Opiskelijatarinat

Koulutuksella unelmatyöhön

Heidi Jaarinen 31.3.2023

Lotta valmistui teknisen suunnittelun assistentiksi maaliskuussa 2023 ja työllistyi Kaarinan kaupungin kaavoituspuolelle. ”Tämä koulutus oli juuri sitä mitä tarvitsin”, toteaa Lotta tyytyväisenä ja syystä, sillä koulutuksen tuoma osaaminen avasi hänelle oven kauan haaveiltuun paikkaan maankäytön pariin.

Useamman vuoden ympäristökasvatuksen parissa työskennellyt Lotta oli suuntautunut jo AMK-opinnoissaan maankäyttöön sekä vesi- ja katuinfraan. Työ maankäytön parissa oli ollut mielessä jo AMK-opinnoista saakka ja Lotta oli ajatellut, että mikäli saa työssä tarvittavat ohjelmistot haltuun ja koulutuksen kautta hyvän harjoittelupaikan, voisi unelma vihdoin toteutua. ”Korona toi hengähdystauon silloiseen työhön ja tuolloin alkoi ajatus viritä opiskelusta. Kollegani vinkkasi opintovapaasta ja se oli juuri se puuttuva palanen kuvassa ja sain sysäyksen hakea opiskelemaan teknistä suunnittelua Turun AKK:hon”, kertoo Lotta.

Käytännön osaamista korkeakouluopintojen rinnalle

”Olin vilpittömän iloinen saadessani myönteisen päätöksen opiskelupaikasta, mutta täytyy myöntää, että se myös hieman jännitti!”, paljastaa Lotta, sillä ajasta koulun penkillä oli kulunut jo kymmenisen vuotta. Lotta rohkaisee kaikkia, jotka vähänkään pohtivat kouluttautumista ”vastaamaan itselleen kyllä!”. Turun AKK:ssa opiskelijan tukena on paljon ammattilaisia, kuten opettajia, ammatillisia ohjaajia, opinto-ohjaajia ja erityisopettaja, jotka varmistavat, että opiskelut etenevät mahdollisimman sujuvasti alusta loppuun.

”Aikuisopinnot ovat hyvinkin yhdistettävissä muuhun arkeen ja jos on mahdollista hakea aikuiskoulutustukea, niin ei putoa taloudellisestikaan aivan tyhjän päälle. Koen olevani todella onnekas ja iloitsen rohkeudestani astua tuntemattomaan, kun päätin hakea opiskelemaan pitkän tauon jälkeen”, summaa Lotta.

Korkeasti koulutetut saattavat epäröidä hakeutumista ammatilliseen koulutukseen. Lotta kuitenkin haluaa korostaa, että oli nappivalinta kouluttautua lisää ammatillisen tutkinnon kautta. ”Nykyään työelämä on niin hektistä ja monisyistä ettei mikään koulutus mene hukkaan. Pitää itse rakentaa se oma osaaminen ja ennen kaikkea miettiä päämäärä mihin tähtää ja lähteä pystypäin kulkemaan sitä kohti!”, Lotta kannustaa.

Joustavasti koulutuksesta työelämään

Koulutuksessa käydään läpi monia eri alan ohjelmistoja, joka antaa hyvän pohjan lähteä harjoitteluun. Lotta pääsi harjoitteluun Kaarinan kaupungille kaavoituspuolelle. Harjoittelu oli aluksi osa-aikaista ja samalla Lotta pystyi suorittamaan opintoja koululla. ”Vastaanotto Kaarinan kaavoituksessa oli todella lämmin ja koko tiimin tuki on ollut mahtavaa aivan ensihetkistä saakka”, Lotta iloitsee.

Kun harjoittelua oli kulunut jonkin aikaa, Lotan esihenkilö kysyi jäisikö Lotta heille töihin harjoittelun jälkeen. Koska Lotan opinnot olivat vielä kesken, solmittiin oppisopimus, joka tarkoitti sitä, että Lotta oli työsuhteessa ja suoritti tutkinnon loppuun työn ohessa. Valmistumisen jälkeen Lotta jatkaa vakituisessa työsuhteessa. Lotta kehuu sitä, kuinka hyvin ja joustavasti kaikki saatiin sovittua aikuiskoulutuksessa.

Lotta summaa, että ”opiskelu aikuisena vaatii muulta arjelta joustoa, mutta sitkeydellä sekin onnistui. Itselleni päätös koulutukseen lähtemisestä oli elämäni parhaimpia!”.

Heidi Jaarinen

Olen Turun AKK:n markkinointi- ja koulutusasiantuntija. Aiemmassa työssäni TE-toimiston asiantuntijana näin jatkuvasti onnistumisia kun työnhakijat työllistyivät koulutuksen kautta, nopeallakin aikataululla. Siksi minusta on tullut suuri koulutusten puolestapuhuja. On erittäin inspiroivaa ja mielenkiintoista työskennellä ammatillisen koulutuksen parissa! Vapaa-ajalla intohimona on tanssiminen.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

 • 28.5.2019 Blogi

  Määrätietoinen alanvaihdos

  Minna Hämäläinen teki kampaajan töitä parikymmentä vuotta, kunnes oli ammatinvaihdon aika. Jo aiemmin häntä oli houkuteltu laitoshuoltajakoulutukseen tutun, Turun AKK:n koulutuspäällikkö Terhi Rummukaisen toimesta. Lopulliseen päätökseen meni kuitenkin tovi. Mutta kun päätös oli tehty, paluuta ei ollut. Minna valittiin Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkintoon (laitoshuoltaja) valmistavaan työvoimakoulutukseen. Koulutussopimuksella hän halusi työharjoitteluun TYKSiin, jossa on jatkuva pula […]

 • 17.6.2021 Podcast

  JAKSO 5: MAAHANMUUTTAJAOPISKELIJAT

  Turun AKK:ssa on paljon maahanmuuttajataustaisia opiskelijoita eri aloilla ja maahanmuuttajakoulutuksella on pitkät perinteet. Tällä kertaa podcastissa on vieraana talotekniikan opettaja Jarkko Pirhonen, jolla on yli 15 vuoden kokemus maahanmuuttajien opettamisesta....

 • Huoneistoremontoija-opiskelija

  7.4.2022 Opiskelijatarinat

  Lennolta remppahommiin

  25 vuotta lentoemäntänä ulkomailla, nyt huoneistoremontoija-koulutuksessa Turun AKK:ssa. Leena, 52, kertoo kärsivänsä kaamosmasennuksesta, sillä on nyt ensi kertaa vuosiin koko talven Suomessa – ”kiitos” pitkän lomautuksen. Leena ei jäänyt lepäämään laakereilleen, vaan aloitti heti huoneistoremontoija-koulutuksen. Leena on asunut useassa maassa ja tehnyt jonkin verran remppaprojekteja omissa asunnoissaan sekä tilannut niitä asiakkaana paikallisilta yrityksiltä. ”Usein työmiesten […]

 • 25.6.2018 Ajankohtaista

  Opiskele missä ja milloin haluat – avoimet ammatilliset opinnot

  Avoimet ammatilliset opinnot -palvelu tarjoaa vaihtoehtoisen tavan hankkia opinnoissa ja työelämässä tarvittavaa osaamista kaikille avoimina verkko-opintoina. Korkeakoulut ovat tarjonneet avoimia opintoja jo pitkään, ja nyt tämä mahdollistui myös ammatillisella puolella. Opiskelu on mahdollista kaikille asuinpaikasta riippumatta ja se tapahtuu verkossa joko itsenäisesti tai opettajan johdolla. Avoimet ammatilliset opinnot -palvelu kokoaa yhteen usean eri oppilaitoksen avointen […]

 • 22.3.2023 Opiskelijatarinat

  Laurasta tulee muurari

  ”Päätin, että musta tulee muurari!” toteaa Laura, joka kaipasi toimistotyöstä fyysisempään työhön ja opiskelee nyt rakennusalan perustutkintoa. Haastatteluhetkellä on käynnissä L-seinän muuraus. Laura kertoo sen vaativan käsi-silmäkoordinaatiota ja työkalujen oikeaoppista käyttöä. Hänellä on taustallaan puusepän sekä huonekalumaalarin opinnot ja tällä hetkellä ajatuksena on kouluttautua muurariksi. Erityisesti Lauraa kiinnostaa tulisijojen muuraus ja kunnostus. ”Meillä on hirveen […]

 • 10.10.2018 Opiskelijatarinat

  Turva-alalta markkinointialan ammattilaiseksi

  Anttoni Ihalainen suoritti markkinointiviestinnän ammattitutkinnon Turun AKK:ssa. Ennen opintoja Anttoni työskenteli turvallisuusalalla ilman sen suurempia suunnitelmia. Aiempaa kokemusta hänellä ei markkinoinnista ollut, joten oli melkoinen yllätys, että unelma-ala löytyikin markkinoinnin parista. Markkinointiviestinnän opiskelut olivatkin lähtölaukaus uudelle uralle. ”Opinnot antoivat minulle paljon lisäarvoa, sain uusia ystäviä ja myös mahdollisuuden tehdä mielenkiintoisia markkinointiprojekteja. Opiskelu Turun AKK:ssa oli […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun