Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinto puhtausalalla työskenteleville

Hae koulutukseen

Puhtausalan opiskelija

Kuvaus

Hanki työelämän edellyttämä puhtausalan osaaminen ammattitutkinnolla! Ammattitutkinto on työelämässä arvostettu ja se on osoitus pätevästä alan ammattilaisesta.

Ammattitutkinto antaa myös jatko-opintokelpoisuuden. Osaamisaloina laitoshuoltaja ja toimitilahuoltaja.

Ammattitutkinnon suorittaneena osaat toimia asiakaskohteen puhtauspalvelutehtävissä, muissa palvelutehtävissä ja asiakaspalvelutilanteissa asiakaskohteen palvelusopimuksen mukaisesti. Asiakaskohteita ovat esimerkiksi elintarviketeollisuuslaitokset, hotelli- ja majoitustilat, kauppakeskukset ja myymälätilat, oppilaitokset ja päiväkodit, puhdastilat, rakennussiivous, teollisuuslaitokset tai uima-allas- ja kylpylätilat.

Toimitilahuoltaja toteuttaa asiakaskohteen ylläpitosiivouksen ja jaksoittaisen siivouksen. Lisäksi hän osaa suunnitella ja toteuttaa puhtauspalveluja erilaisissa asiakaskohteissa. Toimitilahuoltajan asiakaskohteita ovat esimerkiksi elintarviketeollisuuslaitokset, hotelli- ja majoitustilat, kauppakeskukset ja myymälätilat, oppilaitokset ja päiväkodit, puhdastilat, rakennussiivous, teollisuuslaitokset tai uima-allas- ja kylpylätilat.

Laitoshuoltaja toteuttaa ylläpitosiivousta, eristyssiivousta ja huoltohuonetehtäviä, sekä osaa käsitellä ja lajitella jätteitä työpaikan ohjeiden mukaan. Lisäksi laitoshuoltaja osaa toteuttaa ruokahuoltotehtäviä ja vuodehuoltotehtäviä. Laitoshuoltajan asiakaskohteita ovat esimerkiksi sairaalat ja hoivakodit.

Kohderyhmä
ja soveltuminen alalle

Tämä koulutus on suunnattu puhtauspalvelualalla työskenteleville, joilla on alan työkokemusta vähintään yksi vuosi. Osallistumisen edellytyksenä on puhtausalan työpaikka.

Puhtausalan työ on fyysisesti liikunnallista, joten alalla toimiminen edellyttää hyvää terveyttä ja fyysistä kuntoa.

Sisältö

Tutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä (osp)

Pakolliset tutkinnon osat (60 osp)

Laitoshuoltajan pakolliset ammatilliset tutkinnon osat:

 • Asiakaslähtöisten puhtaus- ja kiinteistöpalvelujen tuottaminen (15 osp)
 • Laitoshygieniapalvelut (vuodeosaston ylläpitosiivous, eristyssiivous ja huoltohuonetehtävät) (45 osp)

Toimitilahuoltajan (AT) pakolliset ammatilliset tutkinnon osat:

 • Asiakaslähtöisten puhtaus- ja kiinteistöpalvelujen tuottaminen (15 osp)
 • Ylläpitosiivous (45 osp)

Valinnaiset tutkinnon osat (90 osp), valitaan kolme valinnaista tutkinnon osaa:

 • Perussiivouspalvelut (30 osp)
 • Laitoshuoltopalvelut (vuodeosaston ruokahuolto- ja vuodehuoltotehtävät) (30 osp)
 • Avustaminen ja huolenpito (30 osp)
 • Tekstiilien huoltaminen (30 osp)
 • Huonekasvien huoltaminen (15 osp)
 • Työhön opastaminen (30 osp)
 • Ympäristönhuoltopalvelut (30 osp)

Tutustu tutkinnon perusteisiin.

Voit suorittaa koulutuksen:

Oppisopimuksena: Tiedustele työnantajaltasi mahdollisuutta oppisopimukseen. Edellytyksenä, että työskentelet vähintään 25h/vko. Lue lisää oppisopimuksesta

Omaehtoisena koulutuksena: Mikäli oppisopimus ei onnistu, voit suorittaa koulutuksen työn ohella omaehtoisesti. Edellytyksenä, että sinulla on alan työkokemusta vähintään yksi vuosi.

Mikäli et ole varma, kumpi vaihtoehto sopii sinulle – ota yhteyttä opettajaan tai opinto-ohjaajaan.

Katso myös: Further Vocational Qualification in Cleaning and Property Services

Opiskelijatarinoita

 • 28.2.2024 Opiskelijatarinat

  Liiketoiminnan opinnoista osaamista monelle alalle

  Liiketoiminnan ammattitutkintoa opiskeleva, Kosovosta kotoisin oleva Marigona Bajrami, on löytänyt opintojen aikana itsestään myös yrittäjän. Räätälöityjä uima- ja porealtaita myyvässä yrityksessä työharjoittelussa ollessaan hän on perustanut siskonsa kanssa vastaavan yrityksen Kosovoon, missä sisko edelleen asuu. Marigona tuli Suomeen 6 vuotta sitten. Kotimaastaan hänellä on plakkarissa pankki- ja finanssialalle suuntautunut, kauppakorkeakoulutututkintoa vastaava koulutus. Koulutuksensa jälkeen hän […]

 • Koulunkäynninohjaaja luokassa lasten kanssa

  16.2.2024 Ajankohtaista

  Alanvaihto vuodessa unelma-ammattiin

  ”Olin asettanut 40 vuoden iän takarajaksi sille, että otan askeleen kohti uutta alaa. Tuntui, että vanhassa työpaikassa olin jo antanut kaikkeni ja myös nähnyt kaiken”, 15 vuotta kaupan alalla työskennellyt Heta aloittaa. Nyt Heta on täyttänyt 40 ja opiskelee koulunkäynninohjaajaksi Turun AKK:ssa. Tämä ei ollut ensimmäin kerta, jolloin Heta oli pohtinut alanvaihtoa. Hän oli aiemmin […]

 • Koulunkäynnin ohjaaja auttamassa opiskelijaa tehtävien kanssa.

  9.2.2024 Opiskelijatarinat

  Alanvaihto pitkän työuran jälkeen

  Entinen farmaseutti ja työnohjaaja Sari, 54, opiskelee nyt koulunkäynninohjaajaksi oppisopimuksella. Työnohjaajan kokemuksesta hän kertoo, että suomalaiset ovat usein sellaisia, ettei uskalleta lähteä vaihtamaan työpaikkaa, vaikka työssä olisi huonot olot. ”Usein mennään vaan autopilotilla eteenpäin ja sitten ollaan burn outissa, vaikka voisi saada jotain uutta ja ihanaa tilalle.” Yli 30 vuotta farmaseutin töitä tehnyt Sari alkoi […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun