Opiskelijatarinat

Liiketoiminnan opinnoista osaamista monelle alalle

Taru Lehtonen 28.2.2024

Liiketoiminnan ammattitutkintoa opiskeleva, Kosovosta kotoisin oleva Marigona Bajrami, on löytänyt opintojen aikana itsestään myös yrittäjän. Räätälöityjä uima- ja porealtaita myyvässä yrityksessä työharjoittelussa ollessaan hän on perustanut siskonsa kanssa vastaavan yrityksen Kosovoon, missä sisko edelleen asuu.

Marigona tuli Suomeen 6 vuotta sitten. Kotimaastaan hänellä on plakkarissa pankki- ja finanssialalle suuntautunut, kauppakorkeakoulutututkintoa vastaava koulutus. Koulutuksensa jälkeen hän työskenteli pari vuotta mm. asiakaspalvelun ja laskutuksen parissa.

Suomeen tultuaan hän kävi vuoden kestävän suomen kielen kurssin ja oli sen jälkeen lasten kanssa kotona, mutta etsi kuitenkin koko ajan töitä tai koulutusta. Merkonomin koulutukseen hän oli jo tutustunut, mutta sen pituus mietitytti pienten lasten äitiä. Nähtyään Facebookissa mainoksen Turun AKK:n liiketoiminnan ammattitutkinnosta hän päätti hakea koulutukseen. Koulutus kestäisi noin vuoden ja tuttukin sitä suositteli.

Haastattelussa käytyään Marigona sai pian vahvistuksen opiskelupaikasta. Ensimmäisellä viikolla hän kuvailee olleensa täysin ummikko: ”En ymmärtänyt mitään, mistä opettaja puhui”. Sinnikkäästi Marigona kuitenkin jatkoi opintoja ja käänsi tehtäviä kotona äidinkielelleen ymmärtääkseen paremmin. Matematiikka on hänen vahvuutensa ja sen osaamisesta onkin ollut koulutuksen suorittamisessa paljon apua.

Kipinä yrittäjyyteen heräsi

Työharjoittelussa Pihan kuningatar -yrityksessä Marigona on tehnyt samoja töitä kuin kotimaassaan, eli asiakaspalvelua ja laskutusta. Markkinointikin on uutena osa-alueena tullut tutuksi, sillä Marigona on postannut yrityksen Facebook-tilille itse ottamiaan kuvia asiakkaiden valmiista altaista.

Tietoisuus siitä, miten yritys ylipäätään pyörii – maasta riippumatta – on Marigonan mielestä tärkeää. Koulutuksessa hän on oppinut mm. mikä on liikeidea ja miksi sellainen on hyvä olla. Hän osaa myös yhdistää aiemmin Kosovossa saamiaan oppeja nyt käytäntöön. Marigona kehuu vuolaasti myös opettaja Ilkka Pullista. ”Hän on todella kiva ja auttaa paljon.”

”Kotimaassani Kosovossa ei ole tällaista koulutusta, siellä koulutus on paljolti teoriaa tai tutkimusta, joten tietoa ei pääse soveltamaan. Tämä liiketoiminnan ammattitutkinto -koulutus on vaikuttanut siihen, että uskalsin perustaa siskoni kanssa yrityksen Kosovoon. Äitini on lääkäri ja isäni opettaja, joten äidinmaidossa ei yrittäjyys ole tullut kummallekaan meistä”, Marigon hymyilee.

Työllistyminen häämöttää

Uima- ja porealtaita sekä niissä tarvittavia kemikaaleja myyvän Pihan kuningattaren toimialueena on koko Suomi. Helsingissä jälleenmyyjiä on kaksi, Pohjois-Suomen alueella yksi. Turussa toimii omistajan lisäksi yksi tekninen asiantuntija.

”Tavoitteena on, että Marigona työllistyy toimistoon, jotta voin itse keskittyä entistä enemmän myyntiin, messuihin ja työmaakäynteihin. Käytännössä toimistolla on oltava arkisin, koska asiakkaat tulevat mm. ostamaan tarvittavia kemikaaleja tai kysymään altaista tarkemmin”, yrityksen perustaja Rinor Hajdini kertoo.

Liiketoiminnan koulutus on monialainen koulutus. Siinä opittuja asioita tarvitaan ja tuotetaan monenlaisissa yrityksissä. Siksi Marigonakin suosittelee koulutusta lämpimästi kaikille, joita kiinnostaa myynti, markkinointi ja yrittäjyys. Hän itse kokee saaneensa koulutuksesta hyvät valmiudet työelämään Suomessa.


Tällä hetkellä Liiketoiminnan ammattitutkinto -koulutus on tarjolla vain oppisopimuskoulutuksena, jonka edellytyksenä on alan työpaikka. Työnantaja voi kuitenkin palkata opiskelijan suoraan oppisopimukseen, joten kannattaa ehdottaa asiaa työnhaun yhteydessä! Lue lisää oppisopimuksesta.

Taru Lehtonen

Olen Turun AKK:n markkinointisuunnittelija. Olen onnellisimmillani, kun saan multitaskata ja loihtia visuaalisia ratkaisuja työkäyttöön sekä kirjoittaa. Vapaa-ajalla minut löytää varmimmin lenkiltä koirani kanssa, mutta kulutan vapaa-aikaani myös virkaten, kutoen ja musiikkia sekä äänikirjoja kuunnellen. Uusin kiinnostuksen kohde on retkeily ja vaeltaminen.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

 • 7.2.2023 Ajankohtaista

  Ohjaajaksi eri ikäisille

  Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon perusteiden uudistuttua vuoden 2023 alusta on tutkinnossa enemmän valinnanvaraa ja mm. mahdollisuus suuntautua ohjaamaan vain yläkouluikäisiä tai aikuisia. Aiemmin tutkinnossa oli pakollisena osana aamu- ja iltapäivätoiminnan...

 • Varastoalalta liiketoiminnan alalle.

  9.9.2022 Opiskelijatarinat

  Varastoalalta liiketoiminnan koulutukseen

  39-vuotias Janne Karvinen on alkuperäiseltä koulutukseltaan autoasentaja, mutta kesätyöt veivät aikanaan varastotöiden pariin, missä hän työskenteli viimeiset 12 vuotta esihenkilö- ja työnjohtotehtävissä. Työssään hän on hoitanut myös mm. henkilöstörekrytointia tilaamisesta perehdyttämiseen ja kokemusten pohjalta syntyi kiinnostus syventää liiketoiminnan osaamista ja saada työuralle uutta sisältöä. Toiveena oli ottaa myös teoriapuolta enemmän haltuun. Niinpä hän alkoi kartuttaa […]

 • 22.12.2022 Ajankohtaista

  Remontointi kiinnostaa monia

  Huoneistoremontoija-koulutus on nopea ja tehokas alku kunnostus- ja remontointitehtäviin rakennusalalle. Vaikka koulutuksen nimi viittaa vahvasti remontointiin, koulutus antaa valmiudet toimia myös sisävalmistusvaiheen työtehtävissä uudisrakentamisen kohteissa. Edellisestä ryhmästämme työllistyi jokainen. Syyskuussa 2022 alkoi jälleen uusi ryhmä, jonka ikähaarukka on 25-50 vuotta ja taustat hyvinkin erilaisia. Useammalla on mielessä asuntoflippaus, eli huonokuntoisen kohteen ostaminen, kunnostaminen ja myyminen […]

 • 4.1.2019 Blogi

  Suomen kieltä eri ammattialoille -koulutuksia tarjolla keväällä

  Järjestämme alkuvuodesta suomen kielen koulutuksia useille eri aloille. Tervetuloa kuulemaan koulutuksista lisää maksuttomaan infotilaisuuteemme Artukaisten toimipaikassa keskiviikkona 16.1. klo 9-11. Tilaisuus on tarkoitettu maahanmuuttajataustaisille henkilöille. Paikalla on opettajia sekä opinto-ohjaaja. Tarjolla olevat koulutukset Suomen kieltä… … siivousalalle … puhtaus- ja kiinteistöalalle … rakennusalalle … LVI-alalle … ravintola-alalle … hyvinvointialalle … metallialalle. Tervetuloa!

 • Turvallisuusalan opettaja Juhani Laulajainen

  15.6.2023 Yritystarinat

  Turvallisuusala työllistää

  Mitä turvallisuusalalle kuuluu nyt, opettaja Juhani Laulajainen? Turvallisuusalaa riepotelleet tapahtumat eivät ole laskeneet alan suosiota Turun AKK:ssa, päinvastoin. Opiskelijoita on jopa enemmän kuin vuosi sitten. Olemme luotettava ja hyvämaineinen kouluttaja, mistä kertoo myös tiivis yhteistyö alueen yritysten kanssa. Vaihtuvuus alalla on valitettavan suurta, joka on työnantajan näkökulmasta harmi, mutta kouluttajan kannalta luonnollisesti hyvä asia, koska […]

 • 4.1.2024 Blogi

  Ammatillisen koulutuksen kehityssuunnat

  Juttu on julkaistu Turun Sanomien Mielipiteet-sivulla 27.12.2023. Ammatillinen koulutus ja ammatilliset tutkinnot palvelevat alueen työ- ja elinkeinoelämää. Tätä palvelutehtävää kehitetään ammatillisissa oppilaitoksissa – myös meillä Turun AKK:ssa – jatkuvasti. Viimeisin valtakunnallinen ”tiekartta” piirrettiin ammatillisten tutkintojen kehittämiseen asetetun TUTKE4-työryhmän loppuraporttiin, joka valmistui 16.11.2023. Kehittämisehdotukset osuvat hyvin uuden hallitusohjelman kylkeen. Yhtenä suurena tavoitteena on joustavoittaa ammatillisten tutkintojen […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun