Ajoneuvoalan perustutkinto

Hae koulutukseen

Autoalan opiskelijoita

Kuvaus

Tee intohimostasi ammatti! Kehity ajoneuvoalan ammattilaiseksi Turun AKK:ssa! Ajoneuvoala on jatkuvasti kehittyvä tekninen ja monipuolinen ala, joka tarjoaa monia mahdollisuuksia tekniikasta ja käsillä tekemisestä kiinnostuneille.

Ajoneuvoalalla tarvitaan monenlaisia ja monipuolisia osaajia. Asiakaslähtöisyys ja palvelun laadun merkitys korostuvat kaikissa tehtävissä. Opinnoista saat monipuolista käytännön osaamista, joka on sovellettavissa suoraan työelämään.

Kohderyhmä ja soveltuminen alalle

Koulutus on suunnattu ajoneuvoalasta kiinnostuneille ja alle soveltuville henkilöille, jotka ovat motivoituneita työllistymään alalle. Koulutus ei vaadi aiempaa osaamista, mutta sopii myös ammattitaitoaan kartuttavalle.

Automekaanikon työ edellyttää riittävää fyysistä kuntoa, koska työ sisältää ergonomisesti haastavia asentoja. Varaosa-huoltomyyjän työ on fyysisesti kevyempää. Lisäksi on hyvä huomioida, ettei ole kemikaaliallergioita.

Koulutus edellyttää suomen kielen taitotasoa B1.2.

Sisältö

Voit suuntautua automekaanikoksi tai varaosa-huoltomyyjäksi. Koulutus aloitetaan yhtenä ryhmänä ja valinta suuntautumisesta tehdään koulutuksen aikana.

Ajoneuvotekniikan osaamisalan suorittaneena valmistut automekaanikoksi ja teet töitä ajoneuvojen huolto-, vianhaku- ja korjaustehtävissä esimerkiksi automekaanikkona, diagnoosimekaanikkona tai hyötyajoneuvomekaanikkona.

Työ edellyttää teknistä osaamista, kärsivällisyyttä, tarkkuutta ja kykyä työskennellä erilaisten ajoneuvojen parissa. Hyvä asiakaspalvelu ja selkeä kommunikaatio ovat myös tärkeä osa mekaanikon työtä, sillä he kommunikoivat asiakkaiden kanssa ja selittävät heille huoltotöiden tarpeen ja tehdyt korjaukset.

Myynnin osaamisalan suorittaneena valmistut varaosa-huoltomyyjäksi ja työskentelet myynti- ja asiakaspalvelutehtävissä esimerkiksi automyyjänä, konemyyjänä, varaosamyyjänä tai korjaamon huoltomyyjänä. Olet asiakaspalveluhenkinen ja sinulla on hyvät valmiudet ylläpitää asiakassuhteita ja kehittää asiakaskokemusta ja uusia palveluita. Tämä osaamisala sopii myös ajoneuvoalalta fyysisesti kevyempää työtä etsiville.

Tutustu tutkinnon perusteisiin tästä linkistä.

Kesto ja toteutus

Perustutkinnon suorittaminen kokonaisuudessaan kestää noin 1,5-2 vuotta. Koulutus suunnitellaan jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaisesti ja sen sisältö rakentuu valitun osaamisalan perusteella. Mahdollinen aiempi osaaminen otetaan huomioon.

Oppilaitoksessamme on oma opetuskorjaamo, jossa opiskelijat pääsevät harjoittelemaan aidoissa työtehtävissä. Opinnot sisältävät myös runsaasti osaamisen hankkimista työpaikoilla koulutussopimuksella ja oppisopimuksella. Koulutuksesta on hyvä mahdollisuus työllistyä alalle jo opintojen aikana!

Keskimääräinen kuukausipalkka

2 581 €

Lähde: duunitori.fi

Oppisopimus

Koulutuksesta on mahdollisuus työllistyä joustavasti oppisopimukseen missä vaiheessa tahansa.

Osaamisen tunnustaminen

Aikaisempi osaaminen otetaan huomioon opintojen suunnittelussa.

Lue blogeja:
Työnantaja arvostaa koulutusta
Rengassesonki työllistää
Moni vaihtaa alaa varaosamyyjäksi
Kevyempi versio autoalalta

Esko opiskelee automekaanikoksi. Seuraa Eskon opintojen edistymistä Youtubessa.
Katso millaista varaosa-huoltomyyjän työ on! Turun AKK:n opiskelija Rauno työskentelee Keskusautohallissa.

Opiskelijatarinoita

 • Metallialan kaksi naispuolista opiskelijaa.

  15.4.2024 Opiskelijatarinat

  Naiset vaihtoivat metallialalle

  Metallialan työsalissa on tekemisen meininki. Kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoa opiskelevat Laura, 35, ja Noora, 38, ovat tekemässä metallintyöstöharjoituksia eri menetelmin. Levystä on esimerkiksi rälläköity palasia irti, käytetty plasmaleikkuria kirjaimiin ja tehty kierreharjoituksia. Molemmat kertovat, että parasta alassa on se, kun saa aikaan jotain konkreettista ja näkee oman kädenjäljen. Heillä on takanaan koulutusta reilu pari kuukautta […]

 • Jukka Välikangas, Vesa Lehto ja opiskelija Ville.

  9.4.2024 Opiskelijatarinat

  Kiinteistönhoitaja on asiakaspalvelija

  Villelle solmittiin kiinteistönhoitajan oppisopimus RTK Palveluihin, joka tarkoittaa sitä, että hän suorittaa puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnon loppuun palkkatyön ohessa. Opinnot alkoivat syyskuussa 2023, työharjoitteluun lähdettiin joulukuussa ja sillä tiellä ollaan. Forssasta Turkuun muuttanut Ville haki vaihtelua elämään. Hän oli pohtinut koulutusta, mutta ensisijainen tavoite oli työllistyä. Syksyllä 2023 Ville törmäsi Turun AKK:n opettaja Jukka Välikankaaseen […]

 • Koulunkäynninohjaaja Priya

  13.3.2024 Ajankohtaista

  Koulunkäynninohjaajaksi oppisopimuksella

  Intiasta Suomeen muuttanut Priya työskenteli kotimaassaan esikouluopettajana. Moni Priyan tuttu vaihtoi alaa tullessaan Suomeen, mutta Priya halusi pysyä omalla alallaan. Työkokemuksen kautta Priya päätyi opiskelemaan koulunkäynninohjaajaksi Turun AKK:hon, jota hän suorittaa nyt oppisopimuksella työn ohessa. ”Voit valita menetkö töihin iltapäiväkerhoon, päiväkotiin tai kouluun”. Alunperin Priya hakeutui työkokeiluun päiväkotiin, jonne hänet myöhemmin työllistettiin avustajaksi. ”Olin siellä […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun