Talotekniikan perustutkinto, kylmäasentaja

Hae koulutukseen

Kylmäasentajaopiskelijat opetustilanteessa

Kuvaus

Haluatko kylmäasennuksen ammattilaiseksi? Osaavista tekijöistä on pulaa työmarkkinoilla!

Työkohteet ovat monipuolisia ja vaihtelevia uudisrakennuksista vanhojen rakennusten saneerauksiin ja peruskorjauksiin. Kylmäasentajana teet kylmälaitoksen laite- ja putkistoasennukset piirustusten ja työselityksen mukaisesti ja hallitset alan perustyökalut, oikeat työmenetelmät ja osaat valita käytettävät eristeet yms. materiaalit kohteen mukaan. Kylmäasentajan työ on luvanvaraista toimintaa ja se toteutetaan f-kaasuasetuksen mukaisesti. Lisäksi asennuksissa noudatetaan sähkö- ja konealalle asetettuja standardeja, joka vaatii tekijältä osaamista työskennellä turvallisuus- ja laatumääräysten mukaisesti.

Talotekniikan perustutkinto antaa hyvät perusvalmiudet työskennellä kylmäasentajana sekä pienkylmälaitteiden sekä vähintään 3 kg kylmäainetta sisältävien laitteiden asennus-, tarkastus- ja huoltotöissä. Suoritetuista tutkinnon osista riippuen saat valmiudet toimia joko y3-asentajan pätevyyksin tai e3-vastuuhenkilönä. Kylmäasennuksen opinnoissa suoritetaan myös taloteknisten komponenttien sähköistämistä. Suoritetun tutkinnon perusteella voit hakea oikeuksia alalla työskentelyyn TUKES:lta.

Opiskelijaksi soveltuminen

Kylmätekniikan opiskelu sisältää paljon teoriaa ja myös lainsäädäntöä, joka vaatii riittävää suomen kielen taitoa.

Kylmäasentajan keskipalkka 2975 e/kk

Lähde: Oikotie.fi

Työllisyystilanne hyvä

Kylmäasentajille on kysyntää työmarkkinoilla. Opiskelijamme ovat työllistyneet pääosin kylmä- ja LVI-alan yrityksiin.

Hyvä mahdollisuus oppisopimukseen

Osa työllistyy oppisopimukseen jo koulutuksen alkuvaiheessa, sillä päiväkoulutuksesta voi siirtyä oppisopimukseen missä vaiheessa tahansa.

Sisältö

Talotekniikan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä.

Kylmäasentaja, pakolliset tutkinnon osat, 115 osp

Valinnaiset tutkinnon osat, 30 osp

  • Valinnaiset tutkinnot osat valitaan opiskelijan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan, talotekniikan perustutkinnon perusteissa olevalta tutkinnonosalistalta.

Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp

  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Koulutus suunnitellaan jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaisesti, joka vaikuttaa sisältöön ja kestoon. Perustutkinnon suorittaminen kokonaisuudessaan kestää n. 1,5-2 vuotta. Työvoimakoulutuksen kesto on enintään 12 kuukautta, jonka jälkeen on tavoitteena työllistyä ja suorittaa tutkinto loppuun oppisopimuksena työn ohessa tai mahdollisesti omaehtoisena koulutuksena.

Opiskelijatarinoita

  • Ohjausalan opiskelijoita

    26.5.2023 Ajankohtaista

    Ohjauspalvelujen asiantuntijat valmistuivat

    Meiltä valmistui uusi, iloinen oppisopimusryhmä ohjausalan ammattilaisia, jotka tekevät työssään asiakasohjausta mm. työllisyyden ja koulutuksen parissa. He suorittivat työn ohessa kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnosta ”osaamisen ja työllistyvyyden ohjaus” -tutkinnonosan, joka syventää asiakaslähtöistä ohjausosaamista. Koulutus antaa osaamista toimia eri ohjaustilanteissa. Koulutus toteutetaan opiskelijan henkilökohtaisen suunnitelman mukaan työtehtävät huomioiden. Ryhmä on tyytyväinen koulutukseen ja suosittelee sitä kaikille […]

  • Ajoneuvoalan opiskelija Tomi

    6.4.2023 Ajankohtaista

    Työnantaja arvostaa koulutusta

    Tomi työskenteli Valmet Automotivella 6 vuotta ja joutui lomautetuksi. Taustalla hänellä oli myös 12 vuotta linja-auton ratin takana, mutta Tomi ei nähnyt enää paluuta vanhaan ammattiin. Koulutus oli tässä kohtaa ensisijainen vaihtoehto. ”En olisi päässyt autokorjaamoon töihin ilman papereita” Tomi, ajoneuvoalan opiskelija Koko ikänsä omia autoja korjaillut Tomi hakeutui opiskelemaan ajoneuvoalaa Turun AKK:hon. ”En olisi […]

  • 31.3.2023 Opiskelijatarinat

    Koulutuksella unelmatyöhön

    Lotta valmistui teknisen suunnittelun assistentiksi maaliskuussa 2023 ja työllistyi Kaarinan kaupungin kaavoituspuolelle. ”Tämä koulutus oli juuri sitä mitä tarvitsin”, toteaa Lotta tyytyväisenä ja syystä, sillä koulutuksen tuoma osaaminen avasi hänelle oven kauan haaveiltuun paikkaan maankäytön pariin. Useamman vuoden ympäristökasvatuksen parissa työskennellyt Lotta oli suuntautunut jo AMK-opinnoissaan maankäyttöön sekä vesi- ja katuinfraan. Työ maankäytön parissa oli […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun