Kuvaus
Putkiasentaja tekee putkistojen asennus- ja korjaustöitä, erilaisia LVI-laitteiden huoltotehtäviä sekä lämmityslaitteiden ja -verkostojen asennuksia. Perustutkinto antaa laajat perusvalmiudet toimia alan työtehtävissä laatutietoisesti, oma-aloitteisesti ja asiakaspalveluhenkisesti.
Voit työskennellä putkiasentajana LVI- tai kiinteistöhuoltopalveluja tarjoavissa yrityksissä tai yrittäjänä. Osa putkiasentajista haluaa työskennellä pidempään yhdellä työmaalla uudis- tai saneerauskohteissa, osa viihtyy liikkuvassa keikkahommassa. Isoilla tuotantolaitoksilla on myös omia putkiasentajia. Työtehtävissä on siis valinnanvaraa!
Opiskelijaksi soveltuminen
Ala vaatii riittävää fyysistä kuntoa. Työssä on myös asiakaspalvelua, joten ammatti vaatii riittävää suomen kielen taitoa.
Sisältö
Talotekniikan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä.
Putkiasentaja, pakolliset tutkinnon osat, 85 osp
- Lämmitysjärjestelmien asentaminen 40 osp
- Käyttövesijärjestelmien asentaminen 30 osp
- Viemärijärjestelmien asentaminen 15 osp
Valinnaiset tutkinnon osat 60 osp
- Valinnaiset tutkinnot osat valitaan opiskelijan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan, talotekniikan perustutkinnon perusteissa olevalta tutkinnonosalistalta.
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Onko sinulla jo kokemusta alalta? Katso myös talotekniikan ammattitutkinto
Hae koulutukseen
Koulutus alkaa: Aloitus yksilöllisesti sovittuna ajankohtana
Jatkuva hakuKohderyhmä: Alalle soveltuvat ja alasta kiinnostuneet henkilöt. Ala vaatii riittävää fyysistä kuntoa.
Hinta: Maksuton
Oppisopimuskoulutus
Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on alan työpaikka (väh. 25 tuntia/viikko). Suurin osa opiskelusta tapahtuu työpaikalla, suoritettavan tutkinnon tai tutkinnon osien osaamisvaatimuksia vastaavissa tehtävissä. Opetusta Turun AKK:ssa noin 1-4 pv/kk henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti.
HUOM! Mikäli opiskelijalla on kokemusta rakennusalalta tai kiinteistönhoidosta, on mahdollista työllistyä oppisopimukseen myös suoraan.
Koulutus alkaa: 02.10.2023
Haku päättyy: 05.09.2023
Kohderyhmä: Koulutus on tarkoitettu työttömille tai työttömyysuhanalaisille talotekniikka-alalle soveltuville ja alasta kiinnostuneille henkilöille, joilla on TE-toimiston toteama koulutustarve. Aikaisempaa koulutusvaatimusta ei ole.
Hinta: Maksuton
Työvoimakoulutus
Työvoimakoulutus on suunnattu työttömille tai työttömyysuhan alaisille, joilla on TE-toimiston toteama koulutustarve. Koulutus on opiskelijalle maksutonta. Koulutuksen hakulomake täytetään TE-palvelujen Työmarkkinatori-sivuston kautta. Lisätietoja koulutukseen hakeutumisesta sekä taloudellisista tuista antaa TE-palvelujen Koulutusneuvonta numerossa 0295 020 702 (ark. klo 9-16.15). Voit seurata hakemuksesi tilannetta (haastattelukutsu & valintapäätös) verkossa www.tyomarkkinatori.fi - oma asiointi - henkilöasiakas.
HUOM! Työvoimakoulutuksena on mahdollista suorittaa talotekniikan perustutkinnon osia. Koulutuksen kesto määräytyy valittavien osien laajuuden mukaan, mutta on enintään 12 kk työvoimakoulutuksena. Tavoitteena työllistyä oppisopimukseen ja suorittaa tutkinto loppuun työn ohessa.
Päiväkoulutuksesta on mahdollista siirtyä oppisopimukseen missä vaiheessa tahansa. Mikäli opiskelijalla on kokemusta rakennusalalta tai kiinteistönhoidosta, on mahdollista työllistyä oppisopimukseen myös suoraan.
Koulutus alkaa: 02.10.2023
Haku päättyy: 05.09.2023
Kohderyhmä: Koulutus on tarkoitettu talotekniikka-alalle soveltuville ja alasta kiinnostuneille. Aikaisempaa koulutusvaatimusta ei ole.
Hinta: Maksuton
Omaehtoinen koulutus
Omaehtoinen koulutus on pääosin Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa. Opiskelun ollessa päätoimista, on opiskelija oikeutettu hakemaan Kelan opintotukea tai työllisyysrahastolta aikuiskoulutustukea. 25-vuotta täyttäneet työttömät työnhakijat voivat tiedustella TE-toimistosta/kuntakokeilusta mahdollisuudesta opiskella työttömyysetuudella. HUOM! TE-toimistoon/kuntakokeiluun on oltava yhteydessä ennen koulutuksen aloitusta.
Toteutuksesta: lähiopetus painottuu koulutuksen alkuvaiheeseen, jolloin noin puolet opetuksesta on teoriaa ja puolet käytännön harjoittelua työsalissa. Osaamisen karttuessa siirrytään työssäoppimaan alan yrityksiin, jossa oppiminen jatkuu ammattihenkilön ohjauksessa. Ammattitaito osoitetaan näytöillä työssäoppimispaikalla osallistumalla asennustöihin työkohteessa. Koulutus suunnitellaan jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaisesti ja mahdollinen aiempi osaaminen ja työkokemus otetaan huomioon.
Päiväkoulutuksesta on mahdollista siirtyä oppisopimukseen missä vaiheessa tahansa. Mikäli opiskelijalla on kokemusta rakennusalalta tai kiinteistönhoidosta, on mahdollista työllistyä oppisopimukseen myös suoraan.