Talotekniikan perustutkinto, ilmanvaihtoasentaja

Hae koulutukseen

Ilmanvaihtoasennuksen opettaja ohjaamassa kahta opiskelijaa koulun työsalissa.

Kuvaus

Haluatko työllistyä monipuoliselle alalle, jossa on mahdollisuus hyvään palkkakehitykseen? Ala kehittyy jatkuvasti, joten osaajille on kysyntää työmarkkinoilla!

Ilmanvaihtoasentajan työ on monipuolista ja teknisesti haastavaa. Työ edellyttää sekä ammatillista koulutusta että käytännön kokemusta. Työ sisältää ilmanvaihtojärjestelmien kanavisto- ja laiteasennuksia, mittaus- ja säätötöitä sekä huolto- ja puhdistustöitä. Työssä vaaditaan myös sähkö- ja automaatiotekniikan perusteiden tuntemusta, koska ilmanvaihtojärjestelmien tekniikka kehittyy koko ajan.

Ilmanvaihtoasentajan perustehtäviä ovat uusien ilmanvaihtojärjestelmien asennus ja vanhojen järjestelmien laajennukset tai muutokset. Tämä sisältää kanavien, puhaltimien, suodattimien ja muiden komponenttien asentamisen sekä järjestelmän säätämisen optimaaliseen toimintaan. Säännölliset tarkastukset ja huoltotoimet ovat tärkeitä ilmanvaihtojärjestelmän moitteettoman toiminnan kannalta. Ilmanvaihtoasentaja vastaa myös rikkoutuneiden tai kuluneiden osien korjaamisesta tai vaihtamisesta. Ongelmatilanteissa asentajan on pystyttävä diagnosoimaan ja korjaamaan ilmanvaihtojärjestelmän viat, kuten ilmavuodot, moottoriviat tai säätöongelmat. Asentajan on myös osattava ohjelmoida ja säätää nykyaikaisia ilmanvaihtojärjestelmiä.

Töitä tehdään erilaisissa rakennuksissa, kuten asuinrakennuksissa, toimistoissa, teollisuuslaitoksissa ja julkisissa tiloissa. Voit työskennellä uudis- tai korjausrakennustyömailla LVI-urakoita tekevissä yrityksissä tai yrittäjänä. Tietoisuus terveen sisäilman tärkeydestä on lisännyt ilmanvaihtoasentajien työtä puhdistus- ja huoltotöiden osalta. Alan ammattilaiset ansaitsevat usein kilpailukykyisiä palkkoja ja kokemuksen karttuessa uramahdollisuudet ja palkkataso voivat parantua merkittävästi.

Koulutus on hyvä pohja myös jatko-opintoihin ja antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden.

Opiskelijaksi soveltuminen

Koulutus on suunnattu alasta kiinnostuneille ja motivoituneille henkilöille, jotka haluavat työllistyä alalle. Koulutus ei vaadi aiempaa osaamista, joten se sopii hyvin myös vasta-alkajille tai alanvaihtajille.

Ala vaatii kädentaitoja, vastuullista työotetta sekä kykyä itsenäiseen ja ryhmätyöskentelyyn eri työvaiheissa. Riittävä fyysinen kunto on tärkeää, mutta ilmanvaihtoasentajan työ sopii sen monipuolisuuden vuoksi kuitenkinkaikenikäisille, sillä alalta löytyy myös fyysisesti kevyempiä töitä, kuten mittaus-, säätö-, ja huoltotyöt.

Asiakaspalvelutaidot ovat myös isossa osassa, joten edellytyksenä on riittävä suomen kielen taito. Tekniikan tuntemisen sekä koneiden ja laitteiden hallinnan lisäksi tarvitaan suunnittelu- ja järjestelykykyä.

Sisältö

Talotekniikan perustutkinnon, ilmanvaihtoasennuksen osaamisalalta, laajuus on kokonaisuudessaan 180 osaamispistettä. Huom: Työvoimakoulutuksessa suoritetaan vain osa perustutkinnosta.

Pakolliset tutkinnon osat, 85 osp

Valinnaiset tutkinnon osat:
Omaehtoisessa koulutuksessa 60 osp / Työvoimakoulutuksessa 0-60 osp

 • Valinnaiset tutkinnot osat valitaan opiskelijan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan talotekniikan perustutkinnon perusteissa olevalta tutkinnonosalistalta.

Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp

 • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
 • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
 • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Pääosa koulutuksesta toteutetaan käytännön harjoitteiden ja työtehtävien kautta lähiopetuksena oppilaitoksen tiloissa ja alueilla sekä työssäoppimisena yhteistyökumppaneiden työmailla. Koulutus sisältää myös ohjattua verkko-opiskelua sekä itsenäisiä oppimistehtäviä. Opetusta on arkisin klo 8-15.

Kesto

Koulutuksen alussa opettaja tekee jokaiselle opiskelijalle suunnitelman, jossa sovitaan koulutuksen sisältö ja kesto. Mahdollinen aiempi osaaminen otetaan huomioon suunnitelmassa.

Omaehtoisena koulutuksena Talotekniikan perustutkinnon suorittaminen kokonaisuudessaan kestää keskimäärin 1,5-2 vuotta.

Työvoimakoulutuksessa suoritetaan vain osa tutkinnosta ja sen kesto on enimmillään 15 kuukautta. Työvoimakoulutuksen jälkeen tutkinnon voi suorittaa loppuun esimerkiksi oppisopimuksena palkkatyön ohessa (edellytyksenä alan työpaikka).

Koulutuksesta on mahdollisuus siirtyä joustavasti työelämään ja oppisopimukseen.

Modernit ja laadukkaat opetustilat

Opetustilamme vastaavat aitoja työmaaolosuhteita, jolloin opiskelijat saavat hyvät valmiudet työelämästä . Osaamisen karttuessa he siirtyvätkin työssäoppimaan alan yrityksiin mahdollisimman nopeasti, koska aidossa työelämässä oppii parhaiten!

Hyvät työllistymismahdollisuudet

Opiskelijamme ovat työllistyneet hyvin paikallisiin talotekniikka-alan yrityksiin. Alalla tehdään myös paljon oppisopimuksia, jolloin opiskelijat työllistyvät palkkatyöhön ja suorittavat tutkinnon loppuun työn ohessa.

Opiskelijatarinoita

 • Opettaja Kimmo Ahlqvist ohjaamassa putkiasentajaopiskelijaa.

  19.6.2024 Opiskelijatarinat

  Putkiasentajan ammatti houkuttelee

  Putkiasentajan ammatti houkuttelee kaikenikäisiä ja tällä hetkellä käynnissä olevassa ryhmässä ikähaarukka on 20-48 vuotta, mikä on opiskelijoiden mielestä vain hyvä asia. Ryhmässä on useampi alanvaihtaja, esimerkiksi leipomo- ja kuljetusalalta. Yksi ammattikalastajakin on lähtenyt kouluttautumaan uudelle alalle. Perinteisesti miesten suosiossa ollut ala on alkanut kiinnostaa myös naisia. ”Sukupuolella ei tietenkään ole tässäkään asiassa merkitystä, vaan tärkeintä […]

 • Rakennusalan perustutkinto-opiskelijat harjoittelemassa perustutustöitä.

  12.6.2024 Opiskelijatarinat

  Rakennusalan koulutus kannattaa juuri nyt

  Betoniauto on juuri lähtenyt työmaalta, jossa rakennusalan perustutkinto-opiskelijat ovat tekemässä perustustyöharjoitusta, joka tulee myöhemmin runkovaiheen töihin harjoitusalustaksi. Ensin on valettu antura, jonka päälle on rakennettu sokkeli raudoituksineen. ”Tämä vastaa työmaaolosuhteita ja on tehty, kuten talon perusta olisi tehty”, kertoo rakennusalan opettaja Markku Hämäläinen. Moldovasta 12 vuotta sitten Suomeen tullut Victor on tehnyt rakennustöitä aiemminkin, mutta […]

 • Kylpyhuoneremontoija-koulutuksen opiskelija ja opettaja.

  10.6.2024 Opiskelijatarinat

  Kylpyhuoneremontoijaksi vuodessa

  Fysioterapeuttiyrittäjä Ari, 57, lähti kylpyhuoneremontoija-koulutukseen, koska kaipasi vaihtelua arkeen ja halusi oppia jotain uutta. Hän jatkaa edelleen omassa päivätyössään, mutta koulutuksen tuoma osaaminen mahdollistaa rakennusprojektien tekemisen työn ohessa. Opiskelu toi mahdollisuuden hengähtää ja kaivattua muutosta pitkälle uralle. Rakennusalalta Arilla oli sen verran kokemusta, että oli mukana rakentamassa omaa taloaan 20 vuotta sitten. Tämän koulutuksen myötä […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun