Blogi

Moni vaihtaa alaa varaosamyyjäksi

Heidi Jaarinen 2.9.2022

Turun AKK:n autopuolella käy kova kuhina. Automekaanikko- ja varaosamyyjäopiskelijat ovat työn touhussa saapuessani tekemään haastattelua. Varaosamyyjien opettaja Roni Pylkkänen tulee vastaan ja kertoo, että nyt on kiire! Halli on täynnä autoja ja uusille varaosille on tarvetta. Opiskelijat Kari ja Anni etsivätkin kuumeisesti varaosia ajoneuvoon, johon asiakas on aiemmin laittanut paljon rahaa kiinni, mutta haluaa nyt halvemmat varaosat. Kyseinen ajoneuvo on haastava tapaus, sillä merkkiä ei ole juuri myyty Suomessa eikä sitä näin ollen löydy ohjelmista.

Tämä on arkipäivää autopuolella, jossa mekaanikot ja varaosamyyjät tekevät jatkuvaa yhteistyötä. Sopivaa osaa ja sen tarvetta arvioidaan yhdessä ja varaosamyyjät etsivät sopivan osan asiakkaalle mahdollisimman hyvään hintaan. Varaosamyyjät osallistuvat myös jonkin verran autojen korjaukseen, pitävät varastoa yllä ja hoitavat työmääräyksiä eteenpäin. Opiskelu on siis todella käytännönläheistä ja meininki kuin työelämässä yleensäkin.

Uudelleenkoulutus kevyempään työhön

53-vuotiaalla Karilla on nyt takana opintoja 1,5 vuotta. Kari tuli opiskelemaan varaosamyyjäksi, kun irtisanomisen yhteydessä oli tarve löytää kevyempää työtä olkavarren kuluman vuoksi. Kari on aiemmin toiminut mm. terminaalityöntekijänä, eristyspeltiseppänä, hitsaajana ja hitsausoperaattorina. Kari on tyytyväinen nykyiseen koulutukseen. Aiemmin suoritettu autoasentajan koulutus huomioitiin opintojen sisällössä ja kestossa. Siksi hänen ei tarvitse opiskella uudelleen sitä, minkä jo osaa.

”Opiskelu on tärkeää, sillä ammattimainen ja laadukas työnteko vaatii osaamista.”

Kari, opiskelija.

Koulutus vie aina eteenpäin

Paluu opiskelijaksi oli Karille luontevaa, sillä hän on opiskellut koko työuransa. Hän kertoo hakeutuneensa aina välittömästi koulutukseen, jos on jäänyt työttömäksi ja työllistyneensä aina sitä kautta. Karilla on takataskussa myös peltisepän ja hitsausalan ammattitutkinnot, nekin Turun AKK:sta. Kari korostaa, että opiskelu on tärkeää, sillä ammattimainen ja laadukas työnteko vaatii osaamista.

Henkilökohtaisesti suunniteltu koulutus

Entinen lähihoitaja Anni vaihtoi alaa ja valmistui autoasentajaksi Turun AKK:sta vuonna 2019. Hetken asentajan töitä tehnyt Anni halusi lisätä tietotaitoaan ja hakeutui puolisen vuotta sitten opiskelemaan varaosamyyjäksi. Autoasentajana perustutkinnon ollessa pohjalla Annin koulutus kestää noin vuoden. Tässä koulutuksessa hän lisää osaamistaan tutkinnon osilla. Tämä on hyvä esimerkki siitä, kuinka jokaisen opinnot henkilökohtaistetaan.

Kevyempään ammattiin vaihtavia on paljon

Karin ja Annin lisäksi varaosamyyjien ryhmässä opiskelee useita alanvaihtajia, joista moni on hakeutunut uudelleenkoulutukseen fyysisesti kevyemmän ammatin perässä. Anni kertoo, että opiskelu on rentoa ja ilmapiiri on hyvä. Kari komppaa, että ”opiskelijoissa ei ole yhtään henkilöä, joka ei olisi kiinnostunut opiskelemaan. Kaikki tekee koko ajan töitä ja hankkii osaamista”.

Varaosamyyjän työ on pitkälti asiakaspalvelua ja siihen onkin oltava valmis, jos hakeutuu alalle. Kari ja Anni listaavat kuitenkin asiakkaan auttamisen työn parhaaksi puoleksi. ”Asiakkaita on laidasta laitaan: osa osaa hakea varaosat itse esimerkiksi netistä, osa tarvitsee apua”, Anni toteaa. Välillä osien etsiminen on haastavaa, kuten alussa kerroimme. ”Sitten kun löytää hyvän osan ja saa sen asiakkaalle mahdollisimman edulliseen hintaa, siitä tulee hyvä fiilis”, lisää Anni. ”Harva tietää, mitä kaikkea tiskin toisella puolella tapahtuu ja kuinka paljon täytyy tehdä töitä, että oikea varaosa on tiskillä”, Kari tuumaa.

varaosamyyjä

Varaosamyyjä on ajoneuvoalan monipuolinen ammattilainen, jonka työssä yhdistyvät ajoneuvojen tekninen tuntemus, asiakaspalvelu- ja myyntityö. Varaosamyyjät työllistyvät auto-, kone-, yleisvaraosa- ja autotarvikeliikkeisiin.

Koulutus suunnitellaan jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaisesti, joten koulutuksen sisältö ja kesto on yksilöllinen. Koulutus sopii hyvin myös alanvaihtajille, jotka etsivät kevyempää vaihtoehtoa ajoneuvoalalta. Koulutuksesta on mahdollisuus siirtyä joustavasti työelämään missä vaiheessa tahansa. Kauttamme onnistuu myös helppo oppisopimus. 

Kysy lisää! Opettaja Roni Pylkkänen, p. 040 357 2201, etunimi.sukunimi@turunakk.fi

Heidi Jaarinen

Olen Turun AKK:n markkinointi- ja koulutusasiantuntija. Aiemmassa työssäni TE-toimiston asiantuntijana näin jatkuvasti onnistumisia kun työnhakijat työllistyivät koulutuksen kautta, nopeallakin aikataululla. Siksi minusta on tullut suuri koulutusten puolestapuhuja. On erittäin inspiroivaa ja mielenkiintoista työskennellä ammatillisen koulutuksen parissa! Vapaa-ajalla intohimona on tanssiminen.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

 • Henkilöiden alavartaloja

  10.8.2023 Ajankohtaista

  Vinkkejä alanvaihtoon

  Alanvaihto on merkittävä päätös ja sen tekemiseen kannattaa valmistautua huolellisesti. Tässä on muutamia huomioon otettavia seikkoja, kun harkitset alanvaihtoa: Alanvaihto on mahdollisuus uusiin haasteisiin ja tyytyväisyyteen, mutta se vaatii ponnisteluja sitoutumista saavuttaaksesi tavoitteesi. Ennen kuin teet päätöksen, tee perusteellinen pohdinta ja huolellinen suunnitelma. Älä jää asian kanssa yksin! Voisiko sopiva koulutus löytyä Turun AKK:sta? Ammattitaitoiset […]

 • 9.2.2022 Opiskelijatarinat

  Unelmat todeksi huolella suunnitellen ja askel askeleelta edeten

  Turun AKK:ssa on syksystä 2021 lähtien ollut mahdollista osana uraohjausta perehtyä lähemmin myös yrittäjyyden ja yritystoiminnan maailmaan. Erityisessä Yrittäjyyspajassa opiskelija pohtii omia valmiuksiaan toimia yrittäjämäisesti sekä hankkii lisätietoa tämän päivän yrittäjyyden monista eri muodoista.   Yrittäjyyspaja on osa Turun AKK:n ja Gradian yhteistä ”Mestaripolkua rakentamassa” -ESR-hanketta. Hankkeessa korostuu mm. uraohjaus ja jatkuvan oppimisen idea – […]

 • 17.6.2022 Blogi

  Alanvaihto hoiva-avustajaksi

  Turun AKK:sta on valmistumassa jälleen joukko uusia, iloisia hoiva-avustajia. Kävin haastattelemassa valmistuvaa ryhmää ja sieltä paljastuikin mielenkiintoisia urapolkuja. Ryhmä valmistuu virallisesti vasta elokuussa 2022, mutta koska työelämä on imaissut ryhmästä jo suurimman osan, pyritään koulutus saamaan pakettiin mahdollisimman nopeasti. Lähes koko ryhmä koostuu alanvaihtajista, mm. puutarhuri, kirvesmies, kampaaja, myyjä, aulaemäntä, ompelija ja yrittäjä. Useammalla oli […]

 • 2.9.2021 Opiskelijatarinat

  Koulutus vahvisti esimiestaitoja

  Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriin (VSSHP) kuuluva TYKS eli Turun yliopistollinen keskussairaala on aina suhtautunut positiivisesti työntekijöidensä kouluttautumiseen. Ei siis ole ihme, että esimies kannusti myös laitoshuoltajana työskentelevää Saila Lindströmiä hakeutumaan Lähiesimiestyön ammattitutkinto-opintoihin Turun AKK:hon. Matkailualan jo aiemmin puhdistuspalvelualaan vaihtanut Saila oli opiskellut laitoshuoltajaksi oppisopimuksella, joten opiskelu itsessään ei ollut vieras ajatus. Vaikka opinnot tällä kertaa tapahtuivatkin omalla […]

 • 26.8.2019 Blogi

  Uuden oppiminen palkitsee

  Tein menneenä kesänä jotain todella hienoa: pyöräilin joukkuekavereideni kanssa Turusta Pariisiin hyväntekeväisyyden nimissä. Vaikka olen paljon liikuntaa elämässäni harrastanut, noin järjestelmällisesti ja päämäärätietoisesti en ole koskaan aiemmin treenannut. Myös maantiepyöräily oli lajina minulle uusi tuttavuus. Kausi alkoi lokakuun alussa ja päättyi Pariisiin 6.7.2019. Pitkä rupeama, mutta pimeä talvi hurahti ennätysajassa ohi, kun oli niin paljon […]

 • 9.4.2021 Podcast

  JAKSO 2: ALANVAIHTO

  Alanvaihto voi liittyä moneen asiaan elämässä ja alanvaihtajia onkin paljon. Vanhaa ammattia kohtaan saattaa iskeä väsymys tai se ei enää sovellu tekijälleen. Terveysongelmatkin voivat ohjata alanvaihtoon sekä tietysti se, ettei ala enää työllistäkään. Tällä kertaa pääsemme tutustumaan Turun AKK:n entiseen opiskelijaan Camilla Gustafssoniin, jolla on laaja koulutustausta ja monipuolista osaamista, mutta elämäntilanne vei kuitenkin suorittamaan […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun