynnin toimintojen organisointi
   • Varasto- tai terminaalitoimintojen organisointi

Lue lisää osaamisen näytöstä ja arvioinnista

Toteutus

Oppiminen tapahtuu omalla työpaikallasi tutkinnon osaamisvaatimuksia vastaavissa työtehtävissä. Työpaikalta nimetään työpaikkaohjaaja, joka vastaa koulutuksen järjestelyistä ja ohjaa oppimistasi. Osaaminen osoitetaan omalle työpaikalle tehtävällä näyttötyöllä, jota opiskelija raportoi opintojen aikana. Näytön arvioi työpaikkaohjaaja yhteistyössä kouluttajan kanssa.

Opetus tapahtuu verkossa (Google classroom) keskimäärin 2-4 päivänä kuukaudessa arki-iltaisin klo 16.30-20.30. Verkko-opetuksesta tehdään nauhoite. Mikäli et pääse osallistumaan verkko-opetukseen, voit katsoa nauhoitteen myöhemmin. Lisäksi koulutukseen sisältyy itsenäisiä oppimistehtäviä.

Kesto

Koulutuksen alussa kartoittamme tilanteesi ja oppisopimus suunnitellaan työpaikan tarpeisiin sekä nykyiseen ammattitaitoosi perustuen. Kestoon vaikuttavat nykyinen ammattitaito ja se, kuinka paljon osaamista on kehitettävä tutkinnon suorittamiseksi sekä valmiutesi ja mahdollisuutesi kehittää osaamistasi. Opintojen kesto on enimmillään kaksi (2) vuotta, mutta tilanteestasi riippuen tutkinnon suorittaminen on mahdollista nopeammallakin aikataululla.

Katso myös: Ajoneuvoalan ammattitutkinto, korjaamopalvelujen osaamisala

Hae koulutukseen

Opiskelijatarinoita

 • Opettaja Kimmo Ahlqvist ohjaamassa putkiasentajaopiskelijaa.

  19.6.2024 Opiskelijatarinat

  Putkiasentajan ammatti houkuttelee

  Putkiasentajan ammatti houkuttelee kaikenikäisiä ja tällä hetkellä käynnissä olevassa ryhmässä ikähaarukka on 20-48 vuotta, mikä on opiskelijoiden mielestä vain hyvä asia. Ryhmässä on useampi alanvaihtaja, esimerkiksi leipomo- ja kuljetusalalta. Yksi ammattikalastajakin on lähtenyt kouluttautumaan uudelle alalle. Perinteisesti miesten suosiossa ollut ala on alkanut kiinnostaa myös naisia. ”Sukupuolella ei tietenkään ole tässäkään asiassa merkitystä, vaan tärkeintä […]

 • Rakennusalan perustutkinto-opiskelijat harjoittelemassa perustutustöitä.

  12.6.2024 Opiskelijatarinat

  Rakennusalan koulutus kannattaa juuri nyt

  Betoniauto on juuri lähtenyt työmaalta, jossa rakennusalan perustutkinto-opiskelijat ovat tekemässä perustustyöharjoitusta, joka tulee myöhemmin runkovaiheen töihin harjoitusalustaksi. Ensin on valettu antura, jonka päälle on rakennettu sokkeli raudoituksineen. ”Tämä vastaa työmaaolosuhteita ja on tehty, kuten talon perusta olisi tehty”, kertoo rakennusalan opettaja Markku Hämäläinen. Moldovasta 12 vuotta sitten Suomeen tullut Victor on tehnyt rakennustöitä aiemminkin, mutta […]

 • Kylpyhuoneremontoija-koulutuksen opiskelija ja opettaja.

  10.6.2024 Opiskelijatarinat

  Kylpyhuoneremontoijaksi vuodessa

  Fysioterapeuttiyrittäjä Ari, 57, lähti kylpyhuoneremontoija-koulutukseen, koska kaipasi vaihtelua arkeen ja halusi oppia jotain uutta. Hän jatkaa edelleen omassa päivätyössään, mutta koulutuksen tuoma osaaminen mahdollistaa rakennusprojektien tekemisen työn ohessa. Opiskelu toi mahdollisuuden hengähtää ja kaivattua muutosta pitkälle uralle. Rakennusalalta Arilla oli sen verran kokemusta, että oli mukana rakentamassa omaa taloaan 20 vuotta sitten. Tämän koulutuksen myötä […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun