Opiskelijatarinat

Alanvaihto tuo vireyttä elämään

Heidi Jaarinen 19.10.2022

Innostuneisuus opiskeluun ei jäänyt epäselväksi, kun tapasin Maijan, 52 ja Leenan, 61, jotka ovat aloittaneet lähihoitajaopinnot Turun AKK:ssa tammikuussa 2022. Nauru raikaa ja jutusta ei meinaa tulla loppua, kun naiset kertovat opiskelukokemuksistaan. Molemmat heistä ottivat rohkean askeleen vanhemmalla iällä ja vaihtoivat alaa. Kannattiko? ”Ehdottomasti”, naiset huudahtavat yhteen ääneen! Uuden ammatin opiskelu on tuonut heille täysin uutta virettä elämään.

Kun vanha työ ei enää innosta

Leena toimi vuosikymmeniä kirjanpitäjänä ja ajatus alan­vaihdosta oli pyörinyt mielessä jo pari vuotta. Kirjanpitäjän työstä oli tullut kuormittavaa eikä se enää innostanut. Leena teki rohkean ratkaisun ja irtisanoutui työstään. ”Ei tarvitse olla vuosikymmeniä samassa ammatissa, jos se ei tunnu enää hyvältä”, Leena rohkaisee.

Leenalla ei ol­lut mitään kokemusta hoitoalasta, joten varmistuakseen alan sopivuudesta hän kontaktoi erästä palvelutaloa ajatuksenaan päästä tutustumaan alaan käytännössä. Päiväksi ajateltu tutustuminen johtikin työsuhteeseen avustaviin tehtäviin, ja työtä tehdessään Leena vakuuttui alan sopivuudesta itselleen. Hän ei kokenut alan fyysisyyttä myöskään liian raskaaksi. Apuvälineet ovat aina käytössä ja raskaammissa töissä on useampi hoitaja mukana. ”Vanhemmalla iällä kannattaakin olla fyysisessä työssä niin pysyy virkeänä ja paremmassa kunnossa”, toteaa Leena.

”Vanhemmalla iällä kannattaakin olla fyysisessä työssä niin pysyy virkeänä ja paremmassa kunnossa”

Leena, 62v

Työkokeilulla varmistusta alanvalintaan

Maija oli puolestaan työskennellyt kaupan alalla koko ikänsä. Koronan myötä tuli ensin lomautus ja sitten irtisanominen. Se tarkoitti Maijalle uutta alkua ja mahdollisuutta tehdä jotain ihan muuta! Maija on koko työuransa ajan ollut kiinnostunut kehittämään osaamistaan, mutta aiemmin kun lapset olivat pieniä ei ollut mahdollisuutta opiskella työn ohessa. ”Nyt kun elämäntilanne on eri, voin keskittyä täysillä opiskeluun ja saada jotain uutta elämään”, tuumaa Maija tarmokkaana.

Maijan lähipiirissä on ollut paljon muistisairautta, joten vanhustenhoito oli sitä kautta tuttua. Hän kuitenkin halusi varmistua alan sopivuudesta ja hakeutui työkokeiluun TE-toimiston kautta muistisairaiden vanhusten asumisyksikköön. Työkokeilussa Maija näki hoitotyön koko kirjon. Hän pääsi avustamaan hoitotyötä viriketoiminnasta saattohoitoon asti. Mikäli harkitsee täysin uutta alaa, Maija suosittelee työkokeilua, jotta varmasti tietää mihin on ryhtymässä. ”Fiilis on todella mahtava, olen oppinut ihan hirveästi ja haluan oppia koko ajan lisää”, Maija toteaa nyt vajaan vuoden opiskelun jälkeen.

Tärkeintä on tehdä työtä, jossa viihtyy

Viimeaikaiset myllerrykset hoitoalalla eivät ole vaikuttaneet Leenan ja Maijan ajatuksiin alasta. Heille tärkeintä on se, että he saavat tehdä sellaista työtä, jossa viihtyvät. Maija kertoo, että palkka on huonompi kuin edellisessä työssä. ”Tässä työssä saan tehdä töitä sydämellä ja olla oma iloinen itseni”, Maija summaa. Molemmille tärkeää on myös se, että he saavat olla työssään eri ikäisten ihmisten kanssa tekemisissä.

Vaikka molemmat olivat alun perin ajatelleet suuntautuvansa vanhustenhoitoon, oli ensimmäinen päiväkodissa suoritettava työharjoittelu silmiä avaava. Leena oli ajatellut, että on juuri saanut omat lapset isoiksi eikä sen puolesta enää haluaisi päiväkotiin, mutta harjoittelun kautta päiväkodin arki avautui ihan uudella tavalla. Leena toteaa hauskasti, että päiväkodissa on kuin ”aikuisten maailma pienoiskoossa”. Välillä on mukavaa ja välillä todetaan, että ”mä en leiki sun kanssa” ja välillä purraan. Leena kokee kuitenkin todella palkitsevaksi saada palvella myös näitä ihania pieniä ihmisalkuja.

Seuraavaksi on edessä harjoittelu vanhustenhoidossa. Tätä harjoittelua he ovat odottaneet todella paljon, koska se on molemmilla edelleen se ensisijainen mielenkiinnonkohde. Maija on tehnyt keikkaa vanhuspuolella opintojen aikana samassa paikassa, jossa oli työkokeilussa. Nyt hän on kuitenkin uudessa roolissa opiskelijana ja odottaa innolla uuden oppimista. Maija kertoo, että koulusta on saanut hyvät eväät harjoitteluun. ”Voi hyvillä mielin lähteä työelämään ja osaa tarttua toimeen”, hän toteaa.

Alanvaihto ei katso ikää

Naiset kertovat koulutuksen olevan vaihtelevaa, välillä on teoriaa ja välillä käytäntöä. ”Vaihtelu virkistää ja molemmat opettavat omalla tavallaan”, toteaa Leena. Haastattelupäivänä he ovat juuri harjoitelleet injektion antamista. ”Hyvin se meni, vaikka vähän hermostutti”, paljasti Leena ja totesi samalla, että toivoo olevansa työssään yhtä hyvä ja rauhallinen kuten opettaja Elina Mäenpää, jolta on saanut hyvää oppia.

Maijan ja Leenan ryhmässä on monen ikäisiä opiskelijoita. ”Nuorin taitaa olla 23”, he muistelevat. Ryhmässä on hyvä henki, kaikki suhtautuvat toisiinsa kunnioittavasti. Aina voi ja uskaltaa pyytää apua. ”Nuoremmat ovat antaneet myös meikkausvinkkejä ja vieneet kylille”, Leena kertoo naurahtaen. Alanvaihto ei siis katso ikää ja varsinkin vanhustenhoitopuolella elämänkokemus on hyväksi. ”Se on kohottanut itsetuntoakin, kun on huomannut, että vanhanakin vielä oppii”, summaa Maija, johon Leena komppaa: ”Jos olet innostunut ja kiinnostunut, niin ihan varmasti selviydyt mistä vaan!”

Heidi Jaarinen

Olen Turun AKK:n markkinointi- ja koulutusasiantuntija. Aiemmassa työssäni TE-toimiston asiantuntijana näin jatkuvasti onnistumisia kun työnhakijat työllistyivät koulutuksen kautta, nopeallakin aikataululla. Siksi minusta on tullut suuri koulutusten puolestapuhuja. On erittäin inspiroivaa ja mielenkiintoista työskennellä ammatillisen koulutuksen parissa! Vapaa-ajalla intohimona on tanssiminen.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

 • Henkilöiden alavartaloja

  10.8.2023 Ajankohtaista

  Vinkkejä alanvaihtoon

  Alanvaihto on merkittävä päätös ja sen tekemiseen kannattaa valmistautua huolellisesti. Tässä on muutamia huomioon otettavia seikkoja, kun harkitset alanvaihtoa: Alanvaihto on mahdollisuus uusiin haasteisiin ja tyytyväisyyteen, mutta se vaatii ponnisteluja sitoutumista saavuttaaksesi tavoitteesi. Ennen kuin teet päätöksen, tee perusteellinen pohdinta ja huolellinen suunnitelma. Älä jää asian kanssa yksin! Voisiko sopiva koulutus löytyä Turun AKK:sta? Ammattitaitoiset […]

 • Huoneistoremontoijien yhteiskuva valmistumisesta.

  19.5.2022 Blogi

  Huoneistoremontoijat vietiin käsistä töihin

  Muutama kuukausi sitten olin haastattelemassa uutta huoneistoremontoijaryhmää, joka oli juuri saapunut ensimmäiselle harjoitustyömaalle. Silloin edessäni oli joukko eri-ikäisiä alanvaihtajia, mm. entinen ravintolakokki, ravintolatyöntekijä, veturinkuljettaja, pari lähihoitajaa, lentoemäntä ja kosmetologi. Nyt he ovat joukko valmiita huoneistoremontoijia, joista  kaikki ovat jo työllistyneet – osa jopa koulutuksen aikana. Muutama lähti alan yrittäjiksi ja osa laajentaa vielä osaamistaan oppisopimuksessa. […]

 • 9.4.2021 Podcast

  JAKSO 2: ALANVAIHTO

  Alanvaihto voi liittyä moneen asiaan elämässä ja alanvaihtajia onkin paljon. Vanhaa ammattia kohtaan saattaa iskeä väsymys tai se ei enää sovellu tekijälleen. Terveysongelmatkin voivat ohjata alanvaihtoon sekä tietysti se, ettei ala enää työllistäkään. Tällä kertaa pääsemme tutustumaan Turun AKK:n entiseen opiskelijaan Camilla Gustafssoniin, jolla on laaja koulutustausta ja monipuolista osaamista, mutta elämäntilanne vei kuitenkin suorittamaan […]

 • Koulunkäynninohjaaja luokassa lasten kanssa

  16.2.2024 Ajankohtaista

  Alanvaihto vuodessa unelma-ammattiin

  ”Olin asettanut 40 vuoden iän takarajaksi sille, että otan askeleen kohti uutta alaa. Tuntui, että vanhassa työpaikassa olin jo antanut kaikkeni ja myös nähnyt kaiken”, 15 vuotta kaupan alalla työskennellyt Heta aloittaa. Nyt Heta on täyttänyt 40 ja opiskelee koulunkäynninohjaajaksi Turun AKK:ssa. Tämä ei ollut ensimmäin kerta, jolloin Heta oli pohtinut alanvaihtoa. Hän oli aiemmin […]

 • 27.2.2019 Opiskelijatarinat

  Kannattava alanvaihto

  Niko Suominen teki pitkän, tarkalleen 14 vuotta kestävän uran IT-alalla vaikka takataskussa on myös puusepän koulutus. IT-alalla työnkuvaan kuului tietokoneiden korjaukset, mutta ajan mittaan ne vähenivät ja laitteita vaihdettiin yhä enemmän uusiin. Tämä kehityssuunta pisti Nikon miettimään alanvaihtoa, sillä hän piti nimenomaan oman kätensä jäljen näkemisestä. Eli tyytyväisyys oli suuri, kun koneen sai toimimaan. Niko […]

 • 14.4.2020 Blogi

  Erityistä tukea maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille

  Turun AKK haluaa panostaa maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden kotoutumiseen, opiskelun sujuvuuteen ja työelämään siirtymiseen. Siksi olemme palkanneet maahanmuuttajataustaisia ohjaajia, jotka auttavat opiskelijoitamme lähestulkoon kaikessa mitä elämä ja opiskelu eteen tuovat. Meillä työskentelee kaksi maahanmuuttajien opintoneuvojaa sekä yksi koulunkäynninavustaja. Tukea on mahdollista saada suomen kielen lisäksi arabiaksi, dariksi, englanniksi, hollanniksi, kurdiksi, persiaksi ja saksaksi. Uusien opintojen aloittaminen on […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun