Talotekniikan perustutkinto, kylmäasentaja (yli 3kg)

Hae koulutukseen

Opettaja ohjaa opiskelijaa

Kuvaus

Haluatko kylmäasennuksen ammattilaiseksi? Alalla on pulaa eniten isompien kylmälaitteiden (yli 3 kg) ammattitaitoisista asentajista.

Talotekniikan perustutkinto, kylmätekniikan osaamisalalta antaa hyvät perusvalmiudet työskennellä kylmäasentajana pienkylmälaitteiden sekä isompien (vähintään 3 kg kylmäainetta sisältävien laitteiden) asennus-, tarkastus- ja huoltotöissä. Suoritetuista tutkinnon osista riippuen saat valmiudet toimia joko y3-asentajan pätevyyksin tai e3-vastuuhenkilönä.

Saat valmiudet myös lämpöpumppujen asentamiseen. Kylmäasennuksen opinnoissa suoritetaan myös taloteknisten komponenttien sähköistämistä, mikä antaa valmiudet työskennellä kylmäalaan liittyvien sähkötöiden parissa.

Kylmäasentajan työ on luvanvaraista toimintaa ja se toteutetaan f-kaasuasetuksen mukaisesti. Lisäksi asennuksissa noudatetaan sähkö- ja konealalle asetettuja standardeja, joka vaatii tekijältä osaamista työskennellä turvallisuus- ja laatumääräysten mukaisesti. Koulutus antaa osaamisen käsitellä myös luonnollisia kylmäaineita.

Kylmäasentaja tekee laite- ja putkisto asennuksia, korjauksia ja huoltoja. Työkohteita ovat mm. asuinkiinteistöt, varastot, teollisuus ja kaupanala. Työtehtävät sisältävät lämmitykseen, jäähdytykseen ja pakastukseen liittyviä laitteistokokonaisuuksia, kuten jäähallit, pakkasvarastot, kylmäsäilytystilat, kylmäaltaat, ilmastoinninjäähdytyslaitteita jne. Työtehtävät vaihtelevat uuden laitteiston rakentamisesta, vanhojen laitteiden korjaamiseen ja päivittämiseen.

Suoritettuasi tarvittavat tutkinnon osat, voit hakea Tukesilta:

 • yli 3 kg:n asentajan pätevyyttä
 • alle 3 kg:n vastuuasentajan pätevyyttä (edellyttää soveltuvaa työkokemusta vähintään yhden vuoden sekä alan ammattitutkinnon osan)

Opiskelijaksi soveltuminen

Kylmätekniikan opiskelu sisältää paljon teoriaa ja myös lainsäädäntöä, joka vaatii riittävää suomen kielen taitoa.

Yli 3 kg:n kylmäasentajan työ sopii myös fyysisesti kevyempää työtä etsivälle.

Perustutkinnon jälkeen voi syventää osaamistasi alan ammattitutkinnolla.

Kylmäasentajan keskipalkka 2975 e/kk

Lähde: Oikotie.fi

Työllisyystilanne hyvä

Kylmäasentajille on kysyntää työmarkkinoilla. Opiskelijamme ovat työllistyneet pääosin kylmä- ja LVI-alan yrityksiin.

Hyvä mahdollisuus oppisopimukseen

Osa työllistyy oppisopimukseen jo koulutuksen alkuvaiheessa, sillä päiväkoulutuksesta voi siirtyä oppisopimukseen missä vaiheessa tahansa.

Sisältö

Talotekniikan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä.

Kylmäasentaja, pakolliset tutkinnon osat, 115 osp

Valinnaiset tutkinnon osat, 30 osp

 • Valinnaiset tutkinnot osat valitaan opiskelijan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan, talotekniikan perustutkinnon perusteissa olevalta tutkinnonosalistalta.

Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp

 • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
 • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
 • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Kesto

Koulutus suunnitellaan jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaisesti, joka vaikuttaa sisältöön ja kestoon. Perustutkinnon suorittaminen kokonaisuudessaan kestää keskimäärin 1,5-2 vuotta.

Opiskelijatarinoita

 • Metallialan kaksi naispuolista opiskelijaa.

  15.4.2024 Opiskelijatarinat

  Naiset vaihtoivat metallialalle

  Metallialan työsalissa on tekemisen meininki. Kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoa opiskelevat Laura, 35, ja Noora, 38, ovat tekemässä metallintyöstöharjoituksia eri menetelmin. Levystä on esimerkiksi rälläköity palasia irti, käytetty plasmaleikkuria kirjaimiin ja tehty kierreharjoituksia. Molemmat kertovat, että parasta alassa on se, kun saa aikaan jotain konkreettista ja näkee oman kädenjäljen. Heillä on takanaan koulutusta reilu pari kuukautta […]

 • Jukka Välikangas, Vesa Lehto ja opiskelija Ville.

  9.4.2024 Opiskelijatarinat

  Kiinteistönhoitaja on asiakaspalvelija

  Villelle solmittiin kiinteistönhoitajan oppisopimus RTK Palveluihin, joka tarkoittaa sitä, että hän suorittaa puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnon loppuun palkkatyön ohessa. Opinnot alkoivat syyskuussa 2023, työharjoitteluun lähdettiin joulukuussa ja sillä tiellä ollaan. Forssasta Turkuun muuttanut Ville haki vaihtelua elämään. Hän oli pohtinut koulutusta, mutta ensisijainen tavoite oli työllistyä. Syksyllä 2023 Ville törmäsi Turun AKK:n opettaja Jukka Välikankaaseen […]

 • Koulunkäynninohjaaja Priya

  13.3.2024 Ajankohtaista

  Koulunkäynninohjaajaksi oppisopimuksella

  Intiasta Suomeen muuttanut Priya työskenteli kotimaassaan esikouluopettajana. Moni Priyan tuttu vaihtoi alaa tullessaan Suomeen, mutta Priya halusi pysyä omalla alallaan. Työkokemuksen kautta Priya päätyi opiskelemaan koulunkäynninohjaajaksi Turun AKK:hon, jota hän suorittaa nyt oppisopimuksella työn ohessa. ”Voit valita menetkö töihin iltapäiväkerhoon, päiväkotiin tai kouluun”. Alunperin Priya hakeutui työkokeiluun päiväkotiin, jonne hänet myöhemmin työllistettiin avustajaksi. ”Olin siellä […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun