Opiskelijatarinat

Unelmat todeksi huolella suunnitellen ja askel askeleelta edeten

Riitta Windahl 9.2.2022

Turun AKK:ssa on syksystä 2021 lähtien ollut mahdollista osana uraohjausta perehtyä lähemmin myös yrittäjyyden ja yritystoiminnan maailmaan. Erityisessä Yrittäjyyspajassa opiskelija pohtii omia valmiuksiaan toimia yrittäjämäisesti sekä hankkii lisätietoa tämän päivän yrittäjyyden monista eri muodoista.  

Yrittäjyyspaja on osa Turun AKK:n ja Gradian yhteistä ”Mestaripolkua rakentamassa” -ESR-hanketta. Hankkeessa korostuu mm. uraohjaus ja jatkuvan oppimisen idea – osaamisen kehittämisen merkitys tutkintoon valmistumisen jälkeenkin.  Yrittäjyyspajan yhtenä ajatuksena on myös madaltaa kynnystä suorittaa perustukinnon jälkeen esimerkiksi Yrittäjän ammattitutkinto, jossa oma yritystoiminta saa konkreettisen, huolella harkitun muodon.

Yrittäjyys kiinteistönhoidon alalla

Mestaripolkua_hanke_blogikuva_Yrittäjyyspaja_ryhmäkuva
Tulevien kiinteistönhoitajien yrittäjyyspajaryhmä.

Syksyn 2021 ensimmäisessä pajassa yritystoimintaan tutustuivat Turun AKK:ssa kiinteistöpalveluiden osaamisalaa opiskelevat, tulevat kiinteistönhoitajat. Monipuoliseen palvelutarjontaan on tarvetta alalla ja se tarjoaakin mahdollisuuksia tuleville ammattilaisille. Yhtenä vaihtoehtona on toiminta itsenäisenä palveluntarjoajana.

”Kiinteistöpalvelualalla yrityksen perustaminen on haastavaa, sillä perustamiskustannukset ovat laitehankintoineen pienelle toimijalle suuret ja kuoleentumisaika pitkä. Kuitenkin omassa suunnitelmassamme olimme valmiita aloittamaan siivouspuolelta ja laajentumaan siitä monipuolisemmiksi.”

Näin pohtivat tulevaisuuttaan alaa opiskelevat Jane ja Mika Hollo. He ovat jo monitaitureita, mutta opiskelevat hankkiakseen lisäosaamista kiinteistöpalveluiden alalta.

Olemme tahoillamme toimineet erilaisissa asiakaspalvelutehtävissä liki koko työikämme. Yhteensä yli 50 vuoden työkokemukseen voidaan laskea erilaisia toimenkuvia rakennustyömaalta ääniteknikon ja varastonhoitajan kautta baarimestariin. Ennen kaikkea olemme inhimillisiä joka tilanteen rautahermoisia toimijoita, joilla ei mene sormi suuhun uusissakaan tilanteissa”, Jane ja Mika kertovat.

Mestaripolkua_hanke_blogikuva_Yrittäjyyspaja_Jane_ja_Mika
Jane ja Mika Hollo

Ammatillisen osaamisen yhdistämissuunnitelmien ohella parivaljakko on myös tuore aviopari. Hötkyily päätöksissä ei kuulu pariskunnan toimintatapoihin – ei yritystoiminnan suunnittelussa eikä parisuhteessakaan.

Vallitsevan tilanteen vuoksi kumpikin joutui tahoillaan tutkimaan suunnitelmiaan uudestaan ja Turun AKK:n tarjoama kiinteistönhoitajan tutkinto tuli sopivasti vastaan. Amorin viittaa ei silti koululle voi antaa, sillä olemme asuneet yhdessä jo vuosia ennen koulutukseen hakeutumista”, kertoo parivaljakko.

Olemme valinneet yhteisen tulevaisuuden osittain juurikin samankaltaisten kiinnostuksen ja osaamisen kohteiden vuoksi – onhan meidän helppo keskustella asioista! Yrittäjyyden kannalta olemme maltillisia; toivomme pääsevämme hyviin harjoittelu- ja työpaikkoihin oppiaksemme alasta kaiken tarvittavan. Työ tekijäänsä opettaa”, tuumivat Jane ja Mika tämänhetkistä tilannettaan tarkasti analysoiden.

Suunnitelmat täsmentyvät ja omat unelmat toteutuvat

Mestaripolkua_hanke_blogikuva_kiinteistönhoitajat
Kiinteistönhoitajat työn touhussa.

Keväällä 2022 tulevien kiinteistönhoitajien ryhmän opiskelua ja elämää rytmittävät harjoittelujaksot, joiden aikana Jane ja Mika pääsevät  kerryttämään osaamistaan käytännön eri työtilanteissa.  Huolella ja harkiten mietityt tulevaisuudensuunnitelmat täsmentyvät siinä samalla ja omat unelmat tulevat vähä vähältä todeksi.

Myös yrittäjyyspajatoiminta jatkuu keväällä 2022 tarjoten muidenkin alojen tuleville ammattilaisille mahdollisuuden työuransa ja tulevaisuutensa eri vaihtoehtojen suunnitteluun – ja kenties etenemiseen kohti niitä omia unelmia.

Olemme mukana Mestaripolkua rakentamassa -hankkeessa.

Vipuvoimaa EU:lta logo       EU rakennerahastot logo

Riitta Windahl

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

 • 18.1.2018 Blogi

  Amisreformi alkoi – hyvät asiat pysyy ja paranoo

  ’-En aio kertoa teille, mitkä ovat tulevaisuuden ammatteja tai töitä, koska en tiedä, mitä ne ovat”. Näillä sanoilla tähtitieteilijä, emeritusprofessori Esko Valtaoja aloitti puheenvuoronsa marraskuussa Turussa valtakunnallisessa Opetusministeriön seminaarissa. Puheen aiheena oli tulevaisuuden ammatit ja työt. Valtaojan mukaan ne ammatit, joihin nyt päiväkodissa olevat lapset valmistuvat, eivät ole vielä olemassa. Totta, maailma muuttuu – mutta […]

 • Sähköalan opiskelija

  9.6.2023 Opiskelijatarinat

  Käytäntö opettaa parhaiten

  Mikolla oli taustallaan kesken jääneet AMK-opinnot ja työkokemusta mm. kivimiehenä ja rakennusalalta. Tuttava ehdotti hakeutumista hissialalle, josta Mikko innostui. Hän selvitteli mahdollisuuksiaan alalle ja selvisi, että hissiasentajan työ vaatii vähintään sähköasentajan perustutkinnon. Niinpä Mikko hakeutui Turun AKK:hon suorittamaan sähkö- ja automaatioalan perustutkintoa. ”Mielestäni ammatillinen koulutus olisi hyvä käydä ennen ammattikorkeakoulua. Saat paljon paremman ymmärryksen siitä, […]

 • 26.8.2019 Blogi

  Uuden oppiminen palkitsee

  Tein menneenä kesänä jotain todella hienoa: pyöräilin joukkuekavereideni kanssa Turusta Pariisiin hyväntekeväisyyden nimissä. Vaikka olen paljon liikuntaa elämässäni harrastanut, noin järjestelmällisesti ja päämäärätietoisesti en ole koskaan aiemmin treenannut. Myös maantiepyöräily oli lajina minulle uusi tuttavuus. Kausi alkoi lokakuun alussa ja päättyi Pariisiin 6.7.2019. Pitkä rupeama, mutta pimeä talvi hurahti ennätysajassa ohi, kun oli niin paljon […]

 • 31.3.2023 Opiskelijatarinat

  Koulutuksella unelmatyöhön

  Lotta valmistui teknisen suunnittelun assistentiksi maaliskuussa 2023 ja työllistyi Kaarinan kaupungin kaavoituspuolelle. ”Tämä koulutus oli juuri sitä mitä tarvitsin”, toteaa Lotta tyytyväisenä ja syystä, sillä koulutuksen tuoma osaaminen avasi hänelle oven kauan haaveiltuun paikkaan maankäytön pariin. Useamman vuoden ympäristökasvatuksen parissa työskennellyt Lotta oli suuntautunut jo AMK-opinnoissaan maankäyttöön sekä vesi- ja katuinfraan. Työ maankäytön parissa oli […]

 • 19.10.2022 Opiskelijatarinat

  Alanvaihto tuo vireyttä elämään

  Innostuneisuus opiskeluun ei jäänyt epäselväksi, kun tapasin Maijan, 52 ja Leenan, 61, jotka ovat aloittaneet lähihoitajaopinnot Turun AKK:ssa tammikuussa 2022. Nauru raikaa ja jutusta ei meinaa tulla loppua, kun naiset kertovat opiskelukokemuksistaan. Molemmat heistä ottivat rohkean askeleen vanhemmalla iällä ja vaihtoivat alaa. Kannattiko? ”Ehdottomasti”, naiset huudahtavat yhteen ääneen! Uuden ammatin opiskelu on tuonut heille täysin […]

 • 20.2.2018 Blogi

  Milloin on ”oikea” hetki aloittaa koulutus?

  Olen itse varsinkin aikuisiällä kouluttautunut mielelläni. Olen luonteeltani utelias ja pidän tunteesta, että opin lähes joka päivä jotain uutta. Pitkään tutkintoon valmistavaan koulutukseen harvoin sitoudutaan hetken mielijohteesta. Koulutuksen aloittamista miettivät henkilöt ovat hyvin erilaisissa tilanteissa elämässään. Toisilla voi olla suunnattomia haasteita järjestää normaalikin arki, puhumattakaan koulutuksen aikaisesta toimeentulosta. Rahat voivat olla tiukassa, aikataulut heittävät häränpyllyä. […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun