Ajoneuvoalan perustutkinto

Hae koulutukseen

Autoalan opiskelijoita

Kuvaus

Tee intohimostasi ammatti! Kehity ajoneuvoalan ammattilaiseksi Turun AKK:ssa! Ajoneuvoala on jatkuvasti kehittyvä tekninen ja monipuolinen ala, joka tarjoaa monia mahdollisuuksia tekniikasta ja käsillä tekemisestä kiinnostuneille.

Ajoneuvoalalla tarvitaan monenlaisia ja monipuolisia osaajia. Asiakaslähtöisyys ja palvelun laadun merkitys korostuvat kaikissa tehtävissä. Opinnoista saat monipuolista käytännön osaamista, joka on sovellettavissa suoraan työelämään.

Kohderyhmä ja soveltuminen alalle

Koulutus on suunnattu ajoneuvoalasta kiinnostuneille ja alle soveltuville henkilöille, jotka ovat motivoituneita työllistymään alalle. Koulutus ei vaadi aiempaa osaamista, mutta sopii myös ammattitaitoaan kartuttavalle.

Automekaanikon työ edellyttää riittävää fyysistä kuntoa, koska työ sisältää ergonomisesti haastavia asentoja. Varaosa-huoltomyyjän työ on fyysisesti kevyempää. Lisäksi on hyvä huomioida, ettei ole kemikaaliallergioita.

Koulutus edellyttää suomen kielen taitotasoa B1.2.

Sisältö

Voit suuntautua automekaanikoksi tai varaosa-huoltomyyjäksi. Koulutus aloitetaan yhtenä ryhmänä ja valinta suuntautumisesta tehdään koulutuksen aikana.

Ajoneuvotekniikan osaamisalan suorittaneena valmistut automekaanikoksi ja teet töitä ajoneuvojen huolto-, vianhaku- ja korjaustehtävissä esimerkiksi automekaanikkona, diagnoosimekaanikkona tai hyötyajoneuvomekaanikkona.

Työ edellyttää teknistä osaamista, kärsivällisyyttä, tarkkuutta ja kykyä työskennellä erilaisten ajoneuvojen parissa. Hyvä asiakaspalvelu ja selkeä kommunikaatio ovat myös tärkeä osa mekaanikon työtä, sillä he kommunikoivat asiakkaiden kanssa ja selittävät heille huoltotöiden tarpeen ja tehdyt korjaukset.

Myynnin osaamisalan suorittaneena valmistut varaosa-huoltomyyjäksi ja työskentelet myynti- ja asiakaspalvelutehtävissä esimerkiksi automyyjänä, konemyyjänä, varaosamyyjänä tai korjaamon huoltomyyjänä. Olet asiakaspalveluhenkinen ja sinulla on hyvät valmiudet ylläpitää asiakassuhteita ja kehittää asiakaskokemusta ja uusia palveluita. Tämä osaamisala sopii myös ajoneuvoalalta fyysisesti kevyempää työtä etsiville.

Tutustu tutkinnon perusteisiin tästä linkistä.

Kesto ja toteutus

Perustutkinnon suorittaminen kokonaisuudessaan kestää noin 1,5-2 vuotta. Koulutus suunnitellaan jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaisesti ja sen sisältö rakentuu valitun osaamisalan perusteella. Mahdollinen aiempi osaaminen otetaan huomioon.

Oppilaitoksessamme on oma opetuskorjaamo, jossa opiskelijat pääsevät harjoittelemaan aidoissa työtehtävissä. Opinnot sisältävät myös runsaasti osaamisen hankkimista työpaikoilla koulutussopimuksella ja oppisopimuksella. Koulutuksesta on hyvä mahdollisuus työllistyä alalle jo opintojen aikana!

Keskimääräinen kuukausipalkka

2 581 €

Lähde: duunitori.fi

Oppisopimus

Koulutuksesta on mahdollisuus työllistyä joustavasti oppisopimukseen missä vaiheessa tahansa.

Osaamisen tunnustaminen

Aikaisempi osaaminen otetaan huomioon opintojen suunnittelussa.

Lue opiskelijatarinoita blogistamme:
Alanvaihto varaosamyyjäksi
Työnantaja arvostaa koulutusta
Rengassesonki työllistää
Kevyempi versio autoalalta

Katso millaista varaosa-huoltomyyjän työ on! Turun AKK:n opiskelija Rauno työskentelee Keskusautohallissa.
Esko opiskelee automekaanikoksi. Seuraa Eskon opintojen edistymistä Youtubessa.

Opiskelijatarinoita

 • Lähihoitajaopiskelija Kenneth mittaamassa potilaalta sokeriarvoa.

  9.7.2024 Opiskelijatarinat

  Kutsumuksena hoitoala

  Haastattelimme Kennethiä, joka opiskelee lähihoitajaksi Turun AKK:ssa. Hänen sympaattinen olemuksensa on kuin tehty sotealalle. Hän on tuttu näky AKK:n käytävillä, sillä hän on toiminut opintojensa ohella myös oppilaskunta Tulmukan puheenjohtajana ja on aina aktiivisesti mukana kaikissa tapahtumissa. Kenneth tuli Turun AKK:hon vuonna 2023 työskenneltyään call center-tehtävissä Kreikassa reilu viisi vuotta. Hän kertoo kokevansa kutsumusta hoitoalalle […]

 • Opettaja Kimmo Ahlqvist ohjaamassa putkiasentajaopiskelijaa.

  19.6.2024 Opiskelijatarinat

  Putkiasentajan ammatti houkuttelee

  Putkiasentajan ammatti houkuttelee kaikenikäisiä ja tällä hetkellä käynnissä olevassa ryhmässä ikähaarukka on 20-48 vuotta, mikä on opiskelijoiden mielestä vain hyvä asia. Ryhmässä on useampi alanvaihtaja, esimerkiksi leipomo- ja kuljetusalalta. Yksi ammattikalastajakin on lähtenyt kouluttautumaan uudelle alalle. Perinteisesti miesten suosiossa ollut ala on alkanut kiinnostaa myös naisia. ”Sukupuolella ei tietenkään ole tässäkään asiassa merkitystä, vaan tärkeintä […]

 • Rakennusalan perustutkinto-opiskelijat harjoittelemassa perustutustöitä.

  12.6.2024 Opiskelijatarinat

  Rakennusalan koulutus kannattaa juuri nyt

  Betoniauto on juuri lähtenyt työmaalta, jossa rakennusalan perustutkinto-opiskelijat ovat tekemässä perustustyöharjoitusta, joka tulee myöhemmin runkovaiheen töihin harjoitusalustaksi. Ensin on valettu antura, jonka päälle on rakennettu sokkeli raudoituksineen. ”Tämä vastaa työmaaolosuhteita ja on tehty, kuten talon perusta olisi tehty”, kertoo rakennusalan opettaja Markku Hämäläinen. Moldovasta 12 vuotta sitten Suomeen tullut Victor on tehnyt rakennustöitä aiemminkin, mutta […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun