Talotekniikan perustutkinto, ilmanvaihtoasentaja

Hae koulutukseen

Ilmanvaihtoasennuksen opiskelija

Kuvaus

Haluatko työllistyä monipuoliselle alalle, jossa on mahdollisuus hyvään palkkakehitykseen? Talotekniikan osaajille on kysyntää työmarkkinoilla!

Ilmanvaihtoasentaja tekee ilmanvaihtojärjestelmiin liittyvät kanavisto- ja laiteasennukset, mittaus- ja säätötyöt sekä huolto- ja puhdistustyöt.

Voit työskennellä uudis- tai korjausrakennustyömailla LVI-urakoita tekevissä yrityksissä tai yrittäjänä. Tietoisuus terveen sisäilman tärkeydestä on lisännyt ilmanvaihtoasentajien työtä puhdistus- ja huoltotöiden osalta. Alan ammattilaiset ansaitsevat usein kilpailukykyisiä palkkoja ja kokemuksen karttuessa uramahdollisuudet ja palkkataso voivat parantua merkittävästi.

Koulutus on hyvä pohja myös jatko-opintoihin ja antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden.

Opiskelijaksi soveltuminen

Koulutus on suunnattu alasta kiinnostuneille ja motivoituneille henkilöille, jotka haluavat työllistyä alalle. Koulutus ei vaadi aiempaa osaamista, joten se sopii hyvin myös vasta-alkajille tai alanvaihtajille.

Ala vaatii kädentaitoja, vastuullista työotetta sekä kykyä itsenäiseen ja ryhmätyöskentelyyn eri työvaiheissa. Riittävä fyysinen kunto on tärkeää, mutta ilmanvaihtoasentajan työ sopii sen monipuolisuuden vuoksi kuitenkinkaikenikäisille, sillä alalta löytyy myös fyysisesti kevyempiä töitä, kuten mittaus-, säätö-, ja huoltotyöt.

Asiakaspalvelutaidot ovat myös isossa osassa, joten edellytyksenä on riittävä suomen kielen taito. Tekniikan tuntemisen sekä koneiden ja laitteiden hallinnan lisäksi tarvitaan suunnittelu- ja järjestelykykyä.

Sisältö

Talotekniikan perustutkinnon, ilmanvaihtoasennuksen osaamisalalta, laajuus on kokonaisuudessaan 180 osaamispistettä. Huom: Työvoimakoulutuksessa suoritetaan vain osa perustutkinnosta.

Pakolliset tutkinnon osat, 85 osp

Valinnaiset tutkinnon osat:
Omaehtoisessa koulutuksessa 60 osp / Työvoimakoulutuksessa 0-60 osp

  • Valinnaiset tutkinnot osat valitaan opiskelijan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan talotekniikan perustutkinnon perusteissa olevalta tutkinnonosalistalta.

Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp

  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Pääosa koulutuksesta toteutetaan käytännön harjoitteiden ja työtehtävien kautta lähiopetuksena oppilaitoksen tiloissa ja alueilla sekä työssäoppimisena yhteistyökumppaneiden työmailla. Koulutus sisältää myös ohjattua verkko-opiskelua sekä itsenäisiä oppimistehtäviä. Opetusta on arkisin klo 8-15.

Kesto

Koulutuksen alussa opettaja tekee jokaiselle opiskelijalle suunnitelman, jossa sovitaan koulutuksen sisältö ja kesto. Mahdollinen aiempi osaaminen otetaan huomioon suunnitelmassa.

Omaehtoisena koulutuksena Talotekniikan perustutkinnon suorittaminen kokonaisuudessaan kestää keskimäärin 1,5-2 vuotta.

Työvoimakoulutuksessa suoritetaan vain osa tutkinnosta ja sen kesto on enimmillään 15 kuukautta. Työvoimakoulutuksen jälkeen tutkinnon voi suorittaa loppuun esimerkiksi oppisopimuksena palkkatyön ohessa (edellytyksenä alan työpaikka).

Koulutuksesta on mahdollisuus siirtyä joustavasti työelämään ja oppisopimukseen.

Modernit ja laadukkaat opetustilat

Opetustilamme vastaavat aitoja työmaaolosuhteita, jolloin opiskelijat saavat hyvät valmiudet työelämästä . Osaamisen karttuessa he siirtyvätkin työssäoppimaan alan yrityksiin mahdollisimman nopeasti, koska aidossa työelämässä oppii parhaiten!

Hyvät työllistymismahdollisuudet

Opiskelijamme ovat työllistyneet hyvin paikallisiin talotekniikka-alan yrityksiin. Alalla tehdään myös paljon oppisopimuksia, jolloin opiskelijat työllistyvät palkkatyöhön ja suorittavat tutkinnon loppuun työn ohessa.

Opiskelijatarinoita

  • Lähihoitajaopiskelija

    1.11.2023 Ajankohtaista

    Alanvaihto yli 50-vuotiaana

    ”Olenko liian vanha?”, oli Ninan ajatus, kun hän pohti opiskelemaan lähtemistä yli 50-vuotiaana. Uuden edessä Nina oli ollut myös reilu 10 vuotta sitten siirtyessään palkkatyöstä yrittäjäksi. Silloinkin Turun AKK oli kuvioissa mukana: tuolloin Nina halusi kehittää palkkahallinnon osaamista ja opiskeli Taloushallinnon ammattitutkinnon. ”Turun AKK oli tärkeä silloin ja on nytkin – ympyrä tavallaan sulkeutui”. Tällä […]

  • Perhepäivähoitaja ja lapsia leikkimässä puukuutioilla

    6.10.2023 Opiskelijatarinat

    Perhepäivähoitajan koulutus työn ohessa

    Pitkän uran matkailualalla tehnyt Sari  57, sairastui harvinaiseen sairauteen ja joutui tekemään alanvaihdoksen. Matkailualan epäsäännöliset työajat eivät enää sopineet uuteen elämäntilanteeseen. Nyt Sari työskentelee monikulttuurisessa päiväkodissa. Hän opiskeli työn ohessa oppisopimuksella kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon, jossa hän suuntautui perhepäivähoitajaksi. ”Alä pelkää tarttua uusiin haasteisiin ja vaikka et olisi opiskellut pitkään aikaan, niin koulusta saat aina tukea ja […]

  • Puhtausalan opiskelija ja opettaja

    2.10.2023 Ajankohtaista

    Puhtausala vei sydämen

    Ukrainalainen Yevheniia ei ymmärrä, miksi ihmiset eivät hakeudu puhtausalalle töihin. Kotimaassaan journalistina työskennellyt Yevheniia on ihastunut alaan ja näkee itsensä siellä myös tulevaisuudessa. Turun AKK:ssa aloitettiin tammikuussa 2023 englanninkielinen puhtausalan koulutus (Further Vocational Qualification in Cleaning and Property Services), josta Yevheniia on ensimmäinen valmistunut opiskelija. Hän tuli Suomeen maaliskuussa 2022 ja työllistyi puhtausalalle laivasiivoukseen kahdessa […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun