Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinto puhtausalalla työskenteleville

Hae koulutukseen

Puhtausalan opiskelija

Kuvaus

Hanki työelämän edellyttämä puhtausalan osaaminen ammattitutkinnolla! Ammattitutkinto on työelämässä arvostettu ja se on osoitus pätevästä alan ammattilaisesta.

Ammattitutkinto antaa myös jatko-opintokelpoisuuden. Osaamisaloina laitoshuoltaja ja toimitilahuoltaja.

Ammattitutkinnon suorittaneena osaat toimia asiakaskohteen puhtauspalvelutehtävissä, muissa palvelutehtävissä ja asiakaspalvelutilanteissa asiakaskohteen palvelusopimuksen mukaisesti. Asiakaskohteita ovat esimerkiksi elintarviketeollisuuslaitokset, hotelli- ja majoitustilat, kauppakeskukset ja myymälätilat, oppilaitokset ja päiväkodit, puhdastilat, rakennussiivous, teollisuuslaitokset tai uima-allas- ja kylpylätilat.

Toimitilahuoltaja toteuttaa asiakaskohteen ylläpitosiivouksen ja jaksoittaisen siivouksen. Lisäksi hän osaa suunnitella ja toteuttaa puhtauspalveluja erilaisissa asiakaskohteissa. Toimitilahuoltajan asiakaskohteita ovat esimerkiksi elintarviketeollisuuslaitokset, hotelli- ja majoitustilat, kauppakeskukset ja myymälätilat, oppilaitokset ja päiväkodit, puhdastilat, rakennussiivous, teollisuuslaitokset tai uima-allas- ja kylpylätilat.

Laitoshuoltaja toteuttaa ylläpitosiivousta, eristyssiivousta ja huoltohuonetehtäviä, sekä osaa käsitellä ja lajitella jätteitä työpaikan ohjeiden mukaan. Lisäksi laitoshuoltaja osaa toteuttaa ruokahuoltotehtäviä ja vuodehuoltotehtäviä. Laitoshuoltajan asiakaskohteita ovat esimerkiksi sairaalat ja hoivakodit.

Kohderyhmä
ja soveltuminen alalle

Tämä koulutus on suunnattu puhtauspalvelualalla työskenteleville, joilla on alan työkokemusta vähintään yksi vuosi. Osallistumisen edellytyksenä on puhtausalan työpaikka.

Puhtausalan työ on fyysisesti liikunnallista, joten alalla toimiminen edellyttää hyvää terveyttä ja fyysistä kuntoa.

Sisältö

Tutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä (osp)

Pakolliset tutkinnon osat (60 osp)

Laitoshuoltajan pakolliset ammatilliset tutkinnon osat:

 • Asiakaslähtöisten puhtaus- ja kiinteistöpalvelujen tuottaminen (15 osp)
 • Laitoshygieniapalvelut (vuodeosaston ylläpitosiivous, eristyssiivous ja huoltohuonetehtävät) (45 osp)

Toimitilahuoltajan (AT) pakolliset ammatilliset tutkinnon osat:

 • Asiakaslähtöisten puhtaus- ja kiinteistöpalvelujen tuottaminen (15 osp)
 • Ylläpitosiivous (45 osp)

Valinnaiset tutkinnon osat (90 osp), valitaan kolme valinnaista tutkinnon osaa:

 • Perussiivouspalvelut (30 osp)
 • Laitoshuoltopalvelut (vuodeosaston ruokahuolto- ja vuodehuoltotehtävät) (30 osp)
 • Avustaminen ja huolenpito (30 osp)
 • Tekstiilien huoltaminen (30 osp)
 • Huonekasvien huoltaminen (15 osp)
 • Työhön opastaminen (30 osp)
 • Ympäristönhuoltopalvelut (30 osp)

Tutustu tutkinnon perusteisiin.

Voit suorittaa koulutuksen:

Oppisopimuksena: Tiedustele työnantajaltasi mahdollisuutta oppisopimukseen. Edellytyksenä, että työskentelet vähintään 25h/vko. Lue lisää oppisopimuksesta

Omaehtoisena koulutuksena: Mikäli oppisopimus ei onnistu, voit suorittaa koulutuksen työn ohella omaehtoisesti. Edellytyksenä, että sinulla on alan työkokemusta vähintään yksi vuosi.

Mikäli et ole varma, kumpi vaihtoehto sopii sinulle – ota yhteyttä opettajaan tai opinto-ohjaajaan.

Katso myös: Further Vocational Qualification in Cleaning and Property Services

Opiskelijatarinoita

 • Metallialan kaksi naispuolista opiskelijaa.

  15.4.2024 Opiskelijatarinat

  Naiset vaihtoivat metallialalle

  Metallialan työsalissa on tekemisen meininki. Kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoa opiskelevat Laura, 35, ja Noora, 38, ovat tekemässä metallintyöstöharjoituksia eri menetelmin. Levystä on esimerkiksi rälläköity palasia irti, käytetty plasmaleikkuria kirjaimiin ja tehty kierreharjoituksia. Molemmat kertovat, että parasta alassa on se, kun saa aikaan jotain konkreettista ja näkee oman kädenjäljen. Heillä on takanaan koulutusta reilu pari kuukautta […]

 • Jukka Välikangas, Vesa Lehto ja opiskelija Ville.

  9.4.2024 Opiskelijatarinat

  Kiinteistönhoitaja on asiakaspalvelija

  Villelle solmittiin kiinteistönhoitajan oppisopimus RTK Palveluihin, joka tarkoittaa sitä, että hän suorittaa puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnon loppuun palkkatyön ohessa. Opinnot alkoivat syyskuussa 2023, työharjoitteluun lähdettiin joulukuussa ja sillä tiellä ollaan. Forssasta Turkuun muuttanut Ville haki vaihtelua elämään. Hän oli pohtinut koulutusta, mutta ensisijainen tavoite oli työllistyä. Syksyllä 2023 Ville törmäsi Turun AKK:n opettaja Jukka Välikankaaseen […]

 • Koulunkäynninohjaaja Priya

  13.3.2024 Ajankohtaista

  Koulunkäynninohjaajaksi oppisopimuksella

  Intiasta Suomeen muuttanut Priya työskenteli kotimaassaan esikouluopettajana. Moni Priyan tuttu vaihtoi alaa tullessaan Suomeen, mutta Priya halusi pysyä omalla alallaan. Työkokemuksen kautta Priya päätyi opiskelemaan koulunkäynninohjaajaksi Turun AKK:hon, jota hän suorittaa nyt oppisopimuksella työn ohessa. ”Voit valita menetkö töihin iltapäiväkerhoon, päiväkotiin tai kouluun”. Alunperin Priya hakeutui työkokeiluun päiväkotiin, jonne hänet myöhemmin työllistettiin avustajaksi. ”Olin siellä […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun