Blogi

Puhtauspalveluala tarjoaa myös asiantuntijatehtäviä

Taru Lehtonen 5.1.2024

Branimir Petkov on entinen opiskelijamme, joka puhtauspalvelualan löydettyään opiskeli ensin laitoshuoltajan ammattitutkinnon ja sen päälle siivoustyönohjaajan ja siivousteknikon erikoisammattitutkinnot. Siirryttyään Turusta työn perässä pääkaupunkiseudulle on halu kehittää omaa osaamista entisestään kasvanut. Niinpä päätimme päivittää Branimirin kuulumiset aiemman blogin jatkeeksi.


On kulunut yli kuusi vuotta siitä, kun haastattelin Branimiria (Petkov) edellisen kerran. Vaikka haastattelu nyt hoidetaankin puhelimella, on toisessa päässä edelleen yhtä lämmin ja valoisa ihminen kuin edellisellä kerrallakin. Ja koska Branimirista on kyse, paljon on ehtinyt tapahtua.

Edellisen blogijutun aikaiset restonomiopinnot Tampereen ammattikorkeakoulussa päättyivät huhtikuussa 2020, keskellä pahinta korona-aikaa. Työt esihenkilönä Palmiassa olivat jatkuneet normaalisti läpi opintojen, mutta loppuvuoden kehityskeskustelussa oma esihenkilö ehdotti jotain uutta: kiinnostaisiko projektityöntekijän pesti, jossa saisi osallistua myös rekrytointiin? Kyllä, kiitos!

Projektityö oli erilaista, sillä nyt minulla ei ollut alaisia ja työ oli operatiivisen toiminnan sijaan asiantuntijatyötä. Koulutin uusia toimitilahuoltajia heidän omilla työpisteillään, mutta näytöt tehtiin Keudassa eli Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymässä. Lisäksi vastuullani oli asiakkuuksia ja sain osallistua myös toimitilahintaneuvotteluihin. Pesti oli erittäin antoisa ja mielenkiintoinen”, Branimir selventää.

Samaan aikaan tapahtui muutakin. Edellä mainitun projektityön päätyttyä vuoden 2022 lopussa aloitti Branimir Haaga-Heliassa ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnot, jälleen työn ohessa. Sitten talon sisältä tarjottiin taas uutta työtehtävää.

”Pohdin pitkään työtehtävän vastaanottamista. Pestiin sisältyi paljon reissaamista, sillä asiakkaita oli mm. Nurmijärvellä, Mäntsälässä ja Hyvinkäällä. Lopulta kuitenkin päättelin, että työtehtävästä voisi olla hyötyä opintoihin, jotka sisälsivät myös johtamiskoulutusta. En ollut väärässä. Tällä kertaa keskityin opintoihini kuitenkin niin painokkaasti, että laiminlöin jopa ystävyyssuhteitani. Onnekseni olen saanut tämän anteeksi.”

Ja kun on vauhtiin päästy, niin antaa mennä vaan, sanotaan vanhassa laulussakin. Tämän vuoden alussa Branimir mahdollisesti aloittaa pedagogiset opinnot, joka edelleen laajentaa miehen osaamispalettia. Melkoinen opiskelutahti ja -into, huokailen itsekseni. Onkin pakko kysyä mitä sanottavaa Branimirilla on varsinkin maahanmuuttajataustaisille henkilöille, jotka juuri nyt pohtivat kannattaisiko kouluttautuminen?

”On varauduttava aloittamaan nollasta. Juuri niin kävi itsellenikin, kun 16 vuotta sitten tulin Suomeen”, Branimir muistelee.

”Ei pidä huolestua, vaikka päämäärä ei olisi sillä hetkellä selvä. Tärkeintä on löytää joku asia, mikä kiinnostaa ja sen jälkeen mennä sitä kohti. Pitää asennoitua niin, että kouluttautuminen on tähän hetkeen oikea ratkaisu: se kerryttää tietoja, taitoja ja voi johtaa ammattiin uudessa maassa.

Ura puhtauspalvelualalla ei todellakaan ollut omassa mielessäni, koska kotimaassani Bulgariassa siivoojaksi mennään vain siinä tapauksessa, jos ei mitään muuta työtä saa. Alaa ei siis arvosteta toisin kuin Suomessa, vaikka palkoissa onkin parantamisen varaa. Koulutusmahdollisuuksia kuitenkin tarjotaan ja myös etenemismahdollisuudet alalla ovat hyvät. Sen osoittaa tämä omakin polkuni,” hän pohtii.

Branimirin mielestä maaahanmuuttajataustaisten ihmisten ei pidä unohtaa juuriaan, mutta liikaa ei kannata myöskään pitää kiinni oman maan tavoista. Maassa maan tavalla, kuten sanotaan. Tämä pätee varsinkin työelämässä, sillä työpaikoilla on omanlaisensa kulttuuri, jota ei kannata liiaksi käydä ”sorkkimaan”.

Branimirin opintopolku on ollut ainutlaatuinen, mutta kannattava ja nostanut paitsi omaa itseluottamusta ja osaamista, myös työnantajan arvostusta ahkeraan ja ammattitaitoiseen työntekijään.

”Opinnot kestävät aina tietyn aikaa, se on hyvä tiedostaa. Ja kun keskittyy yhteen asiaan kerrallaan, kaikki muu rakentuu kyllä ympärille pikkuhiljaa, asiat loksahtavat kohdalleen. Niin on käynyt itsellenikin. Toisaalta olen itse ollut avoin muutoksille ja kaikelle uudelle. Siitä ei varmaankaan ole ollut haittaa”, Branimir summaa.

Lue edellinen blogiteksti Branimirista vuodelta 2018: Luonteenpiirteet ohjasivut unelma-ammattiin.

Taru Lehtonen

Olen Turun AKK:n markkinointisuunnittelija. Olen onnellisimmillani, kun saan multitaskata ja loihtia visuaalisia ratkaisuja työkäyttöön sekä kirjoittaa. Vapaa-ajalla minut löytää varmimmin lenkiltä koirani kanssa, mutta kulutan vapaa-aikaani myös virkaten, kutoen ja musiikkia sekä äänikirjoja kuunnellen. Uusin kiinnostuksen kohde on retkeily ja vaeltaminen.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

 • 7.2.2023 Ajankohtaista

  Ohjaajaksi eri ikäisille

  Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon perusteiden uudistuttua vuoden 2023 alusta on tutkinnossa enemmän valinnanvaraa ja mm. mahdollisuus suuntautua ohjaamaan vain yläkouluikäisiä tai aikuisia. Aiemmin tutkinnossa oli pakollisena osana aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaus, joka edellytti harjoittelua koululaisten iltapäivätoiminnassa. Uudistuksen jälkeen on mahdollista valita, tekeekö tutkinnon lasten ja nuorten vai aikuisten parissa. Nyt tutkinto vastaa paremmin työelämän vaatimuksia […]

 • 14.4.2020 Blogi

  Erityistä tukea maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille

  Turun AKK haluaa panostaa maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden kotoutumiseen, opiskelun sujuvuuteen ja työelämään siirtymiseen. Siksi olemme palkanneet maahanmuuttajataustaisia ohjaajia, jotka auttavat opiskelijoitamme lähestulkoon kaikessa mitä elämä ja opiskelu eteen tuovat. Meillä työskentelee kaksi maahanmuuttajien opintoneuvojaa sekä yksi koulunkäynninavustaja. Tukea on mahdollista saada suomen kielen lisäksi arabiaksi, dariksi, englanniksi, hollanniksi, kurdiksi, persiaksi ja saksaksi. Uusien opintojen aloittaminen on […]

 • 22.9.2022 Uutiset

  SOTE-opiskelijat työllistyvät nopeasti

  Artukaisissa järjestettiin SOTE-alan työelämämessut 15.9.2022. Messuilla opiskelijat saivat kuulla monipuolisesti alan eri vaihtoehdoista ja heillä oli myös mahdollisuus löytää itselleen sopiva työharjoittelupaikka. Monella on haave suorittaa opintoja oppisopimuksella ja messut tarjoavatkin hyvän mahdollisuuden myös oppisopimuspaikan kartoittamiseen. Opettaja Elina Mäenpää kertoo, että alan yritykset ovat olleet aktiivisesti yhteydessä, koska työvoima tarve on niin kova. ”Halusimme olla tasapuolisesti tukemassa työnantajien […]

 • 22.12.2022 Ajankohtaista

  Remontointi kiinnostaa monia

  Huoneistoremontoija-koulutus on nopea ja tehokas alku kunnostus- ja remontointitehtäviin rakennusalalle. Vaikka koulutuksen nimi viittaa vahvasti remontointiin, koulutus antaa valmiudet toimia myös sisävalmistusvaiheen työtehtävissä uudisrakentamisen kohteissa. Edellisestä ryhmästämme työllistyi jokainen. Syyskuussa 2022 alkoi jälleen uusi ryhmä, jonka ikähaarukka on 25-50 vuotta ja taustat hyvinkin erilaisia. Useammalla on mielessä asuntoflippaus, eli huonokuntoisen kohteen ostaminen, kunnostaminen ja myyminen […]

 • 2.9.2021 Opiskelijatarinat

  Koulutus vahvisti esimiestaitoja

  Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriin (VSSHP) kuuluva TYKS eli Turun yliopistollinen keskussairaala on aina suhtautunut positiivisesti työntekijöidensä kouluttautumiseen. Ei siis ole ihme, että esimies kannusti myös laitoshuoltajana työskentelevää Saila Lindströmiä hakeutumaan Lähiesimiestyön ammattitutkinto-opintoihin Turun AKK:hon. Matkailualan jo aiemmin puhdistuspalvelualaan vaihtanut Saila oli opiskellut laitoshuoltajaksi oppisopimuksella, joten opiskelu itsessään ei ollut vieras ajatus. Vaikka opinnot tällä kertaa tapahtuivatkin omalla […]

 • 4.10.2021 Opiskelijatarinat

  Heidi työllistyi oppisopimukseen kolmessa päivässä

  Kun yläaste läheni loppuaan, oli minulle hyvin selvää, että haen lähihoitajaksi. Olin saanut kimmokkeen alalle, sillä muutaman vuoden minua vanhempi siskoni oli alalla ja näin innostuin alasta.  Valmistumisen jälkeen työllistyin heti kehitysvammaisten asumisyksikköön. Työ kehitysvammaisten kanssa tuntui heti omalta jutulta. Työkaverit ja asiakkaat olivat mahtavia ja töihin oli aina mukava mennä. Työ oli kolmivuorotyötä, joka sopi […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun