Skip to main content

Kymmeniä hakemuksia ja joka kerta sama vastaus: ”Valitettavasti valintamme ei tällä kertaa osunut sinuun.” Pahimmillaan ei edes vastausta. Viidenkymmenen ikävuoden paremmalle puolelle siirtynyt Eija Mäkelä alkoi olla epätoivoinen.

Terveydenhuoltoalalla parikymmentä vuotta työskennellyt aikuinen nainen oli harkinnut alan vaihtoa ja hakenutkin kahdesti pintakäsittelyalan perustutkintoon päästen molemmilla kerroilla haastatteluun asti. Kummankin kerran jälkeen Eija oli kuitenkin saanut työnantajaltaan uuden määräaikaisen sopimuksen ja jäänyt töihin – jälleen kerran.

Kunnes tuli se kolmas kerta, joka sanoi toden. Jo kahdella ensimmäisellä kerralla Eijaa haastatellut, kokenut pintakäsittelyalan opettajamme Maija Alander oli tyytyväinen, että tällä kertaa nainen jätti entisen ammattinsa taakseen ja lähti mukaan perustutkintoon valmistavaan koulutukseen. Eikä turhaan lähtenytkään! Maijan mittavan opettajauran aikana Eija on se opiskelija, joka sai kaikista tehtävistä kaikilla osa-alueilla täydet pisteet. Alan vaihto oli siis kannattava, koska taipumusta ja lahjakuuttakin löytyy.

Kuvauspäivänä vierailemme Eijan työmaalla peruskorjattavassa kerrostaloasunnossa. Kylpyhuoneen uusi harmaa laattarivistö on joka suuntaan suorassa ja Maija ihailee opiskelijansa käden jälkeä. Tekijä itse seisoo rauhallisena taidonnäytteensä edessä.

”Olemme mieheni kanssa rakentaneet kaksi omakotitaloa itsellemme ja tänä vuonna tyttären perheelle sekä remontoineet poikamme kotia. Erilaiset työkalut siis pysyvät kädessäni, mutta maalisuti on se lemppari! Ylipäätään tykkään nähdä kätteni jäljen”, Eija kertoo.

Maija on luonnollisesti opiskelijansa edesottamuksista onnellinen, sillä motivaatiota ja työhaluja riittää. Naismaalareilla on tällä hetkellä muutenkin kysyntää työmarkkinoilla, mikä on hyvä asia. Eijakin palkattiin suoraan töihin jo ennen valmistumista, mikä myös lämmittää opettajan sydäntä. On tärkeää tietää, että opiskelu ei ollut turhaa.

”Vanhan taakse jättäminen ja syvään päähän hyppääminen olivat pelottavia asioita, mutta en todellakaan kadu päätöstäni”, Eija sanoo ja jatkaa tauon jälkeen seinien laatoitusta.

Taru Lehtonen

Markkinointisuunnittelija. Aina on monta rautaa tulessa! Vapaalla kiinnostavat mm. liikunta, maailman paras koira, käsityöt, ruuanlaitto, ystävät ja tietysti musiikki! Motto: Sun pitää varoo mitä sä haluut, koska sä saat sen.