Blogi

Uuden oppiminen palkitsee

Taru Lehtonen 26.8.2019

Tein menneenä kesänä jotain todella hienoa: pyöräilin joukkuekavereideni kanssa Turusta Pariisiin hyväntekeväisyyden nimissä.
Vaikka olen paljon liikuntaa elämässäni harrastanut, noin järjestelmällisesti ja päämäärätietoisesti en ole koskaan aiemmin treenannut. Myös maantiepyöräily oli lajina minulle uusi tuttavuus. Kausi alkoi lokakuun alussa ja päättyi Pariisiin 6.7.2019. Pitkä rupeama, mutta pimeä talvi hurahti ennätysajassa ohi, kun oli niin paljon tekemistä.

Kauden aikana koin monia wau-hetkiä. Tein monia asioita, liikkeitä ja harjoitteita ensimmäistä kertaa elämässäni tai ainakin todella pitkän ajan jälkeen. Menin epämukavuusalueelle useita kertoja. Palkintona oli paitsi joukkuekavereiden kannustus, myös ilo omasta onnistumisesta ja kykenemisestä. Wau – mä osasin ja onnistuin!

Opiskelusta on meillä kaikilla hyviä ja huonoja muistoja. Itse muistan edelleen asioita ja hetkiä, jolloin en osannut vastata oikein tai en ymmärtänyt selitettyä asiaa. Erityisesti muistan nolouden ja häpeän tunteet, joiden johdosta olen tietoisesti vältellyt kyseisiä asioita tai tilanteita uusien nolostumien pelossa. Fakta kuitenkin on, että erinäisiä asioita täytyy kohdata ennemmin tai myöhemmin sekä työ- että arkielämässä. Ja kun nuo vanhat asiat sitten on tajunnut joko itse tai jonkun toisen antaman selityksen ansiosta, tuloksena jälleen sama wau – nyt mä tajusin tän!

Aikuisena opiskelu on siitä hienoa, että monia tietoja ja taitoja osaa soveltaa. Elämänkokemuksen karttuessa alkaa ymmärtää asioita, osaa yhdistellä palasia ja löytää nopeasti asioista punaisen langan. Muistan tämän erityisesti, kun luin viestintää avoimessa yliopistossa 1990-luvun puolessa välissä. Varsinkin organisaatioviestintä oli kiehtovaa, koska osasin löytää teorioille totuuspohjan aiemmista työpaikoistani. Teoria muuttui todeksi ja tieto ymmärrykseksi.

Olen nykyisessä toimessani saanut haastatella kymmeniä opiskelijoita eri aloilta. On ollut naisia nk. miesten ammateissa ja toisinpäin, alanvaihtajia, yt-neuvottelujen takia poispotkittuja ja koulutukseen ohjattuja sekä nuoria, vasta ensimmäiseen ammattiinsa valmistuvia henkilöitä. Yksikään heistä ei ole katunut opiskeluaan, päinvastoin. Jopa ne saantihetkellä kipeät potkut ovat muuttuneet mahdollisuudeksi saavuttaa elämässä jotain uutta.

Opiskelun keinot ovat nykyisin moninaiset. Voit opiskella työn ohessa, verkossa tai oppisopimuksella perinteistä päiväopiskelua unohtamatta. Entinen osaamisesi huomioidaan, joten et opiskele mitään turhaa. Opetus on joustavaa ja käytännönläheistä.  Saat apua ja neuvoja ennen opiskelua, niiden aikana ja päätyttyä. Opinto-ohjaajamme ja opettajamme tukevat ja kannustavat sinua matkasi aikana.

On aika siivota turhat pelot ja tuulettaa vanhat pinttymykset aiemmista opiskelukokemuksista. Voit täydentää meillä osaamistasi tai opiskella kokonaan uuden ammatin. Valinta on sinun.

Toivon sinulle antoisia wau-hetkiä uusien tietojen, taitojen ja kokemusten parissa!

Taru Lehtonen

Olen Turun AKK:n markkinointisuunnittelija. Olen onnellisimmillani, kun saan multitaskata ja loihtia visuaalisia ratkaisuja työkäyttöön sekä kirjoittaa. Vapaa-ajalla minut löytää varmimmin lenkiltä koirani kanssa, mutta kulutan vapaa-aikaani myös virkaten, kutoen ja musiikkia sekä äänikirjoja kuunnellen. Uusin kiinnostuksen kohde on retkeily ja vaeltaminen.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

  • Kolme sähköalalle vaihtanutta naista perustelee valintaansa blogitekstissämme.

    23.5.2024 Ajankohtaista

    Lamppu syttyi – uusi ura sähköalalta

    Maanantai- ja tiistai-iltaisin Turun AKK:n A-talon piha alkaa täyttyä autoista iltapäiväneljän korvilla. Kyseessä on syksyllä 2023 alkaneen sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinnon iltaopinnot, joita suorittaa myös kolme motivoitunutta alanvaihtajanaista. Mikä heidät sai hakeutumaan sähköalalle ja miten opinnot ovat sujuneet? Kokiksi vuonna 2016 valmistunut Susan ei enää koe ensimmäistä ammattiaan omakseen – siitäkin huolimatta, että hän on […]

  • 2.7.2024 Ajankohtaista

    Tekoälyn käyttö opetuksessa

    Tekoälyn käyttö vaatii harkittua suunnitelmaa. Lue opettaja Anniina Niemisen vinkit, miten hyödynnät tekoälyä opetuksessasi ja mitä on hyvä ottaa huomioon sen käytössä.

  • Opiskelija, joka käyttää opinnoissaan vr-laseja.

    3.4.2024 Digitaalisuus

    Digipedagogiikka muokkaa työelämän vaatimuksia

    Digipedagoginen osaaminen on keskeinen tekijä ammatillisessa koulutuksessa, kun tavoitteena on valmistaa opiskelijoita työelämän vaatimuksiin. Organisaation on huomioitava eri sidosryhmien tarpeet ja kehitettävä digipedagogista osaamista monipuolisesti, jotta pysytään jatkuvasti kehittyvän digitalisaation matkassa mukana. On hyvä muistaa, että digipedagogiikka ei ole vain opiskelijoiden tai opettajien asia, vaan se vaikuttaa myös suoraan työelämään. Työntekijöiden digipedagoginen osaaminen parantaa organisaatioiden […]

  • 16.4.2020 Blogi

    Poikkeustilasta huolimatta opiskelijoita valmistuu

    Turun AKK:n koulunkäynninohjaajaopiskelijoiden tilanne on ollut haastava, koska osa työssäoppimispaikoista, kuten koulut ja iltapäivätoiminnan toimipisteet ovat suljettuina. Toisaalta osa kouluista on lähtenyt innovatiivisiin ratkaisuihin ja antanut koulunkäynninohjaajaopiskelijoiden tehdä ohjauksia etänä videopuheluiden ja WhatsAppin kautta. ”Näin on saatu esimerkiksi opintojen viimeisiä näyttöjä suoritettua ja näin ollen opiskelija voi valmistua aikataulussa. Tämä on ollut upea juttu ja […]

  • 25.3.2020 Blogi

    Olisiko nyt aika opiskella?

    Olemme siirtyneet nopealla aikataululla poikkeustilaan. Tilanne on meille kaikille uusi. Se haastaa meidät, ja vaatii meiltä kaikilta tekoja. Oppimisen ja opettamisen näkökulmista tarkasteltuna tilanne on vaatinut myös paljon uuden oppimista. Ihan jokaiselta. Meillä Turun AKK:ssa opetus ja oppiminen jatkuvat edelleen. Ammatillisia tutkintoja ja tutkinnon osia suoritetaan ja osaamista hankitaan. Toimimme viranomaisten määräysten ja ohjeiden mukaisesti, […]

  • 8.4.2020 Blogi

    Etäoppiminen, toimii!

    Siirryimme kolme viikkoa sitten 18.3.2020 hallituksen suosituksen mukaisesti etä- ja verkko-opetukseen. Siitä lähtien olemme edenneet opinnoissa uudella tavalla. Oppiminen on tapahtunut pääosin etä- ja verkko-opiskeluna, joissa on hyödynnetty erilaisia digitaalisia oppimisympäristöjä. Myös työssäoppiminen on jatkunut normaalisti, jos se on kaikkien osapuolten kannalta katsottu turvalliseksi. Jo tässä vaiheessa voimme yhdessä sanoa, että me osaamme ja onnistumme! […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun