Rakennusalan perustutkinto

Hae koulutukseen

Rakennusalan opiskelijoita

Kuvaus

Rakenna tulevaisuutesi rakennusalalle! Kouluttaudu nyt ja ole valmiina kun nousukausi taas alkaa!

Rakennusalan perustutkinto (talonrakennuksen osaamisala) antaa laaja-alaiset perusvalmiudet rakennusalan vaihteleviin työtehtäviin perustus- ja runkovaiheen töistä sisävalmistusvaiheen ja ulkoverhoustöihin. Talonrakentaja on moniosaaja, joka pystyy työskentelemään niin uudis- kuin saneerauskohteissa, sisällä ja ulkona.

Koulutuksen tavoitteena on työllistyminen rakennusalalle.

Soveltuvuus alalle

Rakennusala sopii fyysiseen työhön tottuneelle. Työtä tehdään usein myös ulkona eri sääolosuhteissa. Esteitä soveltuvuudelle voivat olla esimerkiksi pölyallergia tai tuki- ja liikuntaelinsairaudet. Ammatti sisältää asiakaspalvelua, joten edellytyksenä on hyvä palveluasenne sekä riittävä suomen kielen taito.

Koulutus ei vaadi aiempaa osaamista, joten se sopii hyvin vasta-alkajille tai alanvaihtajille. Mikäli sinulla on jo kokemusta alasta, voit tulla täydentämään osaamistasi.

Sisältö ja toteutustapa

Koulutuksen alussa kartoitamme tilanteesi ja laadimme yhdessä sinulle sopivan suunnitelman osaamisesi kehittämiseksi. Suunnitelmassa sovitaan koulutuksen sisältö ja kesto. Koulutuksessa hankitaan vain puuttuvaa osaamista eli aiemmin hankittu osaaminen huomioidaan suunnitelmassa. Koko perustutkinnon suorittaminen kestää keskimäärin noin 18 kuukautta. Koulutuksesta on mahdollisuus siirtyä joustavasti työelämään ja oppisopimukseen missä vaiheessa tahansa.

Pääosa koulutuksesta toteutetaan käytännön harjoitteiden ja työtehtävien kautta lähiopetuksena oppilaitoksen tiloissa ja alueilla sekä työssäoppimisena yhteistyökumppaneiden työmailla. Koulutus toteutetaan arkisin klo 8-15.

Rakennusalan perustutkinto muodostuu kolmesta pakollisesta tutkinnon osasta, valinnaisista osista sekä yhteisistä tutkinnon osista.

Pakolliset osat 70 osp:

  • Rakennustyömaalla toimiminen
  • Perustusvaiheen työt
  • Runkovaiheen työt

Valinnaiset osat 75 osp:

  • Sisävalmistusvaiheen työt, ulkoverhoustyöt, kattotyöt, muuraus, laatoitus, raudoitus ja betonointi, muottityöt, korjausrakentaminen, purkutyöt, telinerakentaminen sekä ovi- ja ikkunatyöt.

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp:

  • Viestintä- ja vuorovaikutustaidot
  • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunnassa ja työelämässä tarvittava osaaminen

Voit lukea lisää tutkinnonosien osaamisvaatimuksista, laajuudesta, arviointikriteereistä ja osaamisen näytöistä täältä.

Katso myös: Rakennusalan koulutus

Lue blogi: Laurasta tulee muurari

Opiskelijatarinoita

  • Lähihoitajaopiskelija Kenneth mittaamassa potilaalta sokeriarvoa.

    9.7.2024 Opiskelijatarinat

    Kutsumuksena hoitoala

    Haastattelimme Kennethiä, joka opiskelee lähihoitajaksi Turun AKK:ssa. Hänen sympaattinen olemuksensa on kuin tehty sotealalle. Hän on tuttu näky AKK:n käytävillä, sillä hän on toiminut opintojensa ohella myös oppilaskunta Tulmukan puheenjohtajana ja on aina aktiivisesti mukana kaikissa tapahtumissa. Kenneth tuli Turun AKK:hon vuonna 2023 työskenneltyään call center-tehtävissä Kreikassa reilu viisi vuotta. Hän kertoo kokevansa kutsumusta hoitoalalle […]

  • Opettaja Kimmo Ahlqvist ohjaamassa putkiasentajaopiskelijaa.

    19.6.2024 Opiskelijatarinat

    Putkiasentajan ammatti houkuttelee

    Putkiasentajan ammatti houkuttelee kaikenikäisiä ja tällä hetkellä käynnissä olevassa ryhmässä ikähaarukka on 20-48 vuotta, mikä on opiskelijoiden mielestä vain hyvä asia. Ryhmässä on useampi alanvaihtaja, esimerkiksi leipomo- ja kuljetusalalta. Yksi ammattikalastajakin on lähtenyt kouluttautumaan uudelle alalle. Perinteisesti miesten suosiossa ollut ala on alkanut kiinnostaa myös naisia. ”Sukupuolella ei tietenkään ole tässäkään asiassa merkitystä, vaan tärkeintä […]

  • Rakennusalan perustutkinto-opiskelijat harjoittelemassa perustutustöitä.

    12.6.2024 Opiskelijatarinat

    Rakennusalan koulutus kannattaa juuri nyt

    Betoniauto on juuri lähtenyt työmaalta, jossa rakennusalan perustutkinto-opiskelijat ovat tekemässä perustustyöharjoitusta, joka tulee myöhemmin runkovaiheen töihin harjoitusalustaksi. Ensin on valettu antura, jonka päälle on rakennettu sokkeli raudoituksineen. ”Tämä vastaa työmaaolosuhteita ja on tehty, kuten talon perusta olisi tehty”, kertoo rakennusalan opettaja Markku Hämäläinen. Moldovasta 12 vuotta sitten Suomeen tullut Victor on tehnyt rakennustöitä aiemminkin, mutta […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun