Hitsaajan ammatillinen tutkinto, Tuotantotekniikan ammattitutkinto

Hae koulutukseen

Kaksi metallialan opiskelijaa tekemässä hitsausharjoituksia.

Kuvaus

Hitsaajan ammatillinen tutkinto on sinulle, jolla jo on kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto sekä alan työkokemusta. Tule syventämään teollisuuden hitsaustöissä tarvittavaa osaamista!

Kohderyhmä ja soveltuminen alalle

Koulutus sopii metallialan peruskoulutuksen ja riittävän alan työkokemuksen (vähintään 6kk-1v) omaaville henkilöille, jotka ovat motivoituneita kehittämään osaamistaan ja työllistymään alalle. Edellytyksenä on myös ammattiin riittävä terveydentila sekä riittävä suomen kielen taito.

Sisältö ja toteutustapa

Koulutuksessa on mahdollista suorittaa tuotantotekniikan ammattitutkinto, levy- ja hitsaustekniikan osaamisalalta.

Koulutuksen alussa tehdään jokaiselle henkilökohtainen suunnitelma, jossa huomioidaan aiempi koulutus ja osaaminen. Voit valita osa-alueet, joilla haluat hankkia lisää osaamista. Suunnitelmassa sovitaan koulutuksen kesto, sisältö ja näytöt.

Tutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä (osp)

Kaikille pakollinen tutkinnon osa

 • Pienahitsaus kahdella prosessilla, 20 osp

Tutkinnon valinnaiset osat 1: alla olevista valitaan 70 osp

 • Tuotantotekninen toiminta ja valmistuksen suunnittelu (30 osp)
 • Levyjen CNC-tekniikka (40 osp)
 • Laivanrakennustyöt (40 osp)
 • Levy- ja puikkohitsaus (70 osp)

Valinnaiset osat 2: alla olevista valitaan 30-60 osp

 • Levyhitsaus (20 osp)
 • Ohutlevytuotteiden valmistustyöt (30 osp)
 • Teräsrakenteiden valmistustyöt (30 osp)
 • Pienahitsaus yhdellä prosessilla ((10 osp)
 • Putkihitsaus (30 osp)

Valinnaiset osat 3: alla olevista valitaan 0-30 osp

 • Teollisuuden hankintatoimi (30 osp)
 • Robotiikan hyödyntäminen tuotannossa (30 ops)
 • Tuotantoteknisen projektin ja sen riskien hallinta (30 osp)
 • Työturvallisuuden, työhyvinvoinnin ja työympäristön suojelun kehittäminen tuotantoteollisuudessa (30 osp)

Opiskelu tapahtuu pääosin käytännön harjoitteiden ja työtehtävien kautta aidoissa tuotantoympäristöissä. Koulutukseen sisältyy myös työssäoppimista alan yrityksessä. Lisäksi koulutus sisältää lähiopetusta, ohjattua verkko-opiskelua sekä itsenäisiä oppimistehtäviä.

Kesto

Työvoimakoulutus kestää enintään vuoden (12kk), jonka jälkeen opinnot on mahdollista suorittaa loppuun esimerkiksi oppisopimuksena (edellytyksenä alan työpaikka).

Oppisopimuskoulutus räätälöidään työtehtäviin ja opiskelijan nykyiseen osaamistasoon perustuen ja sen kesto on yksilöllinen.

Omaehtoinen koulutus toteutetaan opiskelijan henkilökohtaisen suunnitelman (HOKS) mukaan. Koulutuksen kesto on yksilöllinen, 12-18 kk.

Opiskelijatarinoita

 • Maalariopiskelijat ryhmäkuvassa opettajiensa kanssa.

  15.5.2024 Opiskelijatarinat

  Uusi ura maalarina

  Maalarin työ on monipuolista, fyysistä ja luovaa sekä näet välittömästi oman kädenjäljen, kertoo pintakäsittelyalalta valmistuneet opiskelijat. Heillä on takanaan 1,5 vuoden opinnot, jotka ovat kuluneet opiskelijoiden mukaan todella nopeasti. Ilmassa on silminnähden haikeutta siitä, että koululle ei voikaan enää tulla. Valmistuneita on tällä kertaa jopa 21, josta opettaja Hennariikka Hämäläinen on erityisen ylpeä. Rohkeasti uudelle […]

 • Pätevöidy sähköön -koulutuksen opiskelijat rivissä opettaja Janne Pennasen kanssa.

  7.5.2024 Ajankohtaista

  Pätevöidy sähköön

  Pätevöidy sähköön -koulutus saatiin taas päätökseen ja joukko eri taustaisia opiskelijoita sai monipuolisen päivityksen sähköalan osaamiseensa. Koulutuksen punainen lanka on pätevöittää ja antaa lisävalmiuksia sähköalan perustiedot ja alan työkokemusta omaaville henkilöille. Seitsemän kuukauden mittaisessa koulutuksessa suurin osa opinnoista tapahtuu verkossa ja käytännön asennuspäiviä koululla on noin 15. Tämä mahdollistaa osallistumisen työn ohella. Koulutukseen sisältyy myös […]

 • Metallialan kaksi naispuolista opiskelijaa.

  15.4.2024 Opiskelijatarinat

  Naiset vaihtoivat metallialalle

  Metallialan työsalissa on tekemisen meininki. Kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoa opiskelevat Laura, 35, ja Noora, 38, ovat tekemässä metallintyöstöharjoituksia eri menetelmin. Levystä on esimerkiksi rälläköity palasia irti, käytetty plasmaleikkuria kirjaimiin ja tehty kierreharjoituksia. Molemmat kertovat, että parasta alassa on se, kun saa aikaan jotain konkreettista ja näkee oman kädenjäljen. Heillä on takanaan koulutusta reilu pari kuukautta […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun