Rakennusalan perustutkinto

Hae koulutukseen

Rakennusalan opiskelijoita

Kuvaus

Rakenna tulevaisuutesi rakennusalalle! Kouluttaudu nyt ja ole valmiina kun nousukausi taas alkaa!

Rakennusalan perustutkinto (talonrakennuksen osaamisala) antaa laaja-alaiset perusvalmiudet rakennusalan vaihteleviin työtehtäviin perustus- ja runkovaiheen töistä sisävalmistusvaiheen ja ulkoverhoustöihin. Talonrakentaja on moniosaaja, joka pystyy työskentelemään niin uudis- kuin saneerauskohteissa, sisällä ja ulkona.

Koulutuksen tavoitteena on työllistyminen rakennusalalle.

Soveltuvuus alalle

Rakennusala sopii fyysiseen työhön tottuneelle. Työtä tehdään usein myös ulkona eri sääolosuhteissa. Esteitä soveltuvuudelle voivat olla esimerkiksi pölyallergia tai tuki- ja liikuntaelinsairaudet. Ammatti sisältää asiakaspalvelua, joten edellytyksenä on hyvä palveluasenne sekä riittävä suomen kielen taito.

Koulutus ei vaadi aiempaa osaamista, joten se sopii hyvin vasta-alkajille tai alanvaihtajille. Mikäli sinulla on jo kokemusta alasta, voit tulla täydentämään osaamistasi.

Sisältö ja toteutustapa

Koulutuksen alussa kartoitamme tilanteesi ja laadimme yhdessä sinulle sopivan suunnitelman osaamisesi kehittämiseksi. Suunnitelmassa sovitaan koulutuksen sisältö ja kesto. Koulutuksessa hankitaan vain puuttuvaa osaamista eli aiemmin hankittu osaaminen huomioidaan suunnitelmassa. Koko perustutkinnon suorittaminen kestää keskimäärin noin 18 kuukautta. Koulutuksesta on mahdollisuus siirtyä joustavasti työelämään ja oppisopimukseen missä vaiheessa tahansa.

Pääosa koulutuksesta toteutetaan käytännön harjoitteiden ja työtehtävien kautta lähiopetuksena oppilaitoksen tiloissa ja alueilla sekä työssäoppimisena yhteistyökumppaneiden työmailla. Koulutus toteutetaan arkisin klo 8-15.

Rakennusalan perustutkinto muodostuu kolmesta pakollisesta tutkinnon osasta, valinnaisista osista sekä yhteisistä tutkinnon osista.

Pakolliset osat 70 osp:

 • Rakennustyömaalla toimiminen
 • Perustusvaiheen työt
 • Runkovaiheen työt

Valinnaiset osat 75 osp:

 • Sisävalmistusvaiheen työt, ulkoverhoustyöt, kattotyöt, muuraus, laatoitus, raudoitus ja betonointi, muottityöt, korjausrakentaminen, purkutyöt, telinerakentaminen sekä ovi- ja ikkunatyöt.

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp:

 • Viestintä- ja vuorovaikutustaidot
 • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
 • Yhteiskunnassa ja työelämässä tarvittava osaaminen

Voit lukea lisää tutkinnonosien osaamisvaatimuksista, laajuudesta, arviointikriteereistä ja osaamisen näytöistä täältä.

Katso myös: Rakennusalan koulutus

Lue blogi: Laurasta tulee muurari

Opiskelijatarinoita

 • Metallialan kaksi naispuolista opiskelijaa.

  15.4.2024 Opiskelijatarinat

  Naiset vaihtoivat metallialalle

  Metallialan työsalissa on tekemisen meininki. Kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoa opiskelevat Laura, 35, ja Noora, 38, ovat tekemässä metallintyöstöharjoituksia eri menetelmin. Levystä on esimerkiksi rälläköity palasia irti, käytetty plasmaleikkuria kirjaimiin ja tehty kierreharjoituksia. Molemmat kertovat, että parasta alassa on se, kun saa aikaan jotain konkreettista ja näkee oman kädenjäljen. Heillä on takanaan koulutusta reilu pari kuukautta […]

 • Jukka Välikangas, Vesa Lehto ja opiskelija Ville.

  9.4.2024 Opiskelijatarinat

  Kiinteistönhoitaja on asiakaspalvelija

  Villelle solmittiin kiinteistönhoitajan oppisopimus RTK Palveluihin, joka tarkoittaa sitä, että hän suorittaa puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnon loppuun palkkatyön ohessa. Opinnot alkoivat syyskuussa 2023, työharjoitteluun lähdettiin joulukuussa ja sillä tiellä ollaan. Forssasta Turkuun muuttanut Ville haki vaihtelua elämään. Hän oli pohtinut koulutusta, mutta ensisijainen tavoite oli työllistyä. Syksyllä 2023 Ville törmäsi Turun AKK:n opettaja Jukka Välikankaaseen […]

 • Koulunkäynninohjaaja Priya

  13.3.2024 Ajankohtaista

  Koulunkäynninohjaajaksi oppisopimuksella

  Intiasta Suomeen muuttanut Priya työskenteli kotimaassaan esikouluopettajana. Moni Priyan tuttu vaihtoi alaa tullessaan Suomeen, mutta Priya halusi pysyä omalla alallaan. Työkokemuksen kautta Priya päätyi opiskelemaan koulunkäynninohjaajaksi Turun AKK:hon, jota hän suorittaa nyt oppisopimuksella työn ohessa. ”Voit valita menetkö töihin iltapäiväkerhoon, päiväkotiin tai kouluun”. Alunperin Priya hakeutui työkokeiluun päiväkotiin, jonne hänet myöhemmin työllistettiin avustajaksi. ”Olin siellä […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun