Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinto puhtausalalla työskenteleville

Hae koulutukseen

Puhtausalan opiskelija

Kuvaus

Hanki työelämän edellyttämä puhtausalan osaaminen ammattitutkinnolla! Ammattitutkinto on työelämässä arvostettu ja se on osoitus pätevästä alan ammattilaisesta.

Ammattitutkinto antaa myös jatko-opintokelpoisuuden. Osaamisaloina laitoshuoltaja ja toimitilahuoltaja.

Ammattitutkinnon suorittaneena osaat toimia asiakaskohteen puhtauspalvelutehtävissä, muissa palvelutehtävissä ja asiakaspalvelutilanteissa asiakaskohteen palvelusopimuksen mukaisesti. Asiakaskohteita ovat esimerkiksi elintarviketeollisuuslaitokset, hotelli- ja majoitustilat, kauppakeskukset ja myymälätilat, oppilaitokset ja päiväkodit, puhdastilat, rakennussiivous, teollisuuslaitokset tai uima-allas- ja kylpylätilat.

Toimitilahuoltaja toteuttaa asiakaskohteen ylläpitosiivouksen ja jaksoittaisen siivouksen. Lisäksi hän osaa suunnitella ja toteuttaa puhtauspalveluja erilaisissa asiakaskohteissa. Toimitilahuoltajan asiakaskohteita ovat esimerkiksi elintarviketeollisuuslaitokset, hotelli- ja majoitustilat, kauppakeskukset ja myymälätilat, oppilaitokset ja päiväkodit, puhdastilat, rakennussiivous, teollisuuslaitokset tai uima-allas- ja kylpylätilat.

Laitoshuoltaja toteuttaa ylläpitosiivousta, eristyssiivousta ja huoltohuonetehtäviä, sekä osaa käsitellä ja lajitella jätteitä työpaikan ohjeiden mukaan. Lisäksi laitoshuoltaja osaa toteuttaa ruokahuoltotehtäviä ja vuodehuoltotehtäviä. Laitoshuoltajan asiakaskohteita ovat esimerkiksi sairaalat ja hoivakodit.

Kohderyhmä
ja soveltuminen alalle

Tämä koulutus on suunnattu puhtauspalvelualalla työskenteleville, joilla on alan työkokemusta vähintään yksi vuosi. Osallistumisen edellytyksenä on puhtausalan työpaikka.

Puhtausalan työ on fyysisesti liikunnallista, joten alalla toimiminen edellyttää hyvää terveyttä ja fyysistä kuntoa.

Sisältö

Tutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä (osp)

Pakolliset tutkinnon osat (60 osp)

Laitoshuoltajan pakolliset ammatilliset tutkinnon osat:

 • Asiakaslähtöisten puhtaus- ja kiinteistöpalvelujen tuottaminen (15 osp)
 • Laitoshygieniapalvelut (vuodeosaston ylläpitosiivous, eristyssiivous ja huoltohuonetehtävät) (45 osp)

Toimitilahuoltajan (AT) pakolliset ammatilliset tutkinnon osat:

 • Asiakaslähtöisten puhtaus- ja kiinteistöpalvelujen tuottaminen (15 osp)
 • Ylläpitosiivous (45 osp)

Valinnaiset tutkinnon osat (90 osp), valitaan kolme valinnaista tutkinnon osaa:

 • Perussiivouspalvelut (30 osp)
 • Laitoshuoltopalvelut (vuodeosaston ruokahuolto- ja vuodehuoltotehtävät) (30 osp)
 • Avustaminen ja huolenpito (30 osp)
 • Tekstiilien huoltaminen (30 osp)
 • Huonekasvien huoltaminen (15 osp)
 • Työhön opastaminen (30 osp)
 • Ympäristönhuoltopalvelut (30 osp)

Tutustu tutkinnon perusteisiin.

Voit suorittaa koulutuksen:

Oppisopimuksena: Tiedustele työnantajaltasi mahdollisuutta oppisopimukseen. Edellytyksenä, että työskentelet vähintään 25h/vko. Lue lisää oppisopimuksesta

Omaehtoisena koulutuksena: Mikäli oppisopimus ei onnistu, voit suorittaa koulutuksen työn ohella omaehtoisesti. Edellytyksenä, että sinulla on alan työkokemusta vähintään yksi vuosi.

Mikäli et ole varma, kumpi vaihtoehto sopii sinulle – ota yhteyttä opettajaan tai opinto-ohjaajaan.

Katso myös: Further Vocational Qualification in Cleaning and Property Services

Opiskelijatarinoita

 • Opettaja Kimmo Ahlqvist ohjaamassa putkiasentajaopiskelijaa.

  19.6.2024 Opiskelijatarinat

  Putkiasentajan ammatti houkuttelee

  Putkiasentajan ammatti houkuttelee kaikenikäisiä ja tällä hetkellä käynnissä olevassa ryhmässä ikähaarukka on 20-48 vuotta, mikä on opiskelijoiden mielestä vain hyvä asia. Ryhmässä on useampi alanvaihtaja, esimerkiksi leipomo- ja kuljetusalalta. Yksi ammattikalastajakin on lähtenyt kouluttautumaan uudelle alalle. Perinteisesti miesten suosiossa ollut ala on alkanut kiinnostaa myös naisia. ”Sukupuolella ei tietenkään ole tässäkään asiassa merkitystä, vaan tärkeintä […]

 • Rakennusalan perustutkinto-opiskelijat harjoittelemassa perustutustöitä.

  12.6.2024 Opiskelijatarinat

  Rakennusalan koulutus kannattaa juuri nyt

  Betoniauto on juuri lähtenyt työmaalta, jossa rakennusalan perustutkinto-opiskelijat ovat tekemässä perustustyöharjoitusta, joka tulee myöhemmin runkovaiheen töihin harjoitusalustaksi. Ensin on valettu antura, jonka päälle on rakennettu sokkeli raudoituksineen. ”Tämä vastaa työmaaolosuhteita ja on tehty, kuten talon perusta olisi tehty”, kertoo rakennusalan opettaja Markku Hämäläinen. Moldovasta 12 vuotta sitten Suomeen tullut Victor on tehnyt rakennustöitä aiemminkin, mutta […]

 • Kylpyhuoneremontoija-koulutuksen opiskelija ja opettaja.

  10.6.2024 Opiskelijatarinat

  Kylpyhuoneremontoijaksi vuodessa

  Fysioterapeuttiyrittäjä Ari, 57, lähti kylpyhuoneremontoija-koulutukseen, koska kaipasi vaihtelua arkeen ja halusi oppia jotain uutta. Hän jatkaa edelleen omassa päivätyössään, mutta koulutuksen tuoma osaaminen mahdollistaa rakennusprojektien tekemisen työn ohessa. Opiskelu toi mahdollisuuden hengähtää ja kaivattua muutosta pitkälle uralle. Rakennusalalta Arilla oli sen verran kokemusta, että oli mukana rakentamassa omaa taloaan 20 vuotta sitten. Tämän koulutuksen myötä […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun