Hoiva-avustaja, sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon osia

Hae koulutukseen

Hoitoalan opiskelijoita

Kuvaus

Hoiva-avustajan työ on vastuullista ja merkityksellistä auttamis- ja tukemistyötä ihmisille, jotka tarvitsevat apua arjen toiminnoissa ja hoivassa. Työpaikkoja ovat erilaiset hoiva- ja hoitoympäristöt, kuten vanhustenhoitolaitokset, sairaalat, kotihoito ja vammaispalvelut.

Hoiva-avustajana autat asiakkaita päivittäisissä toiminnoissa, kuten pukeutumisessa, peseytymisessä, WC-käynneissä ja ruokailussa. Voit auttaa asiakkaita myös liikkumaan, siirtymään sängystä tai tuolista toiseen sekä tarvittaessa käyttämään apuvälineitä, kuten rollaattoreita tai pyörätuoleja. Voit myös osallistua erilaisten aktiviteettien järjestämiseen, jotka auttavat ylläpitämään asiakkaan toimintakykyä. Hoiva-avustaja seuraa asiakkaiden terveydentilaa ja hyvinvointia sekä tekee yhteistyötä muun hoitohenkilökunnan kanssa.

Hoiva-avustaja-koulutuksessa opiskellaan osia sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta. Tutkinnon osien suorittamisen jälkeen sinulla on perusvalmiudet ikääntyneiden ja vammaisten henkilöiden avustamisessa heidän arkitoimissaan.

Sisältö

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon osat

 • Kasvun ja osallisuuden edistäminen (25 osp)
 • Ikääntyvien osallisuuden edistäminen (35 osp)

Koulutukseen sisältyy paljon työssäoppimista työpaikoilla ja tutkinnon osat suoritetaan näyttöinä työpaikoilla aidoissa työtehtävissä. Koulutuksesta on hyvät mahdollisuudet työllistyä jo opintojen aikana!

Tutustu tutkinnon perusteisiin.

Kesto

Hoiva-avustajakoulutus kestää keskimäärin yhden (1) vuoden. Koulutus suunnitellaan jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaisesti ja mahdollinen aiempi osaaminen otetaan huomioon. Koulutuksesta on myös mahdollista siirtyä joustavasti oppisopimukseen.

Opiskelijaksi soveltuminen

Valituilla tulee olla riittävä suomen kielen sekä suullinen että kirjallinen taito ammatillisesta koulutuksesta suoriutumiseen.

Sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon liittyy tutkintokohtaisia terveydentilavaatimuksia (Sora-lainsäädäntö OPH 5-2018).

Huomioithan, että koulutushakemuksen lisäksi sinun tulee osallistua oppimisvalmiuksia mittaaviin testeihin. Katso seuraava testiajankohta omaehtoisen koulutuksen lisätiedoista alta.

Katso myös: Lähihoitaja tai hoiva-avustaja -työvoimakoulutus

Keskipalkka

2317 e/kk
Lähde: duunitori.fi

Oppisopimus

Koulutuksesta on mahdollisuus siirtyä joustavasti oppisopimukseen missä vaiheessa tahansa.

Osaamisen tunnustaminen

Aikaisempi osaaminen otetaan huomioon

Lue blogi: Alanvaihto hoiva-avustajaksi

Opiskelijatarinoita

 • Opettaja Kimmo Ahlqvist ohjaamassa putkiasentajaopiskelijaa.

  19.6.2024 Opiskelijatarinat

  Putkiasentajan ammatti houkuttelee

  Putkiasentajan ammatti houkuttelee kaikenikäisiä ja tällä hetkellä käynnissä olevassa ryhmässä ikähaarukka on 20-48 vuotta, mikä on opiskelijoiden mielestä vain hyvä asia. Ryhmässä on useampi alanvaihtaja, esimerkiksi leipomo- ja kuljetusalalta. Yksi ammattikalastajakin on lähtenyt kouluttautumaan uudelle alalle. Perinteisesti miesten suosiossa ollut ala on alkanut kiinnostaa myös naisia. ”Sukupuolella ei tietenkään ole tässäkään asiassa merkitystä, vaan tärkeintä […]

 • Rakennusalan perustutkinto-opiskelijat harjoittelemassa perustutustöitä.

  12.6.2024 Opiskelijatarinat

  Rakennusalan koulutus kannattaa juuri nyt

  Betoniauto on juuri lähtenyt työmaalta, jossa rakennusalan perustutkinto-opiskelijat ovat tekemässä perustustyöharjoitusta, joka tulee myöhemmin runkovaiheen töihin harjoitusalustaksi. Ensin on valettu antura, jonka päälle on rakennettu sokkeli raudoituksineen. ”Tämä vastaa työmaaolosuhteita ja on tehty, kuten talon perusta olisi tehty”, kertoo rakennusalan opettaja Markku Hämäläinen. Moldovasta 12 vuotta sitten Suomeen tullut Victor on tehnyt rakennustöitä aiemminkin, mutta […]

 • Kylpyhuoneremontoija-koulutuksen opiskelija ja opettaja.

  10.6.2024 Opiskelijatarinat

  Kylpyhuoneremontoijaksi vuodessa

  Fysioterapeuttiyrittäjä Ari, 57, lähti kylpyhuoneremontoija-koulutukseen, koska kaipasi vaihtelua arkeen ja halusi oppia jotain uutta. Hän jatkaa edelleen omassa päivätyössään, mutta koulutuksen tuoma osaaminen mahdollistaa rakennusprojektien tekemisen työn ohessa. Opiskelu toi mahdollisuuden hengähtää ja kaivattua muutosta pitkälle uralle. Rakennusalalta Arilla oli sen verran kokemusta, että oli mukana rakentamassa omaa taloaan 20 vuotta sitten. Tämän koulutuksen myötä […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun