Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto

Hae koulutukseen

Sähköalan opetustilanne

Kuvaus

Sähköalan kehittyessä, ala tarvitsee jatkuvasti uusia osaajia ja työpaikkoja on runsaasti tarjolla!

Hanki laaja-alaiset valmiudet alan työtehtäviin sähkö- ja automaatioalan perustutkinnolla. Opit lukemaan sähkö- ja automaatioalan suunnitteludokumentteja ja tekemään asennuksia asennusympäristön vaatimusten ja turvallisuusmääräysten mukaisesti.

Tutkinnon suoritettuasi voit työllistyä esimerkiksi kiinteistöjen ja teollisuuden asennus-, korjaus- ja käyttöönottoihin, uudis- ja korjausrakennustyömaille, teollisuuslaitoksiin tai asennus ja huoltoliikkeisiin. Sähköjärjestelmien kehittyessä, myös asentajan työnkuva laajenee jatkuvasti.

Perustutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden. Lisäopintojen ja työkokemuksen hankkimisen jälkeen on mahdollista ryhtyä myös itsenäiseksi yrittäjäksi.

Opiskelijaksi soveltuminen

Koulutus sopii huolellisille, vastuuntuntoisille ja motivoituneille henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita sähkötekniikasta ja haluavat hyvän pohjan sähkötekniikan perusteisiin sekä työskentelyyn sähkötekniikan parissa. Koulutus ei vaadi aiempaa sähköalan osaamista, joten se sopii hyvin myös vasta-alkajille tai alanvaihtajille. Alalla vaaditaan myös riittävää fyysistä kuntoa, sillä useat sähköalan työtehtävät sisältävät ergonomisesti haastavia paikkoja. Alalla työskennellään usein asiakkaiden tiloissa, joten asiakaspalvelutaidot ja oman työn organisointi ovat myös tärkeässä osassa ammattia.

Kielitaitotason vaatimuksena on suomen kielessä sujuva peruskielitaito B 1.2., joka tarkoittaa, että opiskelija kykenee kielelliseen vuorovaikutukseen sekä ymmärtää ja tuottaa kirjoitettua tekstiä.

Sisältö

Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä).

Koulutus sisältää seuraavat tutkintonimikkeet:

Kaikille yhteinen pakollinen tutkinnon osa (75 osp)

  • Sähkö- ja automaatioalalla toimiminen, 30 osp

Sähköasentaja, pakollinen tukinnon osa

  • Pien- ja pienoisjännitesähköasennukset, 45 osp

Lähiopetuksessa valittavat valinnaiset tutkinnon osat (75 osp):

Sähköasentaja

  • Kappaletavara-automaatioasennukset, 45 osp
  • Rakennusautomaatioasennukset, 45 osp
  • Sähkökäyttöjen asennukset, 25 osp
  • Palo- ja tilaturvallisuusjärjestelmien asennukset, 25 osp

Lisäksi yhteiset tutkinnon osat (35 osp)

  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Tutustu tutkinnon perusteisiin.

Kesto

Koulutus suunnitellaan jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaisesti, joka vaikuttaa sisältöön ja kestoon. Perustutkinnon suorittaminen kokonaisuudessaan kestää n. 1,5-2 vuotta.

Katso videolta mitä kouluttaja Ristomatti Kalliola kertoo koulutuksesta ja kohdassa 9:27 opiskelijamme Mikko kertoo koulutuksesta.

Opiskelijatarinoita

  • Lähihoitajaopiskelija Kenneth mittaamassa potilaalta sokeriarvoa.

    9.7.2024 Opiskelijatarinat

    Kutsumuksena hoitoala

    Haastattelimme Kennethiä, joka opiskelee lähihoitajaksi Turun AKK:ssa. Hänen sympaattinen olemuksensa on kuin tehty sotealalle. Hän on tuttu näky AKK:n käytävillä, sillä hän on toiminut opintojensa ohella myös opiskelijakunta Tulmukan puheenjohtajana ja on aina aktiivisesti mukana kaikissa tapahtumissa. Kenneth tuli Turun AKK:hon vuonna 2023 työskenneltyään call center -tehtävissä Kreikassa reilu viisi vuotta. Hän kertoo kokevansa kutsumusta […]

  • Opettaja Kimmo Ahlqvist ohjaamassa putkiasentajaopiskelijaa.

    19.6.2024 Opiskelijatarinat

    Putkiasentajan ammatti houkuttelee

    Putkiasentajan ammatti houkuttelee kaikenikäisiä ja tällä hetkellä käynnissä olevassa ryhmässä ikähaarukka on 20-48 vuotta, mikä on opiskelijoiden mielestä vain hyvä asia. Ryhmässä on useampi alanvaihtaja, esimerkiksi leipomo- ja kuljetusalalta. Yksi ammattikalastajakin on lähtenyt kouluttautumaan uudelle alalle. Perinteisesti miesten suosiossa ollut ala on alkanut kiinnostaa myös naisia. ”Sukupuolella ei tietenkään ole tässäkään asiassa merkitystä, vaan tärkeintä […]

  • Rakennusalan perustutkinto-opiskelijat harjoittelemassa perustutustöitä.

    12.6.2024 Opiskelijatarinat

    Rakennusalan koulutus kannattaa juuri nyt

    Betoniauto on juuri lähtenyt työmaalta, jossa rakennusalan perustutkinto-opiskelijat ovat tekemässä perustustyöharjoitusta, joka tulee myöhemmin runkovaiheen töihin harjoitusalustaksi. Ensin on valettu antura, jonka päälle on rakennettu sokkeli raudoituksineen. ”Tämä vastaa työmaaolosuhteita ja on tehty, kuten talon perusta olisi tehty”, kertoo rakennusalan opettaja Markku Hämäläinen. Moldovasta 12 vuotta sitten Suomeen tullut Victor on tehnyt rakennustöitä aiemminkin, mutta […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun