Talotekniikan perustutkinto, putkiasentaja

Hae koulutukseen

Talotekniikka-alan opiskelijoita

Kuvaus

Putkiasentajille on jatkuvaa kysyntää, sillä putkistoja on kaikissa rakennuksissa!

Putkiasentajan työ on tärkeä osa rakennus- ja kiinteistöalaa, ja se vaatii tarkkuutta, teknistä osaamista ja ammattitaitoa. Työssä on mahdollisuus erikoistua erilaisiin putkistojärjestelmiin ja kehittyä alan asiantuntijaksi, mikä voi avata ovia vastuullisempiin työmahdollisuuksiin. Palkkaus on kilpailukykyinen ja kokemuksen karttuessa on mahdollisuus hyvään palkkakehitykseen.

Työ on putkistojen asennus- ja korjaustöitä, erilaisia LVI-laitteiden huoltotehtäviä sekä lämmityslaitteiden ja -verkostojen asennuksia. Perustutkinto antaa laajat perusvalmiudet toimia alan työtehtävissä laatutietoisesti, oma-aloitteisesti ja asiakaspalveluhenkisesti.

Voit työskennellä putkiasentajana LVI- tai kiinteistöhuoltopalveluja tarjoavissa yrityksissä tai yrittäjänä. Osa putkiasentajista haluaa työskennellä pidempään yhdellä työmaalla uudis- tai saneerauskohteissa, osa viihtyy liikkuvassa keikkahommassa. Isoilla tuotantolaitoksilla on myös omia putkiasentajia. Työtehtävissä on siis valinnanvaraa!

Opiskelijaksi soveltuminen

Koulutus on suunnattu alasta kiinnostuneille ja motivoituneille henkilöille, jotka haluavat kehittyä alan ammattilaisiksi ja työllistyä. Koulutus ei vaadi aiempaa osaamista, joten se sopii hyvin myös vasta-alkajille tai alanvaihtajille.

Ala vaatii riittävää fyysistä kuntoa, sillä asennustöitä tehdään ergonomisesti haastavissa paikoissa. Työssä on myös asiakaspalvelua, joten ammatti vaatii riittävää suomen kielen taitoa. Työtä tehdään yhteistyössä muiden rakennusalan ammattilaisten kanssa, joten kyky työskennellä ryhmässä on myös tärkeää.

Sisältö ja toteutustapa

Talotekniikan perustutkinnon laajuus, putkiasennuksen osaamisalalta on kokonaisuudessaan 180 osaamispistettä. Huom: Työvoimakoulutuksessa suoritetaan vain osa perustutkinnosta.

Koulutuksen alussa opettaja kartoittaa tilanteesi ja tekee sinulle henkilökohtaisen suunnitelman, jossa sovitaan koulutuksen sisältö. Aiempi osaaminen otetaan huomioon suunnitelmassa.

Pakolliset tutkinnon osat, 85 osp

Valinnaiset tutkinnon osat
Omaehtoisessa koulutuksessa 60 osp / Työvoimakoulutuksessa 0-60 osp

 • Valinnaiset tutkinnot osat valitaan opiskelijan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan, talotekniikan perustutkinnon perusteissa olevalta tutkinnonosalistalta.

Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp

 • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
 • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
 • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Pääosa koulutuksesta toteutetaan käytännön harjoitteiden ja työtehtävien kautta lähiopetuksena oppilaitoksen tiloissa ja alueilla sekä työssäoppimisena yhteistyökumppaneiden työmailla. Koulutus sisältää myös ohjattua verkko-opiskelua sekä itsenäisiä oppimistehtäviä.

Lähiopetuspäivät järjestetään Turun AKK:ssa (Artukaistentie 11-13, 20240 Turku) arkisin klo 8-15.

Lähiopetus painottuu koulutuksen alkuvaiheeseen, jolloin noin puolet opetuksesta on teoriaa ja puolet käytännön harjoittelua työsalissa. Osaamisen karttuessa siirrytään työssäoppimaan alan yrityksiin, jossa oppiminen jatkuu ammattihenkilön ohjauksessa. Ammattitaito osoitetaan näytöillä työssäoppimispaikalla osallistumalla asennustöihin työkohteessa.

Kesto

Omaehtoisena koulutuksena Talotekniikan perustutkinnon suorittaminen kokonaisuudessaan kestää keskimäärin 1,5-2 vuotta.

Työvoimakoulutuksessa suoritetaan vain osa tutkinnosta ja sen kesto on enimmillään 15 kuukautta. Työvoimakoulutuksen jälkeen tutkinnon voi suorittaa loppuun esimerkiksi oppisopimuksena palkkatyön ohessa (edellytyksenä alan työpaikka).

Koulutuksesta on mahdollisuus siirtyä joustavasti työelämään ja oppisopimukseen

Päiväkoulutuksesta on mahdollista siirtyä oppisopimukseen missä vaiheessa tahansa. Mikäli opiskelijalla on kokemusta rakennusalalta tai kiinteistönhoidosta, on mahdollista työllistyä oppisopimukseen myös suoraan. Ota yhteyttä opettajaan ja kysy lisää!

Putkiasentajan keskipalkka kuntasektorilla 2705 €/kk

Lähde: Duunitori.fi

Oppisopimus

Hyvät mahdollisuudet siirtyä oppisopimukseen; niitä tehdään enemmän kuin koskaan.

Työllisyystilanne on hyvä!

Putkiasentamisen yritykset ovat riippuvaisia uusista tekijöistä, joten osaaville tekijöille on kysyntää. Opiskelijamme työllistyvätkin hyvin!

Onko sinulla jo kokemusta alalta? Katso myös talotekniikan ammattitutkinto

Opiskelijatarinoita

 • Lähihoitajaopiskelija

  1.11.2023 Ajankohtaista

  Alanvaihto yli 50-vuotiaana

  ”Olenko liian vanha?”, oli Ninan ajatus, kun hän pohti opiskelemaan lähtemistä yli 50-vuotiaana. Uuden edessä Nina oli ollut myös reilu 10 vuotta sitten siirtyessään palkkatyöstä yrittäjäksi. Silloinkin Turun AKK oli kuvioissa mukana: tuolloin Nina halusi kehittää palkkahallinnon osaamista ja opiskeli Taloushallinnon ammattitutkinnon. ”Turun AKK oli tärkeä silloin ja on nytkin – ympyrä tavallaan sulkeutui”. Tällä […]

 • Perhepäivähoitaja ja lapsia leikkimässä puukuutioilla

  6.10.2023 Opiskelijatarinat

  Perhepäivähoitajan koulutus työn ohessa

  Pitkän uran matkailualalla tehnyt Sari  57, sairastui harvinaiseen sairauteen ja joutui tekemään alanvaihdoksen. Matkailualan epäsäännöliset työajat eivät enää sopineet uuteen elämäntilanteeseen. Nyt Sari työskentelee monikulttuurisessa päiväkodissa. Hän opiskeli työn ohessa oppisopimuksella kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon, jossa hän suuntautui perhepäivähoitajaksi. ”Alä pelkää tarttua uusiin haasteisiin ja vaikka et olisi opiskellut pitkään aikaan, niin koulusta saat aina tukea ja […]

 • Puhtausalan opiskelija ja opettaja

  2.10.2023 Ajankohtaista

  Puhtausala vei sydämen

  Ukrainalainen Yevheniia ei ymmärrä, miksi ihmiset eivät hakeudu puhtausalalle töihin. Kotimaassaan journalistina työskennellyt Yevheniia on ihastunut alaan ja näkee itsensä siellä myös tulevaisuudessa. Turun AKK:ssa aloitettiin tammikuussa 2023 englanninkielinen puhtausalan koulutus (Further Vocational Qualification in Cleaning and Property Services), josta Yevheniia on ensimmäinen valmistunut opiskelija. Hän tuli Suomeen maaliskuussa 2022 ja työllistyi puhtausalalle laivasiivoukseen kahdessa […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun