Opiskelijatarinat

Putkiasentajan ammatti houkuttelee

Taru Lehtonen 19.6.2024

Opettaja Kimmo Ahlqvist ohjaamassa putkiasentajaopiskelijaa.

Putkiasentajan ammatti houkuttelee kaikenikäisiä ja tällä hetkellä käynnissä olevassa ryhmässä ikähaarukka on 20-48 vuotta, mikä on opiskelijoiden mielestä vain hyvä asia. Ryhmässä on useampi alanvaihtaja, esimerkiksi leipomo- ja kuljetusalalta. Yksi ammattikalastajakin on lähtenyt kouluttautumaan uudelle alalle.

Perinteisesti miesten suosiossa ollut ala on alkanut kiinnostaa myös naisia. ”Sukupuolella ei tietenkään ole tässäkään asiassa merkitystä, vaan tärkeintä on reipas asenne fyysiseen ja monipuoliseen työhön”, opettaja Kimmo Ahlqvist korostaa.

Itsensä nuoreksi 46-vuotiaaksi kuvaileva Aki on opintovapaalla vakituisesta leipurin työstä ja mielessä siintää siis alanvaihto, koska ”työvuosia on vielä edessä parikymmentä vuotta”. Alun perin ajatuksena oli lähteä oppisopimuskoulutukseen, mutta keskusteltuaan Alhqvistin kanssa Aki päätyi päiväopiskeluun. Koulutus on kuitenkin mahdollista muuttaa oppisopimukseksi missä vaiheessa tahansa, mikäli sopiva työpaikka löytyy. Leipurin hommat kuitenkin jatkuvat taustalla edelleen ja haastatteluhetkelläkin joku tilailee hääkakkua.

Matti (vas.) tuli koulutukseen armeijasta. Akin edellinen ammatti on leipuri.

Ryhmän seniori on 48-vuotias Pasi, jolla on taustallaan ammattikalastajan ura merillä, mutta alanvaihtoon hän lähti autotehtaalta.

24-vuotiaat Mikael ja Alec ovat nuoresta iästään huolimatta myös alanvaihtajia. Teknisen suunnittelun parissa aiemmin työskennellyt Mikael kertoo, että tietokoneen ääressä istuminen ei enää kiinnostanut ja se sai hakeutumaan koulutukseen. Alec puolestaan tuli Tampereelta Turkuun rakkauden ja uuden ammatin perässä.

21-vuotias Jami on jo pienimuotoisesti tehnyt alan hommia, mutta tuli nyt hakemaan koulutuksen alalle. Samanikäinen Matti puolestaan kuuli armeijassa alikersantiltaan alasta, kiinnostui ja loppu on historiaa.

Mitä putkiasentaja tekee?

Putkiasentajan työtehtäviin kuuluu käyttövesi- ja lämmitysjärjestelmien asentaminen. Edelleen tehdään ajoittain myös putkistojen hitsausta, vaikka modernimmat puristusmenetelmät ovat sen syrjäyttäneet monella työmaalla.

Putkiasentajan työssä kädet likaantuvat, eli jos on allerginen lialle, kannattaa alalle hakeutumista miettiä kahdesti. Alan siistimpiä hommia ovat vesivirtojen mittaukset ja verkostojen tasapainotustyöt. Joissakin yrityksissä putkiasentajilla voi olla myös päivystysvuoroja, jotka voivat kestää jopa viikon kerrallaan.

Opiskelijoiden mukaan työtehtävät ovat monipuolisia ja vaihtelevia, mikä pitää mielenkiinnon yllä. Myös se, että saa tehdä käsillään, kiinnostaa. Oppitunneilla on kuitenkin oltava tarkkana ja kuunneltava, sillä tietoa tulee paljon. Käytännön harjoitteita opiskelijat ovat päässeet tekemään työsalissa.

Opettaja Kimmo Ahlqvist on ollut alalla käytännössä koko ikänsä, ensin alan töissä isännöintitoimiston leivissä ja sen jälkeen lvi-urakoinnin ja kiinteistöautomatiikan parissa omassa yrityksessään. Opetustyössä hän kuitenkin tuntee olevansa kuin kotonaan: parasta on, kun saa jakaa omaa ammattitaitoaan ja -tietoaan opiskelijoille.

”Palaset ovat tietyssä mielessä loksahtaneet itselläni kohdalleen. Uskon, että ihminen on tyytyväinen, kun hän tietää, mitä tekee. Olen iloinen, että saan tehdä töitä talotekniikan opettajana ja toivon että se näkyy myös oppilaiden suuntaan koulupäivien aikana”, hän summaa.

Taru Lehtonen

Olen Turun AKK:n markkinointisuunnittelija. Olen onnellisimmillani, kun saan multitaskata ja loihtia visuaalisia ratkaisuja työkäyttöön sekä kirjoittaa. Vapaa-ajalla minut löytää varmimmin lenkiltä koirani kanssa, mutta kulutan vapaa-aikaani myös virkaten, kutoen ja musiikkia sekä äänikirjoja kuunnellen. Uusin kiinnostuksen kohde on retkeily ja vaeltaminen.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

 • 7.2.2023 Ajankohtaista

  Ohjaajaksi eri ikäisille

  Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon perusteiden uudistuttua vuoden 2023 alusta on tutkinnossa enemmän valinnanvaraa ja mm. mahdollisuus suuntautua ohjaamaan vain yläkouluikäisiä tai aikuisia. Aiemmin tutkinnossa oli pakollisena osana aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaus, joka edellytti harjoittelua koululaisten iltapäivätoiminnassa. Uudistuksen jälkeen on mahdollista valita, tekeekö tutkinnon lasten ja nuorten vai aikuisten parissa. Nyt tutkinto vastaa paremmin työelämän vaatimuksia […]

 • 7.12.2020 Blogi

  Vuoden toisella puolikkaalla valmistuneita

  Vuosi 2020 jää historiaan ja muistoihimme vähemmän mukavasta syystä. Pandemia koetteli ja kosketti meistä jokaista ikään, sukupuoleen, ammattiin tai statukseen katsomatta. Siitä huolimatta myös loppuvuoden aikana on valmistunut liuta opiskelijoita. Turun AKK onnittelee jokaista lämpimästi! Alla valmistuneet tutkinnoittain ajalta 1.6.-30.11.2020. Ajoneuvonosturinkuljettajan ammattitutkinto Laiho, Marek Olavi Autoalan perustutkinto Ablish, Yousif Hazim Shareef Al-dayyeni, Mohammed Raad Hameed […]

 • 20.12.2021 Blogi

  Onnea ammattiin valmistuneille!

  Opiskelijoita on taas valmistunut vuoden jälkimmäisellä puolikkaallakin. Lämpimät onnittelut ja kaikkea hyvää tulevaan! Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus – VALMA Albine, Baiba Al-Ghanimi, Wisal Abed Abbood Al-Luhaibi, Mushtaq Abdulmohammed Wahhab Azmoudeh, Bahareh Basha, FlorijeQitaku, Dafina Bashir Ali, Amin Ben-David, Merav De Moraes, Sandra Elsayed, Mona Mohamed Ali Fsehatsiyon, Filimon Harizi, Abderaouf Heinonen, Dexter Aleksanteri Houshmandan, Fatemeh […]

 • 29.5.2020 Blogi

  Onnea ammattiin valmistuneille

  Olemme eläneet erilaista oppilaitosarkea maaliskuun 18. päivästä lähtien. Molemmat toimipaikkamme hiljenivät kuin veitsellä leikaten ja opiskelijat siirtyivät etätöihin. Sama koski henkilökuntaa. Työpisteet siirtyivät koteihin ja alkoi uudenlaisen arjen opettelu. Kauan tapetilla olleesta digiloikasta tuli todellisuutta kertaheitolla ja sen joutui ottamaan jokainen. Siitä huolimatta näiden etäopetuksessa kuluneen 10 viikon aikana koulutuksia on jatkettu, päätetty ja myös aloitettu […]

 • 31.5.2021 Ajankohtaista

  Onnittelut ammattiin valmistuneille!

  Poikkeukselliset ajat eivät onneksi ole opiskelijoitamme lannistaneet, vaan voimme jälleen julkaista alkuvuoden aikana reilun 300 valmisuneen opiskelijamme nimet. Lämpimät onnittelut ja kaikkea hyvää tulevaan! Valmistuneet tutkinnoittain ajalta 1.1.-31.5.2020: Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus – VALMA Al-Zawbai, Ahmed Behravan, Rozhan Gharib, Nvin Autoalan perustutkinto Abdulqader, Abdulqader Yaseen Al-kadhimi, Khalid Mushreq Mahmood Almadi, Qossay Bondar, Oleksandr Dabbaghian, Viken […]

 • 19.12.2022 Uutiset

  Valmistuneet opiskelijat

  Ajalla 1.6.-31.12.2022 valmistuneet opiskelijamme tutkinnoittain: Ajoneuvoalan ammattitutkinto Hyvärinen, Miika Tapani Alfred Iivonen, Jere Herman Talvitie, Sami Jorma Petteri Autoalan perustutkinto al Azawi Hamza, Husain Sadam Al-Ameri, Ali Naemah Abbas Al-Falahi, Ghassan Abdullah Mukhlif Alsammarraie, Bilal Bolbot, Yaroslav Falih, Taif Farhan Fazliu, Egzon Gottschalk,Niklas Kristian Hanoon, Yousif Sameer Helttula, Janne Kristian Koivula, Jani Hannes Laine, Reijo […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun