Opiskelijatarinat

Kevyempi versio autoalalta

Heidi Jaarinen 11.5.2020

Turun AKK:sta ajoneuvoasentajan perustutkinnosta varaosamyyjäksi valmistunut Ruu Asikainen on tyytyväinen, että autoalalta löytyi uusi mahdollisuus, kun terveydelliset rajoitteet estivät autoasentajan työn tekemisen. Päivä valmistumisensa jälkeen tammikuussa, Ruu allekirjoitti työsopimuksen autopurkaamoon, missä nyt työskentelee varaosamyyjänä.

Ruulla oli jo media-assistentin koulutus sekä kesken jääneet autoalan opinnot, kun hän hakeutui TE-toimiston ammatinvalinnan psykologille keskustelemaan uravaihtoehdoista. Autoala kiinnosti edelleen, mutta terveydelliset rajoitteet oli huomioitava jatkoa ajatellen. Turun AKK:n koulutusvalikoimasta löytyi varaosamyyjän koulutus. Selvittelyjen jälkeen todettiin, että alan työtehtävät soveltuvat hänelle terveydelliset seikat huomioiden.

Koulutukseen pääsy ei olisi vaatinut aiempaa osaamista alalta, mutta Ruun työkokemus autokorjaamosta oli plussaa.
”Työkokemusta huomioitiin etenkin siinä, että joitain töitä pääsin suoraan vain tekemään ja näyttämään osaamiseni. Minun ei siis tarvinnut istua opettelemassa samaa asiaa uudestaan”.

Työharjoittelu poiki työpaikan

Ruu ei halunnut peittää terveydellisiä rajoitteitaan, vaikka se asetti tiettyjä haasteita harjoittelupaikan löytymiselle. Turun AKK:n opettajien kontaktit alan toimijoihin ovat kuitenkin laajat ja harjoittelupaikka löytyi lopulta Autopurkaamo Oili Jaloselta. Harjoittelussa Ruu pääsi tekemään töitä varastoon eli hyllyttämistä, inventointia, toiminnan kehittämistä ja niiden toteutusta. Pari ensimmäistä viikkoa mukana oli toinen työntekijä, joka perehdytti ja ohjeisti asioissa.

”Työporukka oli mahtava. Tuntui, kuin olisin työskennellyt siellä aina. Minua kohdeltiin tasavertaisena yhteistön jäsenenä”, iloitsee Ruu.

Tavallinen työpäivä?

Tavallisesti varaosamyyjä tekee juuri sitä mitä nimike kertoo eli myy varaosia. Työhön kuuluu yleensä myös asiakaspalvelutyötä, tosin tämä vaihtelee työpaikoittain.

”Päivä koostuu pitkälti asiakaspalvelusta tiskillä sekä asiakkaiden puheluihin vastaamisesta. Selvittelyä, mistä saisimme asiakkaalle tarvittavan osan. Löytyykö se omasta purkaamosta vai onko se hankittava uutena. Toisinaan käyn itse purkamassa osia purkuautoista. Asiakaspalvelu – kaikessa haastavuudessaan – on kuitenkin omaa sydäntäni lähellä. Parasta on, kun pääsee soittamaan asiakkaalle ja kertomaan, että se hankalasti saatava osa olis mulla nyt täällä…”, summaa Ruu.

Kenelle suosittelisit opiskelua AKK:ssa?

Ruu suosittelee koulutusta kaikille, joita opiskelu kiinnostaa – alaan katsomatta.

”Kokonaisuudessaan opiskelu oli mahtavaa ja ainakin meidän ryhmässä hyvä yhteishenki. Parikymmentä eri ikäistä ja erilaisita taustoista tulevaa ihmistä pelasi hyvin yhteen ja kaikki tsemppasivat toisiaa. Yhdessä opittiin ja tehtiin. Jotain yhteishengestä kertoo sekin, että vaikka ryhmä on valmistunue, edelleen vaihdamme kuulumisia WhatsApp-ryhmässämme.”

”Opiskelussa paljon on kiinni omasta motivaatiosta ja siitä, että on itse valmis tekemään töitä niiden eteen. Etsimään tietoa, lukemaan juttuja koulupäivän jälkeen, tekemään etätehtäviä ja suorittamaan valitun alansa opiskelun loppuun. Asenne – se ratkaisee tässäkin”, Ruu päättää.

Heidi Jaarinen

Olen Turun AKK:n markkinointi- ja koulutusasiantuntija. Aiemmassa työssäni TE-toimiston asiantuntijana näin jatkuvasti onnistumisia kun työnhakijat työllistyivät koulutuksen kautta, nopeallakin aikataululla. Siksi minusta on tullut suuri koulutusten puolestapuhuja. On erittäin inspiroivaa ja mielenkiintoista työskennellä ammatillisen koulutuksen parissa! Vapaa-ajalla intohimona on tanssiminen.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

 • 31.5.2021 Ajankohtaista

  Onnittelut ammattiin valmistuneille!

  Poikkeukselliset ajat eivät onneksi ole opiskelijoitamme lannistaneet, vaan voimme jälleen julkaista alkuvuoden aikana reilun 300 valmisuneen opiskelijamme nimet. Lämpimät onnittelut ja kaikkea hyvää tulevaan! Valmistuneet tutkinnoittain ajalta 1.1.-31.5.2020: Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus – VALMA Al-Zawbai, Ahmed Behravan, Rozhan Gharib, Nvin Autoalan perustutkinto Abdulqader, Abdulqader Yaseen Al-kadhimi, Khalid Mushreq Mahmood Almadi, Qossay Bondar, Oleksandr Dabbaghian, Viken […]

 • 6.5.2020 Blogi

  Kohti uutta normaalia

  Tällä viikolla jännitimme television äärellä muiden suomalaisten kanssa, miten hallitus linjasi arkeamme kohti kesää ja tulevia aikoja. Poikkeusolojen rajoitukset poistuvat myös ammatillisesta koulutuksesta 14.5.2020 alkaen, ja voimme edetä kohti hallittua Exit:iä. Samaan hengenvetoon hallitus kuitenkin suositteli, että opetus jatkuisi kesään saakka etäopetuksena. Hallituksen linjauksen mukaan koulutuksen järjestäjä saa nyt itse päättää, missä määrin lähiopetusta tarvittaessa […]

 • 23.12.2022 Ajankohtaista

  Henkilökohtaista tukea

  Vaikeuksia oppimisessa? Kannattaisko silti lähteä opiskelemaan uuteen ammattiin? No, kyllä kannattaa! Ammattiin opiskelu ei ole ollenkaan samanlaista kuin se oli 15-20 vuotta sitten. Opiskelun aloittaminen kuitenkin arveluttaa, koska vanhat, huonot kokemukset kummittelevat vielä mielessä. Nyt ne muistot voisi jo kuopata ja unohtaa. Opiskelu on tänä päivänä nimittäin kivaa ja käytännönläheistä, ja koulutuksen aikana oppimiseen ja […]

 • 19.12.2022 Uutiset

  Valmistuneet opiskelijat

  Ajalla 1.6.-31.12.2022 valmistuneet opiskelijamme tutkinnoittain: Ajoneuvoalan ammattitutkinto Hyvärinen, Miika Tapani Alfred Iivonen, Jere Herman Talvitie, Sami Jorma Petteri Autoalan perustutkinto al Azawi Hamza, Husain Sadam Al-Ameri, Ali Naemah Abbas Al-Falahi, Ghassan Abdullah Mukhlif Alsammarraie, Bilal Bolbot, Yaroslav Falih, Taif Farhan Fazliu, Egzon Gottschalk,Niklas Kristian Hanoon, Yousif Sameer Helttula, Janne Kristian Koivula, Jani Hannes Laine, Reijo […]

 • 25.3.2020 Blogi

  Olisiko nyt aika opiskella?

  Olemme siirtyneet nopealla aikataululla poikkeustilaan. Tilanne on meille kaikille uusi. Se haastaa meidät, ja vaatii meiltä kaikilta tekoja. Oppimisen ja opettamisen näkökulmista tarkasteltuna tilanne on vaatinut myös paljon uuden oppimista. Ihan jokaiselta. Meillä Turun AKK:ssa opetus ja oppiminen jatkuvat edelleen. Ammatillisia tutkintoja ja tutkinnon osia suoritetaan ja osaamista hankitaan. Toimimme viranomaisten määräysten ja ohjeiden mukaisesti, […]

 • 2.11.2022 Uutiset

  Englanninkielistä tutkintokoulutusta puhtaus- ja kiinteistöpalvelualalle

  Turun AKK on saanut Opetus- ja kulttuuriministeriöltä järjestämisluvan englanninkieliseen puhtausalan koulutukseen. Lupa koskee sekä perus- että ammattitutkintoa ja se on voimassa vuoden 2023 alusta lähtien. ”Kyseisiä koulutuksia on peräänkuulutettu asiakkaidemme taholta useaan otteeseen ja nyt voimmekin vastata huutoon”, iloitsee koulutuspäällikkö Terhi Rummukainen Turun AKK:sta. ”Aloitamme puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinnolla tammikuussa 2023. Se toteutetaan oppisopimuskoulutuksena”, kertoo […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun