Blogi

Alanvaihto hoiva-avustajaksi

Heidi Jaarinen 17.6.2022

Turun AKK:sta on valmistumassa jälleen joukko uusia, iloisia hoiva-avustajia. Kävin haastattelemassa valmistuvaa ryhmää ja sieltä paljastuikin mielenkiintoisia urapolkuja. Ryhmä valmistuu virallisesti vasta elokuussa 2022, mutta koska työelämä on imaissut ryhmästä jo suurimman osan, pyritään koulutus saamaan pakettiin mahdollisimman nopeasti.

Lähes koko ryhmä koostuu alanvaihtajista, mm. puutarhuri, kirvesmies, kampaaja, myyjä, aulaemäntä, ompelija ja yrittäjä. Useammalla oli kuitenkin aiempaa kokemusta alasta esimerkiksi työkokeilun, velvoitetyön tai sijaisuuden kautta. Moni kertoo työkokemuksen vanhusten parissa vieneen mennessään ja saaneen hakeutumaan koulutukseen. Yksi kriteeri koulutukseen lähtiessä oli myös sen kesto, sillä hoiva-avustajakoulutus kestää vain vuoden päivät. Voimakas motivaattori koulutukseen hakeutumiseen sekin.

40 vuotta myntialalla toiminut Sirpa jäi työttömäksi ja halusi vaihtaa alaa. Hän halusi ehdottomasti pois ”tulos tai ulos” -tyyppisestä myyntityöstä, joka oli henkisesti rasittavaa. Sosiaalinen Sirpa halusi alalle, jossa saa työskennellä ihmisten parissa. Haastattelupäivänä on Sirpan ensimmäinen työpäivä vakituisessa työssä, jonka hän sai koulutukseen sisältyneen harjoittelun kautta!

Pirjo hakeutui koulutukseen koska häneltä ”puuttui paperi”. Pirjo on aiemmin työskennellyt hoitoalalla määräaikaisissa sijaisuuksissa, mutta ei ole saanut vakituista työtä ilman koulutusta. Aiempi kokemus alalta huomioitiin opinnoissa.

Yksi hoiva-alan opiskelijoista jatkaa opintojaan Turun AKK:ssa vielä lähihoitajaksi, koska haluaa, että työnkuva monipuolistuu ja saa vielä lisää vastuuta. Hoiva-avustajakoulutuksessa suoritetaan kaksi osaa lähihoitajakoulutuksesta, joten opintojen jatkaminen käy kätevästi.

8 vuotta sitten Suomeen tullut Marina oli kotimaassaan insinööri. Nyt hän halusi kouluttautua ammattiin, jolla Suomessa työllistyy nopeasti. Hän kertoo, että ilman alan koulutusta on ollut vaikea löytää töitä.

Ryhmä on silminnähden tyytyväinen koulutukseensa. Opettaja Karoliina Tuomisalo kertoo ryhmän olleen mukava ja puhelias. Opiskelijat kehuvat opettajaansa yhteen ääneen ja yksi opiskelijoista toteaa, että ryhmään on osattu valita samalla aaltopituudella olevia ihmisiä. Ryhmähenki on siis ollut todella hyvä.

Hoiva-avustajat työskentelevät avustavissa tehtävissä esimerkiksi vanhuksille tai vammaisille tarkoitetuissa palvelutaloissa tai asiakkaiden kotona. Hoiva-avustajan työtehtävät liittyvät asiakkaiden perustarpeista huolehtimiseen. Turun AKK:n hoiva-avustajakoulutuksen tavoitteena on työllistyä koulutusta vastaaviin tehtäviin sosiaali- ja terveysalalle. Hae mukaan!

Heidi Jaarinen

Olen Turun AKK:n markkinointi- ja koulutusasiantuntija. Aiemmassa työssäni TE-toimiston asiantuntijana näin jatkuvasti onnistumisia kun työnhakijat työllistyivät koulutuksen kautta, nopeallakin aikataululla. Siksi minusta on tullut suuri koulutusten puolestapuhuja. On erittäin inspiroivaa ja mielenkiintoista työskennellä ammatillisen koulutuksen parissa! Vapaa-ajalla intohimona on tanssiminen.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

 • 7.2.2023 Ajankohtaista

  Ohjaajaksi eri ikäisille

  Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon perusteiden uudistuttua vuoden 2023 alusta on tutkinnossa enemmän valinnanvaraa ja mm. mahdollisuus suuntautua ohjaamaan vain yläkouluikäisiä tai aikuisia. Aiemmin tutkinnossa oli pakollisena osana aamu- ja iltapäivätoiminnan...

 • Henkilöiden alavartaloja

  10.8.2023 Ajankohtaista

  Vinkkejä alanvaihtoon

  Alanvaihto on merkittävä päätös ja sen tekemiseen kannattaa valmistautua huolellisesti. Tässä on muutamia huomioon otettavia seikkoja, kun harkitset alanvaihtoa: Alanvaihto on mahdollisuus uusiin haasteisiin ja tyytyväisyyteen, mutta se vaatii ponnisteluja sitoutumista saavuttaaksesi tavoitteesi. Ennen kuin teet päätöksen, tee perusteellinen pohdinta ja huolellinen suunnitelma. Älä jää asian kanssa yksin! Voisiko sopiva koulutus löytyä Turun AKK:sta? Ammattitaitoiset […]

 • Koulunkäynninohjaaja Priya

  13.3.2024 Ajankohtaista

  Koulunkäynninohjaajaksi oppisopimuksella

  Intiasta Suomeen muuttanut Priya työskenteli kotimaassaan esikouluopettajana. Moni Priyan tuttu vaihtoi alaa tullessaan Suomeen, mutta Priya halusi pysyä omalla alallaan. Työkokemuksen kautta Priya päätyi opiskelemaan koulunkäynninohjaajaksi Turun AKK:hon, jota hän suorittaa nyt oppisopimuksella työn ohessa. ”Voit valita menetkö töihin iltapäiväkerhoon, päiväkotiin tai kouluun”. Alunperin Priya hakeutui työkokeiluun päiväkotiin, jonne hänet myöhemmin työllistettiin avustajaksi. ”Olin siellä […]

 • Lähihoitajaopiskelija

  1.11.2023 Ajankohtaista

  Alanvaihto yli 50-vuotiaana

  ”Olenko liian vanha?”, oli Ninan ajatus, kun hän pohti opiskelemaan lähtemistä yli 50-vuotiaana. Uuden edessä Nina oli ollut myös reilu 10 vuotta sitten siirtyessään palkkatyöstä yrittäjäksi. Silloinkin Turun AKK oli kuvioissa mukana: tuolloin Nina halusi kehittää palkkahallinnon osaamista ja opiskeli Taloushallinnon ammattitutkinnon. ”Turun AKK oli tärkeä silloin ja on nytkin – ympyrä tavallaan sulkeutui”. Tällä […]

 • 22.9.2022 Uutiset

  SOTE-opiskelijat työllistyvät nopeasti

  Artukaisissa järjestettiin SOTE-alan työelämämessut 15.9.2022. Messuilla opiskelijat saivat kuulla monipuolisesti alan eri vaihtoehdoista ja heillä oli myös mahdollisuus löytää itselleen sopiva työharjoittelupaikka. Monella on haave suorittaa opintoja oppisopimuksella ja messut tarjoavatkin hyvän mahdollisuuden myös oppisopimuspaikan kartoittamiseen. Opettaja Elina Mäenpää kertoo, että alan yritykset ovat olleet aktiivisesti yhteydessä, koska työvoima tarve on niin kova. ”Halusimme olla tasapuolisesti tukemassa työnantajien […]

 • Huoneistoremontoijien yhteiskuva valmistumisesta.

  19.5.2022 Blogi

  Huoneistoremontoijat vietiin käsistä töihin

  Muutama kuukausi sitten olin haastattelemassa uutta huoneistoremontoijaryhmää, joka oli juuri saapunut ensimmäiselle harjoitustyömaalle. Silloin edessäni oli joukko eri-ikäisiä alanvaihtajia, mm. entinen ravintolakokki, ravintolatyöntekijä, veturinkuljettaja, pari lähihoitajaa, lentoemäntä ja kosmetologi. Nyt he ovat joukko valmiita huoneistoremontoijia, joista  kaikki ovat jo työllistyneet – osa jopa koulutuksen aikana. Muutama lähti alan yrittäjiksi ja osa laajentaa vielä osaamistaan oppisopimuksessa. […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun