Sähköasennusmestari, sähkö- ja automaatioalan erikoisammattitutkinto verkossa

Hae koulutukseen

Sähköalan opettaja

Kuvaus

Suorita erikoisammattitutkinto 100% verkko-opintoina mistä päin Suomea tahansa!

Sähkö- ja automaatioalan erikoisammattitutkinnon suorittaneella sähköasennusmestarilla on ammattitaito itsenäiseen sähkö- ja automaatioalan asennustöiden tekemiseen ja asennustöiden johtamiseen monipuolisissa työympäristöissä.

Sähköasennusmestari suunnittelee, toteuttaa ja seuraa työryhmän toimintaa niin, että tulos- ja laatutavoitteet saavutetaan. Hän huolehtii työmaan turvallisuudesta ja varmistaa, että työryhmän tekemät asennukset täyttävät asiakkaan kanssa sovitut vaatimukset.

Kohderyhmä

Koulutus on suunnattu alalla jo muutaman vuoden työskennelleille, jotka haluavat kehittää ammattitaitoaan. Kokemus työnjohto- ja suunnittelutehtävistä on eduksi.

Koulutus toteutetaan oppisopimuskoulutuksena, jonka edellytyksenä on alan työpaikka sekä mahdollisuus tehdä tutkinnon osaamisvaatimuksia vastaavia työtehtäviä.

Sisältö

Sähkö- ja automaatioalan erikoisammattitutkinto, sähköasennusmestari (180 osp)

Pakolliset tutkinnon osat, 90 osp  

 • sähkö- ja automaatioalan työnjohto ja -suunnittelu, 30 osp
 • pienjännitesähköasennusprojektien suunnittelu ja toteutus, 60 osp

Etäopetuksessa valittavat valinnaiset tutkinnon osat, 90 osp  

 • sähkökäyttöjen asennuksien johtaminen, 30 osp
 • automaatiojärjestelmien asennuksien johtaminen, 30 osp
 • rakennusautomaatiojärjestelmien asennusten johtaminen, 30 osp

Valinnaisista tutkinnon osista on valittavissa myös muita kokonaisuuksia, mutta niiden osalta tukeudutaan enemmän työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen, eikä niihin sisälly varsinaista opetusta. Otamme kuitenkin vastaan näyttötöitä, tuemme näyttöraporttipohjien tekemistä sekä osallistumme näiden arviointiin työpaikan edustajan kanssa.

Tutustu tutkinnon perusteisiin.

Toteutus

Oppiminen tapahtuu omalla työpaikallasi tutkinnon osaamisvaatimuksia vastaavissa työtehtävissä. Työpaikalta nimetään työpaikkaohjaaja, joka vastaa koulutuksen järjestelyistä ja ohjaa oppimistasi. Osaaminen osoitetaan omalle työpaikalle tehtävällä näyttötyöllä, jota opiskelija raportoi opintojen aikana. Näytön arvioi työpaikkaohjaaja yhteistyössä kouluttajan kanssa.

Lue lisää oppisopimuksesta

Työpaikalla tapahtuvaa oppimista täydennetään verkko-opetuksella (keskimäärin 1-3 iltaa kuukaudessa) klo 16.30-20.30, josta tehdään nauhoite. Mikäli et pääse osallistumaan verkko-opetukseen, voit katsoa nauhoitteen myöhemmin.

Lisäksi koulutukseen sisältyy itsenäisiä oppimistehtäviä.

Kesto

Koulutuksen alussa opettaja kartoittaa tilanteesi ja oppisopimus suunnitellaan työpaikan tarpeisiin sekä nykyiseen ammattitaitoosi perustuen. Kestoon vaikuttavat nykyinen ammattitaito ja se, kuinka paljon osaamista on kehitettävä tutkinnon suorittamiseksi sekä valmiutesi ja mahdollisuutesi kehittää osaamistasi. Opintojen kesto on enimmillään kaksi (2) vuotta, mutta tilanteestasi riippuen tutkinnon suorittaminen on mahdollista nopeammallakin aikataululla.

Lue blogistamme opiskelijoiden kokemuksia koulutuksesta:

Blogi: Opiskele verkossa sähköasennusmestariksi
Blogi: Sähköasennusmestariksi oman työn ohella

Opiskelijatarinoita

 • Lähihoitajaopiskelija Kenneth mittaamassa potilaalta sokeriarvoa.

  9.7.2024 Opiskelijatarinat

  Kutsumuksena hoitoala

  Haastattelimme Kennethiä, joka opiskelee lähihoitajaksi Turun AKK:ssa. Hänen sympaattinen olemuksensa on kuin tehty sotealalle. Hän on tuttu näky AKK:n käytävillä, sillä hän on toiminut opintojensa ohella myös oppilaskunta Tulmukan puheenjohtajana ja on aina aktiivisesti mukana kaikissa tapahtumissa. Kenneth tuli Turun AKK:hon vuonna 2023 työskenneltyään call center-tehtävissä Kreikassa reilu viisi vuotta. Hän kertoo kokevansa kutsumusta hoitoalalle […]

 • Opettaja Kimmo Ahlqvist ohjaamassa putkiasentajaopiskelijaa.

  19.6.2024 Opiskelijatarinat

  Putkiasentajan ammatti houkuttelee

  Putkiasentajan ammatti houkuttelee kaikenikäisiä ja tällä hetkellä käynnissä olevassa ryhmässä ikähaarukka on 20-48 vuotta, mikä on opiskelijoiden mielestä vain hyvä asia. Ryhmässä on useampi alanvaihtaja, esimerkiksi leipomo- ja kuljetusalalta. Yksi ammattikalastajakin on lähtenyt kouluttautumaan uudelle alalle. Perinteisesti miesten suosiossa ollut ala on alkanut kiinnostaa myös naisia. ”Sukupuolella ei tietenkään ole tässäkään asiassa merkitystä, vaan tärkeintä […]

 • Rakennusalan perustutkinto-opiskelijat harjoittelemassa perustutustöitä.

  12.6.2024 Opiskelijatarinat

  Rakennusalan koulutus kannattaa juuri nyt

  Betoniauto on juuri lähtenyt työmaalta, jossa rakennusalan perustutkinto-opiskelijat ovat tekemässä perustustyöharjoitusta, joka tulee myöhemmin runkovaiheen töihin harjoitusalustaksi. Ensin on valettu antura, jonka päälle on rakennettu sokkeli raudoituksineen. ”Tämä vastaa työmaaolosuhteita ja on tehty, kuten talon perusta olisi tehty”, kertoo rakennusalan opettaja Markku Hämäläinen. Moldovasta 12 vuotta sitten Suomeen tullut Victor on tehnyt rakennustöitä aiemminkin, mutta […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun