Lähihoitaja, sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Hae koulutukseen

Hoitoalan opiskelijoita

Kuvaus

Haluatko tehdä merkityksellistä työtä lähellä ihmistä? Hae lähihoitajaksi.

Lähihoitajana työskentelet eri-ikäisten ihmisten parissa. Osaat työssäsi edistää eri-ikäisten ja erilaisissa elämänvaiheissa olevien ihmisten terveyttä, toimintakykyä ja hyvinvointia. Työ on monipuolista ja vaihtelevaa, sillä se pitää sisällään erilaisia hoitotehtäviä ja asiakasryhmiä. Lähihoitajille on kysyntää terveydenhuollon ja sosiaalialan eri sektoreilla, joka tarjoaa hyviä työmahdollisuuksia. Voit jatkuvasti kehittää omaa ammattiosaamistasi ja edetä urallasi esimerkiksi sairaanhoitajaksi tai terveydenhoitajaksi.

Lähihoitajana voit työskennellä erilaisissa hoidon ja huolenpidon, vanhus- ja vammaispalvelujen, mielenterveys- ja päihdetyön, kotihoidon, varhaiskasvatuksen, lastensuojelun, lapsiperheiden sekä erilaisissa sosiaali- ja terveydenhuollon avohoidon sekä laitoshoidon työtehtävissä.

Koulutukseen sisältyy paljon työssäoppimista ja näytöt suoritetaan työpaikoilla aidoissa työtehtävissä. Koulutuksesta onkin hyvät mahdollisuudet työllistyä jo opintojen aikana!

Sisältö

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto (180 osp) muodostuu ammatillisista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Tutustu tutkinnon perusteisiin.

Omaehtoisessa ja oppisopimiskoulutuksessa on mahdollista suorittaa yksi näistä neljästä osaamisalasta:

 • Ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisala
 • Lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisala
 • Sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisala
 • Vammaistyön osaamisala

Työvoimakoulutuksessa suoritetaan ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisala.

Opiskelijaksi soveltuminen

On hyvä huomioida, että lähihoitajan työ voi olla henkisesti ja fyysisesti vaativaa. Kohtaat työssäsi erilaisia tilanteita, jotka vaativat empatiaa ja kykyä toimia erilaisten ihmisten kanssa. Työ edellyttää myös kykyä sietää kiirettä ja työskennellä paineen alla.

Sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon liittyy tutkintokohtaisia terveydentilavaatimuksia, joista voit lukea lisää tästä OPH:n määräyksestä: OPH-5-2018-Sora-lainsäädäntö

Koulutushakemuksen lisäksi sinun tulee osallistua oppimisvalmiuksia mittaaviin testeihin Turun AKK:ssa. Tarkista seuraava testipäivä koulutustietojen alta.

Koulutuksen kesto

Aikaisempi osaaminen otetaan huomioon opintojen suunnittelussa, mikä vaikuttaa myös opintojen kestoon.

Työllistyminen

Koulutuksesta on hyvät mahdollisuudet työllistyä jo opintojen aikana.

Hyvä mahdollisuus oppisopimukseen

Koulutuksesta on mahdollista siirtyä oppisopimukseen missä vaiheessa tahansa.

Katso myös: Lähihoitaja tai hoiva-avustaja, työvoimakoulutus

Lue blogista opiskelijatarinoita:
Alanvaihto yli 50-vuotiaana
Alanvaihto tuo vireyttä elämään

Opiskelijatarinoita

 • Metallialan kaksi naispuolista opiskelijaa.

  15.4.2024 Opiskelijatarinat

  Naiset vaihtoivat metallialalle

  Metallialan työsalissa on tekemisen meininki. Kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoa opiskelevat Laura, 35, ja Noora, 38, ovat tekemässä metallintyöstöharjoituksia eri menetelmin. Levystä on esimerkiksi rälläköity palasia irti, käytetty plasmaleikkuria kirjaimiin ja tehty kierreharjoituksia. Molemmat kertovat, että parasta alassa on se, kun saa aikaan jotain konkreettista ja näkee oman kädenjäljen. Heillä on takanaan koulutusta reilu pari kuukautta […]

 • Jukka Välikangas, Vesa Lehto ja opiskelija Ville.

  9.4.2024 Opiskelijatarinat

  Kiinteistönhoitaja on asiakaspalvelija

  Villelle solmittiin kiinteistönhoitajan oppisopimus RTK Palveluihin, joka tarkoittaa sitä, että hän suorittaa puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnon loppuun palkkatyön ohessa. Opinnot alkoivat syyskuussa 2023, työharjoitteluun lähdettiin joulukuussa ja sillä tiellä ollaan. Forssasta Turkuun muuttanut Ville haki vaihtelua elämään. Hän oli pohtinut koulutusta, mutta ensisijainen tavoite oli työllistyä. Syksyllä 2023 Ville törmäsi Turun AKK:n opettaja Jukka Välikankaaseen […]

 • Koulunkäynninohjaaja Priya

  13.3.2024 Ajankohtaista

  Koulunkäynninohjaajaksi oppisopimuksella

  Intiasta Suomeen muuttanut Priya työskenteli kotimaassaan esikouluopettajana. Moni Priyan tuttu vaihtoi alaa tullessaan Suomeen, mutta Priya halusi pysyä omalla alallaan. Työkokemuksen kautta Priya päätyi opiskelemaan koulunkäynninohjaajaksi Turun AKK:hon, jota hän suorittaa nyt oppisopimuksella työn ohessa. ”Voit valita menetkö töihin iltapäiväkerhoon, päiväkotiin tai kouluun”. Alunperin Priya hakeutui työkokeiluun päiväkotiin, jonne hänet myöhemmin työllistettiin avustajaksi. ”Olin siellä […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun