Blogi

Moni vaihtaa alaa varaosamyyjäksi

Heidi Jaarinen 2.9.2022

Turun AKK:n autopuolella käy kova kuhina. Automekaanikko- ja varaosamyyjäopiskelijat ovat työn touhussa saapuessani tekemään haastattelua. Varaosamyyjien opettaja Roni Pylkkänen tulee vastaan ja kertoo, että nyt on kiire! Halli on täynnä autoja ja uusille varaosille on tarvetta. Opiskelijat Kari ja Anni etsivätkin kuumeisesti varaosia ajoneuvoon, johon asiakas on aiemmin laittanut paljon rahaa kiinni, mutta haluaa nyt halvemmat varaosat. Kyseinen ajoneuvo on haastava tapaus, sillä merkkiä ei ole juuri myyty Suomessa eikä sitä näin ollen löydy ohjelmista.

Tämä on arkipäivää autopuolella, jossa mekaanikot ja varaosamyyjät tekevät jatkuvaa yhteistyötä. Sopivaa osaa ja sen tarvetta arvioidaan yhdessä ja varaosamyyjät etsivät sopivan osan asiakkaalle mahdollisimman hyvään hintaan. Varaosamyyjät osallistuvat myös jonkin verran autojen korjaukseen, pitävät varastoa yllä ja hoitavat työmääräyksiä eteenpäin. Opiskelu on siis todella käytännönläheistä ja meininki kuin työelämässä yleensäkin.

Uudelleenkoulutus kevyempään työhön

53-vuotiaalla Karilla on nyt takana opintoja 1,5 vuotta. Kari tuli opiskelemaan varaosamyyjäksi, kun irtisanomisen yhteydessä oli tarve löytää kevyempää työtä olkavarren kuluman vuoksi. Kari on aiemmin toiminut mm. terminaalityöntekijänä, eristyspeltiseppänä, hitsaajana ja hitsausoperaattorina. Kari on tyytyväinen nykyiseen koulutukseen. Aiemmin suoritettu autoasentajan koulutus huomioitiin opintojen sisällössä ja kestossa. Siksi hänen ei tarvitse opiskella uudelleen sitä, minkä jo osaa.

”Opiskelu on tärkeää, sillä ammattimainen ja laadukas työnteko vaatii osaamista.”

Kari, opiskelija.

Koulutus vie aina eteenpäin

Paluu opiskelijaksi oli Karille luontevaa, sillä hän on opiskellut koko työuransa. Hän kertoo hakeutuneensa aina välittömästi koulutukseen, jos on jäänyt työttömäksi ja työllistyneensä aina sitä kautta. Karilla on takataskussa myös peltisepän ja hitsausalan ammattitutkinnot, nekin Turun AKK:sta. Kari korostaa, että opiskelu on tärkeää, sillä ammattimainen ja laadukas työnteko vaatii osaamista.

Henkilökohtaisesti suunniteltu koulutus

Entinen lähihoitaja Anni vaihtoi alaa ja valmistui autoasentajaksi Turun AKK:sta vuonna 2019. Hetken asentajan töitä tehnyt Anni halusi lisätä tietotaitoaan ja hakeutui puolisen vuotta sitten opiskelemaan varaosamyyjäksi. Autoasentajana perustutkinnon ollessa pohjalla Annin koulutus kestää noin vuoden. Tässä koulutuksessa hän lisää osaamistaan tutkinnon osilla. Tämä on hyvä esimerkki siitä, kuinka jokaisen opinnot henkilökohtaistetaan.

Kevyempään ammattiin vaihtavia on paljon

Karin ja Annin lisäksi varaosamyyjien ryhmässä opiskelee useita alanvaihtajia, joista moni on hakeutunut uudelleenkoulutukseen fyysisesti kevyemmän ammatin perässä. Anni kertoo, että opiskelu on rentoa ja ilmapiiri on hyvä. Kari komppaa, että ”opiskelijoissa ei ole yhtään henkilöä, joka ei olisi kiinnostunut opiskelemaan. Kaikki tekee koko ajan töitä ja hankkii osaamista”.

Varaosamyyjän työ on pitkälti asiakaspalvelua ja siihen onkin oltava valmis, jos hakeutuu alalle. Kari ja Anni listaavat kuitenkin asiakkaan auttamisen työn parhaaksi puoleksi. ”Asiakkaita on laidasta laitaan: osa osaa hakea varaosat itse esimerkiksi netistä, osa tarvitsee apua”, Anni toteaa. Välillä osien etsiminen on haastavaa, kuten alussa kerroimme. ”Sitten kun löytää hyvän osan ja saa sen asiakkaalle mahdollisimman edulliseen hintaa, siitä tulee hyvä fiilis”, lisää Anni. ”Harva tietää, mitä kaikkea tiskin toisella puolella tapahtuu ja kuinka paljon täytyy tehdä töitä, että oikea varaosa on tiskillä”, Kari tuumaa.

varaosamyyjä

Varaosamyyjä on ajoneuvoalan monipuolinen ammattilainen, jonka työssä yhdistyvät ajoneuvojen tekninen tuntemus, asiakaspalvelu- ja myyntityö. Varaosamyyjät työllistyvät auto-, kone-, yleisvaraosa- ja autotarvikeliikkeisiin.

Koulutus suunnitellaan jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaisesti, joten koulutuksen sisältö ja kesto on yksilöllinen. Koulutus sopii hyvin myös alanvaihtajille, jotka etsivät kevyempää vaihtoehtoa ajoneuvoalalta. Koulutuksesta on mahdollisuus siirtyä joustavasti työelämään missä vaiheessa tahansa. Kauttamme onnistuu myös helppo oppisopimus. 

Kysy lisää! Opettaja Roni Pylkkänen, p. 040 357 2201, etunimi.sukunimi@turunakk.fi

Heidi Jaarinen

Olen Turun AKK:n markkinointi- ja koulutusasiantuntija. Aiemmassa työssäni TE-toimiston asiantuntijana näin jatkuvasti onnistumisia kun työnhakijat työllistyivät koulutuksen kautta, nopeallakin aikataululla. Siksi minusta on tullut suuri koulutusten puolestapuhuja. On erittäin inspiroivaa ja mielenkiintoista työskennellä ammatillisen koulutuksen parissa! Vapaa-ajalla intohimona on tanssiminen.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

  • Henkilöiden alavartaloja

    10.8.2023 Ajankohtaista

    Vinkkejä alanvaihtoon

    Alanvaihto on merkittävä päätös ja sen tekemiseen kannattaa valmistautua huolellisesti. Tässä on muutamia huomioon otettavia seikkoja, kun harkitset alanvaihtoa: Alanvaihto on mahdollisuus uusiin haasteisiin ja tyytyväisyyteen, mutta se vaatii ponnisteluja sitoutumista saavuttaaksesi tavoitteesi. Ennen kuin teet päätöksen, tee perusteellinen pohdinta ja huolellinen suunnitelma. Älä jää asian kanssa yksin! Voisiko sopiva koulutus löytyä Turun AKK:sta? Ammattitaitoiset […]

  • Kolme sähköalalle vaihtanutta naista perustelee valintaansa blogitekstissämme.

    23.5.2024 Ajankohtaista

    Lamppu syttyi – uusi ura sähköalalta

    Maanantai- ja tiistai-iltaisin Turun AKK:n A-talon piha alkaa täyttyä autoista iltapäiväneljän korvilla. Kyseessä on syksyllä 2023 alkaneen sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinnon iltaopinnot, joita suorittaa myös kolme motivoitunutta alanvaihtajanaista. Mikä heidät sai hakeutumaan sähköalalle ja miten opinnot ovat sujuneet? Kokiksi vuonna 2016 valmistunut Susan ei enää koe ensimmäistä ammattiaan omakseen – siitäkin huolimatta, että hän on […]

  • 11.5.2020 Opiskelijatarinat

    Kevyempi versio autoalalta

    Turun AKK:sta ajoneuvoasentajan perustutkinnosta varaosamyyjäksi valmistunut Ruu Asikainen on tyytyväinen, että autoalalta löytyi uusi mahdollisuus, kun terveydelliset rajoitteet estivät autoasentajan työn tekemisen. Päivä valmistumisensa jälkeen tammikuussa, Ruu allekirjoitti työsopimuksen autopurkaamoon, missä nyt työskentelee varaosamyyjänä. Ruulla oli jo media-assistentin koulutus sekä kesken jääneet autoalan opinnot, kun hän hakeutui TE-toimiston ammatinvalinnan psykologille keskustelemaan uravaihtoehdoista. Autoala kiinnosti edelleen, […]

  • Varaosamyyjäopiskelijat opettaja Roni Pylkkäsen ohjauksessa autoalan opetuskorjaamossa.

    6.6.2024 Opiskelijatarinat

    Alanvaihto varaosamyyjäksi

    Autopuolella on oma opetuskorjaamo, jossa opiskelijat ovat ”töissä” opintojensa aikana. Astuessani korjaamon ovesta sisään, varaosamyyjäopiskelijat Tero, 55, ja Miikka, 39, ovat työn touhussa. He kertovat, että tämäntyyppinen työnomainen oppiminen on mielekkäin tapa opiskella. Molemmat ovat vaihtaneet alaa terveydellisistä syistä. Tero on entinen kuorma-autonkuljettaja, jolla taustalla autoasentajan koulutus. Miikka puolestaan on entinen timpuri, jolle autot ovat […]

  • 17.6.2022 Blogi

    Alanvaihto hoiva-avustajaksi

    Turun AKK:sta on valmistumassa jälleen joukko uusia, iloisia hoiva-avustajia. Kävin haastattelemassa valmistuvaa ryhmää ja sieltä paljastuikin mielenkiintoisia urapolkuja. Ryhmä valmistuu virallisesti vasta elokuussa 2022, mutta koska työelämä on imaissut ryhmästä jo suurimman osan, pyritään koulutus saamaan pakettiin mahdollisimman nopeasti. Lähes koko ryhmä koostuu alanvaihtajista, mm. puutarhuri, kirvesmies, kampaaja, myyjä, aulaemäntä, ompelija ja yrittäjä. Useammalla oli […]

  • 9.2.2022 Opiskelijatarinat

    Unelmat todeksi huolella suunnitellen ja askel askeleelta edeten

    Turun AKK:ssa on syksystä 2021 lähtien ollut mahdollista osana uraohjausta perehtyä lähemmin myös yrittäjyyden ja yritystoiminnan maailmaan. Erityisessä Yrittäjyyspajassa opiskelija pohtii omia valmiuksiaan toimia yrittäjämäisesti sekä hankkii lisätietoa tämän päivän yrittäjyyden monista eri muodoista.   Yrittäjyyspaja on osa Turun AKK:n ja Gradian yhteistä ”Mestaripolkua rakentamassa” -ESR-hanketta. Hankkeessa korostuu mm. uraohjaus ja jatkuvan oppimisen idea – […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun