Kuvaus
Hoiva-avustaja-koulutuksessa opiskellaan osia sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta. Tämän koulutuksen suoritettuasi sinulla on perusvalmiudet ikääntyneiden ja vammaisten henkilöiden avustamisessa heidän arkitoimissaan.
Hoiva-avustajan työ on vastuullista ja merkityksellistä auttamis- ja tukemistyötä ihmisille, jotka tarvitsevat apua arjen toiminnoissa ja hoivassa. Työpaikkoja ovat erilaiset hoiva- ja hoitoympäristöt, kuten vanhustenhoitolaitokset, sairaalat, kotihoito ja vammaispalvelut.
Hoiva-avustajana autat asiakkaita päivittäisissä toiminnoissa, kuten pukeutumisessa, peseytymisessä, WC-käynneissä ja ruokailussa. Voit auttaa asiakkaita myös liikkumaan, siirtymään sängystä tai tuolista toiseen sekä tarvittaessa käyttämään apuvälineitä, kuten rollaattoreita tai pyörätuoleja. Voit myös osallistua erilaisten aktiviteettien järjestämiseen, jotka auttavat ylläpitämään asiakkaan toimintakykyä. Hoiva-avustaja seuraa asiakkaiden terveydentilaa ja hyvinvointia sekä tekee yhteistyötä muun hoitohenkilökunnan kanssa.
Sisältö
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta opiskellaan seuraavat osat:
- Asiakkaan kohtaaminen ja ohjaaminen 20 osp
- Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen 25 osp
- Asiakkaan toimintakyvyn vahvistaminen 15 osp
Koulutukseen sisältyy paljon työssäoppimista työpaikoilla ja tutkinnon osat suoritetaan näyttöinä työpaikoilla aidoissa työtehtävissä. Koulutuksesta on hyvät mahdollisuudet työllistyä jo opintojen aikana!
Tutustu tutkinnon perusteisiin (siirryt eperusteet-sivustolle)
Kesto
Hoiva-avustajakoulutus kestää keskimäärin yhden (1) vuoden. Koulutuksen sisältö suunnitellaan jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaisesti. Jos sinulla on aiempaa osaamista, esimerkiksi opintoja tai työkokemusta, otetaan se huomioon suunnitelmassa.
Jos saat alan työpaikan opintojen aikana, sinun on mahdollista siirtyä oppisopimukseen missä vaiheessa koulutusta tahansa. Tämä tarkoittaa sitä, että opiskelet koulutuksen loppuun palkkatyön ohessa. Lue lisää oppisopimuksesta
Opiskelijaksi soveltuminen
Valituilla tulee olla riittävä suomen kielen sekä suullinen että kirjallinen taito ammatillisesta koulutuksesta suoriutumiseen.
Sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon liittyy tutkintokohtaisia terveydentilavaatimuksia, joista voit lukea lisää Opetushallituksen dokumentista: (Sora-lainsäädäntö OPH 5-2018) siirryt erilliselle sivulle (pdf).
Lisätietoa koulutukseen hakemisesta
Huomioithan, että koulutushakemuksen lisäksi sinun tulee osallistua oppimisvalmiuksia mittaaviin testeihin.
Lue opiskelijoiden kokemuksia blogista: Alanvaihto hoiva-avustajaksi
Hae koulutukseen
Koulutus alkaa: Seuraava uuden ryhmän aloitus on 24.2.2025.
Jatkuva hakuKoulutuksen kesto: Henkilökohtaisen suunnitelman mukaan. Keskimäärin 1 vuosi.
Hinta: Maksuton
Kohderyhmä: Hoiva-avustajan työstä kiinnostuneet ja alalle soveltuvat. Sopii myös alanvaihtajille. Hakijan mahdollinen kokemus sosiaali- ja terveysalalta huomioidaan valinnassa.
Lisätietoja
Kun haet koulutukseen:
- Täytä hakemus huolellisesti
- Osallistu oppimisvalmiuksia mittaaviin testeihin Turun AKK:ssa.
Kun olet täyttänyt hakemuksen, saat kutsun ja ilmoittautumislinkin testipäivään.
Hakemusten ja testitulosten perusteella kutsumme hakijoita haastatteluun.
Omaehtoinen koulutus
Mikäli opiskelet päätoimisesti, olet oikeutettu hakemaan Kelan opintotukea. Yli 25-vuotiaat työttömät työnhakijat voivat tiedustella TE-toimistosta tai kuntakokeilusta mahdollisuudesta opiskella työttömyysetuudella. HUOM! TE-toimistoon tai kuntakokeiluun on oltava yhteydessä ennen koulutuksen aloitusta.
Koulutus alkaa: Joustava aloitus
Jatkuva hakuHinta: Maksuton
Kohderyhmä: Alalla ilman tutkintoa työskentelevät. Työnantaja voi palkata työntekijän myös suoraan oppisopimukseen.
Oppisopimuskoulutus
Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on alan työpaikka (väh. 25 tuntia/viikko). Työnantaja voi palkata opiskelijan myös suoraan oppisopimukseen. Ennen hakemuksen täyttämistä varmista työnantajan halukkuus solmia oppisopimus. Suurin osa opiskelusta tapahtuu työpaikalla, suoritettavan tutkinnon tai tutkinnon osien osaamisvaatimuksia vastaavissa työtehtävissä. Tämän lisäksi lähi- tai verkko-opetusta Turun AKK:ssa henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti sekä itsenäisiä oppimistehtäviä.