Kuvaus
Haluatko kylmäasennuksen ammattilaiseksi? Alalla on pulaa eniten isompien kylmälaitteiden (yli 3 kg) ammattitaitoisista asentajista.
Talotekniikan perustutkinto, kylmätekniikan osaamisalalta antaa hyvät perusvalmiudet työskennellä kylmäasentajana pienkylmälaitteiden sekä isompien (vähintään 3 kg kylmäainetta sisältävien laitteiden) asennus-, tarkastus- ja huoltotöissä. Suoritetuista tutkinnon osista riippuen saat valmiudet toimia joko y3-asentajan pätevyyksin tai e3-vastuuhenkilönä. Koulutuksessa on mahdollista suorittaa myös alle 3kg vastuuhenkilön pätevyyteen tarvittava tutkinnonosa.
Saat valmiudet myös lämpöpumppujen asentamiseen. Kylmäasennuksen opinnoissa suoritetaan myös taloteknisten komponenttien sähköistämistä, mikä antaa valmiudet työskennellä kylmäalaan liittyvien sähkötöiden parissa.
Kylmäasentajan työ on luvanvaraista toimintaa ja se toteutetaan f-kaasuasetuksen mukaisesti. Lisäksi asennuksissa noudatetaan sähkö- ja konealalle asetettuja standardeja, joka vaatii tekijältä osaamista työskennellä turvallisuus- ja laatumääräysten mukaisesti. Koulutus antaa osaamisen käsitellä myös luonnollisia kylmäaineita.
Kylmäasentaja tekee laite- ja putkisto asennuksia, korjauksia ja huoltoja. Työkohteita ovat mm. asuinkiinteistöt, varastot, teollisuus ja kaupanala. Työtehtävät sisältävät lämmitykseen, jäähdytykseen ja pakastukseen liittyviä laitteistokokonaisuuksia, kuten jäähallit, pakkasvarastot, kylmäsäilytystilat, kylmäaltaat, ilmastoinninjäähdytyslaitteita jne. Työtehtävät vaihtelevat uuden laitteiston rakentamisesta, vanhojen laitteiden korjaamiseen ja päivittämiseen.
Suoritettuasi tarvittavat tutkinnon osat, voit hakea Tukesilta:
- yli 3 kg:n asentajan pätevyyttä
- alle 3 kg:n vastuuasentajan pätevyyttä (edellyttää soveltuvaa työkokemusta vähintään yhden vuoden sekä alan ammattitutkinnon osan)
Opiskelijaksi soveltuminen
Kylmätekniikan opiskelu sisältää paljon teoriaa ja myös lainsäädäntöä, joka vaatii riittävää suomen kielen taitoa.
Yli 3 kg:n kylmäasentajan työ sopii myös fyysisesti kevyempää työtä etsivälle.
Perustutkinnon jälkeen voi syventää osaamistasi alan ammattitutkinnolla.
Sisältö
Talotekniikan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä.
Kylmäasentaja, pakolliset tutkinnon osat, 115 osp
- Kylmäkomponenttien ja -putkiston asentaminen 40 osp
- Kylmälaitoksen käyttöönottaminen 30 osp
- Kylmälaitteiden huoltaminen 15 osp
- Taloteknisten komponenttien sähköistäminen 30 osp
Valinnaiset tutkinnon osat, 30 osp
- Valinnaiset tutkinnot osat valitaan opiskelijan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan, talotekniikan perustutkinnon perusteissa olevalta tutkinnonosalistalta.
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Kesto
Koulutus suunnitellaan jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaisesti, joka vaikuttaa sisältöön ja kestoon. Perustutkinnon suorittaminen kokonaisuudessaan kestää keskimäärin 1,5-2 vuotta.
Annika vaihtoi alaa toimintaterapeutista kylmäasentajaksi. Lue inspiroiva opiskelijatarina blogistamme.
Hae koulutukseen
Koulutus alkaa: Aloitus yksilöllisesti sovittuna ajankohtana
Jatkuva hakuHinta: Maksuton
Kohderyhmä: Kylmäasennuksesta kiinnostuneet ja alalla työskentelevät.
Oppisopimuskoulutus
Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on alan työpaikka (väh. 25 tuntia/viikko). Työnantaja voi palkata opiskelijan myös suoraan oppisopimukseen. Ennen hakemuksen täyttämistä varmista työnantajan halukkuus solmia oppisopimus. Suurin osa opiskelusta tapahtuu työpaikalla, suoritettavan tutkinnon tai tutkinnon osien osaamisvaatimuksia vastaavissa työtehtävissä. Tämän lisäksi lähi- tai verkko-opetusta Turun AKK:ssa henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti sekä itsenäisiä oppimistehtäviä.
Koulutus alkaa: 03.03.2025
Haku päättyy: 17.2.2025
Hinta: Maksuton
Kohderyhmä: Alalle soveltuvat ja alasta kiinnostuneet. Ala vaatii riittävää fyysistä kuntoa. Kylmätekniikan opiskelu sisältää paljon teoriaa ja myös lainsäädäntöä, joka vaatii riittävää suomen kielen taitoa.
Lisätietoja
Toteutuksesta: lähiopetus painottuu koulutuksen alkuvaiheeseen, jolloin noin puolet opetuksesta on teoriaa ja puolet käytännön harjoittelua työsalissa. Osaamisen karttuessa siirrytään työssäoppimaan alan yrityksiin, jossa oppiminen jatkuu ammattihenkilön ohjauksessa. Koulutus suunnitellaan jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaisesti ja mahdollinen aiempi osaaminen ja työkokemus otetaan huomioon.
Omaehtoinen koulutus
Mikäli opiskelet päätoimisesti, olet oikeutettu hakemaan Kelan opintotukea. Yli 25-vuotiaat työttömät työnhakijat voivat tiedustella Työlllisyysalueelta (entinen TE-toimisto) mahdollisuudesta opiskella työttömyysetuudella. HUOM! Työllisyysalueelle on oltava yhteydessä ennen kuin aloitat opiskelun.