Hoiva-avustaja, sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon osia

Hae koulutukseen

Hoitoalan opiskelijoita

Kuvaus

Hoiva-avustajan työ on vastuullista ja merkityksellistä auttamis- ja tukemistyötä ihmisille, jotka tarvitsevat apua arjen toiminnoissa ja hoivassa. Työpaikkoja ovat erilaiset hoiva- ja hoitoympäristöt, kuten vanhustenhoitolaitokset, sairaalat, kotihoito ja vammaispalvelut.

Hoiva-avustajana autat asiakkaita päivittäisissä toiminnoissa, kuten pukeutumisessa, peseytymisessä, WC-käynneissä ja ruokailussa. Voit auttaa asiakkaita myös liikkumaan, siirtymään sängystä tai tuolista toiseen sekä tarvittaessa käyttämään apuvälineitä, kuten rollaattoreita tai pyörätuoleja. Voit myös osallistua erilaisten aktiviteettien järjestämiseen, jotka auttavat ylläpitämään asiakkaan toimintakykyä. Hoiva-avustaja seuraa asiakkaiden terveydentilaa ja hyvinvointia sekä tekee yhteistyötä muun hoitohenkilökunnan kanssa.

Hoiva-avustaja-koulutuksessa opiskellaan osia sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta. Tutkinnon osien suorittamisen jälkeen sinulla on perusvalmiudet ikääntyneiden ja vammaisten henkilöiden avustamisessa heidän arkitoimissaan.

Sisältö

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon osat

 • Kasvun ja osallisuuden edistäminen (25 osp)
 • Ikääntyvien osallisuuden edistäminen (35 osp)

Koulutukseen sisältyy paljon työssäoppimista työpaikoilla ja tutkinnon osat suoritetaan näyttöinä työpaikoilla aidoissa työtehtävissä. Koulutuksesta on hyvät mahdollisuudet työllistyä jo opintojen aikana!

Tutustu tutkinnon perusteisiin.

Kesto

Hoiva-avustajakoulutus kestää keskimäärin yhden vuoden. Koulutus suunnitellaan jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaisesti ja mahdollinen aiempi osaaminen otetaan huomioon. Koulutuksesta on myös mahdollista siirtyä joustavasti oppisopimukseen.

Opiskelijaksi soveltuminen

Valituilla tulee olla riittävä suomen kielen sekä suullinen että kirjallinen taito ammatillisesta koulutuksesta suoriutumiseen.

Sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon liittyy tutkintokohtaisia terveydentilavaatimuksia (Sora-lainsäädäntö OPH 5-2018).

Huomioithan, että koulutushakemuksen lisäksi sinun tulee osallistua oppimisvalmiuksia mittaaviin testeihin. Katso seuraava testiajankohta omaehtoisen koulutuksen lisätiedoista alta.

Keskipalkka

2317 e/kk
Lähde: duunitori.fi

Oppisopimus

Koulutuksesta on mahdollisuus siirtyä joustavasti oppisopimukseen missä vaiheessa tahansa.

Osaamisen tunnustaminen

Aikaisempi osaaminen otetaan huomioon

Lue blogi: Alanvaihto hoiva-avustajaksi

Opiskelijatarinoita

 • Huoneistoremontoijien harjoituskoppeja

  12.9.2023 Opiskelijatarinat

  Hyvä tietää mitä seinän takana on

  ”Mittaa kahdesti ja sahaa kerran”, on opettaja Jari Välimäen ohje koulutuksen alkuvaiheessa, joka on jäänyt opiskelijoille hyvin mieleen. Sini 23, Mia, 49 ja Hannu, 27 ovat kaikki alanvaihtajia ja opiskelevat nyt huoneistoremontoijiksi. Huoneistoremontointi vaatii mm. tarkkuutta, mutta entä jos ei ole mitään kokemusta rakennushommista? ”Ei se haittaa, ei tarvitse osata mitään etukäteen. Kaikki opetetaan perusteellisesti”, […]

 • Koneistuksen opiskelija

  4.9.2023 Opiskelijatarinat

  Edukkain tapa opiskella

  Jaakolle oli selvää, että hän hakeutuu juuri työvoimakoulutukseen, koska siitä saa samaa etuutta kuin työttömänä ollessa sekä 9 euron kulukorvauksen koulupäiviltä. Siksi se on edukkain tapa opiskella työttömänä työnhakijana. Jaakko opiskelee kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoa ja hän haluaa suuntautua CNC-koneistajaksi. ”Parasta on CNC-koneen ohjelmointi, kun pääsee koodia kirjoittamaan”, hän kertoo. ”Hyvin olen pärjännyt! Kaikki alkoi […]

 • Henkilöiden alavartaloja

  10.8.2023 Ajankohtaista

  Vinkkejä alanvaihtoon

  Alanvaihto on merkittävä päätös ja sen tekemiseen kannattaa valmistautua huolellisesti. Tässä on muutamia huomioon otettavia seikkoja, kun harkitset alanvaihtoa: Alanvaihto on mahdollisuus uusiin haasteisiin ja tyytyväisyyteen, mutta se vaatii ponnisteluja sitoutumista saavuttaaksesi tavoitteesi. Ennen kuin teet päätöksen, tee perusteellinen pohdinta ja huolellinen suunnitelma. Älä jää asian kanssa yksin! Voisiko sopiva koulutus löytyä Turun AKK:sta? Ammattitaitoiset […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun