Ajankohtaista

Koulunkäynninohjaajaksi oppisopimuksella

Heidi Jaarinen 13.3.2024

Koulunkäynninohjaaja Priya

Intiasta Suomeen muuttanut Priya työskenteli kotimaassaan esikouluopettajana. Moni Priyan tuttu vaihtoi alaa tullessaan Suomeen, mutta Priya halusi pysyä omalla alallaan. Työkokemuksen kautta Priya päätyi opiskelemaan koulunkäynninohjaajaksi Turun AKK:hon, jota hän suorittaa nyt oppisopimuksella työn ohessa.

”Voit valita menetkö töihin iltapäiväkerhoon, päiväkotiin tai kouluun”.

Alunperin Priya hakeutui työkokeiluun päiväkotiin, jonne hänet myöhemmin työllistettiin avustajaksi. ”Olin siellä melkein kahdeksan kuukautta ja opin joka päivä jotain uutta”, Priya kertoo innoissaan. Kun määräaikainen sopimus päättyi ensimmäisessä paikassa, siellä ei ollut tarjota jatkoa, mutta päiväkodin johtaja suositteli Priyaa muihin päiväkoteihin. Priya työllistyi nopeasti ryhmäavustajaksi esikouluun, jossa vierähti pari vuotta.

Vakituinen työ vaatii koulutuksen

Sittemmin Priya on työskennellyt useassa eri paikassa, mutta työsuhteet ovat aina olleet määräaikaisia, koska vakituiseen työsuhteeseen vaaditaan koulutus. Hän kertoo ajatelleensa, että miksi menisi opiskelemaan, jos työllistyy ilman koulutustakin. Lopulta työkaverit käänsivät Priyan pään ja saivat hänet harkitsemaan koulutusta. Priya on kiitollinen suomalaisille ystävilleen, jotka ovat aina tukeneet ja auttaneet häntä eteenpäin.

Priya alkoi etsimään oppisopimuspaikkaa, jotta voisi opiskella työn ohessa ja saisi palkkaa. Hän haki jopa kymmentä eri paikkaa ennen kuin tärppäsi. Elokuussa 2023 Priya aloitti oppisopimuksessa. Hän halusi opiskelemaan nimenomaan Turun AKK:hon, koska se oli Priyan ensimmäinen koulu, jossa hän opiskeli vuoden suomen kieltä vuonna 2017. Häntä opettivat nyt jo eläköityneet suomen kielen opettajat Eila ja Petri, joita Priya kehuu vuolaasti. Hän haluaa lähettää erityiskiitoksen myös opettaja Tiinalle, jonka kanssa Priya on pitänyt yhteyttä kielikurssin jälkeen aina tähän päivään asti.

Hän muistelee, että opettaja rohkaisi opiskelijoita puhumaan suomea mahdollisimman paljon. Kun Priya kulki bussilla kouluun, hän jutteli aina vieressä istuville, jotta oppisi lisää suomen kieltä. Vuonna 2019 Priya osallistui YKI-testiin ja pääsi siinä tasolle neljä, joka on todella hyvä tulos. ”Hypin ilosta, kun sain testitulokset”, Priya muistelee iloiten.

Käytännönläheistä opiskelua

”Olen ollut todella tyytyväinen opetukseen”, Priya kehuu ja kiittelee samalla opettaja Pauliina Karhumäki-Rantaa, joka on järjestänyt esimerkiksi kokemusasiantuntijoita kertomaan opiskelijoille omakohtaisista kokemuksistaan. Opiskelijat ovat päässeet harjoittelemaan käytännössä, esimerkiksi näkövammaisen ja kuulovammaisen henkilön avustamista. Ryhmä teki myös messuretken Tampereelle apuvälinemessuille, joka oli Priyan mukaan aivan mahtava retki. Hän kertoo saaneensa paljon hyviä vinkkejä ja materiaaleja, kuten kommunikaatiokansion, jota hän käyttää päivittäisessä työssään.

Priya kertoo, että kotimaassaan Intiassa ei ole tämäntyyppistä käytännönläheistä koulutusta vaan opiskelu on lähinnä teoriaa, siksi hän on innoissaan kaikesta oppimastaan ja haluaa kokeilla sitä aina heti käytännön työssä. Intiassa ei myöskään ole koulunkäynninohjaajia, vaan opettaja on yksin isossa luokassa. Myös tässä asiassa Priya kehuu suomalaista koulumaailmaa. ”Ohjaajan rooli on todella tärkeä, koko ajan täytyy olla läsnä. Esimerkiksi isossa luokassa on oltava koko ajan valppaana, seurattava oppilaiden toimintaa ja tarkkailtava kuka tarvitsee apua”, Priya summaa.

Priyan on tavoite valmistua loppukeväästä 2024. Hän kehuu koulutusta myös siksi, että se avaa niin monia mahdollisuuksia. ”Voit valita menetkö töihin iltapäiväkerhoon, päiväkotiin tai kouluun”. Ilmaiseksi koulutus ei ole kuitenkaan tullut ja Priya tunnustaa, että välillä on ollut raskaampaa ja hän on ollut väsynyt, mutta kun on päättäväinen ja sinnikäs pärjää varmasti, hän rohkaisee. Opiskeluryhmässä on ollut myös todella hyvä yhteishenki ja kaikki ovat auttaneet toisiaan, Priya kertoo mielissään.

Koulunkäynninohjaaja opiskelija Priya esittelee kommunikaatiotaulua.
Priya kertoo, että tunteiden ilmaiseminen on todella tärkeää. Hän esittelee tekemäänsä taulua, jonka avulla oppilas voi kertoa miltä hänestä tuntuu.

Jos sinulla on pitkä työkokemus, suoritettuja opintoja kasvatus- ja ohjausalalta tai oppisopimuspaikka tiedossa, ota yhteyttä opettajaan: Pauliina Karhumäki-Ranta p. 040 832 6915, pauliina.karhumaki-ranta@turunakk.fi. Alan kokemus mahdollistaa opintojen suorittamisen henkilökohtaisen aikataulun mukaan.

Heidi Jaarinen

Olen Turun AKK:n markkinointi- ja koulutusasiantuntija. Aiemmassa työssäni TE-toimiston asiantuntijana näin jatkuvasti onnistumisia kun työnhakijat työllistyivät koulutuksen kautta, nopeallakin aikataululla. Siksi minusta on tullut suuri koulutusten puolestapuhuja. On erittäin inspiroivaa ja mielenkiintoista työskennellä ammatillisen koulutuksen parissa! Vapaa-ajalla intohimona on tanssiminen.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

 • 7.2.2023 Ajankohtaista

  Ohjaajaksi eri ikäisille

  Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon perusteiden uudistuttua vuoden 2023 alusta on tutkinnossa enemmän valinnanvaraa ja mm. mahdollisuus suuntautua ohjaamaan vain yläkouluikäisiä tai aikuisia. Aiemmin tutkinnossa oli pakollisena osana aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaus, joka edellytti harjoittelua koululaisten iltapäivätoiminnassa. Uudistuksen jälkeen on mahdollista valita, tekeekö tutkinnon lasten ja nuorten vai aikuisten parissa. Nyt tutkinto vastaa paremmin työelämän vaatimuksia […]

 • Koulunkäynnin ohjaaja auttamassa opiskelijaa tehtävien kanssa.

  9.2.2024 Opiskelijatarinat

  Alanvaihto pitkän työuran jälkeen

  Entinen farmaseutti ja työnohjaaja Sari, 54, opiskelee nyt koulunkäynninohjaajaksi oppisopimuksella. Työnohjaajan kokemuksesta hän kertoo, että suomalaiset ovat usein sellaisia, ettei uskalleta lähteä vaihtamaan työpaikkaa, vaikka työssä olisi huonot olot. ”Usein mennään vaan autopilotilla eteenpäin ja sitten ollaan burn outissa, vaikka voisi saada jotain uutta ja ihanaa tilalle.” Yli 30 vuotta farmaseutin töitä tehnyt Sari alkoi […]

 • Koulunkäynninohjaaja luokassa lasten kanssa

  16.2.2024 Ajankohtaista

  Alanvaihto vuodessa unelma-ammattiin

  ”Olin asettanut 40 vuoden iän takarajaksi sille, että otan askeleen kohti uutta alaa. Tuntui, että vanhassa työpaikassa olin jo antanut kaikkeni ja myös nähnyt kaiken”, 15 vuotta kaupan alalla työskennellyt Heta aloittaa. Nyt Heta on täyttänyt 40 ja opiskelee koulunkäynninohjaajaksi Turun AKK:ssa. Tämä ei ollut ensimmäin kerta, jolloin Heta oli pohtinut alanvaihtoa. Hän oli aiemmin […]

 • 24.9.2018 Yritystarinat

  Täsmäosaajat peesasi Jari-Pekan uuteen ammattiin

  Jari-Pekka Heino suoritti Turun AKK:ssa oppisopimuksella sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinnon. Aiemmalta koulutukseltaan hän on tradenomi ja löytyypä takataskusta myös personal trainerin tutkinto. Työkokemusta oli karttunut vain myynnistä ja pt:nä toimimisesta, mutta koulutuksesta huolimatta varsinkin myyntityö alkoi tympiä. ”Kuulin sähkö- ja automaatiotekniikan koulutuksesta kaverini kautta, joka jo opiskeli alaa ja kertoi positiivisia kokemuksia. Koska elektroniikka oli […]

 • 14.11.2018 Blogi

  Oppisopimuksella uuteen ammattiin

  Eija Raikko suoritti markkinointiviestinnän ammattitutkinnon oppisopimuksella Hydoring Oy:ssä. Aiempaa työkokemusta hänellä oli matkailualalta. Kesäkuussa 2017 Eija mietti mitä haluaisi seuraavaksi tehdä. ”Ajattelin, että nyt olisi hyvä miettiä tulevaisuutta eri alalta ja samalla myös kouluttautua sekä kehittää osaamistani. Markkinointi oli myös hyvä ja luonteva jatkumo myynnin osaamiselleni”, Eija kertoo. Markkinointi ei ollut Eijalle täysin tuntematon asia […]

 • 22.9.2022 Uutiset

  SOTE-opiskelijat työllistyvät nopeasti

  Artukaisissa järjestettiin SOTE-alan työelämämessut 15.9.2022. Messuilla opiskelijat saivat kuulla monipuolisesti alan eri vaihtoehdoista ja heillä oli myös mahdollisuus löytää itselleen sopiva työharjoittelupaikka. Monella on haave suorittaa opintoja oppisopimuksella ja messut tarjoavatkin hyvän mahdollisuuden myös oppisopimuspaikan kartoittamiseen. Opettaja Elina Mäenpää kertoo, että alan yritykset ovat olleet aktiivisesti yhteydessä, koska työvoima tarve on niin kova. ”Halusimme olla tasapuolisesti tukemassa työnantajien […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun