Blogi

Jatkostartti – uraohjausta aikuisille

28.2.2022

Turun AKK on mukana Oikeus osata -hankekokonaisuuteen kuuluvassa TASSU-hankkeessa. Tavoitteenamme on mm. uraohjauksen kehittäminen pitkäjänteisenä jatkuvan oppimisen suunnitteluna, jota tukee jatkuvan oppimisen ohjausprosessin malli.

Uraohjaus opintojen eri vaiheissa

Ammatillisessa koulutuksessa opiskelevilla aikuisilla on erilaisia taustoja ja tavoitteita, monella takana työelämää ja aiempia opintoja. Suurin osa tavoittelee nopeaa tietä töihin, mutta osa pohtii vielä lopullista uravalintaa, suuntautumista, jatko-opintoja tai yrittäjyyttä.

Tavoitteen kirkastaminen on tärkeää, sillä urasuunnittelu ohjaa opiskelijan henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa (HOKS). Siksi opintojen alussa opiskelija saa tietoa tutkinnosta ja alan työstä, työtehtävistä sekä jatko-opintomahdollisuuksista, jotka tukevat koulutuksen tavoitteiden asettamista. Opintojen edetessä tavoitteet saattavat tarkentua tai muuttua esim. työssäoppimisen kokemusten myötä. Opintojen loppuvaiheessa jatkosuunnitelma konkretisoituu – silloin työnhaku- ja jatkostarttipajat ovat opiskelijan tukena.

Jatkostartti: jatkuvan oppimisen ohjausprosessi

Tassu-hankkeessa Turun AKK:ssa on luotu uraohjausmalli nimeltään Jatkostartti, jossa opiskelija tutustuu opintojen aikana erilaisiin uramahdollisuuksiin, löytää oman jatkopolkunsa sekä oppii jatkossa tekemään itsenäisesti urasuunnitelmia. Jatkostartti toimii sekä itseohjautuvana verkkomateriaalina, mutta tarvittaessa myös lähiohjauksena.

Jatkostartin sisältöjä ovat urasuunnittelu, jatkuva oppiminen ja ennakointitaidot, ammatillinen jatkokoulutus, polku korkeakouluopintoihin ja yrittäjyyteen, sekä työllistyminen opintojen jälkeen.

Jatkostartin aamukahvit ja pajat

Jatkostartin aamukahvit on keskustelutilaisuus, jossa opinto-ohjaaja kertoo opiskelijoille aamukahvien lomassa erilaisista jatkomahdollisuuksista. Aamukahvitilaisuudessa opiskelija pääsee kuulemaan ja keskustelemaan oman ammattitaidon kehittämisestä, urasuunnittelusta sekä muista jatkomahdollisuuksista. Opiskelija voidaan ohjata henkilökohtaiseen uraohjaukseen tai muihin oppilaitoksen ohjauspalveluihin tai pajoihin.

Aamukahvit järjestetään keväisin ja syksyisin korkeakoulujen yhteishakuaikataulujen mukaan.

Polkuja työllistymiseen, jatko-opintoihin ja yrittäjyyteen

Jatkostartin tarkoitus on motivoida opiskelija suunnittelemaan omaa tulevaisuuttaan sekä antaa eväitä tavoitteiden saavuttamiseen. Jatkostartti-mallissa on tuotettu polkuja työllistymiseen, jatko-opintoihin ja yrittäjyyteen sekä pajoja jotka tukevat näitä tavoitteita. Opiskelija voi ilmoittautua tarpeensa mukaisestijatko-ohjaukseen/-pajaan.

Työnhakupajoissa opiskelijat tekevät ansioluetteloita, hakemuksia sekä saavat henkilökohtaista ohjausta työnhakuun. Opiskelijalla on mahdollisuus saada korkeakouluhakuun liittyvää ohjausta sovittuina päivinä ja kohdennetusti yhteishakujen aikana.

Yrittäjyydestä kiinnostuneille on tarjolla Yrittäjyyspaja, jossa tuotetaan liiketoimintasuunnitelma laskelmineen. Sen jälkeen on mahdollisuus jatkaa yrittäjyyskurssille.

Jatkostartti verkossa

Tassu-hanke on mahdollistanut sen, että jatko-ohjauksen tietopaketti on myös verkossa. Jatkostartti-classroom sopii erityisesti opiskelijoille, jotka osaavat itsenäisesti hakea tietoa ja tietävät jo mahdollisesti tavoitteensa, mutta myös niille, jotka vasta hahmottavat, mitä mahdollisuuksia on olemassa ammatillisten opintojen jälkeen. Verkko-opinnot rakentuvat samalla tavoin polkuina kuin lähipajat.

Olipa tavoite mikä tahansa, opiskelijalla on aina mahdollisuus henkilökohtaiseen uraohjaukseen opinto-ohjaajan kanssa.

Annina, Pirkko & Mia-Maria/Turun AKK

TASSU-hanke kuuluu Opetushallituksen rahoittamaan Oikeus osata -kehittämisohjelmaan Ammatillisen koulutuksen laatu ja tasa-arvo, hakuryhmään 1.1 Opinto-ohjauksen kehittäminen ja ohjauksen laadun parantaminen. TASSUn tavoitteena on kehittää opintojen välisiä nivelvaiheita, ohjauspolkuja, jatko-opintovalmiuksia sekä uraohjausta tukevia toimintoja. Hanke toteutetaan suomen- ja ruotsinkielisten koulutuksenjärjestäjien yhteistyönä.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

 • 9.2.2022 Opiskelijatarinat

  Unelmat todeksi huolella suunnitellen ja askel askeleelta edeten

  Turun AKK:ssa on syksystä 2021 lähtien ollut mahdollista osana uraohjausta perehtyä lähemmin myös yrittäjyyden ja yritystoiminnan maailmaan. Erityisessä Yrittäjyyspajassa opiskelija pohtii omia valmiuksiaan toimia yrittäjämäisesti sekä hankkii lisätietoa tämän päivän yrittäjyyden monista eri muodoista.   Yrittäjyyspaja on osa Turun AKK:n ja Gradian yhteistä ”Mestaripolkua rakentamassa” -ESR-hanketta. Hankkeessa korostuu mm. uraohjaus ja jatkuvan oppimisen idea – […]

 • 10.1.2023 Opiskelijatarinat

  Koulutus vaikuttaa palkkaan

  Juha etsi uutta työpaikkaa vuonna 2019 ja ajautui kiinteistönhoitoalalle. Hän on kehittänyt osaamistaan Turun AKK:ssa työn ohessa ja työskentelee nyt esimiestehtävissä vastaten omista asiakkuuksista ja noin 20 alaisesta. Juha Laine valmistui 2000-luvun alkupuolella tietokoneasentajaksi ja työskentelikin tietoliikenneverkkojen parissa yli 12 vuotta. Sittemmin työ vaihtui av-kaapelointiin Suomessa ja ulkomailla. Reissutyö ei kuitenkaan soveltunut silloiseen elämäntilanteeseen ja […]

 • 25.2.2021 Opiskelijatarinat

  Puhdistuspalveluala vaatii tietotaitoa ja tarkkuutta

  Turun AKK:n entinen opiskelija Ilona Trifonova työllistyi harjoittelun kautta vakituiseksi laitoshuoltajaksi TYKS:iin Aiemmin kirjanpitäjänä kotimaassaan Uzbekistanissa työskennellyt Ilona halusi opiskella uuden ammatin, jotta työllistyisi Suomessa. Ilonan ystävä oli aiemmin opiskellut puhdistuspalvelualaa Turun AKK:ssa ja suositteli koulutusta Ilonalle – hänen kotinsa kun on aina puhdas ja järjestyksessä. Ilona aloitti puhtausalan opinnot ja yllättyi, kuinka paljon alalla […]

 • 29.5.2018 Opiskelijatarinat

  Jennin ja Stera Oy:n tiet kohtasivat

  Motivoitunut työntekijä, koulutusta arvostava työnantaja, laadukas ammatillinen kouluttajataho, Turun seudun työvoimahautomot -hanke ja yhdessä työnantajan kanssa koulutusta rahoittanut Varsinais-Suomen ELY- keskus – tällä kokoonpanolla Jenni Vänttisen ja Paimiossa sijaitsevan Stera Technologies Oy:n tiet kohtasivat. Stera Technologies on mekaniikan ja elektroniikan sopimusvalmistukseen erikoistunut globaalisti toimiva konserni, jonka laatuun voi luottaa. Paimion tehdasyksikön päätuotteina ovat erilaiset laite- […]

 • 10.10.2018 Opiskelijatarinat

  Turva-alalta markkinointialan ammattilaiseksi

  Anttoni Ihalainen suoritti markkinointiviestinnän ammattitutkinnon Turun AKK:ssa. Ennen opintoja Anttoni työskenteli turvallisuusalalla ilman sen suurempia suunnitelmia. Aiempaa kokemusta hänellä ei markkinoinnista ollut, joten oli melkoinen yllätys, että unelma-ala löytyikin markkinoinnin parista. Markkinointiviestinnän opiskelut olivatkin lähtölaukaus uudelle uralle. ”Opinnot antoivat minulle paljon lisäarvoa, sain uusia ystäviä ja myös mahdollisuuden tehdä mielenkiintoisia markkinointiprojekteja. Opiskelu Turun AKK:ssa oli […]

 • 8.9.2021 Opiskelijatarinat

  Varmuutta johtamistyöhön koulutuksesta

  Opiskelumyönteisyys, kollegoiden suosittelut ja työnantajan positiivinen suhtautuminen. Siinä kolme syytä siihen, miksi Sanna Santala (artikkelikuvassa vasemmalla)  lähti opiskelemaan johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoa (JYEAT) Turun AKK:hon. Aiemmin mielenterveyshoitajan, neuropsykiatrisen valmentajan  ja kehitysvammaistenohjaajan tutkinnot suorittanut Sanna oli vasta alkanut työskennellä Tukena Poppelin yksikönjohtajana, kun hän kuuli muutamien kollegoiden joko aiemmin suorittaneen tai suorittavan kyseistä tutkintoa Turun AKK:ssa. […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun