Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto (myös iltatoteutus)

Hae koulutukseen

Sähköalan opetustilanne

Kuvaus

Sähköalan kehittyessä, ala tarvitsee jatkuvasti uusia osaajia ja työpaikkoja on runsaasti tarjolla!

Hanki laaja-alaiset valmiudet alan työtehtäviin sähkö- ja automaatioalan perustutkinnolla. Opit lukemaan sähkö- ja automaatioalan suunnitteludokumentteja ja tekemään asennuksia asennusympäristön vaatimusten ja turvallisuusmääräysten mukaisesti.

Tutkinnon suoritettuasi voit työllistyä esimerkiksi kiinteistöjen ja teollisuuden asennus-, korjaus- ja käyttöönottoihin, uudis- ja korjausrakennustyömaille, teollisuuslaitoksiin tai asennus ja huoltoliikkeisiin. Sähköasentajan työnkuva laajenee jatkuvasti sähköjärjestelmien kehittyessä.

Perustutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden. Lisäopintojen ja työkokemuksen hankkimisen jälkeen on mahdollista ryhtyä myös itsenäiseksi yrittäjäksi.

Opiskelijaksi soveltuminen

Koulutus sopii huolellisille, vastuuntuntoisille ja motivoituneille henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita sähkötekniikasta ja haluavat hyvän pohjan sähkötekniikan perusteisiin sekä työskentelyyn sähkötekniikan parissa. Koulutus ei vaadi aiempaa sähköalan osaamista, joten se sopii hyvin myös vasta-alkajille tai alanvaihtajille. Alalla vaaditaan myös riittävää fyysistä kuntoa, sillä useat sähköalan työtehtävät sisältävät ergonomisesti haastavia paikkoja.

Alalla työskennellään usein asiakkaiden tiloissa, joten asiakaspalvelutaidot ja oman työn organisointi ovat myös tärkeässä osassa ammattia. Kielitaitotason vaatimuksena on suomen kielessä sujuva peruskielitaito B 1.2., joka tarkoittaa, että opiskelija kykenee kielelliseen vuorovaikutukseen sekä ymmärtää ja tuottaa kirjoitettua tekstiä.

Sisältö

Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä).

Koulutus sisältää seuraavat tutkintonimikkeet:

Kaikille yhteinen pakollinen tutkinnon osa (75 osp)

 • Sähkö- ja automaatioalalla toimiminen, 30 osp

Sähköasentaja, pakollinen tukinnon osa

 • Pien- ja pienoisjännitesähköasennukset, 45 osp

Automaatioasentaja, pakollinen tukinnon osa

 • Kappaletavara-automaatioasennukset, 45 osp
 • Rakennusautomaatioasennukset, 45 osp

Lähiopetuksessa valittavat valinnaiset tutkinnon osat (75 osp):

 • Sähköasentaja
 • Kappaletavara-automaatioasennukset, 45 osp
 • Rakennusautomaatioasennukset, 45 osp
 • Sähkökäyttöjen asennukset, 25 osp
 • Automaatioasentaja
 • Pien- ja pienoisjännitesähköasennukset, 45 osp
 • Kappaletavara-automaatioasennukset, 45 osp
 • Sähkökäyttöjen asennukset, 25 osp

Lisäksi yhteiset tutkinnon osat (35 osp)

 • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
 • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
 • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Tutustu tutkinnon perusteisiin.

Koulutus suunnitellaan jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaisesti, joka vaikuttaa sisältöön ja kestoon. Perustutkinnon suorittaminen kokonaisuudessaan kestää n. 1,5-2 vuotta.

Opiskelijatarinoita

 • Ohjausalan opiskelijoita

  26.5.2023 Ajankohtaista

  Ohjauspalvelujen asiantuntijat valmistuivat

  Meiltä valmistui uusi, iloinen oppisopimusryhmä ohjausalan ammattilaisia, jotka tekevät työssään asiakasohjausta mm. työllisyyden ja koulutuksen parissa. He suorittivat työn ohessa kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnosta ”osaamisen ja työllistyvyyden ohjaus” -tutkinnonosan, joka syventää asiakaslähtöistä ohjausosaamista. Koulutus antaa osaamista toimia eri ohjaustilanteissa. Koulutus toteutetaan opiskelijan henkilökohtaisen suunnitelman mukaan työtehtävät huomioiden. Ryhmä on tyytyväinen koulutukseen ja suosittelee sitä kaikille […]

 • Ajoneuvoalan opiskelija Tomi

  6.4.2023 Ajankohtaista

  Työnantaja arvostaa koulutusta

  Tomi työskenteli Valmet Automotivella 6 vuotta ja joutui lomautetuksi. Taustalla hänellä oli myös 12 vuotta linja-auton ratin takana, mutta Tomi ei nähnyt enää paluuta vanhaan ammattiin. Koulutus oli tässä kohtaa ensisijainen vaihtoehto. ”En olisi päässyt autokorjaamoon töihin ilman papereita” Tomi, ajoneuvoalan opiskelija Koko ikänsä omia autoja korjaillut Tomi hakeutui opiskelemaan ajoneuvoalaa Turun AKK:hon. ”En olisi […]

 • 31.3.2023 Opiskelijatarinat

  Koulutuksella unelmatyöhön

  Lotta valmistui teknisen suunnittelun assistentiksi maaliskuussa 2023 ja työllistyi Kaarinan kaupungin kaavoituspuolelle. ”Tämä koulutus oli juuri sitä mitä tarvitsin”, toteaa Lotta tyytyväisenä ja syystä, sillä koulutuksen tuoma osaaminen avasi hänelle oven kauan haaveiltuun paikkaan maankäytön pariin. Useamman vuoden ympäristökasvatuksen parissa työskennellyt Lotta oli suuntautunut jo AMK-opinnoissaan maankäyttöön sekä vesi- ja katuinfraan. Työ maankäytön parissa oli […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun