Opiskelijatarinat

Uusi ura maalarina

Heidi Jaarinen 15.5.2024

Maalariopiskelijat ryhmäkuvassa opettajiensa kanssa.

Maalarin työ on monipuolista, fyysistä ja luovaa sekä näet välittömästi oman kädenjäljen, kertoo pintakäsittelyalalta valmistuneet opiskelijat. Heillä on takanaan 1,5 vuoden opinnot, jotka ovat kuluneet opiskelijoiden mukaan todella nopeasti. Ilmassa on silminnähden haikeutta siitä, että koululle ei voikaan enää tulla. Valmistuneita on tällä kertaa jopa 21, josta opettaja Hennariikka Hämäläinen on erityisen ylpeä.

Rohkeasti uudelle alalle

Ryhmässä on useampi alanvaihtaja esimerkiksi kaupan alalta, ravintola-alalta ja sotealalta. Yksi valmistuneista kertoo suorittaneensa lukion aikoinaan ja olleensa sen jälkeen kotiäitinä noin kahdeksan vuotta. Hänellä ei ollut maalarin työstä sen enempää tietoa, mutta hän lähti rohkeasti koulutukseen ja on nyt tyytyväinen päätökseensä.

Opiskelijat muistelevat, että alussa kaikki oli uutta ja ihmeellistä. Maalarin työ vaatii kuitenkin runsaasti ammattitaitoa, jotta lopputulos on laadukas. ”Ei se ole vaan, että sudit väriä seinään”, yksi valmistuneista kommentoi.  Koulutuksesta saa osaamista esimerkiksi tasoitetöihin, laatoitukseen, tapetointiin, parkettitöihin, vedeneristyksen perustöihin ja erikoismaalaukseen.

Harjoittelu tekee mestarin

Koulun omien työmaiden lisäksi opiskelijat ovat päässeet harjoittelemaan myös aitoihin työkohteisiin. Neljä opiskelijoista oli viime kesänä maalaamassa ulkorakennuksia avantouintipaikka Villa Järvelässä. ”Se oli iso ja hauska projekti, jossa oppi paljon!”, kertoo yksi näistä opiskelijoista. Toinen esimerkki koulun ulkopuolisista projekteista oli päiväkoti, jossa opiskelijat tekivät koristemaalauksia seiniin.

Maalariopiskelijat maalaamassa koristemaalauksia päiväkodissa.

Koulutus sisältää paljon työharjoittelua alan yrityksessä. Opiskelijat kertovat päässeensä näkemään laajasti erilaisia työkohteita, kuten liiketiloja, kyläkoulun ja terveyskeskuksen.

”Työssäoppiminen alan yrityksessä oikeilla työmailla on antanut hyvää oppia sekä itseluottamusta ja varmuutta siitä, että pärjää”.

– Koulutuksesta valmistunut opiskelija.

Koulutuksen opettajat Hennariikka Hämäläinen ja Sini Entala saavat vuolaasti kehuja myös siitä, että pitivät opiskelijoista niin hyvää huolta ja kävivät aktiivisesti harjoittelupaikoissa katsomassa, että kaikki sujuu mallikkaasti.

Ryhmä suosittelee koulutusta, jos on vähänkään kiinnostusta alalle. Aiempaa taustaa alalta ei tarvita ja opintoihin saa tukea aina tarvittaessa. Hae mukaan!

Heidi Jaarinen

Olen Turun AKK:n markkinointi- ja koulutusasiantuntija. Aiemmassa työssäni TE-toimiston asiantuntijana näin jatkuvasti onnistumisia kun työnhakijat työllistyivät koulutuksen kautta, nopeallakin aikataululla. Siksi minusta on tullut suuri koulutusten puolestapuhuja. On erittäin inspiroivaa ja mielenkiintoista työskennellä ammatillisen koulutuksen parissa! Vapaa-ajalla intohimona on tanssiminen.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

 • 7.2.2023 Ajankohtaista

  Ohjaajaksi eri ikäisille

  Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon perusteiden uudistuttua vuoden 2023 alusta on tutkinnossa enemmän valinnanvaraa ja mm. mahdollisuus suuntautua ohjaamaan vain yläkouluikäisiä tai aikuisia. Aiemmin tutkinnossa oli pakollisena osana aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaus, joka edellytti harjoittelua koululaisten iltapäivätoiminnassa. Uudistuksen jälkeen on mahdollista valita, tekeekö tutkinnon lasten ja nuorten vai aikuisten parissa. Nyt tutkinto vastaa paremmin työelämän vaatimuksia […]

 • 28.2.2022 Blogi

  Jatkostartti – uraohjausta aikuisille

  Turun AKK on mukana Oikeus osata -hankekokonaisuuteen kuuluvassa TASSU-hankkeessa. Tavoitteenamme on mm. uraohjauksen kehittäminen pitkäjänteisenä jatkuvan oppimisen suunnitteluna, jota tukee jatkuvan oppimisen ohjausprosessin malli. Uraohjaus opintojen eri vaiheissa Ammatillisessa koulutuksessa opiskelevilla aikuisilla on erilaisia taustoja ja tavoitteita, monella takana työelämää ja aiempia opintoja. Suurin osa tavoittelee nopeaa tietä töihin, mutta osa pohtii vielä lopullista uravalintaa, […]

 • 29.3.2022 Blogi

  Urasuunnittelua aamukahvin lomassa

  Turun AKK on mukana Mestaripolkua rakentamassa -hankkeessa, jonka tavoitteena ovat sujuvat siirtymät koulutuksesta koulutukseen sekä työelämästä koulutukseen. Turun AKK:ssa siirtymiä tuetaan uraohjauksella ja urapolkujen näkyväksi tekemisellä. Jatkostartin aamukahvit osana opiskelu- ja urasuunnitteluvalmiuksia Jatkostartin aamukahvit -tilaisuus ovat opintojen jatko- ja urasuunnitelmaa tukevaa ohjausta ja se liittyy yhteisten tutkinnon osien Opiskelu- ja urasuunnitteluvalmiudet osa-alueeseen. Jatkostartin aamukahvit toteutetaan […]

 • 22.3.2023 Opiskelijatarinat

  Laurasta tulee muurari

  ”Päätin, että musta tulee muurari!” toteaa Laura, joka kaipasi toimistotyöstä fyysisempään työhön ja opiskelee nyt rakennusalan perustutkintoa. Haastatteluhetkellä on käynnissä L-seinän muuraus. Laura kertoo sen vaativan käsi-silmäkoordinaatiota ja työkalujen oikeaoppista käyttöä. Hänellä on taustallaan puusepän sekä huonekalumaalarin opinnot ja tällä hetkellä ajatuksena on kouluttautua muurariksi. Erityisesti Lauraa kiinnostaa tulisijojen muuraus ja kunnostus. ”Meillä on hirveen […]

 • 19.12.2022 Uutiset

  Valmistuneet opiskelijat

  Ajalla 1.6.-31.12.2022 valmistuneet opiskelijamme tutkinnoittain: Ajoneuvoalan ammattitutkinto Hyvärinen, Miika Tapani Alfred Iivonen, Jere Herman Talvitie, Sami Jorma Petteri Autoalan perustutkinto al Azawi Hamza, Husain Sadam Al-Ameri, Ali Naemah Abbas Al-Falahi, Ghassan Abdullah Mukhlif Alsammarraie, Bilal Bolbot, Yaroslav Falih, Taif Farhan Fazliu, Egzon Gottschalk,Niklas Kristian Hanoon, Yousif Sameer Helttula, Janne Kristian Koivula, Jani Hannes Laine, Reijo […]

 • Metallialan kaksi naispuolista opiskelijaa.

  15.4.2024 Opiskelijatarinat

  Naiset vaihtoivat metallialalle

  Metallialan työsalissa on tekemisen meininki. Kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoa opiskelevat Laura, 35, ja Noora, 38, ovat tekemässä metallintyöstöharjoituksia eri menetelmin. Levystä on esimerkiksi rälläköity palasia irti, käytetty plasmaleikkuria kirjaimiin ja tehty kierreharjoituksia. Molemmat kertovat, että parasta alassa on se, kun saa aikaan jotain konkreettista ja näkee oman kädenjäljen. Heillä on takanaan koulutusta reilu pari kuukautta […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun