Ajankohtaista

Ohjaajaksi eri ikäisille

Heidi Jaarinen 7.2.2023

Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon perusteiden uudistuttua vuoden 2023 alusta on tutkinnossa enemmän valinnanvaraa ja mm. mahdollisuus suuntautua ohjaamaan vain yläkouluikäisiä tai aikuisia. Aiemmin tutkinnossa oli pakollisena osana aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaus, joka edellytti harjoittelua koululaisten iltapäivätoiminnassa. Uudistuksen jälkeen on mahdollista valita, tekeekö tutkinnon lasten ja nuorten vai aikuisten parissa. Nyt tutkinto vastaa paremmin työelämän vaatimuksia ja avaa laajemmat työmahdollisuudet eri ikäisten parissa.

Ohjaajien tarve kasvussa

”Yläkoulussa, nivelvaiheen koulutuksissa sekä toisen asteen koulutuksissa tarvitaan lisää ohjaajia. Myös laajennettu oppivelvollisuus on lisännyt ohjaajien tarvetta”, kertoo opettaja Pauliina Karhumäki-Ranta. Tähän tarpeeseen sopii hyvin tutkintoon laadittu uusi tutkinnon osa Koulunkäynnin ja opiskelun ohjaus ja tuki. Sen voi suorittaa vaihtoehtoisesti Aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen tutkinnon osan kanssa.

Ammattitutkinto mahdollistaa ohjaajana toimimisen eri-ikäisten kanssa, huolimatta ammattinimikkeestä, joka edelleen on koulunkäynninohjaaja. Uudistuneessa tutkinnossa on painotettu oppijan tuen tarpeen tunnistamista ja sen eri muotoja. Tutkinto pätevöittää varhaiskasvatuksessa avustajaksi tai erityisavustajaksi. Lastenhoitajana toimiminen puolestaan vaatii alan perustutkinnon suorittamisen. Koulumaailmassa voi toimia pätevänä koulunkäynninohjaajana peruskoulussa sekä toisen asteen oppilaitoksissa. Erityisesti peruskoulut ja erityiskoulut tarvitsevat päteviä ohjaajia. Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta on edelleen yksi mahdollinen työympäristö, kun opiskelija suorittaa sen tutkinnon osan opintojensa aikana.

Ammattiosaamista arvostetaan ohjaustyössä

On myös mahdollista hakeutua ohjaamaan nuoria ja aikuisia ammatilliseen koulutukseen. Opiskelijoita on tullut myös vakuutusyhtiön uudelleenkouluttamina tilanteessa, missä he eivät terveydellisistä syistä pysty jatkamaan nykyisessä työssään, mutta voivat toimia alansa ohjaajina opiskelijoille. Tavallisesti taustalla on työkokeilu, jolloin huomataan soveltuuko henkilö ohjaustyöhön. Karhumäki-Ranta näkee ammatillisten ohjaajien tarpeen olevan kasvussa.

”Ammatilliset ohjaajat ovat asiantuntijoita omalla alallaan, mutta tästä koulutuksesta he saavat osaamista ohjaustyöhön, kuten siihen, miten he voivat jakaa osaamistaan ja ohjausnäkökulmaa opiskelijoiden tuen tarpeisiin”, kertoo Karhumäki-Ranta.

Ammattilaisille on kysyntää

”Tällä hetkellä tilanne on se, että kaikki valmistuvat viedään käsistä töihin. Työnantajat soittelevat ja kyselevät hyviä tyyppejä töihin”, iloitsee Karhumäki-Ranta.

Osa opiskelijoista työllistyy jo opintojen aikana ja toisinaan opinnot suoritaan loppuun oppisopimuksella, jolloin opiskelija saa palkkaa.

Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkintoon voivat hakeutua kaikki alasta kiinnostuneet ja erityisesti ne, joilla on kokemusta alan työympäristöistä.  Mikäli olet alan töissä ja sinulta puuttuu tutkinto, voit suorittaa sen oppisopimuksena työn ohessa.

Opettaja Pauliina Karhumäki-Ranta


Kysy lisää:

Opettaja Pauliina Karhumäki-Ranta
p.040 832 6915
etunimi.sukunimi@turunakk.fi

Heidi Jaarinen

Olen Turun AKK:n markkinointi- ja koulutusasiantuntija. Aiemmassa työssäni TE-toimiston asiantuntijana näin jatkuvasti onnistumisia kun työnhakijat työllistyivät koulutuksen kautta, nopeallakin aikataululla. Siksi minusta on tullut suuri koulutusten puolestapuhuja. On erittäin inspiroivaa ja mielenkiintoista työskennellä ammatillisen koulutuksen parissa! Vapaa-ajalla intohimona on tanssiminen.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

 • Koulunkäynninohjaaja luokassa lasten kanssa

  16.2.2024 Ajankohtaista

  Alanvaihto vuodessa unelma-ammattiin

  ”Olin asettanut 40 vuoden iän takarajaksi sille, että otan askeleen kohti uutta alaa. Tuntui, että vanhassa työpaikassa olin jo antanut kaikkeni ja myös nähnyt kaiken”, 15 vuotta kaupan alalla työskennellyt Heta aloittaa. Nyt Heta on täyttänyt 40 ja opiskelee koulunkäynninohjaajaksi Turun AKK:ssa. Tämä ei ollut ensimmäin kerta, jolloin Heta oli pohtinut alanvaihtoa. Hän oli aiemmin […]

 • 8.5.2019 Opiskelijatarinat

  Rohkeilla valinnoilla toiveammattiin

  Pöytyältä kotoisin oleva, mutta koko nuoruutensa Turussa viettänyt Riikka Salonen valmistui vuonna 2010 suurtalouskokiksi, jonka alan työt kiinnostivat kolmen vuoden ajan. Tuntui, että kokin työ ei kuitenkaan ollut hänen juttunsa. Niinpä hän siirtyi yritysmyynnin pariin miettien samalla mitä haluaisi isona tehdä… Hän irtisanoutui yritysmyynnistä viiden vuoden jälkeen ja alkoi etsiä kouluttautumismahdollisuuksia koulunkäynnin ohjaajaksi. Niinpä Riikka […]

 • Koulunkäynninohjaaja Priya

  13.3.2024 Ajankohtaista

  Koulunkäynninohjaajaksi oppisopimuksella

  Intiasta Suomeen muuttanut Priya työskenteli kotimaassaan esikouluopettajana. Moni Priyan tuttu vaihtoi alaa tullessaan Suomeen, mutta Priya halusi pysyä omalla alallaan. Työkokemuksen kautta Priya päätyi opiskelemaan koulunkäynninohjaajaksi Turun AKK:hon, jota hän suorittaa nyt oppisopimuksella työn ohessa. ”Voit valita menetkö töihin iltapäiväkerhoon, päiväkotiin tai kouluun”. Alunperin Priya hakeutui työkokeiluun päiväkotiin, jonne hänet myöhemmin työllistettiin avustajaksi. ”Olin siellä […]

 • 17.5.2018 Opiskelijatarinat

  Luonteenpiirteet ohjasivat unelma-ammattiin

  Tapaan Branimir Petkovin helteisenä toukokuun päivänä Turun AKK:n infopisteellä. Kädenpuristus on luja, mutta katse lempeä. Bulgariassa syntynyt, kymmenen vuotta sitten Suomeen tullut herrasmies tuntee Kärsämäen toimipaikan kuin omat taskunsa – täällä hän seitsemän vuotta sitten aloitti opintopolkunsa, jota kuunnellessa lähes hengästyy. Branimir oli viettänyt Suomessa kolme vuotta opiskellen kieltä sekä kulttuurieroavaisuuksia, kun hän pääsi Turun […]

 • 21.4.2020 Opiskelijatarinat

  Harava vaihtui moppiin

  Jonna-Pauliina Mäkinen valmistui puutarhuriksi vuonna 2012, mutta ala ei vastannut odotuksia, joten hän mietti muutaman vuoden ajan tulevaisuudensuunnitelmiaan töiden ohessa.  Vuonna 2018 Jonna-Pauliina oli Turun AKK:n uravalmennusryhmässä, jossa pohdittiin koulutusvalintoja.  ”Pääsin juttelemaan opinto-ohjaajan kanssa ja kerroin kiinnostuksestani puhtauspalvelualaa kohtaan”.  Seuraava askel olikin haastattelu, joka johti valintaan Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan laitoshuoltajan ammattitutkinto -koulutukseen. Opiskelu Turun AKK:ssa […]

 • 8.9.2021 Opiskelijatarinat

  Varmuutta johtamistyöhön koulutuksesta

  Opiskelumyönteisyys, kollegoiden suosittelut ja työnantajan positiivinen suhtautuminen. Siinä kolme syytä siihen, miksi Sanna Santala (artikkelikuvassa vasemmalla)  lähti opiskelemaan johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoa (JYEAT) Turun AKK:hon. Aiemmin mielenterveyshoitajan, neuropsykiatrisen valmentajan  ja kehitysvammaistenohjaajan tutkinnot suorittanut Sanna oli vasta alkanut työskennellä Tukena Poppelin yksikönjohtajana, kun hän kuuli muutamien kollegoiden joko aiemmin suorittaneen tai suorittavan kyseistä tutkintoa Turun AKK:ssa. […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun