Opiskelijatarinat

Kevyempi versio autoalalta

Heidi Jaarinen 11.5.2020

Turun AKK:sta ajoneuvoasentajan perustutkinnosta varaosamyyjäksi valmistunut Ruu Asikainen on tyytyväinen, että autoalalta löytyi uusi mahdollisuus, kun terveydelliset rajoitteet estivät autoasentajan työn tekemisen. Päivä valmistumisensa jälkeen tammikuussa, Ruu allekirjoitti työsopimuksen autopurkaamoon, missä nyt työskentelee varaosamyyjänä.

Ruulla oli jo media-assistentin koulutus sekä kesken jääneet autoalan opinnot, kun hän hakeutui TE-toimiston ammatinvalinnan psykologille keskustelemaan uravaihtoehdoista. Autoala kiinnosti edelleen, mutta terveydelliset rajoitteet oli huomioitava jatkoa ajatellen. Turun AKK:n koulutusvalikoimasta löytyi varaosamyyjän koulutus. Selvittelyjen jälkeen todettiin, että alan työtehtävät soveltuvat hänelle terveydelliset seikat huomioiden.

Koulutukseen pääsy ei olisi vaatinut aiempaa osaamista alalta, mutta Ruun työkokemus autokorjaamosta oli plussaa.
”Työkokemusta huomioitiin etenkin siinä, että joitain töitä pääsin suoraan vain tekemään ja näyttämään osaamiseni. Minun ei siis tarvinnut istua opettelemassa samaa asiaa uudestaan”.

Työharjoittelu poiki työpaikan

Ruu ei halunnut peittää terveydellisiä rajoitteitaan, vaikka se asetti tiettyjä haasteita harjoittelupaikan löytymiselle. Turun AKK:n opettajien kontaktit alan toimijoihin ovat kuitenkin laajat ja harjoittelupaikka löytyi lopulta Autopurkaamo Oili Jaloselta. Harjoittelussa Ruu pääsi tekemään töitä varastoon eli hyllyttämistä, inventointia, toiminnan kehittämistä ja niiden toteutusta. Pari ensimmäistä viikkoa mukana oli toinen työntekijä, joka perehdytti ja ohjeisti asioissa.

”Työporukka oli mahtava. Tuntui, kuin olisin työskennellyt siellä aina. Minua kohdeltiin tasavertaisena yhteistön jäsenenä”, iloitsee Ruu.

Tavallinen työpäivä?

Tavallisesti varaosamyyjä tekee juuri sitä mitä nimike kertoo eli myy varaosia. Työhön kuuluu yleensä myös asiakaspalvelutyötä, tosin tämä vaihtelee työpaikoittain.

”Päivä koostuu pitkälti asiakaspalvelusta tiskillä sekä asiakkaiden puheluihin vastaamisesta. Selvittelyä, mistä saisimme asiakkaalle tarvittavan osan. Löytyykö se omasta purkaamosta vai onko se hankittava uutena. Toisinaan käyn itse purkamassa osia purkuautoista. Asiakaspalvelu – kaikessa haastavuudessaan – on kuitenkin omaa sydäntäni lähellä. Parasta on, kun pääsee soittamaan asiakkaalle ja kertomaan, että se hankalasti saatava osa olis mulla nyt täällä…”, summaa Ruu.

Kenelle suosittelisit opiskelua AKK:ssa?

Ruu suosittelee koulutusta kaikille, joita opiskelu kiinnostaa – alaan katsomatta.

”Kokonaisuudessaan opiskelu oli mahtavaa ja ainakin meidän ryhmässä hyvä yhteishenki. Parikymmentä eri ikäistä ja erilaisita taustoista tulevaa ihmistä pelasi hyvin yhteen ja kaikki tsemppasivat toisiaa. Yhdessä opittiin ja tehtiin. Jotain yhteishengestä kertoo sekin, että vaikka ryhmä on valmistunue, edelleen vaihdamme kuulumisia WhatsApp-ryhmässämme.”

”Opiskelussa paljon on kiinni omasta motivaatiosta ja siitä, että on itse valmis tekemään töitä niiden eteen. Etsimään tietoa, lukemaan juttuja koulupäivän jälkeen, tekemään etätehtäviä ja suorittamaan valitun alansa opiskelun loppuun. Asenne – se ratkaisee tässäkin”, Ruu päättää.

Heidi Jaarinen

Olen Turun AKK:n markkinointi- ja koulutusasiantuntija. Aiemmassa työssäni TE-toimiston asiantuntijana näin jatkuvasti onnistumisia kun työnhakijat työllistyivät koulutuksen kautta, nopeallakin aikataululla. Siksi minusta on tullut suuri koulutusten puolestapuhuja. On erittäin inspiroivaa ja mielenkiintoista työskennellä ammatillisen koulutuksen parissa! Vapaa-ajalla intohimona on tanssiminen.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

 • 22.12.2021 Uutiset

  Opiskelijakunta avasi toimintaansa

  Vuosi on jo pitkällä ja on aika suunnata katsetta kohti tunnelmallista joulun aikaa. Turun AKK:n opiskelijakunta tarjosi opiskelijoille yhteisen joulutervehdyksen 20.12.2021.  Tilaisuudessa opiskelijakunnan hallituksen jäsenet pääsivät kertomaan opiskelijakunnan toiminnasta ja vastaamaan kiinnostuneiden kysymyksiin. Kaikki opiskelijat ovat opiskelijakunnan jäseniä aloittaessaan opintonsa meillä.   Opiskelijat pääsivät pelaamaan uuden digiope-Annen suunnittelemaa joulupeliä, jossa oli kysymyksiä eri maiden jouluruokaperinteisiin […]

 • 25.6.2018 Ajankohtaista

  Opiskele missä ja milloin haluat – avoimet ammatilliset opinnot

  Avoimet ammatilliset opinnot -palvelu tarjoaa vaihtoehtoisen tavan hankkia opinnoissa ja työelämässä tarvittavaa osaamista kaikille avoimina verkko-opintoina. Korkeakoulut ovat tarjonneet avoimia opintoja jo pitkään, ja nyt tämä mahdollistui myös ammatillisella puolella. Opiskelu on mahdollista kaikille asuinpaikasta riippumatta ja se tapahtuu verkossa joko itsenäisesti tai opettajan johdolla. Avoimet ammatilliset opinnot -palvelu kokoaa yhteen usean eri oppilaitoksen avointen […]

 • 19.9.2018 Blogi

  Turun AKK panostaa kiinteistönhoidon koulutuksiin

  Upouusi vihreä kuormaaja odottaa hallissa, että joku tarttuisi rattiin ja pistäisi hommiin! Niitä onkin tiedossa, kunhan työharjoittelussa olevat opiskelijat palaavat opinahjoonsa. Opettaja Jukka Välikangas on tyytyväinen hankintaan. ”Valitsimme Avant 530 Optidrive –kuormaajan sen kompaktin koon ja runsaan lisävarustelistan vuoksi. Myös se, että huolto on Turussa Hankkijalla, oli ensiarvoisen tärkeää. Hankinnan myötä pystymme tarjoamaan entistä laadukkaampaa, […]

 • 18.1.2018 Blogi

  Amisreformi alkoi – hyvät asiat pysyy ja paranoo

  ’-En aio kertoa teille, mitkä ovat tulevaisuuden ammatteja tai töitä, koska en tiedä, mitä ne ovat”. Näillä sanoilla tähtitieteilijä, emeritusprofessori Esko Valtaoja aloitti puheenvuoronsa marraskuussa Turussa valtakunnallisessa Opetusministeriön seminaarissa. Puheen aiheena oli tulevaisuuden ammatit ja työt. Valtaojan mukaan ne ammatit, joihin nyt päiväkodissa olevat lapset valmistuvat, eivät ole vielä olemassa. Totta, maailma muuttuu – mutta […]

 • 10.10.2018 Opiskelijatarinat

  Turva-alalta markkinointialan ammattilaiseksi

  Anttoni Ihalainen suoritti markkinointiviestinnän ammattitutkinnon Turun AKK:ssa. Ennen opintoja Anttoni työskenteli turvallisuusalalla ilman sen suurempia suunnitelmia. Aiempaa kokemusta hänellä ei markkinoinnista ollut, joten oli melkoinen yllätys, että unelma-ala löytyikin markkinoinnin parista. Markkinointiviestinnän opiskelut olivatkin lähtölaukaus uudelle uralle. ”Opinnot antoivat minulle paljon lisäarvoa, sain uusia ystäviä ja myös mahdollisuuden tehdä mielenkiintoisia markkinointiprojekteja. Opiskelu Turun AKK:ssa oli […]

 • Perhepäivähoitaja ja lapsia leikkimässä puukuutioilla

  6.10.2023 Opiskelijatarinat

  Perhepäivähoitajan koulutus työn ohessa

  Pitkän uran matkailualalla tehnyt Sari  57, sairastui harvinaiseen sairauteen ja joutui tekemään alanvaihdoksen. Matkailualan epäsäännöliset työajat eivät enää sopineet uuteen elämäntilanteeseen. Nyt Sari työskentelee monikulttuurisessa päiväkodissa. Hän opiskeli työn ohessa oppisopimuksella kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon, jossa hän suuntautui perhepäivähoitajaksi. ”Alä pelkää tarttua uusiin haasteisiin ja vaikka et olisi opiskellut pitkään aikaan, niin koulusta saat aina tukea ja […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun