Talotekniikan perustutkinto, putkiasentaja

Hae koulutukseen

Opettaja ohjaamassa putkialan opiskelijaa.

Kuvaus

Putkiasentajille on kysyntää, sillä putkistoja on kaikissa rakennuksissa!

Putkiasentajan työ on tärkeä osa rakennus- ja kiinteistöalaa, ja se vaatii tarkkuutta, teknistä osaamista ja ammattitaitoa. Työssä on mahdollisuus erikoistua erilaisiin putkistojärjestelmiin ja kehittyä alan asiantuntijaksi, mikä voi avata ovia vastuullisempiin työmahdollisuuksiin. Palkkaus on kilpailukykyinen ja kokemuksen karttuessa on mahdollisuus hyvään palkkakehitykseen.

Työ on putkistojen asennus- ja korjaustöitä, erilaisia LVI-laitteiden huoltotehtäviä sekä lämmityslaitteiden ja -verkostojen asennuksia. Perustutkinto antaa laajat perusvalmiudet toimia alan työtehtävissä laatutietoisesti, oma-aloitteisesti ja asiakaspalveluhenkisesti.

Voit työskennellä putkiasentajana LVI- tai kiinteistöhuoltopalveluja tarjoavissa yrityksissä tai yrittäjänä. Osa putkiasentajista haluaa työskennellä pidempään yhdellä työmaalla uudis- tai saneerauskohteissa, osa viihtyy liikkuvassa keikkahommassa. Isoilla tuotantolaitoksilla on myös omia putkiasentajia. Työtehtävissä on siis valinnanvaraa!

Opiskelijaksi soveltuminen

Koulutus on suunnattu alasta kiinnostuneille ja motivoituneille henkilöille, jotka haluavat kehittyä alan ammattilaisiksi ja työllistyä. Koulutus ei vaadi aiempaa osaamista, joten se sopii hyvin myös vasta-alkajille tai alanvaihtajille.

Ala vaatii riittävää fyysistä kuntoa, sillä asennustöitä tehdään ergonomisesti haastavissa paikoissa. Työssä on myös asiakaspalvelua, joten ammatti vaatii riittävää suomen kielen taitoa. Työtä tehdään yhteistyössä muiden rakennusalan ammattilaisten kanssa, joten kyky työskennellä ryhmässä on myös tärkeää.

Sisältö ja toteutustapa

Talotekniikan perustutkinnon laajuus, putkiasennuksen osaamisalalta on kokonaisuudessaan 180 osaamispistettä. Huom: Työvoimakoulutuksessa suoritetaan vain osa perustutkinnosta.

Koulutuksen alussa opettaja kartoittaa tilanteesi ja tekee sinulle henkilökohtaisen suunnitelman, jossa sovitaan koulutuksen sisältö. Aiempi osaaminen otetaan huomioon suunnitelmassa.

Pakolliset tutkinnon osat, 85 osp

Valinnaiset tutkinnon osat
Omaehtoisessa koulutuksessa 60 osp / Työvoimakoulutuksessa 0-60 osp

 • Valinnaiset tutkinnot osat valitaan opiskelijan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan, talotekniikan perustutkinnon perusteissa olevalta tutkinnonosalistalta.

Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp

 • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
 • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
 • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Pääosa koulutuksesta toteutetaan käytännön harjoitteiden ja työtehtävien kautta lähiopetuksena oppilaitoksen tiloissa ja alueilla sekä työssäoppimisena yhteistyökumppaneiden työmailla. Koulutus sisältää myös ohjattua verkko-opiskelua sekä itsenäisiä oppimistehtäviä.

Lähiopetuspäivät järjestetään Turun AKK:ssa (Artukaistentie 11-13, 20240 Turku) arkisin klo 8-15.

Lähiopetus painottuu koulutuksen alkuvaiheeseen, jolloin noin puolet opetuksesta on teoriaa ja puolet käytännön harjoittelua työsalissa. Osaamisen karttuessa siirrytään työssäoppimaan alan yrityksiin, jossa oppiminen jatkuu ammattihenkilön ohjauksessa. Ammattitaito osoitetaan näytöillä työssäoppimispaikalla osallistumalla asennustöihin työkohteessa.

Kesto

Omaehtoisena koulutuksena Talotekniikan perustutkinnon suorittaminen kokonaisuudessaan kestää keskimäärin 1,5-2 vuotta.

Työvoimakoulutuksessa suoritetaan vain osa tutkinnosta ja sen kesto on enimmillään 15 kuukautta. Työvoimakoulutuksen jälkeen tutkinnon voi suorittaa loppuun esimerkiksi oppisopimuksena palkkatyön ohessa (edellytyksenä alan työpaikka).

Koulutuksesta on mahdollisuus siirtyä joustavasti työelämään ja oppisopimukseen

Päiväkoulutuksesta on mahdollista siirtyä oppisopimukseen missä vaiheessa tahansa. Mikäli opiskelijalla on kokemusta rakennusalalta tai kiinteistönhoidosta, on mahdollista työllistyä oppisopimukseen myös suoraan. Ota yhteyttä opettajaan ja kysy lisää!

Putkiasentajan keskipalkka kuntasektorilla 2705 €/kk

Lähde: Duunitori.fi

Oppisopimus

Hyvät mahdollisuudet siirtyä oppisopimukseen; niitä tehdään enemmän kuin koskaan.

Onko sinulla jo kokemusta alalta? Katso myös talotekniikan ammattitutkinto

Opiskelijatarinoita

 • Metallialan kaksi naispuolista opiskelijaa.

  15.4.2024 Opiskelijatarinat

  Naiset vaihtoivat metallialalle

  Metallialan työsalissa on tekemisen meininki. Kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoa opiskelevat Laura, 35, ja Noora, 38, ovat tekemässä metallintyöstöharjoituksia eri menetelmin. Levystä on esimerkiksi rälläköity palasia irti, käytetty plasmaleikkuria kirjaimiin ja tehty kierreharjoituksia. Molemmat kertovat, että parasta alassa on se, kun saa aikaan jotain konkreettista ja näkee oman kädenjäljen. Heillä on takanaan koulutusta reilu pari kuukautta […]

 • Jukka Välikangas, Vesa Lehto ja opiskelija Ville.

  9.4.2024 Opiskelijatarinat

  Kiinteistönhoitaja on asiakaspalvelija

  Villelle solmittiin kiinteistönhoitajan oppisopimus RTK Palveluihin, joka tarkoittaa sitä, että hän suorittaa puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnon loppuun palkkatyön ohessa. Opinnot alkoivat syyskuussa 2023, työharjoitteluun lähdettiin joulukuussa ja sillä tiellä ollaan. Forssasta Turkuun muuttanut Ville haki vaihtelua elämään. Hän oli pohtinut koulutusta, mutta ensisijainen tavoite oli työllistyä. Syksyllä 2023 Ville törmäsi Turun AKK:n opettaja Jukka Välikankaaseen […]

 • Koulunkäynninohjaaja Priya

  13.3.2024 Ajankohtaista

  Koulunkäynninohjaajaksi oppisopimuksella

  Intiasta Suomeen muuttanut Priya työskenteli kotimaassaan esikouluopettajana. Moni Priyan tuttu vaihtoi alaa tullessaan Suomeen, mutta Priya halusi pysyä omalla alallaan. Työkokemuksen kautta Priya päätyi opiskelemaan koulunkäynninohjaajaksi Turun AKK:hon, jota hän suorittaa nyt oppisopimuksella työn ohessa. ”Voit valita menetkö töihin iltapäiväkerhoon, päiväkotiin tai kouluun”. Alunperin Priya hakeutui työkokeiluun päiväkotiin, jonne hänet myöhemmin työllistettiin avustajaksi. ”Olin siellä […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun