Lähihoitaja, sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Hae koulutukseen

Hoitoalan opiskelijoita

Kuvaus

Haluatko tehdä merkityksellistä työtä lähellä ihmistä? Hae lähihoitajaksi.

Lähihoitajana työskentelet eri-ikäisten ihmisten parissa. Työ on monipuolista ja vaihtelevaa, sillä se pitää sisällään erilaisia hoitotehtäviä ja asiakasryhmiä. Lähihoitajille on kysyntää terveydenhuollon ja sosiaalialan eri sektoreilla, joka tarjoaa hyviä työmahdollisuuksia. Voit jatkuvasti kehittää omaa ammattiosaamistasi ja edetä urallasi esimerkiksi sairaanhoitajaksi tai terveydenhoitajaksi.

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta valmistut lähihoitajaksi. Tutkinnon suorittaneena osaat työssäsi edistää eri-ikäisten ja erilaisissa elämänvaiheissa olevien ihmisten terveyttä, toimintakykyä ja hyvinvointia.

Lähihoitajana voit työskennellä erilaisissa hoidon ja huolenpidon, vanhus- ja vammaispalvelujen, mielenterveys- ja päihdetyön, kotihoidon, varhaiskasvatuksen, lastensuojelun, lapsiperheiden sekä erilaisissa sosiaali- ja terveydenhuollon avohoidon sekä laitoshoidon työtehtävissä.

Koulutukseen sisältyy paljon työssäoppimista ja näytöt suoritetaan työpaikoilla aidoissa työtehtävissä. Koulutuksesta onkin hyvät mahdollisuudet työllistyä jo opintojen aikana!

Sisältö

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto (180 osp) muodostuu ammatillisista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Tutustu tutkinnon perusteisiin.

Omaehtoisessa ja oppisopimiskoulutuksessa on mahdollista suorittaa yksi näistä neljästä osaamisalasta:

 • Ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisala
 • Lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisala
 • Sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisala
 • Vammaistyön osaamisala

Työvoimakoulutuksessa suoritetaan ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisala

Opiskelijaksi soveltuminen

On hyvä huomioida, että lähihoitajan työ voi olla henkisesti ja fyysisesti vaativaa. Kohtaat työssäsi erilaisia tilanteita, jotka vaativat empatiaa ja kykyä toimia erilaisten ihmisten kanssa. Työ edellyttää myös kykyä sietää kiirettä ja työskennellä paineen alla.

Sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon liittyy tutkintokohtaisia terveydentilavaatimuksia, joista voit lukea lisää tästä OPH:n määräyksestä: OPH-5-2018-Sora-lainsäädäntö

Koulutushakemuksen lisäksi sinun tulee osallistua oppimisvalmiuksia mittaaviin testeihin Turun AKK:ssa. Tarkista seuraava testipäivä koulutustietojen alta.

Koulutuksen kesto

Aikaisempi osaaminen otetaan huomioon opintojen suunnittelussa, mikä vaikuttaa myös opintojen kestoon.

Työllistyminen

Koulutuksesta on hyvät mahdollisuudet työllistyä jo opintojen aikana.

Hyvä mahdollisuus oppisopimukseen

Koulutuksesta on mahdollista siirtyä oppisopimukseen missä vaiheessa tahansa.

Katso myös: Lähihoitaja tai hoiva-avustaja, työvoimakoulutus

Opiskelijatarinoita

 • Lähihoitajaopiskelija

  1.11.2023 Ajankohtaista

  Alanvaihto yli 50-vuotiaana

  ”Olenko liian vanha?”, oli Ninan ajatus, kun hän pohti opiskelemaan lähtemistä yli 50-vuotiaana. Uuden edessä Nina oli ollut myös reilu 10 vuotta sitten siirtyessään palkkatyöstä yrittäjäksi. Silloinkin Turun AKK oli kuvioissa mukana: tuolloin Nina halusi kehittää palkkahallinnon osaamista ja opiskeli Taloushallinnon ammattitutkinnon. ”Turun AKK oli tärkeä silloin ja on nytkin – ympyrä tavallaan sulkeutui”. Tällä […]

 • Perhepäivähoitaja ja lapsia leikkimässä puukuutioilla

  6.10.2023 Opiskelijatarinat

  Perhepäivähoitajan koulutus työn ohessa

  Pitkän uran matkailualalla tehnyt Sari  57, sairastui harvinaiseen sairauteen ja joutui tekemään alanvaihdoksen. Matkailualan epäsäännöliset työajat eivät enää sopineet uuteen elämäntilanteeseen. Nyt Sari työskentelee monikulttuurisessa päiväkodissa. Hän opiskeli työn ohessa oppisopimuksella kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon, jossa hän suuntautui perhepäivähoitajaksi. ”Alä pelkää tarttua uusiin haasteisiin ja vaikka et olisi opiskellut pitkään aikaan, niin koulusta saat aina tukea ja […]

 • Puhtausalan opiskelija ja opettaja

  2.10.2023 Ajankohtaista

  Puhtausala vei sydämen

  Ukrainalainen Yevheniia ei ymmärrä, miksi ihmiset eivät hakeudu puhtausalalle töihin. Kotimaassaan journalistina työskennellyt Yevheniia on ihastunut alaan ja näkee itsensä siellä myös tulevaisuudessa. Turun AKK:ssa aloitettiin tammikuussa 2023 englanninkielinen puhtausalan koulutus (Further Vocational Qualification in Cleaning and Property Services), josta Yevheniia on ensimmäinen valmistunut opiskelija. Hän tuli Suomeen maaliskuussa 2022 ja työllistyi puhtausalalle laivasiivoukseen kahdessa […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun