Ajoneuvoala

Ajoneuvoala on nopeasti kehittyvät ja monipuolinen ala. Se tarjoaa tekniikasta ja käsillä tekemisestä kiinnostuneille monia mahdollisuuksia.

Koulutamme automekaanikkoja sekä varaosa-/huoltomyyjiä. Ala on viime vuosina työllistänyt hyvin. Voit valmistuttuasi tehdä töitä esimerkiksi autokorjaamoissa, rengasliikkeissä, varaosaliikkeissä tai perustaa oman yrityksen.

Turun AKK:n opetuskorjaamo Tutustu alan koulutuksiin

Autoasentajaopiskelija ja opettaja

Automekaanikko on ammattilainen, joka huoltaa, korjaa ja ylläpitää henkilö- ja pakettiautoja. Heidän päätehtävänään on varmistaa ajoneuvojen turvallisuus, toimivuus ja suorituskyky. Automekaanikon tehtäviin kuuluu monenlaisia työvaiheita riippuen ajoneuvon ongelmista ja huolto- tai korjaustarpeista.

Työ edellyttää teknistä osaamista, kärsivällisyyttä, tarkkuutta ja kykyä työskennellä erilaisten ajoneuvojen parissa. Lisäksi heidän on pysyttävä ajan tasalla ajoneuvojen tekniikan kehityksestä ja uusista korjausmenetelmistä. Hyvä asiakaspalvelu ja selkeä kommunikaatio ovat myös tärkeä osa mekaanikon työtä, sillä he kommunikoivat asiakkaiden kanssa ja selittävät heille huoltotöiden tarpeen ja tehdyt korjaukset.

Varaosa-/huoltomyyjän työssä yhdistyvät ajoneuvojen tekninen osaaminen, varastonhoito sekä asiakaspalvelu ja myyntityö. Koulutus sopii myös autoalalta fyysisesti kevyempää työtä hakeville. Meillä on opiskellut myös useampi terveydellisistä syistä alaa vaihtanut, myös vakuutusyhtiön uudelleenkoulutuksessa.

Tämän työn tärkein tehtävä on palvella asiakkaita kasvotusten, puhelimitse ja sähköpostitse. Varaosa-/huoltomyyjänä autat asiakkaita löytämään tarvitsemansa varaosat tai huolto- ja korjauspalvelut. Hankit tietoa erilaisista osista, niiden yhteensopivuudesta, hinnasta ja erilaisista huoltopalveluista. Varaosa-/huoltomyyjät pyrkivät myös aktiivisesti myymään varaosia, tarvikkeita ja sopivia huoltopaketteja asiakkaille. Voit esimerkiksi tarjota lisäosia tai lisäpalveluita, kuten rengaspalveluita, öljynvaihtoja ja ilmastointihuoltoja.

Varaosa-/huoltomyyjän on tunnettava erilaiset ajoneuvomallit, niiden osat ja huoltotyöt. Tärkeää on myös seurata yrityksen varastotasoa ja huolehdittava siitä, että osat ovat aina saatavilla asiakkaille. Tilauksia tehdään osavalmistajilta ja tukkuliikkeistä varmistetaan, että tarvittavia varaosia on varastossa. Näin ollen erilaisten tietokonejärjestelmien ja ohjelmistojen käyttö on myös iso osa työtä.

Varaosa-huoltomyyjän työ voi vaihdella yrityksen ja työympäristön mukaan. Menestyäkseen työssä tarvitaan hyviä viestintä- ja asiakaspalvelutaitoja, teknistä osaamista, tarkkuutta ja kykyä työskennellä järjestelmien ja tietokoneohjelmistojen kanssa. Alalla on myös on mahdollisuus edetä erilaisia urapolkuja pitkin esimerkiksi työnjohtajaksi tai takuupäälliköksi.

Opiskelijatarinoita alalta

 • Ajoneuvoalan opiskelija Tomi

  6.4.2023 Ajankohtaista

  Työnantaja arvostaa koulutusta

  Tomi työskenteli Valmet Automotivella 6 vuotta ja joutui lomautetuksi. Taustalla hänellä oli myös 12 vuotta linja-auton ratin takana, mutta Tomi ei nähnyt enää paluuta vanhaan ammattiin. Koulutus oli tässä kohtaa ensisijainen vaihtoehto. ”En olisi päässyt autokorjaamoon töihin ilman papereita” Tomi, ajoneuvoalan opiskelija Koko ikänsä omia autoja korjaillut Tomi hakeutui opiskelemaan ajoneuvoalaa Turun AKK:hon. ”En olisi […]

 • Varaosamyyjä etsii koneelta osia.

  2.9.2022 Blogi

  Moni vaihtaa alaa varaosamyyjäksi

  Turun AKK:n autopuolella käy kova kuhina. Automekaanikko- ja varaosamyyjäopiskelijat ovat työn touhussa saapuessani tekemään haastattelua. Varaosamyyjien opettaja Roni Pylkkänen tulee vastaan ja kertoo, että nyt on kiire! Halli on täynnä autoja ja uusille varaosille on tarvetta. Opiskelijat Kari ja Anni etsivätkin kuumeisesti varaosia ajoneuvoon, johon asiakas on aiemmin laittanut paljon rahaa kiinni, mutta haluaa nyt […]

 • 11.5.2020 Opiskelijatarinat

  Kevyempi versio autoalalta

  Turun AKK:sta ajoneuvoasentajan perustutkinnosta varaosamyyjäksi valmistunut Ruu Asikainen on tyytyväinen, että autoalalta löytyi uusi mahdollisuus, kun terveydelliset rajoitteet estivät autoasentajan työn tekemisen. Päivä valmistumisensa jälkeen tammikuussa, Ruu allekirjoitti työsopimuksen autopurkaamoon, missä nyt työskentelee varaosamyyjänä. Ruulla oli jo media-assistentin koulutus sekä kesken jääneet autoalan opinnot, kun hän hakeutui TE-toimiston ammatinvalinnan psykologille keskustelemaan uravaihtoehdoista. Autoala kiinnosti edelleen, […]

 • 28.2.2018 Yritystarinat

  Sähkö- ja hybridiautojen purkaminen vaatii ammattitaitoa

  Sähkö- ja hybridiautojen yhä yleistyessä lisääntyy myös niiden sähköturvallinen korjaaminen ja purkaminen. Työssä on ensiarvoisen tärkeää auton jännitteettömäksi tekeminen, sillä korkeajänniteakut ovat varomattoman käsissä hengenvaarallisia. Aihe koskee kaikkia myös silloin, jos saapuu ensimmäisena kolaripaikalle. “Hybridi- ja sähköautojen määrä teillämme on nousussa. Vielä purkuautoja on verraten vähän ja tästä johtuen tietotaitoa sähköttömäksi tekemisestä ei juuri ole. […]

Yhteistyössä

Yhteistyökumppaneiden logot

Siirry takaisin sivun alkuun