Teknisen suunnittelun perustutkinto, suunnitteluassistentti

Hae koulutukseen

Teknisen suunnittelun assistentti työpisteellä

Oletko kiinnostunut rakennus- tai sisustussuunnittelun parissa työskentelystä? Kiinnostaako sinua mekaaniset laitteet ja niiden osien mallintaminen? Oletko kenties kiinnostunut 3D-tulostamisesta? Pidätkö siististä sisätyöstä? Oletko ajatellut jossain vaiheessa insinööri- tai arkkitehtiopintoja, mutta haluat ensin tutustua alaan paremmin?

Jos vastasit johonkin kohtaan kyllä, niin teknisen suunnittelun perustutkinto voisi siinä tapauksessa olla juuri sinun vaihtoehtosi. Teknisen suunnittelun perustutkinnon suorittaneet työskentelevät suunnitteluassistentteina.

Suunnitteluassistentin tyypillisiä tehtäviä ovat 2D- ja 3D-mallien parissa työskentely, niiden luominen ja muokkaaminen sekä virtuaalisten esitysten tuottaminen. Toisinaan työnkuvaan sisältyy käyttö- ja huolto-ohjeiden laatimista sekä prosessi- ja layout-suunnitelmien tekemistä. Työ voi pitää sisällään 3D-tulostamista ja tulosteiden jälkikäsittelyä. Koulutuksessa käytetään mm. seuraavia ohjelmia: Autocad, Solidworks ja Archicad.

Suunnitteluassistentit työskentelevät mm. teollisuuden tuotantolaitoksissa, arkkitehti-, suunnittelu- ja insinööritoimistoissa sekä kaupunkien teknisissä virastoissa.

Opiskelijaksi soveltuminen

Koulutus ei vaadi aiempaa osaamista, mutta mahdollinen aiempi osaaminen huomioidaan koulutuksen sisällössä. Opetuskieli on suomi ja koulutus sisältää paljon teknistä suomen kielen sanastoa, joten hakijan kielitaito tulisi olla vähintään tasolla B1.1.

Toteutus

Koulutus alkaa 2.9.2024 ja päättyy 29.5.2026. Suunniteltu kesto on noin 1,5 vuotta. Jokaiselle opiskella tehdään henkilökohtainen suunnitelma osaamisen kehittämiseksi. Kesto määräytyy valittujen tutkinnon osien ja aiemman osaamisesi mukaan.

Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena, joka sisältää pääosin verkko-opetusta sekä lähiopetusta Turun AKK:ssa (Artukaistentie 11-13, Turku) enintään kaksi (2) päivää kuukaudessa. Lähiopetuspäivät pyritään järjestämään peräkkäisinä päivinä. Lisäksi koulutuksessa on itsenäisiä oppimistehtäviä. Opetusta on arkisin klo 8-15. Koulutuksessa on loma-aika heinäkuussa.

Opiskelijalle on oltava käytössään tietokone (ja laturi), kuulokkeet, mikrofoni, webkamera sekä laadukas internet-yhteys.

Huomioithan, että osa koulutuksessa käytettävistä ohjelmista toimii vain Windows-ympäristössä. Lisätietoja laitevaatimuksista.

Teknisen suunnittelun perustutkinnon perusteet muuttuvat 1.8.2024. Tutkintoon tulee uusia osia ja toteutus muuttuu. Osa tutkinnonosista vaatii aiemmasta poiketen läsnäoloa oppilaitoksessa.

Valintakoe (omaehtoinen koulutus)

Huomioithan, että hakiessasi omaehtoiseen koulutukseen, hakemuksen lisäksi sinun tulee osallistua valintakokeeseen sekä alkuhaastatteluun Teamsin välityksellä. Näiden perusteella kartoitetaan hakijan soveltuvuutta tekniselle alalle. Kokeen pääpaino on matemaattisissa tehtävissä.

 • Valintakoe pidetään 7.6.2024 klo 10:00 Teamsin välityksellä. Valintakokeen aikana osallistujien on pidettävä web-kamera päällä. Kesto enintään (1) tunti.
 • Alkuhaastattelut toteutetaan Teams-yhteydellä 17. – 19.6.2024.

Kaikille koulutukseen hakeutuneille lähetetään Teams-kokouskutsut valintakokeeseen ja alkuhaastatteluun sähköpostitse. Opiskelijavalinnasta ilmoitetaan hakijoille sähköpostitse 24.6.2024 mennessä.

Huom: Lähetä peruskoulun jälkeiset todistukset ja mahdolliset työtodistukset opiskelijavalintaan liittyen vastuuopettaja Jari Lehtoselle: jari.lehtonen@turunakk.fi

Keskimääräinen kuukausipalkka

2 782 €

Lähde: duunitori.fi

Oppisopimus

Koulutuksesta on mahdollisuus työllistyä joustavasti oppisopimukseen missä vaiheessa tahansa.

Osaamisen tunnustaminen

Aikaisempi osaaminen otetaan huomioon opintojen suunnittelussa.

Opiskelijatarinoita

 • 28.2.2024 Opiskelijatarinat

  Liiketoiminnan opinnoista osaamista monelle alalle

  Liiketoiminnan ammattitutkintoa opiskeleva, Kosovosta kotoisin oleva Marigona Bajrami, on löytänyt opintojen aikana itsestään myös yrittäjän. Räätälöityjä uima- ja porealtaita myyvässä yrityksessä työharjoittelussa ollessaan hän on perustanut siskonsa kanssa vastaavan yrityksen Kosovoon, missä sisko edelleen asuu. Marigona tuli Suomeen 6 vuotta sitten. Kotimaastaan hänellä on plakkarissa pankki- ja finanssialalle suuntautunut, kauppakorkeakoulutututkintoa vastaava koulutus. Koulutuksensa jälkeen hän […]

 • Koulunkäynninohjaaja luokassa lasten kanssa

  16.2.2024 Ajankohtaista

  Alanvaihto vuodessa unelma-ammattiin

  ”Olin asettanut 40 vuoden iän takarajaksi sille, että otan askeleen kohti uutta alaa. Tuntui, että vanhassa työpaikassa olin jo antanut kaikkeni ja myös nähnyt kaiken”, 15 vuotta kaupan alalla työskennellyt Heta aloittaa. Nyt Heta on täyttänyt 40 ja opiskelee koulunkäynninohjaajaksi Turun AKK:ssa. Tämä ei ollut ensimmäin kerta, jolloin Heta oli pohtinut alanvaihtoa. Hän oli aiemmin […]

 • Koulunkäynnin ohjaaja auttamassa opiskelijaa tehtävien kanssa.

  9.2.2024 Opiskelijatarinat

  Alanvaihto pitkän työuran jälkeen

  Entinen farmaseutti ja työnohjaaja Sari, 54, opiskelee nyt koulunkäynninohjaajaksi oppisopimuksella. Työnohjaajan kokemuksesta hän kertoo, että suomalaiset ovat usein sellaisia, ettei uskalleta lähteä vaihtamaan työpaikkaa, vaikka työssä olisi huonot olot. ”Usein mennään vaan autopilotilla eteenpäin ja sitten ollaan burn outissa, vaikka voisi saada jotain uutta ja ihanaa tilalle.” Yli 30 vuotta farmaseutin töitä tehnyt Sari alkoi […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun