Talotekniikan perustutkinto, kylmäasentaja (yli 3kg)

Hae koulutukseen

Opettaja ohjaa opiskelijaa

Kuvaus

Haluatko kylmäasennuksen ammattilaiseksi? Alalla on pulaa eniten isompien kylmälaitteiden (yli 3 kg) ammattitaitoisista asentajista.

Talotekniikan perustutkinto, kylmätekniikan osaamisalalta antaa hyvät perusvalmiudet työskennellä kylmäasentajana pienkylmälaitteiden sekä isompien (vähintään 3 kg kylmäainetta sisältävien laitteiden) asennus-, tarkastus- ja huoltotöissä. Suoritetuista tutkinnon osista riippuen saat valmiudet toimia joko y3-asentajan pätevyyksin tai e3-vastuuhenkilönä. Koulutuksessa on mahdollista suorittaa myös alle 3kg vastuuhenkilön pätevyyteen tarvittava tutkinnonosa.

Saat valmiudet myös lämpöpumppujen asentamiseen. Kylmäasennuksen opinnoissa suoritetaan myös taloteknisten komponenttien sähköistämistä, mikä antaa valmiudet työskennellä kylmäalaan liittyvien sähkötöiden parissa.

Kylmäasentajan työ on luvanvaraista toimintaa ja se toteutetaan f-kaasuasetuksen mukaisesti. Lisäksi asennuksissa noudatetaan sähkö- ja konealalle asetettuja standardeja, joka vaatii tekijältä osaamista työskennellä turvallisuus- ja laatumääräysten mukaisesti. Koulutus antaa osaamisen käsitellä myös luonnollisia kylmäaineita.

Kylmäasentaja tekee laite- ja putkisto asennuksia, korjauksia ja huoltoja. Työkohteita ovat mm. asuinkiinteistöt, varastot, teollisuus ja kaupanala. Työtehtävät sisältävät lämmitykseen, jäähdytykseen ja pakastukseen liittyviä laitteistokokonaisuuksia, kuten jäähallit, pakkasvarastot, kylmäsäilytystilat, kylmäaltaat, ilmastoinninjäähdytyslaitteita jne. Työtehtävät vaihtelevat uuden laitteiston rakentamisesta, vanhojen laitteiden korjaamiseen ja päivittämiseen.

Suoritettuasi tarvittavat tutkinnon osat, voit hakea Tukesilta:

 • yli 3 kg:n asentajan pätevyyttä
 • alle 3 kg:n vastuuasentajan pätevyyttä (edellyttää soveltuvaa työkokemusta vähintään yhden vuoden sekä alan ammattitutkinnon osan)

Opiskelijaksi soveltuminen

Kylmätekniikan opiskelu sisältää paljon teoriaa ja myös lainsäädäntöä, joka vaatii riittävää suomen kielen taitoa.

Yli 3 kg:n kylmäasentajan työ sopii myös fyysisesti kevyempää työtä etsivälle.

Perustutkinnon jälkeen voi syventää osaamistasi alan ammattitutkinnolla.

Kylmäasentajan keskipalkka 2975 e/kk

Lähde: Oikotie.fi

Työllisyystilanne hyvä

Kylmäasentajille on kysyntää työmarkkinoilla. Opiskelijamme ovat työllistyneet pääosin kylmä- ja LVI-alan yrityksiin.

Hyvä mahdollisuus oppisopimukseen

Osa työllistyy oppisopimukseen jo koulutuksen alkuvaiheessa, sillä päiväkoulutuksesta voi siirtyä oppisopimukseen missä vaiheessa tahansa.

Sisältö

Talotekniikan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä.

Kylmäasentaja, pakolliset tutkinnon osat, 115 osp

Valinnaiset tutkinnon osat, 30 osp

 • Valinnaiset tutkinnot osat valitaan opiskelijan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan, talotekniikan perustutkinnon perusteissa olevalta tutkinnonosalistalta.

Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp

 • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
 • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
 • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Kesto

Koulutus suunnitellaan jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaisesti, joka vaikuttaa sisältöön ja kestoon. Perustutkinnon suorittaminen kokonaisuudessaan kestää keskimäärin 1,5-2 vuotta.

Opiskelijatarinoita

 • Lähihoitajaopiskelija Kenneth mittaamassa potilaalta sokeriarvoa.

  9.7.2024 Opiskelijatarinat

  Kutsumuksena hoitoala

  Haastattelimme Kennethiä, joka opiskelee lähihoitajaksi Turun AKK:ssa. Hänen sympaattinen olemuksensa on kuin tehty sotealalle. Hän on tuttu näky AKK:n käytävillä, sillä hän on toiminut opintojensa ohella myös oppilaskunta Tulmukan puheenjohtajana ja on aina aktiivisesti mukana kaikissa tapahtumissa. Kenneth tuli Turun AKK:hon vuonna 2023 työskenneltyään call center-tehtävissä Kreikassa reilu viisi vuotta. Hän kertoo kokevansa kutsumusta hoitoalalle […]

 • Opettaja Kimmo Ahlqvist ohjaamassa putkiasentajaopiskelijaa.

  19.6.2024 Opiskelijatarinat

  Putkiasentajan ammatti houkuttelee

  Putkiasentajan ammatti houkuttelee kaikenikäisiä ja tällä hetkellä käynnissä olevassa ryhmässä ikähaarukka on 20-48 vuotta, mikä on opiskelijoiden mielestä vain hyvä asia. Ryhmässä on useampi alanvaihtaja, esimerkiksi leipomo- ja kuljetusalalta. Yksi ammattikalastajakin on lähtenyt kouluttautumaan uudelle alalle. Perinteisesti miesten suosiossa ollut ala on alkanut kiinnostaa myös naisia. ”Sukupuolella ei tietenkään ole tässäkään asiassa merkitystä, vaan tärkeintä […]

 • Rakennusalan perustutkinto-opiskelijat harjoittelemassa perustutustöitä.

  12.6.2024 Opiskelijatarinat

  Rakennusalan koulutus kannattaa juuri nyt

  Betoniauto on juuri lähtenyt työmaalta, jossa rakennusalan perustutkinto-opiskelijat ovat tekemässä perustustyöharjoitusta, joka tulee myöhemmin runkovaiheen töihin harjoitusalustaksi. Ensin on valettu antura, jonka päälle on rakennettu sokkeli raudoituksineen. ”Tämä vastaa työmaaolosuhteita ja on tehty, kuten talon perusta olisi tehty”, kertoo rakennusalan opettaja Markku Hämäläinen. Moldovasta 12 vuotta sitten Suomeen tullut Victor on tehnyt rakennustöitä aiemminkin, mutta […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun