Hoiva-avustaja, sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon osia

Hae koulutukseen

Hoitoalan opiskelijoita

Kuvaus

Hoiva-avustajan työ on vastuullista ja merkityksellistä auttamis- ja tukemistyötä ihmisille, jotka tarvitsevat apua arjen toiminnoissa ja hoivassa. Työpaikkoja ovat erilaiset hoiva- ja hoitoympäristöt, kuten vanhustenhoitolaitokset, sairaalat, kotihoito ja vammaispalvelut.

Hoiva-avustajana autat asiakkaita päivittäisissä toiminnoissa, kuten pukeutumisessa, peseytymisessä, WC-käynneissä ja ruokailussa. Voit auttaa asiakkaita myös liikkumaan, siirtymään sängystä tai tuolista toiseen sekä tarvittaessa käyttämään apuvälineitä, kuten rollaattoreita tai pyörätuoleja. Voit myös osallistua erilaisten aktiviteettien järjestämiseen, jotka auttavat ylläpitämään asiakkaan toimintakykyä. Hoiva-avustaja seuraa asiakkaiden terveydentilaa ja hyvinvointia sekä tekee yhteistyötä muun hoitohenkilökunnan kanssa.

Hoiva-avustaja-koulutuksessa opiskellaan osia sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta. Tutkinnon osien suorittamisen jälkeen sinulla on perusvalmiudet ikääntyneiden ja vammaisten henkilöiden avustamisessa heidän arkitoimissaan.

Sisältö

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon osat

 • Kasvun ja osallisuuden edistäminen (25 osp)
 • Ikääntyvien osallisuuden edistäminen (35 osp)

Koulutukseen sisältyy paljon työssäoppimista työpaikoilla ja tutkinnon osat suoritetaan näyttöinä työpaikoilla aidoissa työtehtävissä. Koulutuksesta on hyvät mahdollisuudet työllistyä jo opintojen aikana!

Tutustu tutkinnon perusteisiin.

Kesto

Hoiva-avustajakoulutus kestää keskimäärin yhden vuoden. Koulutus suunnitellaan jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaisesti ja mahdollinen aiempi osaaminen otetaan huomioon. Koulutuksesta on myös mahdollista siirtyä joustavasti oppisopimukseen.

Opiskelijaksi soveltuminen

Valituilla tulee olla riittävä suomen kielen sekä suullinen että kirjallinen taito ammatillisesta koulutuksesta suoriutumiseen.

Sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon liittyy tutkintokohtaisia terveydentilavaatimuksia (Sora-lainsäädäntö OPH 5-2018).

Huomioithan, että koulutushakemuksen lisäksi sinun tulee osallistua oppimisvalmiuksia mittaaviin testeihin. Katso seuraava testiajankohta omaehtoisen koulutuksen lisätiedoista alta.

Keskipalkka

2317 e/kk
Lähde: duunitori.fi

Oppisopimus

Koulutuksesta on mahdollisuus siirtyä joustavasti oppisopimukseen missä vaiheessa tahansa.

Osaamisen tunnustaminen

Aikaisempi osaaminen otetaan huomioon

Lue blogi: Alanvaihto hoiva-avustajaksi

Opiskelijatarinoita

 • 28.2.2024 Opiskelijatarinat

  Liiketoiminnan opinnoista osaamista monelle alalle

  Liiketoiminnan ammattitutkintoa opiskeleva, Kosovosta kotoisin oleva Marigona Bajrami, on löytänyt opintojen aikana itsestään myös yrittäjän. Räätälöityjä uima- ja porealtaita myyvässä yrityksessä työharjoittelussa ollessaan hän on perustanut siskonsa kanssa vastaavan yrityksen Kosovoon, missä sisko edelleen asuu. Marigona tuli Suomeen 6 vuotta sitten. Kotimaastaan hänellä on plakkarissa pankki- ja finanssialalle suuntautunut, kauppakorkeakoulutututkintoa vastaava koulutus. Koulutuksensa jälkeen hän […]

 • Koulunkäynninohjaaja luokassa lasten kanssa

  16.2.2024 Ajankohtaista

  Alanvaihto vuodessa unelma-ammattiin

  ”Olin asettanut 40 vuoden iän takarajaksi sille, että otan askeleen kohti uutta alaa. Tuntui, että vanhassa työpaikassa olin jo antanut kaikkeni ja myös nähnyt kaiken”, 15 vuotta kaupan alalla työskennellyt Heta aloittaa. Nyt Heta on täyttänyt 40 ja opiskelee koulunkäynninohjaajaksi Turun AKK:ssa. Tämä ei ollut ensimmäin kerta, jolloin Heta oli pohtinut alanvaihtoa. Hän oli aiemmin […]

 • Koulunkäynnin ohjaaja auttamassa opiskelijaa tehtävien kanssa.

  9.2.2024 Opiskelijatarinat

  Alanvaihto pitkän työuran jälkeen

  Entinen farmaseutti ja työnohjaaja Sari, 54, opiskelee nyt koulunkäynninohjaajaksi oppisopimuksella. Työnohjaajan kokemuksesta hän kertoo, että suomalaiset ovat usein sellaisia, ettei uskalleta lähteä vaihtamaan työpaikkaa, vaikka työssä olisi huonot olot. ”Usein mennään vaan autopilotilla eteenpäin ja sitten ollaan burn outissa, vaikka voisi saada jotain uutta ja ihanaa tilalle.” Yli 30 vuotta farmaseutin töitä tehnyt Sari alkoi […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun