Kuvaus
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittanut lähihoitaja työskentelee erilaisissa hoiva-, vanhus- ja vammaispalvelujen, kotihoidon, varhaiskasvatuksen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon avohoidon ja ympärivuorokautisen hoidon työtehtävissä.
Kohderyhmä
Alalla työskentelevät, alalle aikovat, ammatinvaihtajat, osaamisalaa täydentävät tai jostakin syystä lähihoitajan tutkinnon aiemmin kesken jättäneet.
Sisältö
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto (180 osp) muodostuu ammatillisista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp). Koulutus räätälöidään työpaikan ja opiskelijan tarpeisiin. Opiskelijalle laaditaan HOKS eli henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma.
Koulutuksessa on mahdollista suorittaa joku näistä neljästä osaamisalasta
- Ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisala
- Lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisala
- Sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisala
- Vammaistyön osaamisala
Oppiminen tapahtuu pääosin työpaikalla työpaikkaohjaajan ohjauksessa. Oppimista täydennetään oppilaitoksen tarjoamilla opinnoilla HOKSin mukaisesti. Koulutukseen sisältyy ohjattuja verkko-opintoja ja etätehtäviä. Tutkinto suoritetaan näyttöinä työpaikoilla.
Sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon liittyy tutkintokohtaisia terveydentilavaatimuksia (OPH 5-2018 Tutkintokohtaiset terveydentilavaatimukset). Tutkinnossa sovelletaan opiskeluun hakeutumisessa sekä opiskeluoikeuden peruuttamisessa ja palauttamisessa niin kutsuttua SORA-lainsäädäntöä (OPH Sora – ratkaisuja soveltumattomuuteen).
Toteutus
Oppisopimuskoulutus
Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on alan työpaikka. Koulutuksen kesto määräytyy HOKS:n (henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelma) mukaisesti. TE-toimisto voi myöntää oppisopimukseen palkkatukea työnantajalle. Kannattaa kysyä tästä mahdollisuudesta TE-toimistosta, kun kyse on työttömästä työnhakijasta.
Hinta
Maksuton