Blogi

Määrätietoinen alanvaihdos

Taru Lehtonen 28.5.2019

Vasemmalta: Hanna Järvinen, Birgitta Lindholm ja Minnä Hämäläinen työpaikallaan TYKSissä.

Minna Hämäläinen teki kampaajan töitä parikymmentä vuotta, kunnes oli ammatinvaihdon aika. Jo aiemmin häntä oli houkuteltu laitoshuoltajakoulutukseen tutun, Turun AKK:n koulutuspäällikkö Terhi Rummukaisen toimesta. Lopulliseen päätökseen meni kuitenkin tovi.

Mutta kun päätös oli tehty, paluuta ei ollut. Minna valittiin Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkintoon (laitoshuoltaja) valmistavaan työvoimakoulutukseen. Koulutussopimuksella hän halusi työharjoitteluun TYKSiin, jossa on jatkuva pula pätevistä laitoshuoltajista – tälläkin hetkellä viisi henkilöä opiskelee oppisopimuskoulutuksella.

Minnan kohdalla sanonta `kun tarpeeksi jotain haluaa, sen saa´ pitää paikkansa, sillä hän sai heti töitä TYKSistä ja myöhemmin myös vakituisen paikan. Minnan esimiehenä toimii Hanna Järvinen, joka on erittäin tyytyväinen alaisensa edesottamuksiin.

”Minnasta näki heti, että hänellä on asenne kohdallaan. Vaikka ala ja talo olivat hänelle entuudestaan täysin tuntemattomia, oli hän valmis haastamaan itsensä ja työskentelemään eri osastoilla, joissa jokaisessa on omat vaatimuksensa ja toimintatapansa. Oppi ei mennyt haaskuun, sillä noiden kokemusten turvin hän voi nopeallakin aikajänteellä paikata eri osastoilla työskenteleviä henkilöitä esimerkiksi sairauslomien aikana”, Hanna tiivistää.

Minna puolestaan on tyytyväinen saamaansa perehdytykseen.
”TYKS on opetussairaala, joka tarkoittaa sitä, että perehdytysvelvollisuus on kaikilla. Sain todella hyvää tukea alusta alkaen eikä minua jätetty yksin. Työvuorot suunniteltiin siten, että aina oli joka aamu- tai iltavuoron henkilökuntaa opastamassa. Se antoi varmuutta toimintaan ja talon sekä eri osastojen tapoihin.”

Vaikka ala oli Minnalle täysin uusi, on entisen ammatin asiakaspalvelutaidosta hyötyä.

”Kohtaan täällä hyvin erilaisia potilaita ja asiakkaita. On surua, epätoivoa ja kuolemaa, mutta myös paljon iloa ja riemua, kun vaikkapa hoidot alkavat tehota. Osaan asettua heidän asemaansa ja käyttäytyä kunkin tilanteen edellyttämällä tavalla. Tavallaan tämäkin on asiakaspalvelutyötä.”

Haastatteluhetkellä paikalla on myös työpaikkaohjaaja Birgitta Lindholm, joka on toiminut ko. pestissä parisen vuotta. Työn kuvalle oli kysyntää, koska Hannan hallinnolliset työt tietokoneen ääressä alkoivat viedä yhä suuremman osan työajasta. Myös Birgitta on vakuuttunut siitä, että Minnan alanvaihto on nappivalinta.

”Minna on reipas ja asenne tosiaan on yksi hänen vahvuuksistaan. Näkee, että hän nauttii työstään. Meillä on myös mukava ilmapiiri, työntekijät uskaltavat avata suunsa epäkohdista ja puhua ylipäätään hankalista asioista. Minna sopii tänne erittäin hyvin.”

TYKSin ja Turun AKK:n väliseen vuoropuheluun ja opetukseen ovat kaikki tyytyväisiä. Hanna korostaa etenkin yhteisiä palavereja.

”Kun olemme tavanneet opettajien kanssa, olemme voineet puida eri opiskelijoiden tilanteita syvemmin. Jos jollakulla esimerkiksi on ollut opintojen kanssa vaikeuksia, olemme puuttuneet asiaan ajoissa ja korjanneet kurssin yhdessä oikeaksi. Vuoropuhelun merkitystä ei todellakaan voi väheksyä. Tavallaan sekin on ollut opintojen ohjausta oikeaan suuntaan.”

Minna puolestaan on erittäin tyytyväinen saamaansa koulutukseen. ”Se oli juuri sitä, mitä halusin, juuri oikeanlaista tätä työtä silmällä pitäen. Joustavuutta löytyi puolin ja toisin. Sen verran innostunut tästä kuitenkin olin, että olen jo suorittanut kaiken ja valmistunut hieman etuajassa. Olen unelma-ammatissani ja –työpaikassani”, Minna päättää hymyillen.

Taru Lehtonen

Olen Turun AKK:n markkinointiasiantuntija. Olen onnellisimmillani, kun saan multitaskata ja loihtia visuaalisia ilmeitä sekä kirjoittaa. Vapaa-ajalla minut löytää varmimmin lenkiltä koirani kanssa. Ulkoilun lisäksi harrastan monipuolisesti liikuntaa, käsitöitä sekä musiikin ja kirjojen kuuntelua.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

  • 19.10.2022 Opiskelijatarinat

    Alanvaihto tuo vireyttä elämään

    Innostuneisuus opiskeluun ei jäänyt epäselväksi, kun tapasin Maijan, 52 ja Leenan, 61, jotka ovat aloittaneet lähihoitajaopinnot Turun AKK:ssa tammikuussa 2022. Nauru raikaa ja jutusta ei meinaa tulla loppua, kun naiset kertovat opiskelukokemuksistaan. Molemmat heistä ottivat rohkean askeleen vanhemmalla iällä ja vaihtoivat alaa. Kannattiko? ”Ehdottomasti”, naiset huudahtavat yhteen ääneen! Uuden ammatin opiskelu on tuonut heille täysin […]

  • 4.10.2021 Opiskelijatarinat

    Heidi työllistyi oppisopimukseen kolmessa päivässä

    Kun yläaste läheni loppuaan, oli minulle hyvin selvää, että haen lähihoitajaksi. Olin saanut kimmokkeen alalle, sillä muutaman vuoden minua vanhempi siskoni oli alalla ja näin innostuin alasta.  Valmistumisen jälkeen työllistyin heti kehitysvammaisten asumisyksikköön. Työ kehitysvammaisten kanssa tuntui heti omalta jutulta. Työkaverit ja asiakkaat olivat mahtavia ja töihin oli aina mukava mennä. Työ oli kolmivuorotyötä, joka sopi […]

  • Alaa vaihtanut kylmäasentaja-opiskelija asentamassa.

    29.11.2024 Blogi

    Rohkea alanvaihto toimintaterapeutista kylmäasentajaksi

    Toimintaterapeuttina 10 vuotta toimineella Annikalla oli edessään alanvaihto. Kriteereinä uudelle alalle olivat lyhyt koulutus ja mahdollisuus hyvään palkkakehitykseen. Hän päätyi opiskelemaan kylmäasentajaksi. Hyppy tuntemattomaan oli jännittävä, mutta Annika päätti sen ottaa.

  • 28.2.2022 Blogi

    Jatkostartti – uraohjausta aikuisille

    Turun AKK on mukana Oikeus osata -hankekokonaisuuteen kuuluvassa TASSU-hankkeessa. Tavoitteenamme on mm. uraohjauksen kehittäminen pitkäjänteisenä jatkuvan oppimisen suunnitteluna, jota tukee jatkuvan oppimisen ohjausprosessin malli. Uraohjaus opintojen eri vaiheissa Ammatillisessa koulutuksessa opiskelevilla aikuisilla on erilaisia taustoja ja tavoitteita, monella takana työelämää ja aiempia opintoja. Suurin osa tavoittelee nopeaa tietä töihin, mutta osa pohtii vielä lopullista uravalintaa, […]

  • 6.4.2020 Ajankohtaista

    Sähköasennusmestariksi verkossa!

    Turun AKK:ssa on nyt mahdollista opiskella sähkö- ja automaatioalan erikoisammattitutkinto pääosin verkko-opintoina, jolloin opiskelijan kotipaikkakunnalla ei ole merkitystä. Tilaisuus on ainutlaatuinen ja koulutus on poikinut hakijoita Hangosta Sodankylään. Koulutukseen hakeutuvalla tulee olla sähköalan vahva ammatillinen osaaminen sekä kokemusta esim. sähkö- ja automaatioalan projekteissa työnjohto- ja suunnittelutehtävissä, nokkamiehenä, työnjohtajana, työryhmän vetäjänä tai esimiehinä toimimisesta. Koulutus toteutetaan ensisijaisesti […]

  • 2.7.2021 Blogi

    Asiakaslähtöisyys on toiminnan lähtökohta

    Turun AKK:n toiminnan johtoajatuksena on tuottaa sellaista koulutusta, jonka avulla hankittu osaaminen työllistää ja auttaa talousalueen elinkeinoelämää pysymään kehityksessä ja kilpailussa mukana. Opiskelija- ja työelämäasiakkaat ovat meillä keskiössä. Ammatillinen koulutus on aina ollut työelämäläheistä, mutta uudet toimintamallit korostavat yhä enemmän tiivistä yhteistyötä kaikkien osapuolten kesken. Opiskelijan, oppilaitoksen, sidosryhmän (mm. TE-Palvelut ja yrittäjäjärjestöt) ja työelämän saumaton […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun