Kuvaus
Hoiva-avustajan työ on vastuullista ja merkityksellistä auttamis- ja tukemistyötä ihmisille, jotka tarvitsevat apua arjen toiminnoissa ja hoivassa. Työpaikkoja ovat erilaiset hoiva- ja hoitoympäristöt, kuten vanhustenhoitolaitokset, sairaalat, kotihoito ja vammaispalvelut.
Hoiva-avustajana autat asiakkaita päivittäisissä toiminnoissa, kuten pukeutumisessa, peseytymisessä, WC-käynneissä ja ruokailussa. Voit auttaa asiakkaita myös liikkumaan, siirtymään sängystä tai tuolista toiseen sekä tarvittaessa käyttämään apuvälineitä, kuten rollaattoreita tai pyörätuoleja. Voit myös osallistua erilaisten aktiviteettien järjestämiseen, jotka auttavat ylläpitämään asiakkaan toimintakykyä. Hoiva-avustaja seuraa asiakkaiden terveydentilaa ja hyvinvointia sekä tekee yhteistyötä muun hoitohenkilökunnan kanssa.
Hoiva-avustaja-koulutuksessa opiskellaan osia sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta. Tutkinnon osien suorittamisen jälkeen sinulla on perusvalmiudet ikääntyneiden ja vammaisten henkilöiden avustamisessa heidän arkitoimissaan.
Sisältö
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon osat
- Kasvun ja osallisuuden edistäminen (25 osp)
- Ikääntyvien osallisuuden edistäminen (35 osp)
Koulutukseen sisältyy paljon työssäoppimista työpaikoilla ja tutkinnon osat suoritetaan näyttöinä työpaikoilla aidoissa työtehtävissä. Koulutuksesta on hyvät mahdollisuudet työllistyä jo opintojen aikana!
Tutustu tutkinnon perusteisiin.
Kesto
Hoiva-avustajakoulutus kestää keskimäärin yhden vuoden. Koulutus suunnitellaan jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaisesti ja mahdollinen aiempi osaaminen otetaan huomioon. Koulutuksesta on myös mahdollista siirtyä joustavasti oppisopimukseen.
Opiskelijaksi soveltuminen
Valituilla tulee olla riittävä suomen kielen sekä suullinen että kirjallinen taito ammatillisesta koulutuksesta suoriutumiseen.
Sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon liittyy tutkintokohtaisia terveydentilavaatimuksia (Sora-lainsäädäntö OPH 5-2018).
Huomioithan, että koulutushakemuksen lisäksi sinun tulee osallistua oppimisvalmiuksia mittaaviin testeihin. Katso seuraava testiajankohta omaehtoisen koulutuksen lisätiedoista alta.
Lue blogi: Alanvaihto hoiva-avustajaksi
Hae koulutukseen
Koulutus alkaa: Jatkuva haku
Jatkuva hakuKohderyhmä: Hoiva-avustajan työstä kiinnostuneet ja alalle soveltuvat. Sopii myös alanvaihtajille. Jos hakijalla on kokemusta sosiaali- ja terveysalalta, huomioidaan se valinnassa.
Hinta: Maksuton
Omaehtoinen koulutus
Omaehtoinen koulutus on pääosin Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa. Opiskelun ollessa päätoimista, on opiskelija oikeutettu hakemaan Kelan opintotukea tai työllisyysrahastolta aikuiskoulutustukea. 25-vuotta täyttäneet työttömät työnhakijat voivat tiedustella TE-toimistosta/kuntakokeilusta mahdollisuudesta opiskella työttömyysetuudella. HUOM! TE-toimistoon/kuntakokeiluun on oltava yhteydessä ennen koulutuksen aloitusta.
Täytä hakemus huolellisesti ja osallistu oppimisvalmiuksia mittaaviin testeihin keskiviikkona 11.10. klo 14-15.30 luentosalissa A106, osoitteessa Artukaistentie 13 (A-talo). Hakemusten ja testitulosten perusteella kutsumme hakijoita haastatteluun. Seuraava testipäivä on 15.11. klo 14-15.30.
Seuraava uuden ryhmän aloitus on 27.11.2023.
Koulutus alkaa: Joustava aloitus
Jatkuva hakuKohderyhmä: Alalla työskentelevät tai alalle aikovat ja ammatinvaihtajat, joilla on alan työpaikka.
Hinta: Maksuton
Oppisopimuskoulutus
Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on alan työpaikka (väh. 25 tuntia/viikko). Suurin osa opiskelusta tapahtuu työpaikalla, suoritettavan tutkinnon tai tutkinnon osien osaamisvaatimuksia vastaavissa tehtävissä. Opetusta Turun AKK:ssa noin 1-4 pv/kk henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti.