Blogi

Alanvaihto hoiva-avustajaksi

Heidi Jaarinen 17.6.2022

Turun AKK:sta on valmistumassa jälleen joukko uusia, iloisia hoiva-avustajia. Kävin haastattelemassa valmistuvaa ryhmää ja sieltä paljastuikin mielenkiintoisia urapolkuja. Ryhmä valmistuu virallisesti vasta elokuussa 2022, mutta koska työelämä on imaissut ryhmästä jo suurimman osan, pyritään koulutus saamaan pakettiin mahdollisimman nopeasti.

Lähes koko ryhmä koostuu alanvaihtajista, mm. puutarhuri, kirvesmies, kampaaja, myyjä, aulaemäntä, ompelija ja yrittäjä. Useammalla oli kuitenkin aiempaa kokemusta alasta esimerkiksi työkokeilun, velvoitetyön tai sijaisuuden kautta. Moni kertoo työkokemuksen vanhusten parissa vieneen mennessään ja saaneen hakeutumaan koulutukseen. Yksi kriteeri koulutukseen lähtiessä oli myös sen kesto, sillä hoiva-avustajakoulutus kestää vain vuoden päivät. Voimakas motivaattori koulutukseen hakeutumiseen sekin.

40 vuotta myntialalla toiminut Sirpa jäi työttömäksi ja halusi vaihtaa alaa. Hän halusi ehdottomasti pois ”tulos tai ulos” -tyyppisestä myyntityöstä, joka oli henkisesti rasittavaa. Sosiaalinen Sirpa halusi alalle, jossa saa työskennellä ihmisten parissa. Haastattelupäivänä on Sirpan ensimmäinen työpäivä vakituisessa työssä, jonka hän sai koulutukseen sisältyneen harjoittelun kautta!

Pirjo hakeutui koulutukseen koska häneltä ”puuttui paperi”. Pirjo on aiemmin työskennellyt hoitoalalla määräaikaisissa sijaisuuksissa, mutta ei ole saanut vakituista työtä ilman koulutusta. Aiempi kokemus alalta huomioitiin opinnoissa.

Yksi hoiva-alan opiskelijoista jatkaa opintojaan Turun AKK:ssa vielä lähihoitajaksi, koska haluaa, että työnkuva monipuolistuu ja saa vielä lisää vastuuta. Hoiva-avustajakoulutuksessa suoritetaan kaksi osaa lähihoitajakoulutuksesta, joten opintojen jatkaminen käy kätevästi.

8 vuotta sitten Suomeen tullut Marina oli kotimaassaan insinööri. Nyt hän halusi kouluttautua ammattiin, jolla Suomessa työllistyy nopeasti. Hän kertoo, että ilman alan koulutusta on ollut vaikea löytää töitä.

Ryhmä on silminnähden tyytyväinen koulutukseensa. Opettaja Karoliina Tuomisalo kertoo ryhmän olleen mukava ja puhelias. Opiskelijat kehuvat opettajaansa yhteen ääneen ja yksi opiskelijoista toteaa, että ryhmään on osattu valita samalla aaltopituudella olevia ihmisiä. Ryhmähenki on siis ollut todella hyvä.

Hoiva-avustajat työskentelevät avustavissa tehtävissä esimerkiksi vanhuksille tai vammaisille tarkoitetuissa palvelutaloissa tai asiakkaiden kotona. Hoiva-avustajan työtehtävät liittyvät asiakkaiden perustarpeista huolehtimiseen. Turun AKK:n hoiva-avustajakoulutuksen tavoitteena on työllistyä koulutusta vastaaviin tehtäviin sosiaali- ja terveysalalle. Hae mukaan!

Heidi Jaarinen

Olen Turun AKK:n markkinointi- ja koulutusasiantuntija. Aiemmassa työssäni TE-toimiston asiantuntijana näin jatkuvasti onnistumisia kun työnhakijat työllistyivät koulutuksen kautta, nopeallakin aikataululla. Siksi minusta on tullut suuri koulutusten puolestapuhuja. On erittäin inspiroivaa ja mielenkiintoista työskennellä ammatillisen koulutuksen parissa! Vapaa-ajalla intohimona on tanssiminen.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

 • 7.2.2023 Ajankohtaista

  Ohjaajaksi eri ikäisille

  Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon perusteet uudistuivat 1.1.2023 ja sen myötä tutkinnossa on enemmän valinnanvaraa ja mm. mahdollisuus suuntautua ohjaamaan vain yläkouluikäisiä tai aikuisia. Aiemmin tutkinnossa oli pakollisena osana aamu- ja...

 • Henkilöiden alavartaloja

  10.8.2023 Ajankohtaista

  Vinkkejä alanvaihtoon

  Alanvaihto on merkittävä päätös ja sen tekemiseen kannattaa valmistautua huolellisesti. Tässä on muutamia huomioon otettavia seikkoja, kun harkitset alanvaihtoa: Alanvaihto on mahdollisuus uusiin haasteisiin ja tyytyväisyyteen, mutta se vaatii ponnisteluja sitoutumista saavuttaaksesi tavoitteesi. Ennen kuin teet päätöksen, tee perusteellinen pohdinta ja huolellinen suunnitelma. Älä jää asian kanssa yksin! Voisiko sopiva koulutus löytyä Turun AKK:sta? Ammattitaitoiset […]

 • Huoneistoremontoijien yhteiskuva valmistumisesta.

  19.5.2022 Blogi

  Huoneistoremontoijat vietiin käsistä töihin

  Muutama kuukausi sitten olin haastattelemassa uutta huoneistoremontoijaryhmää, joka oli juuri saapunut ensimmäiselle harjoitustyömaalle. Silloin edessäni oli joukko eri-ikäisiä alanvaihtajia, mm. entinen ravintolakokki, ravintolatyöntekijä, veturinkuljettaja, pari lähihoitajaa, lentoemäntä ja kosmetologi. Nyt...

 • 9.4.2021 Podcast

  JAKSO 2: ALANVAIHTO

  Alanvaihto voi liittyä moneen asiaan elämässä ja alanvaihtajia onkin paljon. Vanhaa ammattia kohtaan saattaa iskeä väsymys tai se ei enää sovellu tekijälleen. Terveysongelmatkin voivat ohjata alanvaihtoon sekä tietysti se, ettei...

 • 19.10.2022 Opiskelijatarinat

  Alanvaihto tuo vireyttä elämään

  Innostuneisuus opiskeluun ei jäänyt epäselväksi, kun tapasin Maijan, 52 ja Leenan, 61, jotka ovat aloittaneet lähihoitajaopinnot Turun AKK:ssa tammikuussa 2022. Nauru raikaa ja jutusta ei meinaa tulla loppua, kun naiset kertovat opiskelukokemuksistaan. Molemmat heistä ottivat rohkean askeleen vanhemmalla iällä ja vaihtoivat alaa. Kannattiko? ”Ehdottomasti”, naiset huudahtavat yhteen ääneen! Uuden ammatin opiskelu on tuonut heille täysin […]

 • 27.2.2019 Opiskelijatarinat

  Kannattava alanvaihto

  Niko Suominen teki pitkän, tarkalleen 14 vuotta kestävän uran IT-alalla vaikka takataskussa on myös puusepän koulutus. IT-alalla työnkuvaan kuului tietokoneiden korjaukset, mutta ajan mittaan ne vähenivät ja laitteita vaihdettiin yhä...

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun