Blogi

Puhtauspalveluala tarjoaa myös asiantuntijatehtäviä

Taru Lehtonen 5.1.2024

Branimir Petkov on entinen opiskelijamme, joka puhtauspalvelualan löydettyään opiskeli ensin laitoshuoltajan ammattitutkinnon ja sen päälle siivoustyönohjaajan ja siivousteknikon erikoisammattitutkinnot. Siirryttyään Turusta työn perässä pääkaupunkiseudulle on halu kehittää omaa osaamista entisestään kasvanut. Niinpä päätimme päivittää Branimirin kuulumiset aiemman blogin jatkeeksi.


On kulunut yli kuusi vuotta siitä, kun haastattelin Branimiria (Petkov) edellisen kerran. Vaikka haastattelu nyt hoidetaankin puhelimella, on toisessa päässä edelleen yhtä lämmin ja valoisa ihminen kuin edellisellä kerrallakin. Ja koska Branimirista on kyse, paljon on ehtinyt tapahtua.

Edellisen blogijutun aikaiset restonomiopinnot Tampereen ammattikorkeakoulussa päättyivät huhtikuussa 2020, keskellä pahinta korona-aikaa. Työt esihenkilönä Palmiassa olivat jatkuneet normaalisti läpi opintojen, mutta loppuvuoden kehityskeskustelussa oma esihenkilö ehdotti jotain uutta: kiinnostaisiko projektityöntekijän pesti, jossa saisi osallistua myös rekrytointiin? Kyllä, kiitos!

Projektityö oli erilaista, sillä nyt minulla ei ollut alaisia ja työ oli operatiivisen toiminnan sijaan asiantuntijatyötä. Koulutin uusia toimitilahuoltajia heidän omilla työpisteillään, mutta näytöt tehtiin Keudassa eli Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymässä. Lisäksi vastuullani oli asiakkuuksia ja sain osallistua myös toimitilahintaneuvotteluihin. Pesti oli erittäin antoisa ja mielenkiintoinen”, Branimir selventää.

Samaan aikaan tapahtui muutakin. Edellä mainitun projektityön päätyttyä vuoden 2022 lopussa aloitti Branimir Haaga-Heliassa ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnot, jälleen työn ohessa. Sitten talon sisältä tarjottiin taas uutta työtehtävää.

”Pohdin pitkään työtehtävän vastaanottamista. Pestiin sisältyi paljon reissaamista, sillä asiakkaita oli mm. Nurmijärvellä, Mäntsälässä ja Hyvinkäällä. Lopulta kuitenkin päättelin, että työtehtävästä voisi olla hyötyä opintoihin, jotka sisälsivät myös johtamiskoulutusta. En ollut väärässä. Tällä kertaa keskityin opintoihini kuitenkin niin painokkaasti, että laiminlöin jopa ystävyyssuhteitani. Onnekseni olen saanut tämän anteeksi.”

Ja kun on vauhtiin päästy, niin antaa mennä vaan, sanotaan vanhassa laulussakin. Tämän vuoden alussa Branimir mahdollisesti aloittaa pedagogiset opinnot, joka edelleen laajentaa miehen osaamispalettia. Melkoinen opiskelutahti ja -into, huokailen itsekseni. Onkin pakko kysyä mitä sanottavaa Branimirilla on varsinkin maahanmuuttajataustaisille henkilöille, jotka juuri nyt pohtivat kannattaisiko kouluttautuminen?

”On varauduttava aloittamaan nollasta. Juuri niin kävi itsellenikin, kun 16 vuotta sitten tulin Suomeen”, Branimir muistelee.

”Ei pidä huolestua, vaikka päämäärä ei olisi sillä hetkellä selvä. Tärkeintä on löytää joku asia, mikä kiinnostaa ja sen jälkeen mennä sitä kohti. Pitää asennoitua niin, että kouluttautuminen on tähän hetkeen oikea ratkaisu: se kerryttää tietoja, taitoja ja voi johtaa ammattiin uudessa maassa.

Ura puhtauspalvelualalla ei todellakaan ollut omassa mielessäni, koska kotimaassani Bulgariassa siivoojaksi mennään vain siinä tapauksessa, jos ei mitään muuta työtä saa. Alaa ei siis arvosteta toisin kuin Suomessa, vaikka palkoissa onkin parantamisen varaa. Koulutusmahdollisuuksia kuitenkin tarjotaan ja myös etenemismahdollisuudet alalla ovat hyvät. Sen osoittaa tämä omakin polkuni,” hän pohtii.

Branimirin mielestä maaahanmuuttajataustaisten ihmisten ei pidä unohtaa juuriaan, mutta liikaa ei kannata myöskään pitää kiinni oman maan tavoista. Maassa maan tavalla, kuten sanotaan. Tämä pätee varsinkin työelämässä, sillä työpaikoilla on omanlaisensa kulttuuri, jota ei kannata liiaksi käydä ”sorkkimaan”.

Branimirin opintopolku on ollut ainutlaatuinen, mutta kannattava ja nostanut paitsi omaa itseluottamusta ja osaamista, myös työnantajan arvostusta ahkeraan ja ammattitaitoiseen työntekijään.

”Opinnot kestävät aina tietyn aikaa, se on hyvä tiedostaa. Ja kun keskittyy yhteen asiaan kerrallaan, kaikki muu rakentuu kyllä ympärille pikkuhiljaa, asiat loksahtavat kohdalleen. Niin on käynyt itsellenikin. Toisaalta olen itse ollut avoin muutoksille ja kaikelle uudelle. Siitä ei varmaankaan ole ollut haittaa”, Branimir summaa.

Lue edellinen blogiteksti Branimirista vuodelta 2018: Luonteenpiirteet ohjasivut unelma-ammattiin.

Taru Lehtonen

Olen Turun AKK:n markkinointisuunnittelija. Olen onnellisimmillani, kun saan multitaskata ja loihtia visuaalisia ratkaisuja työkäyttöön sekä kirjoittaa. Vapaa-ajalla minut löytää varmimmin lenkiltä koirani kanssa, mutta kulutan vapaa-aikaani myös virkaten, kutoen ja musiikkia sekä äänikirjoja kuunnellen. Uusin kiinnostuksen kohde on retkeily ja vaeltaminen.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

 • 7.2.2023 Ajankohtaista

  Ohjaajaksi eri ikäisille

  Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon perusteiden uudistuttua vuoden 2023 alusta on tutkinnossa enemmän valinnanvaraa ja mm. mahdollisuus suuntautua ohjaamaan vain yläkouluikäisiä tai aikuisia. Aiemmin tutkinnossa oli pakollisena osana aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaus, joka edellytti harjoittelua koululaisten iltapäivätoiminnassa. Uudistuksen jälkeen on mahdollista valita, tekeekö tutkinnon lasten ja nuorten vai aikuisten parissa. Nyt tutkinto vastaa paremmin työelämän vaatimuksia […]

 • 2.5.2024 Ajankohtaista

  Robotiikan hyödyntäminen puhtauspalvelualalla

  Tekoälyä voidaan hyödyntää myös puhtauspalvelualalla tulevaisuudessa. Tällä hetkellä kuitenkin puhutaan enemmän teknologian ja robotiikan vaikutuksista puhtauspalvelualaan. Teknologian ja robotiikan kehittyminen tulevat vaikuttamaan vahvasti myös puhtauspalvelualaan. Tässä muutamia esimerkkejä siitä, miten teknologia ja robotiikka ovat jo muuttaneet, ja tulevat muuttamaan alaa edelleen: Vaikka robotit eivät korvaa siivoojia kokonaan, ne voivat tehdä raskasta ja monotonista työtä. Mielletään, […]

 • 25.6.2018 Ajankohtaista

  Opiskele missä ja milloin haluat – avoimet ammatilliset opinnot

  Avoimet ammatilliset opinnot -palvelu tarjoaa vaihtoehtoisen tavan hankkia opinnoissa ja työelämässä tarvittavaa osaamista kaikille avoimina verkko-opintoina. Korkeakoulut ovat tarjonneet avoimia opintoja jo pitkään, ja nyt tämä mahdollistui myös ammatillisella puolella. Opiskelu on mahdollista kaikille asuinpaikasta riippumatta ja se tapahtuu verkossa joko itsenäisesti tai opettajan johdolla. Avoimet ammatilliset opinnot -palvelu kokoaa yhteen usean eri oppilaitoksen avointen […]

 • 21.4.2020 Opiskelijatarinat

  Harava vaihtui moppiin

  Jonna-Pauliina Mäkinen valmistui puutarhuriksi vuonna 2012, mutta ala ei vastannut odotuksia, joten hän mietti muutaman vuoden ajan tulevaisuudensuunnitelmiaan töiden ohessa.  Vuonna 2018 Jonna-Pauliina oli Turun AKK:n uravalmennusryhmässä, jossa pohdittiin koulutusvalintoja.  ”Pääsin juttelemaan opinto-ohjaajan kanssa ja kerroin kiinnostuksestani puhtauspalvelualaa kohtaan”.  Seuraava askel olikin haastattelu, joka johti valintaan Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan laitoshuoltajan ammattitutkinto -koulutukseen. Opiskelu Turun AKK:ssa […]

 • 14.4.2020 Blogi

  Erityistä tukea maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille

  Turun AKK haluaa panostaa maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden kotoutumiseen, opiskelun sujuvuuteen ja työelämään siirtymiseen. Siksi olemme palkanneet maahanmuuttajataustaisia ohjaajia, jotka auttavat opiskelijoitamme lähestulkoon kaikessa mitä elämä ja opiskelu eteen tuovat. Meillä työskentelee kaksi maahanmuuttajien opintoneuvojaa sekä yksi koulunkäynninavustaja. Tukea on mahdollista saada suomen kielen lisäksi arabiaksi, dariksi, englanniksi, hollanniksi, kurdiksi, persiaksi ja saksaksi. Uusien opintojen aloittaminen on […]

 • 10.1.2023 Opiskelijatarinat

  Koulutus vaikuttaa palkkaan

  Juha etsi uutta työpaikkaa vuonna 2019 ja ajautui kiinteistönhoitoalalle. Hän on kehittänyt osaamistaan Turun AKK:ssa työn ohessa ja työskentelee nyt esimiestehtävissä vastaten omista asiakkuuksista ja noin 20 alaisesta. Juha Laine valmistui 2000-luvun alkupuolella tietokoneasentajaksi ja työskentelikin tietoliikenneverkkojen parissa yli 12 vuotta. Sittemmin työ vaihtui av-kaapelointiin Suomessa ja ulkomailla. Reissutyö ei kuitenkaan soveltunut silloiseen elämäntilanteeseen ja […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun