Lähihoitaja, sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Hae koulutukseen

Hoitoalan opiskelijoita

Haluatko tehdä merkityksellistä työtä lähellä ihmistä? Hae lähihoitajakoulutukseen.

Lähihoitajana työskentelet eri-ikäisten ihmisten parissa. Osaat työssäsi edistää erilaisissa elämänvaiheissa olevien ihmisten terveyttä, toimintakykyä ja hyvinvointia. Työ on monipuolista ja vaihtelevaa, sillä se pitää sisällään erilaisia hoitotehtäviä ja asiakasryhmiä. Lähihoitajille on kysyntää terveydenhuollon ja sosiaalialan eri sektoreilla, joka tarjoaa hyviä työmahdollisuuksia. Voit jatkuvasti kehittää omaa ammattiosaamistasi ja edetä urallasi esimerkiksi sairaanhoitajaksi tai terveydenhoitajaksi.

Voit työskennellä erilaisissa hoidon ja huolenpidon, vanhus- ja vammaispalvelujen, kotihoidon, lapsiperheiden sekä erilaisissa sosiaali- ja terveydenhuollon avohoidon sekä laitoshoidon työtehtävissä. Työpaikat voivat olla julkisella, yksityisellä tai kolmannella sektorilla. Tutkinnon suorittanut voi toimia myös yrittäjänä.

Turun AKK:ssa lähihoitajakoulutus on erittäin käytännönläheistä ja sisältää paljon työssäoppimista. Koulutuksesta on hyvät mahdollisuudet työllistyä jo opintojen aikana!

Opiskelijamme työllistyvät usein työssäoppimisen eli harjoittelun kautta. Osa tekee keikkatöitä opintojen aikana, mutta koulutus voidaan muuttaa myös oppisopimukseksi missä vaiheessa tahansa. Tämä tarkoittaa sitä, että opiskelet tutkinnon loppuun palkkatöiden ohessa. Työnantaja voi palkata sinut myös suoraan oppisopimukseen.

Lue lisää oppisopimuksesta

Opiskelijaksi soveltuminen

On hyvä huomioida, että lähihoitajan työ voi olla henkisesti ja fyysisesti vaativaa. Kohtaat työssäsi erilaisia tilanteita, jotka vaativat empatiaa ja kykyä toimia erilaisten ihmisten kanssa. Työ edellyttää myös kykyä sietää kiirettä ja työskennellä paineen alla.

Sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon liittyy tutkintokohtaisia terveydentilavaatimuksia, joista voit lukea lisää tästä Opetushallituksen määräyksestä: OPH-5-2018-Sora-lainsäädäntö (siirryt erilliselle sivustolle, pdf)

Koulutuksen sisältö

Koulutuksen alussa opettaja kartoittaa tilanteesi ja tekee sinulle henkilökohtaisen suunnitelman, jossa sovitaan koulutuksen sisältö ja kesto. Jos sinulla on aiempaa osaamista, huomioidaan se suunnitelmassa.

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon kokonaislaajuus on 180 osaamispistettä (osp). Se muodostuu ammatillisista tutkinnonosista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Tutustu tutkinnon perusteisiin (siirryt e-perusteet sivustolle)

Omaehtoisessa ja oppisopimiskoulutuksessa on mahdollista suorittaa yksi näistä neljästä osaamisalasta:

Koulutuksen toteutus

Omaehtoinen päiväkoulutus sisältää keskimäärin 4 päivää lähiopetusta  ja yhden päivän etä-/verkko-opiskelua viikossa. Opetusta on arkisin klo 8.30-15 välisenä aikana. Lisäksi koulutus sisältää työelämälähtöisiä projekteja ja itsenäisiä oppimistehtäviä. Koulutukseen sisältyy myös paljon työssäoppimista ja osaamisen näytöt suoritetaan työpaikoilla aidoissa työtehtävissä.

Oppisopimuskoulutuksessa oppiminen tapahtuu omalla työpaikallasi tutkinnon ammattitaitovaatimuksia vastaavissa työtehtävissä. Työpaikalta nimetään työpaikkaohjaaja, joka vastaa koulutuksen järjestelyistä ja ohjaa oppimistasi. Työpaikalla tapahtuvaa oppimista täydennetään lähi- tai verkko-opetuksella Turun AKK:ssa. Lisäksi koulutukseen sisältyy itsenäisiä oppimistehtäviä.

Lue lisää oppisopimuksesta

Koulutuksen kesto

Kesto on yksilöllinen. Perustutkinnon suorittaminen kokonaisuudessaan kestää keskimäärin 1,5-2 vuotta.

Koulutukseen hakeminen

Koulutukseen on jatkuva haku ja useita aloituksia vuodessa.

Hakiessasi omaehtoiseen koulutukseen, sinun tulee hakemuksen lisäksi osallistua soveltuvuustestiin. Kun olet täyttänyt koulutushakemuksen, saat sähköpostitse linkin, jonka kautta voit varata testiajan.

Hakemuksen ja testitulosten perusteella kutsumme opiskelijoita haastatteluun.


Lue blogista opiskelijatarinoita:

Kutsumuksena hoitoala
Alanvaihto yli 50-vuotiaana
Alanvaihto tuo vireyttä elämään

Koulutuksen kesto

Aikaisempi osaaminen otetaan huomioon opintojen suunnittelussa, mikä vaikuttaa myös opintojen kestoon.

Työllistyminen

Koulutuksesta on hyvät mahdollisuudet työllistyä jo opintojen aikana.

Hyvä mahdollisuus oppisopimukseen

Koulutuksesta on mahdollista siirtyä oppisopimukseen missä vaiheessa tahansa.

Haastattelussa lähihoitajaksi opiskeleva Kenneth, joka työllistyi jo opintojen aikana. Katso videolta mitä hän kertoo koulutuksesta.

Opiskelijatarinoita

  • Kolme sähköalan opiskelijaa harjoitustilassa.

    8.1.2025 Opiskelijatarinat

    Alanvaihtajien uusi ura sähköalalla

    Kävimme haastattelemassa sähköalan opiskelijoita. Lue kolmen alanvaihtajan tarina, kuinka he päätyivät sähköalalle ja millaista opiskelu on ollut käytännössä? Sähköalan työtehtävissä on valinnanvaraa.

  • Kaksi puhtausalan valmistunutta opiskelijaa ja kaksi ohjaajaa Liedon kunnantalolla.

    9.12.2024 Blogi

    Liedossa koulutetaan osaajia oppisopimuksella

    Liedon kaupunki on hyvä esimerkki työnantajasta, jonka palvelukseen on mahdollista päästä myös ilman koulutusta, kun asenne on kohdillaan. Kävin haastattelemassa puhtausalan oppisopimusopiskelijoita ja heidän esihenkilöitään Raija Laihista ja Tuula Heinosta Liedon kaupungintalolla. Yhteistyö Turun AKK:n kanssa on jatkunut jo yli 20 vuotta.

  • Alaa vaihtanut kylmäasentaja-opiskelija asentamassa.

    29.11.2024 Blogi

    Rohkea alanvaihto toimintaterapeutista kylmäasentajaksi

    Toimintaterapeuttina 10 vuotta toimineella Annikalla oli edessään alanvaihto. Kriteereinä uudelle alalle olivat lyhyt koulutus ja mahdollisuus hyvään palkkakehitykseen. Hän päätyi opiskelemaan kylmäasentajaksi. Hyppy tuntemattomaan oli jännittävä, mutta Annika päätti sen ottaa.

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun