Opiskelijatarinat

Käytäntö opettaa parhaiten

Heidi Jaarinen 9.6.2023

Sähköalan opiskelija

Mikolla oli taustallaan kesken jääneet AMK-opinnot ja työkokemusta mm. kivimiehenä ja rakennusalalta. Tuttava ehdotti hakeutumista hissialalle, josta Mikko innostui. Hän selvitteli mahdollisuuksiaan alalle ja selvisi, että hissiasentajan työ vaatii vähintään sähköasentajan perustutkinnon. Niinpä Mikko hakeutui Turun AKK:hon suorittamaan sähkö- ja automaatioalan perustutkintoa.

Mielestäni ammatillinen koulutus olisi hyvä käydä ennen ammattikorkeakoulua. Saat paljon paremman ymmärryksen siitä, miten asiat käytännössä toteutetaan”.

”Opiskelu on ollut oikein mukavaa ja rentoa. Aluksi opiskelimme teoriaa pääpainoisesti muutaman kuukauden, jonka jälkeen siirryimme tekemään käytännön töitä koulun tiloissa. Tämä järjestely on ainakin itselleni sopinut oikein mainiosti. Oman aktiivisuuden mukaan käytännön töissä pääsee halutessaan haastamaan itseään oikein toden teolla”, Mikko kertoo.

Mikko suosittelee kouluttautumista jokaiselle, koska sen myötä saa paremman palkan ja vaativimpia työtehtäviä. ”Minusta on hyvä suorittaa jonkinnäköinen ammatillinen koulutus, ainakin silloin, jos aikoo työskennellä teollisuudessa tai rakennusalalla. Mielestäni ammatillinen koulutus olisi hyvä käydä ennen ammattikorkeakoulua. Saat paljon paremman ymmärryksen siitä, miten asiat käytännössä toteutetaan. Itse olisin jälkikäteen ajateltuna halunnut suorittaa kaksoistutkinnon”, tuumaa Mikko.

Mitä Mikko sanoisi henkilölle, joka empii hakeutumista ammatilliseen koulutukseen?

Kannattaa hakea, jos se yhtään tuntuu omalta jutulta. Ei sitä kannata sen enempää empiä. Ammatillisen koulutuksen jälkeen voit jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa jos siltä tuntuu tai kehittää osaamista lisää esimerkiksi ammattitutkinnolla. Ei kaikkien tarvitse kulkea samaa tietä kohti omia tavoitteitaan”, Mikko kannustaa. Hän kuitenkin muistuttaa selvittämään raha-asiat huolella ennen opintojen aloittamista, jotta elanto on taattu eikä joudu ainakaan sen takia keskeyttämään opintoja.

Nyt Mikko on lähdössä työharjoitteluun hissialan yritykseen, josta hän saa varmistuksen työn sopivuudesta itselleen.

Heidi Jaarinen

Olen Turun AKK:n markkinointi- ja koulutusasiantuntija. Aiemmassa työssäni TE-toimiston asiantuntijana näin jatkuvasti onnistumisia kun työnhakijat työllistyivät koulutuksen kautta, nopeallakin aikataululla. Siksi minusta on tullut suuri koulutusten puolestapuhuja. On erittäin inspiroivaa ja mielenkiintoista työskennellä ammatillisen koulutuksen parissa! Vapaa-ajalla intohimona on tanssiminen.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

 • Huoneistoremontoijien harjoituskoppeja

  12.9.2023 Opiskelijatarinat

  Hyvä tietää mitä seinän takana on

  ”Mittaa kahdesti ja sahaa kerran”, on opettaja Jari Välimäen ohje koulutuksen alkuvaiheessa, joka on jäänyt opiskelijoille hyvin mieleen. Sini 23, Mia, 49 ja Hannu, 27 ovat kaikki alanvaihtajia ja opiskelevat nyt huoneistoremontoijiksi. Huoneistoremontointi vaatii mm. tarkkuutta, mutta entä jos ei ole mitään kokemusta rakennushommista? ”Ei se haittaa, ei tarvitse osata mitään etukäteen. Kaikki opetetaan perusteellisesti”, […]

 • Opettaja Anniina Nieminen kuulokkeet päässä kannettavan tietokoneen ääressä.

  2.7.2024 Ajankohtaista

  Pedagogiikan merkitys verkko-oppimisympäristöissä

  Verkko-oppimisympäristöjen suunnittelussa on tärkeää ottaa huomioon pedagogiset näkökulmat. Lue opettaja Anniina Niemisen vinkit verkko-oppimisympäristön suunnitteluun.

 • Koulunkäynninohjaaja luokassa lasten kanssa

  16.2.2024 Ajankohtaista

  Alanvaihto vuodessa unelma-ammattiin

  ”Olin asettanut 40 vuoden iän takarajaksi sille, että otan askeleen kohti uutta alaa. Tuntui, että vanhassa työpaikassa olin jo antanut kaikkeni ja myös nähnyt kaiken”, 15 vuotta kaupan alalla työskennellyt Heta aloittaa. Nyt Heta on täyttänyt 40 ja opiskelee koulunkäynninohjaajaksi Turun AKK:ssa. Tämä ei ollut ensimmäin kerta, jolloin Heta oli pohtinut alanvaihtoa. Hän oli aiemmin […]

 • 2.7.2024 Ajankohtaista

  Tekoälyn käyttö opetuksessa

  Tekoälyn käyttö vaatii harkittua suunnitelmaa. Lue opettaja Anniina Niemisen vinkit, miten hyödynnät tekoälyä opetuksessasi ja mitä on hyvä ottaa huomioon sen käytössä.

 • Automekaanikko-opiskelija ja opettaja

  13.6.2023 Opiskelijatarinat

  Automekaanikon työ on monipuolista

  Turvallisuusalalla työskennellyt Saana muutti Porista Turkuun ja halusi opiskella uuden ammatin. Autoala oli ollut mielessä jo muutaman vuoden ja niimpä Saana haki Turun AKK:hon automekaanikon opintoihin. Jonkin verran hän oli autojen kanssa touhuillut, mutta periaatteessa opinnot alkoivat ihan alusta. Ryhmässä on useita alanvaihtajia mutta myös niitä, jotka opiskelevat vasta ensimmäistä ammattiaan. Opiskelijoiden ikähaarukka on noin […]

 • 28.2.2018 Blogi

  Tehtävä: etsi paikka ja kuvaa se!

  Hello! Turvapt-opiskelijoillamme on pitänyt kiirettä isossa omenassa! Tässä tuntojaan sunnuntailta kirjoittelee opiskelija Sonja Ajo. 25.2.2018 Tänään päivän ohjelma alkoi vasta klo 10.30 joten sai nukkua vähän pidempään – onneksi! Jakauduimme kolmen hengen pienryhmiin. Jokainen ryhmä sai oman ”kohteen”, jonne piti löytää ja ottaa paikasta kuva. Kohteita olivat mm. Chinatown, Central Park, Little italy ja 9/11 […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun