Talotekniikan perustutkinto, kylmäasentaja

Hae koulutukseen

Kylmäasentajaopiskelijat opetustilanteessa

Kuvaus

Haluatko kylmäasennuksen ammattilaiseksi? Osaavista tekijöistä on pulaa työmarkkinoilla!

Työkohteet ovat monipuolisia ja vaihtelevia uudisrakennuksista vanhojen rakennusten saneerauksiin ja peruskorjauksiin. Kylmäasentajana teet kylmälaitoksen laite- ja putkistoasennukset piirustusten ja työselityksen mukaisesti ja hallitset alan perustyökalut, oikeat työmenetelmät ja osaat valita käytettävät eristeet yms. materiaalit kohteen mukaan. Kylmäasentajan työ on luvanvaraista toimintaa ja se toteutetaan f-kaasuasetuksen mukaisesti. Lisäksi asennuksissa noudatetaan sähkö- ja konealalle asetettuja standardeja, joka vaatii tekijältä osaamista työskennellä turvallisuus- ja laatumääräysten mukaisesti.

Talotekniikan perustutkinto antaa hyvät perusvalmiudet työskennellä kylmäasentajana sekä pienkylmälaitteiden sekä vähintään 3 kg kylmäainetta sisältävien laitteiden asennus-, tarkastus- ja huoltotöissä. Suoritetuista tutkinnon osista riippuen saat valmiudet toimia joko y3-asentajan pätevyyksin tai e3-vastuuhenkilönä. Kylmäasennuksen opinnoissa suoritetaan myös taloteknisten komponenttien sähköistämistä. Suoritetun tutkinnon perusteella voit hakea oikeuksia alalla työskentelyyn TUKES:lta.

Opiskelijaksi soveltuminen

Kylmätekniikan opiskelu sisältää paljon teoriaa ja myös lainsäädäntöä, joka vaatii riittävää suomen kielen taitoa.

Kylmäasentajan keskipalkka 2975 e/kk

Lähde: Oikotie.fi

Työllisyystilanne hyvä

Kylmäasentajille on kysyntää työmarkkinoilla. Opiskelijamme ovat työllistyneet pääosin kylmä- ja LVI-alan yrityksiin.

Hyvä mahdollisuus oppisopimukseen

Osa työllistyy oppisopimukseen jo koulutuksen alkuvaiheessa, sillä päiväkoulutuksesta voi siirtyä oppisopimukseen missä vaiheessa tahansa.

Sisältö

Talotekniikan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä.

Kylmäasentaja, pakolliset tutkinnon osat, 115 osp

Valinnaiset tutkinnon osat, 30 osp

 • Valinnaiset tutkinnot osat valitaan opiskelijan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan, talotekniikan perustutkinnon perusteissa olevalta tutkinnonosalistalta.

Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp

 • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
 • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
 • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Koulutus suunnitellaan jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaisesti, joka vaikuttaa sisältöön ja kestoon. Perustutkinnon suorittaminen kokonaisuudessaan kestää n. 1,5-2 vuotta. Työvoimakoulutuksen kesto on enintään 12 kuukautta, jonka jälkeen on tavoitteena työllistyä ja suorittaa tutkinto loppuun oppisopimuksena työn ohessa tai mahdollisesti omaehtoisena koulutuksena.

Opiskelijatarinoita

 • Huoneistoremontoijien harjoituskoppeja

  12.9.2023 Opiskelijatarinat

  Hyvä tietää mitä seinän takana on

  ”Mittaa kahdesti ja sahaa kerran”, on opettaja Jari Välimäen ohje koulutuksen alkuvaiheessa, joka on jäänyt opiskelijoille hyvin mieleen. Sini 23, Mia, 49 ja Hannu, 27 ovat kaikki alanvaihtajia ja opiskelevat nyt huoneistoremontoijiksi. Huoneistoremontointi vaatii mm. tarkkuutta, mutta entä jos ei ole mitään kokemusta rakennushommista? ”Ei se haittaa, ei tarvitse osata mitään etukäteen. Kaikki opetetaan perusteellisesti”, […]

 • Koneistuksen opiskelija

  4.9.2023 Opiskelijatarinat

  Edukkain tapa opiskella

  Jaakolle oli selvää, että hän hakeutuu juuri työvoimakoulutukseen, koska siitä saa samaa etuutta kuin työttömänä ollessa sekä 9 euron kulukorvauksen koulupäiviltä. Siksi se on edukkain tapa opiskella työttömänä työnhakijana. Jaakko opiskelee kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoa ja hän haluaa suuntautua CNC-koneistajaksi. ”Parasta on CNC-koneen ohjelmointi, kun pääsee koodia kirjoittamaan”, hän kertoo. ”Hyvin olen pärjännyt! Kaikki alkoi […]

 • Henkilöiden alavartaloja

  10.8.2023 Ajankohtaista

  Vinkkejä alanvaihtoon

  Alanvaihto on merkittävä päätös ja sen tekemiseen kannattaa valmistautua huolellisesti. Tässä on muutamia huomioon otettavia seikkoja, kun harkitset alanvaihtoa: Alanvaihto on mahdollisuus uusiin haasteisiin ja tyytyväisyyteen, mutta se vaatii ponnisteluja sitoutumista saavuttaaksesi tavoitteesi. Ennen kuin teet päätöksen, tee perusteellinen pohdinta ja huolellinen suunnitelma. Älä jää asian kanssa yksin! Voisiko sopiva koulutus löytyä Turun AKK:sta? Ammattitaitoiset […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun