Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto

Hae koulutukseen

Sähköalan opetustilanne

Kuvaus

Sähköalan kehittyessä, ala tarvitsee jatkuvasti uusia osaajia ja työpaikkoja on runsaasti tarjolla!

Hanki laaja-alaiset valmiudet alan työtehtäviin sähkö- ja automaatioalan perustutkinnolla. Opit lukemaan sähkö- ja automaatioalan suunnitteludokumentteja ja tekemään asennuksia asennusympäristön vaatimusten ja turvallisuusmääräysten mukaisesti.

Tutkinnon suoritettuasi voit työllistyä esimerkiksi kiinteistöjen ja teollisuuden asennus-, korjaus- ja käyttöönottoihin, uudis- ja korjausrakennustyömaille, teollisuuslaitoksiin tai asennus ja huoltoliikkeisiin. Sähköjärjestelmien kehittyessä, myös asentajan työnkuva laajenee jatkuvasti.

Perustutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden. Lisäopintojen ja työkokemuksen hankkimisen jälkeen on mahdollista ryhtyä myös itsenäiseksi yrittäjäksi.

Opiskelijaksi soveltuminen

Koulutus sopii huolellisille, vastuuntuntoisille ja motivoituneille henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita sähkötekniikasta ja haluavat hyvän pohjan sähkötekniikan perusteisiin sekä työskentelyyn sähkötekniikan parissa. Koulutus ei vaadi aiempaa sähköalan osaamista, joten se sopii hyvin myös vasta-alkajille tai alanvaihtajille. Alalla vaaditaan myös riittävää fyysistä kuntoa, sillä useat sähköalan työtehtävät sisältävät ergonomisesti haastavia paikkoja. Alalla työskennellään usein asiakkaiden tiloissa, joten asiakaspalvelutaidot ja oman työn organisointi ovat myös tärkeässä osassa ammattia.

Kielitaitotason vaatimuksena on suomen kielessä sujuva peruskielitaito B 1.2., joka tarkoittaa, että opiskelija kykenee kielelliseen vuorovaikutukseen sekä ymmärtää ja tuottaa kirjoitettua tekstiä.

Sisältö

Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä).

Koulutus sisältää seuraavat tutkintonimikkeet:

Kaikille yhteinen pakollinen tutkinnon osa (75 osp)

 • Sähkö- ja automaatioalalla toimiminen, 30 osp

Sähköasentaja, pakollinen tukinnon osa

 • Pien- ja pienoisjännitesähköasennukset, 45 osp

Automaatioasentaja, pakollinen tukinnon osa

 • Kappaletavara-automaatioasennukset, 45 osp
 • Rakennusautomaatioasennukset, 45 osp

Lähiopetuksessa valittavat valinnaiset tutkinnon osat (75 osp):

 • Sähköasentaja
 • Kappaletavara-automaatioasennukset, 45 osp
 • Rakennusautomaatioasennukset, 45 osp
 • Sähkökäyttöjen asennukset, 25 osp
 • Automaatioasentaja
 • Pien- ja pienoisjännitesähköasennukset, 45 osp
 • Kappaletavara-automaatioasennukset, 45 osp
 • Sähkökäyttöjen asennukset, 25 osp

Lisäksi yhteiset tutkinnon osat (35 osp)

 • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
 • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
 • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Tutustu tutkinnon perusteisiin.

Kesto

Koulutus suunnitellaan jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaisesti, joka vaikuttaa sisältöön ja kestoon. Perustutkinnon suorittaminen kokonaisuudessaan kestää n. 1,5-2 vuotta.

Katso videolta mitä kouluttaja Ristomatti Kalliola kertoo koulutuksesta ja kohdassa 9:27 opiskelijamme Mikko kertoo koulutuksesta.

Opiskelijatarinoita

 • 28.2.2024 Opiskelijatarinat

  Liiketoiminnan opinnoista osaamista monelle alalle

  Liiketoiminnan ammattitutkintoa opiskeleva, Kosovosta kotoisin oleva Marigona Bajrami, on löytänyt opintojen aikana itsestään myös yrittäjän. Räätälöityjä uima- ja porealtaita myyvässä yrityksessä työharjoittelussa ollessaan hän on perustanut siskonsa kanssa vastaavan yrityksen Kosovoon, missä sisko edelleen asuu. Marigona tuli Suomeen 6 vuotta sitten. Kotimaastaan hänellä on plakkarissa pankki- ja finanssialalle suuntautunut, kauppakorkeakoulutututkintoa vastaava koulutus. Koulutuksensa jälkeen hän […]

 • Koulunkäynninohjaaja luokassa lasten kanssa

  16.2.2024 Ajankohtaista

  Alanvaihto vuodessa unelma-ammattiin

  ”Olin asettanut 40 vuoden iän takarajaksi sille, että otan askeleen kohti uutta alaa. Tuntui, että vanhassa työpaikassa olin jo antanut kaikkeni ja myös nähnyt kaiken”, 15 vuotta kaupan alalla työskennellyt Heta aloittaa. Nyt Heta on täyttänyt 40 ja opiskelee koulunkäynninohjaajaksi Turun AKK:ssa. Tämä ei ollut ensimmäin kerta, jolloin Heta oli pohtinut alanvaihtoa. Hän oli aiemmin […]

 • Koulunkäynnin ohjaaja auttamassa opiskelijaa tehtävien kanssa.

  9.2.2024 Opiskelijatarinat

  Alanvaihto pitkän työuran jälkeen

  Entinen farmaseutti ja työnohjaaja Sari, 54, opiskelee nyt koulunkäynninohjaajaksi oppisopimuksella. Työnohjaajan kokemuksesta hän kertoo, että suomalaiset ovat usein sellaisia, ettei uskalleta lähteä vaihtamaan työpaikkaa, vaikka työssä olisi huonot olot. ”Usein mennään vaan autopilotilla eteenpäin ja sitten ollaan burn outissa, vaikka voisi saada jotain uutta ja ihanaa tilalle.” Yli 30 vuotta farmaseutin töitä tehnyt Sari alkoi […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun