Rakennusalan perustutkinto

Hae koulutukseen

Rakennusalan opiskelijoita

Kuvaus

Rakenna tulevaisuutesi rakennusalalle! Kouluttaudu nyt ja ole valmiina kun nousukausi taas alkaa!

Rakennusalan perustutkinto (talonrakennuksen osaamisala) antaa laaja-alaiset perusvalmiudet rakennusalan vaihteleviin työtehtäviin perustus- ja runkovaiheen töistä sisävalmistusvaiheen ja ulkoverhoustöihin. Talonrakentaja on moniosaaja, joka pystyy työskentelemään niin uudis- kuin saneerauskohteissa, sisällä ja ulkona.

Koulutuksen tavoitteena on työllistyminen rakennusalalle.

Soveltuvuus alalle

Rakennusala sopii fyysiseen työhön tottuneelle. Työtä tehdään usein myös ulkona eri sääolosuhteissa. Esteitä soveltuvuudelle voivat olla esimerkiksi pölyallergia tai tuki- ja liikuntaelinsairaudet. Ammatti sisältää asiakaspalvelua, joten edellytyksenä on hyvä palveluasenne sekä riittävä suomen kielen taito.

Koulutus ei vaadi aiempaa osaamista, joten se sopii hyvin vasta-alkajille tai alanvaihtajille. Mikäli sinulla on jo kokemusta alasta, voit tulla täydentämään osaamistasi.

Sisältö ja toteutustapa

Koulutuksen alussa kartoitamme tilanteesi ja laadimme yhdessä sinulle sopivan suunnitelman osaamisesi kehittämiseksi. Suunnitelmassa sovitaan koulutuksen sisältö ja kesto. Koulutuksessa hankitaan vain puuttuvaa osaamista eli aiemmin hankittu osaaminen huomioidaan suunnitelmassa. Koko perustutkinnon suorittaminen kestää keskimäärin noin 18 kuukautta. Koulutuksesta on mahdollisuus siirtyä joustavasti työelämään ja oppisopimukseen missä vaiheessa tahansa.

Pääosa koulutuksesta toteutetaan käytännön harjoitteiden ja työtehtävien kautta lähiopetuksena oppilaitoksen tiloissa ja alueilla sekä työssäoppimisena yhteistyökumppaneiden työmailla. Koulutus toteutetaan arkisin klo 8-15.

Rakennusalan perustutkinto muodostuu kolmesta pakollisesta tutkinnon osasta, valinnaisista osista sekä yhteisistä tutkinnon osista.

Pakolliset osat 70 osp:

 • Rakennustyömaalla toimiminen
 • Perustusvaiheen työt
 • Runkovaiheen työt

Valinnaiset osat 75 osp:

 • Sisävalmistusvaiheen työt, ulkoverhoustyöt, kattotyöt, muuraus, laatoitus, raudoitus ja betonointi, muottityöt, korjausrakentaminen, purkutyöt, telinerakentaminen sekä ovi- ja ikkunatyöt.

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp:

 • Viestintä- ja vuorovaikutustaidot
 • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
 • Yhteiskunnassa ja työelämässä tarvittava osaaminen

Voit lukea lisää tutkinnonosien osaamisvaatimuksista, laajuudesta, arviointikriteereistä ja osaamisen näytöistä täältä.

Lue blogi: Laurasta tulee muurari

Opiskelijatarinoita

 • Lähihoitajaopiskelija

  1.11.2023 Ajankohtaista

  Alanvaihto yli 50-vuotiaana

  ”Olenko liian vanha?”, oli Ninan ajatus, kun hän pohti opiskelemaan lähtemistä yli 50-vuotiaana. Uuden edessä Nina oli ollut myös reilu 10 vuotta sitten siirtyessään palkkatyöstä yrittäjäksi. Silloinkin Turun AKK oli kuvioissa mukana: tuolloin Nina halusi kehittää palkkahallinnon osaamista ja opiskeli Taloushallinnon ammattitutkinnon. ”Turun AKK oli tärkeä silloin ja on nytkin – ympyrä tavallaan sulkeutui”. Tällä […]

 • Perhepäivähoitaja ja lapsia leikkimässä puukuutioilla

  6.10.2023 Opiskelijatarinat

  Perhepäivähoitajan koulutus työn ohessa

  Pitkän uran matkailualalla tehnyt Sari  57, sairastui harvinaiseen sairauteen ja joutui tekemään alanvaihdoksen. Matkailualan epäsäännöliset työajat eivät enää sopineet uuteen elämäntilanteeseen. Nyt Sari työskentelee monikulttuurisessa päiväkodissa. Hän opiskeli työn ohessa oppisopimuksella kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon, jossa hän suuntautui perhepäivähoitajaksi. ”Alä pelkää tarttua uusiin haasteisiin ja vaikka et olisi opiskellut pitkään aikaan, niin koulusta saat aina tukea ja […]

 • Puhtausalan opiskelija ja opettaja

  2.10.2023 Ajankohtaista

  Puhtausala vei sydämen

  Ukrainalainen Yevheniia ei ymmärrä, miksi ihmiset eivät hakeudu puhtausalalle töihin. Kotimaassaan journalistina työskennellyt Yevheniia on ihastunut alaan ja näkee itsensä siellä myös tulevaisuudessa. Turun AKK:ssa aloitettiin tammikuussa 2023 englanninkielinen puhtausalan koulutus (Further Vocational Qualification in Cleaning and Property Services), josta Yevheniia on ensimmäinen valmistunut opiskelija. Hän tuli Suomeen maaliskuussa 2022 ja työllistyi puhtausalalle laivasiivoukseen kahdessa […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun