Rakennusalan perustutkinto (talonrakennuksen osaamisala) antaa laaja-alaiset perusvalmiudet rakennusalan vaihteleviin työtehtäviin. Koulutuksen suoritettuasi pystyt toimimaan rakennustyömaalla osittain itsenäisesti sekä työryhmässä ammattityöntekijöiden ohjauksessa. Koulutuksen tavoitteena on työllistyminen rakennusalalle.
Koulutus toteutetaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaisesti päiväopiskeluna, joka sisältää lähiopetusta, työssäoppimista sekä ohjattua etä- ja verkko-opiskelua. Henkilökohtaistamiseen perustuvassa koulutuksessa hankitaan vain puuttuvaa osaamista eli aiemmin hankittu osaaminen huomioidaan suunnitelmassa.
Tutkinnon suorittamispolku ja -aika ovat yksilöllisiä ja keskimääräisesti koulutus kestää noin 18 kk. Maksimi koulutusaika 24 kk.
Pääosa koulutuksesta toteutetaan käytännön harjoitteiden ja työtehtävien kautta lähiopetuksena oppilaitoksen tiloissa ja alueilla sekä työssäoppimisena yhteistyökumppaneiden työmailla.
Rakennusalan perustutkinto muodostuu kolmesta pakollisesta tutkinnon osasta, valinnaisista osista sekä yhteisistä tutkinnon osista.
Pakolliset osat 70 osp:
- Rakennustyömaalla toimiminen
- Perustusvaiheen työt
- Runkovaiheen työt
Valinnaiset osat 75 osp:
- Sisävalmistusvaiheen työt, ulkoverhoustyöt, kattotyöt, muuraus, laatoitus, raudoitus ja betonointi, muottityöt, korjausrakentaminen, purkutyöt, telinerakentaminen sekä ovi- ja ikkunatyöt.
Yhteiset tutkinnon osat 35 osp:
- Viestintä- ja vuorovaikutustaidot
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunnassa ja työelämässä tarvittava osaaminen
Rakennusalan perustutkinnon perusteissa on kerrottu tutkinnon osittain mm. kyseisen osan laajuus, osaamisvaatimukset, arviointikriteerit sekä ammattitaidon osoittamistapa. Voit tutustua tutkinnon perusteisiin alla olevan linkin kautta.
Hae koulutukseen
Koulutus alkaa: 11.09.2023
Haku päättyy: 14.08.2023
Kohderyhmä: Rakennusalalle soveltuvat ja alasta kiinnostuneet henkilöt, joilla ei ole aiempaa alan koulutusta tai on vähän rakennusalan työkokemusta. Koulutus sopii hyvin myös alanvaihtajille. Aikaisemmat rakennusalalle ohjaavat koulutukset, suoritetut rakennusalan opinnot ja/tai alan työkokemus katsotaan eduksi. Koulutus soveltuu erityisesti fyysiseen työhön tottuneille, hyvän motivaation ja palveluasenteen omaaville henkilöille. Alalla toimiminen edellyttää kohtuullisen hyvää terveyttä ja riittävää suomen kielen taitoa. Henkilöllä tulee olla työelämävalmiudet ja kyky työskennellä niin itsenäisesti kuin osana työryhmää.
Hinta: Maksuton
Päivätoteutus
Omaehtoinen koulutus
Omaehtoinen koulutus on pääosin Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa. Opiskelun ollessa päätoimista, on opiskelija oikeutettu hakemaan Kelan opintotukea tai työllisyysrahastolta aikuiskoulutustukea. 25-vuotta täyttäneet työttömät työnhakijat voivat tiedustella TE-toimistosta/kuntakokeilusta mahdollisuudesta opiskella työttömyysetuudella. HUOM! TE-toimistoon/kuntakokeiluun on oltava yhteydessä ennen koulutuksen aloitusta.
HUOM! Aikuiskoulutustukea ja opintovapaata työnantajalta hakevia, pyydämme ottamaan yhteyttä opettaja Markku Hämäläiseen ja sopimaan haastattelu hyvissä ajoin ennen koulutuksen alkua.
Koulutus alkaa: Aloitus yksilöllisesti sovittuna ajankohtana
Jatkuva hakuKohderyhmä: Rakennusalan yrityksissä ilman tutkintoa työskenteleville henkilöille, jotka haluavat monipuolistaa ammattitaitoaan ja suorittaa perustutkinnon tai sen osia.
Hinta: Maksuton
Oppisopimuskoulutus
Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on alan työpaikka (väh. 25 tuntia/viikko). Suurin osa opiskelusta tapahtuu työpaikalla, suoritettavan tutkinnon tai tutkinnon osien osaamisvaatimuksia vastaavissa tehtävissä. Opetusta Turun AKK:ssa noin 1-4 pv/kk henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti.
Oppisopimuksen vastuuopettaja Tero Iivonen puh. 040 724 0316, tero.iivonen@turunakk.fi